Ξέρω, ξέρω, μη βαράτε!!! Απαράδεκτη απουσία, αλλά ήταν τέτοια η κούραση αυτές τις μέρες και τα τρεχάματα με τα τελειώματα των σχολειών μας, γιορτούλες και τα σχετικά (καφεδάκια, βολτούλες κλπ) που ερχόμουν σπίτι ...και απλά έλεγχα τα σχόλια (ντρέπομαι αλλά πρέπει να το παραδεχτώ!!!).
Που κουράγιο για άλλα....ούτε φωτό από τα μαγειρέματα του σπιτιού δεν έβγαζα!!!χαχαχα!!! Πλήρης παρακμή....
Ισιώσαμε όμως και επανακάμπτουμε με γεμιστά πεντανόστιμα!
Υλικά για μεγάλο ταψί
15 ντομάτες
ή μάλλον δεν σας βάζω ποσότητες στα λαχανικούλια, ότι τραβάει η ψυχούλα του καθενός
πιπεριές πράσινες, λαχανί και Φλωρίνης (αυτή τη φορά το ήθελα χρωματιστό το φαγητό μας)
κολοκύθια (αυτά τα στρογγυλά τα καινούρια...)
μελιτζάνες φλάσκες (όχι τεράστιες)
πατάτες ομοιόμορφες επίσης όχι τεράστιες
πατατούλες κυδωνάτες για το ταψί
Κουφώνουμε τα πάντα.
Την ψίχα της ντομάτας την περνάω στο μούλτι.
Την ψίχα του κολοκυθιού δεν τη βάζω, συνήθως την κάνω ομελέτα.
Την ψίχα όμως της μελιτζάνας και της πατάτας την ψιλοκόβω και την ενώνω με τα υπόλοιπα.
Ρυζάκι βάζω ή μόνο καρολίνα ή μισό-μισό καρολίνα με parboiled. Υπολογίζουμε μία κουταλιά της σούπας για κάθε ζαρζαβατικό σε νορμάλ μέγεθος, αν έχω μεγαλύτερα τότε βάζω 1 1/2 με 2 κουταλιές (το υπολογίζω με το μάτι).
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλ/να
3 σκελίδες σκόρδο
1/2 μάτσο μαϊντανός
1/2 μάτσο δυόσμος φρέσκος μπορεί και παραπάνω (μου αρέσει πολύ στα γεμιστά), αν δεν έχουμε φρέσκο βάζω 3 κουταλιές της σούπας αποξηραμένο
λίγο βασιλικό ψιλ/νο ή 1 κ.σ. αποξηραμένο
1 πρέζα ζάχαρη
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Σωτάρω σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο, ρίχνω τα μυρωδικά, τη ζάχαρη και αλατοπιπερώνω. Κατόπιν ρίχνω την ψίχα της μελιτζάνας και της πατάτας και τέλος τη σάλτσα ντομάτας. Αφήνω τη σαλτσούλα να πάρει βράση και προσθέτω το ρύζι μου με ελάχιστο νεράκι και ανακατεύω συνεχώς για 5 λεπτά (προσοχή να μην κολλήσει το ρυζάκι). Κατεβάζω από τη φωτιά και αφήνω να κρυώσει.
Γεμίζω τα λαχανικά μου και ανάμεσά τους σκορπίζω τις κυδωνάτες πατατούλες που τις έχω αλατοπιπερώσει και πασπαλίσει με ριγανούλα (και εδώ προτιμώ τη φρέσκια με λίγη ματζουράνα, μου έχει γίνει κόλλημα αυτό το τελευταίο και πραγματικά μοσχοβολάει το φαγητό όπου τη βάζω).
Περιχύνω με ελαιόλαδο και ψήνω για 1 ώρα περίπου στους 180 βαθμούς, με σκεπασμένο το ταψί στο πρώτο μισάωρο, μπορεί και παραπάνω, ξεσκεπάζοντας προς το τέλος για να πάρει χρώμα το φαγητό μας.
Καλή σας όρεξη και καλό Σαββατοκύριακο!