Σαν πρώτη συνταγή και σαν καλωσόρισμα, επέλεξα να αναρτήσω τη συγκεκριμένη καρυδόπιτα που είναι η αγαπημένη μας.
Μου την έχουν δώσει από το χωριό της μαμάς μου (Αγρίνιο) με κουταλιές της σούπας και έτσι την παραθέτω.
Την φτιάχνω τακτικά, πάντα υπάρχει στις γιορτές μας ανεξαρτήτως άλλου γλυκού!
Μου την έχουν δώσει από το χωριό της μαμάς μου (Αγρίνιο) με κουταλιές της σούπας και έτσι την παραθέτω.
Την φτιάχνω τακτικά, πάντα υπάρχει στις γιορτές μας ανεξαρτήτως άλλου γλυκού!
Υλικά
10 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
10 κ.σ. φρυγανιά
20 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
20 κ.σ. καρύδι τριμμένο (εγώ το κάνω πούδρα, δεν θέλω να το βρίσκω)
10 βανίλιες
1 φάκελος baking powder
1 κ.γλ. κανέλα
1 κ.γλ. γαρίφαλο
ξύσμα 1 πορτοκαλιού (αν θέλω)
1 ρακοπότηρο κονιάκ
20 αβγά (χωριστά κρόκοι + ασπράδια)
Εκτέλεση
Χτυπάω τα ασπράδια σε μαρέγκα και σε άλλο μπωλ τους κρόκους με τη ζάχαρη.
Ενώνω το σιμιγδάλι με τη φρυγανιά, τις βανίλιες, το baking powder και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Ενώνω το καρύδι με την κανέλα και το γαρίφαλο.
Στο μίγμα κρόκων-ζάχαρης, ρίχνω σε 3 δόσεις τη μαρέγκα, το σιμιγδάλι και το καρύδι, εναλλάξ.
Στο τέλος και το κονιάκ.
Προσπαθώ να μη το παιδέψω πολύ για να μην καθίσει η μαρέγκα .
Το αραδιάζω σε βουτυρωμένο ταψί (το βαθύ του φούρνου-είναι μεγάλη δόση) και ψήνω για 45-50 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Αυτό παίζει ανάλογα το φούρνο. Το καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμη γιατί ξεκολλάει από τα τοιχώματα του ταψιού.
ΣΙΡΟΠΙ (ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΑ 2 ΖΕΣΤΑ)
Εγώ συνήθως φτιάχνω το γλυκό την προηγούμενη το μεσημέρι, το βράδυ αφού έχει κρυώσει το σιροπιάζω και μέχρι το πρωί έχει τραβήξει το σιρόπι πολύ καλά!
5 1/2 ποτήρια νερό
4 ποτήρια ζάχαρη κρυσταλλική
1 ξύλο κανέλας
1 φλούδα λεμονιού (ΑΚΕΡΩΤΟΥ εννοείται!)
Αφήνω το σιρόπι στη φωτιά για 5 λεπτά μόνο (από τη στιγμή που παίρνει βράση).
Σιροπιάζω προσεκτικά με μεγάλη κουτάλα και τυλίγω το ταψί με μεμβράνη. Εγώ το αφήνω στη βεράντα να ρουφήξει με την ησυχία του!!!!
Καλή επιτυχία και καλό Σαββατοκύριακο!