Να σας κεράσουμε???
Ο Μάιος για το δικό μας blog έχει ιδιαίτερη σημασία! Γιατί?
Καταρχάς πριν λίγες μερούλες είχε γενέθλια η Εφούλα μας!
Σήμερα εκτός από το blog, έχει γενέθλια και η φίλη μας η Βάσω!
Κορίτσια να σας χαιρόμαστε! Χρόνια πολλά!!!
2 χρόνια food bloging! 2 χρόνια από τότε που έβαλα δειλά..διστακτικά...την πρώτη μου συνταγούλα, την αγαπημένη μας οικογενειακή καρυδόπιτα. Με αυτό το υπέροχο γλυκάκι ξεκίνησα επίσημα σαν food blogger.
Στο διάστημα αυτό γνώρισα υπέροχα πρόσωπα και έκανα όμορφες φιλίες και δόξα τω Θεώ εκτός από κάποιες εξαιρέσεις που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, μόνο χαρές έχω γνωρίσει και δεν το έχω μετανιώσει καθόλου.
Κέρασμα σας έχω μία φραουλένια τούρτα τιραμισού, λαχταριστή και υπέροχη!
Οσοι με ξέρουν καλά, θα απορήσουν ίσως που διάλεξα γλυκάκι με αρώματα από καφέ γιατί δεν το έχω και πολύ, αλλά αυτή η τουρτίτσα είναι το κάτι άλλο!
Υλικά
Για το κέηκ
4 αβγά (χωριστά κρόκοι + ασπράδια)
2 κ. σ. κρύο νερό
1 1/4 φλ. ζάχαρη
1/2 φλ. βραστό νερό
1 1/2 φλ. φαρινάπ κοσκινισμένο
1/2 κ. γλ. αλάτι
1/2 κ. γλ. ταρτάρ ή κρεμόριο
1 κ. γλ. εσάνς βανίλιας
1 κ. γλ. εσάνς πικραμύγδαλο
Για το σιρόπι (διάλυμα πιο πολύ, όχι σιρόπι)
2 κ.σ. στιγμιαίος καφές + 1/2 φλ. βραστό νερό + 3/4 φλ. ρούμι μαύρο
Για την κρέμα
2 φλ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη με λίγη ζάχαρη
3 κρόκοι
1/4 φλ. ζάχαρη
1 κ. γλ. εσάνς βανίλιας
500 γρ. τυρί μασκαρπόνε (2 συσκευασίες)
Επίσης θέλουμε 100 γρ. τριμένη κουβερτούρα (όχι μέσα στην κρέμα)
Για τη διακόσμηση
250 γρ. φράουλες
φλούδες σοκολάτας κουβερτούρας / λευκής (ότι θέλουμε)
σαντιγύ προαιρετικά
2 συσκευασίες σαβαγιάρ (περιέχουν από δυο σακουλάκια η κάθε μία)
Εκτέλεση
Για το κέηκ
Χτυπάω τους κρόκους με το κρύο νερό και μόλις αρχίσουν να κιτρινίζουν καλά, προσθέτω τη ζάχαρη σιγά-σιγά να ενσωματωθεί. Με προσοχή προσθέτω και το βραστό νερό σιγά-σιγά και αφού το βάλω όλο, ξανακοσκινίζω και ενσωματώνω το αλεύρι με το αλάτι.
Σε άλλο μπωλ χτυπάω τα ασπράδια με το κρεμόριο να γίνει μία καλή μαρέγκα.
Τη μισή μαρέγκα την ρίχνω στους κρόκους ανακατεύοντας πολύ απαλά και στην άλλη μισή προσθέτω τις εσάνς και ανακατεύω ελάχιστα και απαλά προσθέτοντάς την και αυτή στους κρόκους.
Δεν κουράζουμε πολύ το μείγμα μας, θέλει απαλό ανακάτεμα, ίσα-ίσα να ενσωματωθεί.
Αραδιάζω μοιράζοντας το μείγμα σε δύο ταψάκια των 20 εκατοστών με στρωμένη λαδόκολα από κάτω, αλλιώς ελαφρά βουτυρωμένα και αλευρωμένα.
Ψήνω στους 165 βαθμούς σε πάνω και κάτω αντιστάσεις στη μεσαία σχάρα για 30 λεπτά.
Αποσύρω από το φούρνο και αφήνω να κρυώσουν.
Οταν κρυώσουν τελείως, τοποθετώ τα παντεσπάνια μου στο ψυγείο για κάποιες ώρες (αν θέλουμε τα φτιάχνουμε και μέχρι μία εβδομάδα πριν) για να μπορεί να εφαρμόσει η κρέμα μας καλύτερα.
Οταν θέλουμε, τα βγάζουμε και κόβουμε τα δύο παντεσπάνια για να πάρουμε 4 δίσκους.
Για το σιρόπι
Διαλύουμε το στιγμιαίο καφέ στο βραστό νερό και μόλις χλιάνει λίγο, προσθέτουμε το ρούμι.
Με αυτό το διάλυμα βρέχουμε τους δίσκους μας ελαφρά. Μην βρέξετε πολύ τους δίσκους για να σας πάρει όλο το υγρό, μόνο όσο χρειάζεται θα βάλετε.
Για την κρέμα
Χτυπάω την κρέμα γάλακτος σε ένα μπωλ. Προαιρετικά της ρίχνουμε και λίγη ζάχαρη με το μάτι για να τη βοηθήσουμε να σφίξει πιο γρήγορα.
Σε άλλο μπωλ χτυπάω τους κρόκους με τη ζάχαρη και την εσάνς και μετά ρίχνω μέσα το μασκαρπόνε και χτυπάω ελαφρά να ενσωματωθεί. Δεν το ταλαιπωρώ πολύ. Κατόπιν ενώνω με τη χτυπημένη κρέμα γάλακτος.
Συναρμολόγηση
Αλείφω ελάχιστη κρέμα κάτω από τον πρώτο δίσκο για να είναι πιο σταθερός.
Βρέχω λίγο με ένα πινέλο κατά τόπους το δίσκο και απλώνω κρέμα. Πασπαλίζω με λίγη κουβερτούρα τριμένη.
Συνεχίζω με τον ίδιο τρόπο υπολογίζοντας με το μάτι πόση κρέμα θα βάζω για να μείνει αρκετή για τον τελευταίο δίσκο πουθα χρειαστεί και περιμετρικά κάλυψη. Σε αυτό το τελευταίο δεν πασπαλίζω με κουβερτούρα.
Στρώνω και τον τελευταίο δίσκο, ραντίζω με το σιρόπι μου (δεν είναι σιρόπι δηλαδή....) και καλύπτω όλη την επιφάνεια της τούρτας παντού.
Γύρω-γύρω εφαρμόζω τα μπισκότα σαβαγιάρ και δένω με κορδελίτσα σφιχτούτσικα για να συγκρατήσω όμορφα τα σαβαγιάρ.
Από πάνω στολίζω με ροζετούλες από σαντιγύ περιμετρικά αν θέλω, βάζω μέσα φράουλες και rasberries και πασπαλίζω με φλούδες σοκολάτας. Τις φραουλίτσες τις γλάσσαρα με λίγη μαρμελαδίτσα που ζέστανα.
Τοποθετώ στο ψυγείο αποβραδίς για να σφίξει και η κρέμα.
* Μην το κάνετε με Φιλαδέλφεια τυράκι, δεν είναι το ίδιο. Η εσάνς πικραμύγδαλου είναι απαραίτητη.
* Αν είχα θα έβαζα και στο διάλυμα του καφέ, λικέρ Αμαρέτο. Δεν είχα και έβαλα Captain Morgan's.