Ενα φαγάκι νόστιμο, αρωματικό και ιδιαίτερο έχουμε σήμερα!
Ενα ρυζάκι αρωματισμένο με κόλιανδρο....
Μια τηγανιά κοτόπουλο (ή και γαλοπούλας) μαριναρισμένη σε μείγμα λεμονιού και κόλιανδρου....
Και τελικά ένα γκρατέν φανταστικό....
Και στις 3 φάσεις του τρώγεται απολαυστικά από μόνο του!
Αν δεν σας αρέσει ο κόλιανδρος μπορείτε να αντικαταστήσετε με μαϊντανό, όμως θα χάσει πολύ από το άρωμά του και το αποτέλεσμα θα είναι πιο "επίπεδο".
Εγώ χρησιμοποίησα φιλέτο γαλοπούλας.
Υλικά για τη μαρινάδα του κοτόπουλου
3 στήθη κοτόπουλο ή 1 1/2 κιλό φιλέτο γαλοπούλας
3/4 φλ. ελαιόλαδο
2 ματσάκια κόλιανδρος - μόνο φυλλαράκια
χυμός και ξύσμα 2 ακέρωτων λεμονιών
3-4 σκελίδες σκόρδο
2 κ. γλ. ζάχαρη οπωσδήποτε γιατί σβήνει την αψάδα του σκόρδου
αλάτι και πιπέρι
Υλικά για το ρύζι
1 φλ. ρύζι λευκό ή καστανό (έβαλα καστανό)
2 φλ. νερό ή ζωμός λαχανικών
1/2 ματσάκι ψιλοκομμένος κόλιανδρος (μόνο φυλλαράκια)
1 κ. σ. χυμός λεμονιού
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
2 κ. γλ. ζάχαρη (και εδώ ειδικά οπωσδήποτε, μη την φοβάστε)
Για το τελείωμα στο φούρνο
1 συσκευασία κονκασέ ντομάτας
300 γρ. τριμμένα κίτρινα τυριά
Εκτέλεση
Για το ...πτηνόν
Από την προηγούμενη μέρα έχουμε φροντίσει να ψιλοκόψουμε το φιλέτο γαλοπούλας ή το στήθος κοτόπουλο σε κομματάκια τηγανιάς περίπου. Αλατίζουμε, πιπερώνουμε και αφού χτυπήσουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας στο μούλτι, λούζουμε το κρέας μας και το αφήνουμε τουλάχιστον 8 ώρες σε κλειστό μπωλ στο ψυγείο. Μην κοιτάτε που το ξέχασα δύο μέρες στο ψυγείο....ααχαχαχαχαχχ!!! Καλύτερο έγινε στην τελική, πότισε περισσότερο!
Οταν τελικά σας έρθει ο οίστρος και θυμηθείτε ότι το έχετε στο ψυγείο ξεχασμένο .....θα το βγάλετε όπως είναι, θα το βάλετε σε ένα μεγάλο τηγάνι με λίγο λαδάκι (γιατί ήδη έχει από το μαρινάρισμα) και θα το σοτάρετε μέχρι να μαλακώσει κανονικά όπως οι τηγανιές μας. Να φύγουν και τα πολλά υγρά του και να μοσχομυρίσει ο τόπος όλος. Επίσης αφήστε κάτω τις μπουκίτσες γιατί σας βλέπω......τι θα μπει στο ταψί, οέο;;;;;
Πάμε στο ρύζι;
Εάν βάλετε καστανούλι (είναι διατροφικά πιο σωστό, δοκιμάστε το) να ξέρετε ότι θέλει το χρόνο του, δεν είναι σαν το λευκό που γίνεται αμέσως. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι θα βάλουμε το ρύζι με το νεράκι, το φέρνουμε σε βρασμό και μετά συνεχίζουμε μέχρι να μαλακώσει σε χαμηλή θερμοκρασία για 30-40 λεπτά. Μόλις πιει τα υγρά του είναι έτοιμο.
Μέσα στο ρυζάκι που δεν έχει πια υγρά, ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.
Σε ταψί 32x22 περίπου (πυρέξ) λαδώνουμε ελαφρά, στρώνουμε το ρύζι, από πάνω τοποθετούμε το κοτόπουλο (χωρίς ζουμάκια αν τυχόν έχουν μείνει στο τηγάνι μας), περιχύνουμε με το κονκασέ ντομάτας και από πάνω πασπαλίζουμε με τα τριμμένα τυράκια.
Ψήνουμε για 20 με 30 λεπτά στους 175 βαθμούς σε αέρα μέχρι να χρυσίσει το τυράκι.
Καλή όρεξη και καλή εβδομάδα!