Pages

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Σαλάτα με σπανάκι, ξινόμηλο και λεβάντα




Καλησπέρα σας! Χρόνια πολλά και καλά σε όλο τον κόσμο!

 
Αυτή είναι μία από τις σαλατούλες που έπαιξαν στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας φέτος.
 
Είναι πολύ δροσερή σαλάτα λόγω του ξινόμηλου,  η λεβάντα της δίνει ένα άρωμα πολύ ιδιαίτερο και άρεσε σε όλους αν και τους φοβήθηκα λιγάκι.
 
Δοσολογία δεν υπάρχει ιδιαίτερη, δείτε τι έκανα :
 
Σε μία σαλατιέρα κόβουμε το σπανάκι και αν θέλουμε ανακατεύουμε και άλλες πράσινες σαλάτες μαζί με το σπανάκι. Κόβουμε με το peeler σε ψιλές φέτες ένα ξινόμηλο, ρίχνουμε λουλουδάκια λεβάντας αποξηραμένης (περίπου 3 κ. σ.) και φτιάχνουμε ένα dressing με αλάτι, πιπέρι, μπαλσάμικο και ελαιόλαδο, όπως στις κανονικές σαλάτες μας.  Αν θέλουμε ψιλοκόβουμε λίγη παρμεζάνα ή γραβιέρα από πάνω αλλά εμείς δεν βάλαμε γιατί κάποιοι δεν τα πάνε καλά με το τυράκι.  Επίσης μπορούμε να βάλουμε λίγα χοντροσπασμένα καρύδια μέσα.
 
Ο συνδυασμός μήλο με λεβάντα είναι τρέλα, δοκιμάστε τον!
 
 
 
 
 
Χρόνια πολλά και καλή χρονιά με υγεία!

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Μελομακάρονα Νο. 1

 
 
3 χρόνια food blogger και μία συνταγή για μελομακάρονα δεν αξιώθηκα να βάλω.....

Κάθε χρόνο τα καταφέρνω έτσι που δεν προλαβαίνω να φτιάξω μελομακάρονα και τελικά αγοράζω (ντροπή μου αλλά τι να κρύψω??? χααχαχαχαχαχ!)

Φέτος λοιπόν αν και άργησα, είπα ότι δεν θα την ξαναπατήσω και τελικά σήμερα έδωσε ο Θεός και τα έφτιαξα!

Αυτή τη συνταγή την έφτιαξε ο γιος μου με το τμήμα του και την άξια δασκάλα τους σε μπουκίτσες και μας κέρναγαν στη γιορτή του σχολείου. Εγώ έπλασα κανονικά μελομακάρονα και βγήκαν 100 τεμάχια ακριβώς.

Υλικά

2 πακέτα αλεύρι γ.ο.χ. (προς το τέλος το ρίχνω λίγο-λίγο, εμένα μου το πήρε όλο)

1 φλ. ζάχαρη κρυσταλλική
3 φλ. χυμός πορτοκαλιού
ξύσμα 1 πορτοκαλιού
6 φλ. ελαιόλαδο
1/2 φλ. κονιάκ
1 κ. γλ. γαρύφαλλο
1 κ. γλ. κανέλα

2 φάκελοι baking powder
1/2 κ. γλ. μαγειρική σόδα


Σιρόπι

3 φλ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 1/2 φλ. νερό
1 ξύλο κανέλας
χυμός μισού λεμονιού

+  3 φλ. μέλι (900 γρ.)

Εκτέλεση

Σε λεκάνη ρίχνω τη ζάχαρη, το χυμό κα το ξύσμα, το ελαιόλαδο, το κονιάκ, την κανέλα και το γαρύφαλλο και τα ανακατεύω καλά με το χέρι για να διαλυθεί η ζάχαρη.  Κατόπιν προσθέτω τους δυο φάκελους baking powder και τη σόδα και ανακατεύω πάλι να διαλυθούν και αυτά.  Στο τέλος ρίχνω κοσκινισμένο το αλεύρι και ανακατεύω όλο το μείγμα μου απαλά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά από το αλεύρι. Δεν ταλαιπωρούμε τη ζύμη μας για να μην μας βγουν σφιχτά τα μελομακάρονα.

Πλάθω τα μελομακάρονα και τα  πατάω με προσοχή πάνω στο ψιλό του τρίφτη για να κάνουν το σχεδιάκι το γνωστό.
 
 
 

Αραδιάζω σε αντικολλητικό χαρτί και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 25 λεπτά.
 
Στο μεταξύ έχω ετοιμάσει το σιρόπι βράζοντας για 4 λεπτά το νερό με τη ζάχαρη, την κανέλα και το χυμό λεμονιού και μόλις το αποσύρω προσθέτω το μέλι και ανακατεύω να διαλυθεί..

Το διατηρώ ελαφρά χλιαρό και με το που βγαίνουν τα μελομακάρονα από το φούρνο, τα ρίχνω λίγα-λίγα μέσα στην κατσαρόλα με το σιρόπι και τα αφήνω από 2 λεπτά στην κάθε μεριά να ρουφήξουν.
 
 
 
 
Αν τα θέλω πιο "παπαρωμένα" θα πρέπει να τα αφήσω πιο πολύ, εγώ δεν τα άφησα γιατί μου φάνηκαν ωραία έτσι.

Καλή απόλαυση και καλά Χριστούγεννα!
 

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Νουά μοσχαρίσιο με μετσοβόνε και ζαμπόν

 
 
Αυτή είναι μία συνταγή που την είχα φτιάξει παλιά σε κάποιο τραπέζι και μου άρεσε πολύ!
 
Θεωρώντας ότι στέκεται σε γιορτινό τραπέζι την μοιράζομαι μαζί σας.
 
Υλικά
 
2 κιλά μοσχαρίσιο νουά σε δίχτυ
3 κ. σ. μουστάρδα με κόκκους
3 σκελίδες σκόρδο
1 κ. σ. κόλιανδρος σπασμένος
1 κ. σ. θυμάρι
 
1/2 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
2 κρεμμύδια ολόκληρα χαραγμένα
4 καρότα
1 καρδιά από σέλερυ
4 πατάτες
1 ποτήρι κρασί κόκκινο
 
10 φέτες μετσοβόνε τυρί
10 φέτες ζαμπόν
 
 
 
Εκτέλεση
 
Αλείφουμε το κρέας με τη μουστάρδα, το μισό σκόρδο ψιλοκομμένο, αλατοπίπερο, θυμάρι και κόλιανδρο.
 
Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και αφού γυαλίσουν προσθέτουμε το κρέας να σοταρισθεί και αυτό καλά. Υστερα σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά.
 
Συμπληρώνουμε νεράκι στην κατσαρόλα μας τόσο ώστε να καλύψουμε το κρέας (αν στο τέλος προσθέσουμε ρυζάκι στο ζωμό) ή μέχρι τη μέση του κρέατος (αν το συνοδευτικό μας είναι κάτι άλλο).
 
Αφήνουμε για 1 1/2 ώρα με 2 ώρες σε μέτρια θερμοκρασία να βράσει το κρέας. Οταν γίνει, βγάζουμε το κρέας σε ένα ταψί και το αφήνουμε να κρυώσει για να το κόψουμε.
 
Κόβουμε φέτες το κρέας με προσοχή να μη διαλυθεί,  όχι εντελώς μέχρι κάτω, και ανάμεσα από  κάθε μία βάζουμε από μία φέτα μετσοβόνε τυρί και ζαμπόν.
 
 
 
Τοποθετούμε για περίπου 10 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο, συμπληρώνουμε  το ζωμό της κατσαρόλας, ρίχνουμε ρύζι για πιλάφι (εγώ έριξα και λίγο λεμονάκι)  και αφήνουμε να ψηθεί στους 160 βαθμούς σε αέρα.  Αν χρειαστεί σκεπάζουμε λίγο το κρέας για να μην μας στεγνώσει, μέχρι να μελώσει το ρύζι μας.
 
Αν δεν θέλουμε το ρυζάκι, δένουμε το ζωμό μας με corn flour και επιλέγουμε να μην καλύψουμε το κρέας εντελώς με νεράκι αλλά μέχρι τη μέση μόνο.
 
 
 
Την είχα δει σε παλιό περιοδικό μαγειρικής, αν θυμάμαι καλά στο Μενού και άλλα.
 
Καλή όρεξη!

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Ρυζόγαλο φούρνου με κακουλέ


 
 
 
Σήμερα προτείνουμε μία συνταγή με άρωμα ανατολίτικο! Ενα ιδιαίτερο ρυζόγαλο αρωματισμένο με σποράκια κάρδαμου και φτιαγμένο στο φούρνο! Το μυστικό του είναι να το καταναλώσουμε τη στιγμή που θα βγει, αν μείνει και κρυώσει δεν σε τρελαίνει ιδιαίτερα......χααχαχαχαχ!!! Μεταξύ μας δεν είναι από αυτά που μένουν....

Υλικά


150 γρ. ρύζι γλασέ

10 σποράκια κάρδαμο ή κακουλέ κοπανισμένο ελαφρά με
80 γρ. ζάχαρη

1 μπαστουνάκι βανίλιας (ξυσμένα τα σποράκια)
1,5 λίτρο φρέσκο γάλα

20 γρ. βούτυρο + λίγο επιπλέον για το ταψί

μαρμελάδα της επιλογής μας για συνοδεία



Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε  το φούρνο στους 150 βαθμούς και βουτυρώνουμε ένα πυρέξ χωρητικότητας 1,5 λίτρου (στρογγυλό ή τετράγωνο μικρό πυρέξ, όχι τα μεγάλα του φαγητού).

Ανακατεύουμε μέσα στο πυρέξ το κακουλέ, τη βανίλια, το ρύζι και τη ζάχαρη.

Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε ξανά.

Ρίχνουμε σκορπιστό το βούτυρο και βάζουμε το ταψί στο φούρνο.

Ψήνουμε το ρυζόγαλο για μίαμιση ώρα περίπου, ανακατεύουμε όμως ανά τέταρτο για να μαλακώσει ωραία το ρυζάκι και να μην μας πιάσει κρούστα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματός του μέχρι να μαγειρευτεί καλά το ρύζι και να αποκτήσει κρεμώδη υφή το γλυκό.

Σερβίρουμε ζεστό, συνοδεύοντας με μαρμελάδα ή κομπόστα μήλου.
 
* Εκανα λάθος και από βιασύνη δεν διάβασα σωστά τα παλιά μου κιτάπια που είχα καταγράψει τη συνταγή και ενώ έλεγε 10 τεμάχια κάρδαμο έβαλα 10 γραμμάρια (Ω, ναι!!!!). Φοβήθηκα ότι θα μου πικρίσει αλλά βγήκε μια χαρά παραδόξως......για "ιστορικούς λόγους" το αναφέρω.
 
Το ρυζάκι του δεν έχει την υφή που έχει το κλασσικό ρυζόγαλο κατσαρόλας, παραμένει η υφή του πιο ...ας πούμε σπυρωτή...αλλά μαλακώνει μια χαρά.

Καλή απόλαυση!

Η συνταγή είναι από παλιό τεύχος του Olive.

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Τάρτα σοκολάτας με κανέλα

 
 
Ο μεγάλος γιος γιόρταζε χθες και σαν γνωστός σοκολατολιχούδης μου ζήτησε να φτιάξω κάτι με σοκολάτα.
 
Τάρτα σοκολάτας λοιπόν σας κερνάμε σήμερα αρωματισμένη με κανέλα και πορτοκάλι που έγινε πολύ νόστιμη αλλά τρώγεται ζεστή πιο καλά!
 
Υλικά
 
Για τη ζύμη
 
250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
125 γρ. βούτυρο παγωμένο σε κυβάκια
1 πρέζα αλάτι
1 σφηνάκι παγωμένο νερό περίπου
 
 
Για την κρέμα σοκολάτας
 
250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
60 γρ. βούτυρο
 
2 αβγά
100 γρ. ζάχαρη
1 κ..σ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ. γλ. κανέλα
1 κ. γλ. εσάνς πορτοκάλι ή ξύσμα πορτοκαλιού
1 κ. σ. κακάο
 
Εκτέλεση
 
Φτιάχνω τη ζύμη μου (αν χρειαστεί νερό παραπάνω επειδή το πήγα με το μάτι, προσθέστε αλλά λίγο-λίγο για να δουλεύεται η ζύμη στα χέρια σας), πλάθω σε μπαλίτσα και τη βάζω στο ψυγείο για 1 ώρα.
 
Την ανοίγω σε φύλλο και τη στρώνω σε ταψάκι διαμέτρου 22 εκατοστών (όχι μεγαλύτερο).
 
 
Χωρίζω τους κρόκους από τα ασπράδια και χτυπάω τα ασπράδια σε μαρέγκα.
 
Σε μπεν μαρί λιώνω την κουβερτούρα με το βούτυρο και αποσύρω από τη φωτιά.
 
Ενώνω στη σοκολάτα τα αβγά, τη ζάχαρη, το αλεύρι, το κακάο, την κανέλα και την εσάνς ή το ξύσμα και ανακατεύω με σύρμα να ενσωματωθούν όλα.
 
 
Γυρίζω το μείγμα στη ζύμη, πασπαλίζω με κανέλα από πάνω και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στη μεσαία σχάρα σε πάνω και κάτω αντιστάσεις για 35 λεπτά στους 175 βαθμούς.
 
Τρώγεται ζεστή και ιδανικά με μία μπάλα παγωτού από πάνω.
 
 
Καλή απόλαυση!

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Παστουρμαδόπιτα ή Πίτα Καισαρείας

 
 
Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους!
 
Μπαίνουμε πια στην τελική ευθεία για τις γιορτές!
 
Χρόνια πολλά στους Διονύσηδες και τις Διονυσίες μας! Χρόνια πολλά στη Ζάκυνθο!
 
Σήμερα θα σας προσφέρουμε πιτούλα νόστιμη αν και με υλικό που το ακούμε και φοβόμαστε, τουλάχιστον εγώ αυτό έκανα μέχρι που τη δοκίμασα και πολύ μου άρεσε. Είχα ακούσει πολλά για τον παστουρμά και απέφευγα να δοκιμάσω, αυτό που κατάλαβα είναι ότι πρέπει να διαλέγουμε καθαρό όσο γίνεται παστουρμά χωρίς λιπάκια και να αφαιρούμε το τσιμένι του, έτσι κι αλλιώς γεύση σίγουρα έχει πάρει.
 
Εγώ έτσι όπως την έφαγα σε φιλικό σπίτι την πιτούλα, έτσι σας την δείχνω.  Δεν έβαζαν τα υλικά στρώσεις-στρώσεις, τα σώταραν πρώτα στο τηγάνι και μετά τα έστρωσαν στο ταψί.
 
Νομίζω ότι έτσι γίνεται πιο ωραία από τον άλλο τρόπο, γιατί ενσωματώνονται καλύτερα τα υλικά μας.
 
 
Υλικά
 
1/4 φλ. ελαιόλαδο
3 πιπεριές κέρατο σε κομματάκια
12 φέτες παστουρμάς σε κομματάκια
3-4 μεγάλες ντομάτες σε κυβάκια
 
αλάτι ΔΕΝ βάζουμε, πιπεράκι αν θέλουμε
 
300 γρ. κασέρι καλό (έβαλα καπνιστό Βερμίου, ωραίο είναι και το Μυτιλήνης)
 
10  φύλλα κρούστας
 
 
Εκτέλεση
 
Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τις πιπεριές κέρατο και αφού μαραθούν καλά, προσθέτουμε τον παστουρμά και τις ντομάτες. Αν θέλουμε ρίχνουμε λίγο πιπεράκι.
 
Μόλις γίνει η σαλτσούλα ντομάτας και ενωθούν τα υλικά, αποσύρουμε από τη φωτιά να κρυώσει το μείγμα μας λίγο.
 

 
 
 
Στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί τα μισά φύλλα κρούστας ελαφρώς βουτυρωμένα μεταξύ τους.
 
Αραδιάζουμε τη γέμισή μας και σκορπίζουμε από πάνω το τυράκι. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας, λαδώνουμε λίγο από πάνω και ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα μας για 40 λεπτά περίπου στους 175 βαθμούς σε πάνω και κάτω αντιστάσεις στη μεσαία σχάρα.
 
 
 
Καλή όρεξη!

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Μοσχαρίσια ρολάκια με χαλούμι

 
 
Υλικά

1 κιλό μοσχάρι ή άλλο κρέας φιλεταρισμένο
250 γρ. χαλούμι σε μπαστουνάκι
2 πιπεριές κόκκινες σε λεπτές λωρίδες
2-3 κ.σ. μαργαρίνη ή ελαιόλαδο
1 μάτσο μαϊντανός (κομμένος αλλά με το κοτσάνι του, μην το πετάξετε)
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1/2 φλ. ελαιόλαδο
αλατοπίπερο, 2 φύλλα δάφνης
2  κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
2 καρότα ψιλοκομμένα
1 κουτί κονκασέ ντομάτας
1 ποτηράκι κονιάκ

Εκτέλεση

Σωτάρω στη μαργαρίνη πρώτα το σκόρδο, το κρεμμύδι, το καρότο, το μαϊντανό και τα κοτσάνια του, αλατοπιπερώνω και σβήνω με το κονιάκ. Ρίχνω τη δάφνη και αφήνω να βράσει για 3 λεπτά. Στο τέλος προσθέτω και το κονκασέ. Μόλις γίνει η σαλτσούλα τη ρίχνω σε ένα ταψί και πετάω τα κοτσάνια του μαϊντανού. Τα θέλουμε μόνο για την γεύση.

 
Αλατοπιπερώνω πολύ λίγο το κρέας και σε κάθε φιλέτο έχω βάλει ένα μπαστούνι χαλούμι, 2 λωρίδες πιπεριάς και 2 φουντίτσες μαϊντανό. Ρολάρω και δένω με κλωστή σφιχτά.


Σε ένα τηγάνι μεγάλο βάζω ελαιόλαδο και σωτάρω τα φιλετάκια.

Αφού σωταριστούν, τα ρίχνω στο ταψί με τη σάλτσα για να ολοκληρώσουμε το μαγείρεμά τους. Ψήνουμε για 30 λεπτά στους 170 βαθμούς σε αερόθερμο και τα γυρίζουμε για να παίρνουν σάλτσα και να μη στεγνώσουν.  Ουσιαστικά μας ενδιαφέρει να δέσουν με τη σάλτσα τους.


 
Αν στεγνώνει το ταψί μας, συμπληρώνουμε λίγο ΚΡΑΣΙ, όχι νεράκι.
 
Οταν γίνει κόβουμε ρολά και σερβίρουμε. 
 
Καλή σας όρεξη και καλό Σαββατοκύριακο!


Με  "ελαφρές" μεταβολές δικές μου την συνταγή την είχε παρουσιάσει παλιά η  Ντίνα Νικολάου.

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Cookies με κράνμπερις και φιστίκι Αιγίνης




Καλημέρα σας! Σήμερα σας έχω συνταγή για απίστευτα νόστιμα και αφράτα cookies που λιώνουν στο στόμα με την πρώτη δαγκωνιά!
 
Θα μπορούσαν ακόμα να σηκώσουν άνετα και λίγη λευκή σοκολάτα μέσα στο μείγμα αλλά δεν έβαλα γιατί ήταν η πρώτη δοκιμή και πάντα την πρώτη φορά προσέχω να μην ξεφεύγω. Ετσι νομίζω ότι μπορώ να κρίνω καλύτερα τι ταιριάζει ή όχι σε κάτι.
 
Η ζύμη τους είναι πολύ μαλακή και δεν πλάθονται, είναι τα λεγόμενα drop cookies, τα τοποθετούμε στο ταψί με τη βοήθεια δύο κουταλιών.
 
Υλικά
 
250 γρ. μαργαρίνη (λιωμένη αλλά όχι ζεστή)
240 γρ. άχνη ζάχαρη  (1 1/2 φλ.)
 
250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. (2 φλ.)
1 κ. γλ. μαγειρική σόδα
1 κ. γλ. baking powder
 
2 κ. γλ. εσάνς βανίλιας
1 φλ. φιστίκια Αιγίνης χονδροσπασμένα
1 φλ. κράνμπερις χονδροκομμένα
 
 
Εκτέλεση
 
Χτυπάμε καλά τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη άχνη να κρεμώσει, ρίχνουμε την εσάνς βανίλιας και το αλεύρι που έχουμε ενώσει με τη σόδα και το baking powder και μόλις ενωθεί το μείγμα σταματάμε το μίξερ και με μία σπάτουλα προσθέτουμε και ανακατεύουμε τα φιστίκια Αιγίνης και τα κράνμπερις.
 
Αυτό ήταν! Ευκολάκι, ε? Που να τα φάτε κιόλας, τρίβονται στο στόμα με την πρώτη δαγκωνιά, σούπερ έγιναν!
 
Τα αραδιάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί με τη βοήθεια κουταλιών σε μικρή ποσότητα σαν καρυδάκι (απλώνουν αρκετά), ψήνουμε στους 160 βαθμούς στην μεσαία σχάρα σε πάνω-κάτω αντιστάσεις για 15 λεπτά και τα βγάζουμε με μεγάλη προσοχή με μία σπάτουλα γιατί είναι πολύ μαλακά μέχρι να κρυώσουν. Φαίνονται  όταν αρχίζουν να παίρνουν χρώμα. Δεν τα πειράζουμε μέχρι να κρυώσουν για να μη τα χαλάσουμε.
 
Καλή απόλαυση!

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Σεσκουλοντολμάδες αβγολέμονο



Καλημέρα! Καλή εβδομάδα!!!!

Πριν 2 εβδομάδες βρέθηκα με μία σακούλα τίγκα στο σεσκουλόφυλλο. Η μόνη σκέψη που έκανα ήταν να τα πλύνω, να τα ζεματίσω, να τα ψιλοκόψω και να τα βάλω στον καταψύκτη για προσεχείς χορτοσπανακόπιτες ή σπανακόρυζο (γιατί εγώ στο σπανακόρυζο βάζω διάφορα τέτοια). Μου ήρθε όμως αναλαμπή και είπα ότι θα κάνω μερικά από αυτά σεσκουλοντολμάδες με τη λογική που κάνω και τους λαχανοντολμάδες μου.
 
Η συνταγή αυτή  μας άρεσε πάρα πολύ και μπαίνει στο τακτικό πρόγραμμα της οικογένειας!
 
Υλικά
 
2 μάτσα σέσκουλα (διαλέγω μεγάλα φύλλα καλύτερα)
 
1/2 κιλό κιμάς (ανάμεικτος μοσχάρι-χοιρινό)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 αβγό
1 φλ. ρύζι μακρύκοκο-νυχάκι
1/2 μάτσο μαιντανός και άνιθος μαζί ψιλοκομμένα
1/4 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
 
(αυτό είναι το μείγμα που βάζω σε όλους τους ντολμάδες γενικά)
 
επιπλέον στην κατσαρόλα μου, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο και 1 μικρή ντομάτα σε κυβάκια
 
 
Για το αβγολέμονο
 
χυμός 2 μεγάλων λεμονιών
2 αβγά
 
 
 
Εκτέλεση
 
Πλένω καλά τα σέσκουλα, κόβω τα κοτσάνια από τα φύλλα τους, καθαρίζω τις σκληρές ίνες και τα ζεματίζω σε νερό για 5 λεπτά. Τα αφαιρώ και τα στρώνω στην κατσαρόλα που θα βάλω τους ντολμάδες.
 
Ζεματίζω λίγα-λίγα τα φύλλα του σέσκουλου και τα απλώνω με προσοχή σε ένα σκεύος.
 
Ετοιμάζω τη γέμιση ανακατεύοντας όλα τα υλικά και τυλίγω ντολμάδες με τη γυαλιστερή πλευρά του φύλλου προς τα έξω. Αν είναι μεγάλα, τα κόβω στη μέση οριζόντια (όχι κάθετα πάνω στο νεύρο). Αν θεωρώ ότι κάπου με δυσκολεύουν στο τύλιγμα τα μεγάλα νεύρα του φύλλου, τα αφαιρώ με προσοχή και τα προσθέτω στην κατσαρόλα.
 
 
 
 
 
Τα τοποθετώ αρκετά στριμωγμένα στην κατσαρόλα πάνω από τα κοτσάνια και περιχύνω με λίγο ελαιόλαδο από πάνω ακόμα. Ρίχνω νεράκι με το μάτι ίσα να τα καλύπτει, σκορπίζω το κρεμμύδι και την ντομάτα, αλατοπιπερώνω λίγο ακόμα,  σκεπάζω με πιάτο και αφήνω να σιγοβράσουν για 45 λεπτά περίπου.
 

 
 
Λίγο πριν τα αποσύρω, αφαιρώ λίγο ζουμάκι από την κατσαρόλα και το αφήνω να κρυώσει ελαφρώς.
 
Αφαιρώ το πιάτο, χτυπάω αβγολέμονο, ενώνω με το ζουμάκι του φαγητού και περιχύνω το φαγητό να πάει παντού. Κουνάω την κατσαρόλα απαλά για να πάει παντού το αβγολέμονο, αφήνω να πάρει μία τελευταία βράση και αποσύρω από τη φωτιά.
 
* Μην κάνετε το λάθος να πετάξετε τα κοτσάνια γιατί να πω την αλήθεια το σκεφτόμουν και όταν τα δοκίμασα αναθεώρησα εντελώς τη σκέψη μου. Εγιναν υπέροχα!!!
 
 
 
 
Καλή όρεξη και καλή εβδομάδα!

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Τούρτα Red Velvet

 

  
Κερνάμε σήμερα και γιορτάζουμε! Συνέπεσε φέτος μάλιστα να έχουμε διπλή χαρά στην οικογένεια γιατί απολύθηκε και ο ανιψιός μου ο μεγάλος, το δικό του κέρασμα θα έρθει από βδομάδα!
 
Ευτυχώς αυτή τη φορά το σχέδιο το πέτυχα οπότε δεν θα σας ζαλίζω άλλο με αυτό...χααχαχχαχα!!! Το' χουμε, το ' χουμε !!! Το κατακτήσαμε....μπουχαχχαχχαχα
 
Κεράκια μην ψάχνετε γιατί θα πιάσουμε γνωριμίες με την Πυροσβεστική...ένα συμβολικότατα θα ανάψουμε το βράδυ στο κόψιμο της τουρτίτσας.
 
Για όσους αναρωτιούνται κλείνω τα 25 και εκεί έχω σκοπό να μείνω....μπουχαχαχαχαχαχ!!

Πάμε να δούμε πως την φτιάξαμε την τουρτίτσα :
 
Υλικά
 
Για το παντεσπάνι (δύο δίσκοι)
 
2 φλ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 φλ. βούτυρο λιωμένο
4 αβγά
2 κ. γλ. εσάνς βανίλιας
3 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
2 1/2 κ. γλ. baking powder
1 φλ. γάλα
 
Χρώμα ζαχαροπλαστικής 1 κ.σ.  κόκκινο αν θέλω να πετύχω τόσο κόκκινο αποτέλεσμα, προαιρετικά πάντα
 
 
Εκτέλεση
 
Χτυπάμε κανονικά όπως σε κάθε κέηκ τα υλικά με τη σειρά που δίνονται. Στο τέλος προσθέτουμε το χρωματάκι και το ανακατεύουμε να ενσωματωθεί όμορφα στο μείγμα μας.
 
Ψήνουμε στους 175 βαθμούς στη μεσαία σχάρα σε δύο ταψάκια των 20 εκατοστών (μικρά) για 35 λεπτά περίπου, τσεκάρουμε αν ψήθηκαν με το γνωστό τρόπο της οδοντογλυφίδας.
 
Αποσύρουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν καλά, ξεφορμάρουμε με προσοχή και τοποθετούμε για λίγο στο ψυγείο να σφίξουν για να στέκεται ωραία η βουτυρόκρεμα.
 
Γέμιση
 
Για τη γέμιση αν θέλουμε φτιάχνουμε cream cheese βουτυρόκρεμα ή χτυπάμε μία απλή βουτυρόκρεμα. Εγώ μέσα έβαλα cream cheese και τη συνταγούλα θα τη  βρείτε εδώ.
 
Επικάλυψη βουτυρόκρεμας
 
250 γρ. βούτυρο Lurpak σε θερμ. δωματίου (ΜΗ βάλετε μαργαρίνη, προσοχή)
1 1/2 κ. γλ. εσάνς βανίλιας στην οποία διαλύουμε 1 πρέζα αλάτι
4-5 φλ. άχνη ζάχαρη
4 κ. σ. γάλα (όχι όλο μαζί)
 
Στο τέλος προαιρετικά χρώμα ζαχαροπλαστικής.
 
 
Χτυπάμε τα υλικά με την εξής σειρά :
 
Πρώτα χτυπάμε το βούτυρο να κρεμώσει, και αρχίζουμε να προσθέτουμε πρώτα την εσάνς με το αλάτι, σιγά-σιγά την άχνη (όχι όλη μαζί), βοηθάμε με λίγο γάλα, κουταλιά γάλα και φλιτζάνι άχνη μέχρι να πετύχουμε σφιχτή, σταθερή βουτυρόκρεμα σε μέτρια ταχύτητα. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε για να βοηθήσουμε το μείγμα μας λίγο γάλα ή άχνη αλλά με μεγάλη προσοχή και κουταλιά - κουταλιά για να μη γίνει νερουλή η σύσταση. Αυτό γιατί για να μπορέσουμε να κάνουμε το σχέδιο θέλουμε την επικάλυψη αρκετά σταθερή. Αν δεν κάνουμε αυτό το σχέδιο μπορούμε να την αφήσουμε και λίγο πιο ρευστή.

 
Τελειώνοντας αν θέλουμε χρωματιστή την κρέμα μας, ρίχνουμε το χρώμα που επιθυμούμε σε ποσότητα που να μας αρέσει η απόχρωση.

 
Το αλάτι το χρειαζόμαστε για να σπάσουμε την υπερβολική γλύκα της άχνης.
 
 
Για το σχέδιο θέλουμε μεγάλη μύτη κορνέ 1M της Wilton.
 
 
Εδώ πάλι έχουμε ένα βιντεάκι που δείχνει πόσο εύκολο είναι το σχέδιο. Αν πετύχετε καλή σύσταση στην κρέμα (εκεί είναι το κλειδί), θα σας φανεί παιχνιδάκι το υπόλοιπο. Επίσης αν γίνει λάθος παίρνετε την κρέμα με μία σπατουλίτσα και ξαναφτιάχνετε τη ροζέτα. Πλάκα είχε!


 
Από κακό υπολογισμό στη δοσολογία έψησα ένα παντεσπάνι εγώ (σε εσάς δίνω τα υλικά για δύο κανονικά), οπότε το έκοψα για να βγάλω δύο δίσκους. Εσείς θα βάλετε ένα ολόκληρο παντεσπάνι σαν ένα δίσκο για να τη στήσετε πιο όμορφα.



 
Καλό Σαββατοκύριακο να έχουμε! 

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Gingerbread cookies με μελάσα

 
 
Ποιός θέλει cookies?
 
Ομορφα και νοστιμούλικα cookies που μπορούμε αν θέλουμε να τους δώσουμε παιχνιδιάρικη και χριστουγεννιάτικη νότα και ειδικά αν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι, να τα στολίσουμε όπως θέλουμε πανεύκολα!
 
Τα δικά μου παιδιά με δεδομένο ότι δεν έχουν συνηθίσει τη γεύση της μελάσας μπερδεύτηκαν και τα πέρασαν για μουστοκούλουρα. Είχαν μία πάρα πολύ ωραία γεύση και θα ξαναγίνουν οπωσδήποτε γιατί τα εξαφάνισαν πριν περάσει μισή μέρα.
 
Κοιτώντας στο νετ κατέληξα σε ένα συνδυασμό από 2 συνταγές, η βασική όμως είναι από το Food.com.
 
 
Υλικά
 
1 φλ. βούτυρο ή μαργαρίνη λιωμένη
1 φλ. ζάχαρη
1/2 φλ. μελάσα (στην αρχική έλεγε corn syrup)
 
2 κ. γλ. κανέλα
1/2 κ. γλ. μοσχοκάρυδο
1 κ. γλ. γαρύφαλλο
2 κ. γλ. τζίντζερ
2 κ. γλ. ξύσμα πορτοκαλιού ακέρωτου
 
2 κ. γλ. σόδα
1/4 φλ. νερό χλιαρό
 
1 αβγό χτυπημένο λίγο
 
5 φλ. αλεύρι γ.ο.χ. + 1 κ. γλ. baking powder
(μυστηριωδώς η συνταγή που είχα έλεγε 3 1/2 φλ. αλεύρι αλλά ούτε για αστείο δεν έφτανε,έτσι βρέθηκα στα 5, θα δείτε στο χέρι σας έτσι κι αλλιώς)
 
 
Για το frosting
 
1 φλ. άχνη
2 κ. σ. γάλα
 
1 κ. γλ. κανέλα
1/2 κ. γλ. γαρύφαλλο
1/2 κ. γλ. τζίντζερ
χρώματα ζαχαροπλαστικής της αρεσκείας μας
 
*Αν θέλουμε να είναι εντελώς λευκό το χρώμα μη βάλετε τα μυρωδικά στο frosting, εμένα ήταν υπόλευκο αλλά σαφέστατα πιο γευστικούλι.
 
 
Εκτέλεση
 
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη καλά. Προσθέτουμε τη μελάσα, το ξύσμα και συνεχίζουμε το χτύπημα.
 
Ενώνουμε το αλεύρι με το baking powder και τα υπόλοιπα μυρωδικά όλα.
 
Διαλύουμε στο χλιαρό νερό τη σόδα και ανακατεύουμε μέσα και το αβγό.
 
Στο μείγμα της μελάσας ρίχνουμε το μείγμα αυτό και προσθέτουμε λίγο από το αλεύρι.
 
Ζυμώνουμε σε λίγο αλευρωμένη επιφάνεια και ενώνουμε όλο το αλεύρι μέχρι να έχουμε μία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Μου πήρε 5 φλ. αλεύρι.
 
Κάνουμε το ζυμάρι μας μπάλα, το βάζουμε σε ένα μπωλ και το αφήνουμε σκεπασμένο στο ψυγείο για 6 ώρες περίπου.
 
Το βγάζουμε, το ανοίγουμε σε αλευρωμένη ελαφρά επιφάνεια με πλάστη και κόβουμε με κουπ πατ μπισκοτάκια πάχους σχεδόν 1 εκατοστού.
 
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 6-8 λεπτά στη μεσαία σχάρα σε αντιστάσεις πάνω και κάτω.
 
 
 
 
Για το frosting
 
Ανακατεύουμε στην άχνη το γάλα, προσοχή να είναι τόσο μόνο, μέχρι να έχουμε μία πηχτή πάστα.
Χωρίζουμε σε σφηνοπότηρα όσο θέλουμε για να το χρωματίσουμε. Βάζουμε με προσοχή το χρώμα, ειδικά αν είναι σε υγρή μορφή για να μη χαλάσουμε τη σύσταση του frosting και ανακατεύουμε με μία οδοντογλυφίδα.  Αν πάλι δεν θέλουμε τα αφήνουμε σκέτα με το λευκό χρωματάκι τους.
 
 
  
Καλές γιορτές με υγεία να έχουμε!

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Κέηκ με κράνα και πορτοκάλι

 


 
Στα πλαίσια του κέηκ της Δευτέρας σήμερα κερνάμε κεκάκι νόστιμο και γρήγορο και ευχόμαστε καλή εβδομάδα και καλό μήνα!

Η συνταγή είναι από το Lets cook at home.
 
Υλικά
 
175 γρ. βούτυρο σε θερμ.δωμ.
175 γρ. άχνη ζάχαρη
175 γρ. φαρινάπ
1 κ. γλ. baking powder
125 γρ. κράνα αποξηραμένα
3 αβγά
ξύσμα 2 πορτοκαλιών
 
 
Για το σιρόπι-γλάσσο
 
χυμός 1 1/2 πορτοκαλιού + 120 γρ. άχνη ζάχαρη
 
 
Εκτέλεση
 
Χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη, μετά προσθέτουμε τα αβγά και το ξύσμα, ύστερα το αλεύρι με το baking powder και στο τέλος χωρίς μίξερ ρίχνουμε τα κράνα που τα έχουμε αλευρώσει και ανακατεύουμε.  
 
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς στη μεσαία σχάρα σε αντιστάσεις για 35 λεπτά. Ελέγχουμε με οδοντογλυφίδα.
 
Βγάζουμε το κέηκ από το φούρνο και όσο είναι ζεστό ακόμα, το τρυπάμε με ένα καλαμάκι σε διάφορα σημεία, φτιάχνουμε το γλάσσο και περιχύνουμε το κέηκ με αυτό.
 
Αφήνουμε να τραβήξει και να το πιει όλο. Είναι ένα ρευστό, σχεδόν σαν σιρόπι γλάσσο. Αν θέλουμε πιο παχύρευστη σύσταση θα πρέπει να προσθέσετε ζάχαρη παραπάνω από αυτή που δίνω, αλλά δεν θα το ρουφήξει εύκολα το κέηκ. Θα μείνει στην επιφάνεια το πιο πολύ.

 
Καλή σας απόλαυση!