Ιδανικό μεζεδάκι για τις βραδιές του μουντιάλ και όχι μόνο, πεντανόστιμα κρεμμυδοπιτάκια που κάνουν βουτιά σε κατά προτίμηση - σπιτική - κέτσαπ για λιγότερες ενοχές! Το φυλλαράκι του είναι ιδανικό για διάφορα πιτάκια τελικά οπότε κρατείστε το και δοκιμάστε το με οποιαδήποτε γέμιση, θα σας ξετρελάνει!
Υλικά
Για τη ζύμη
1 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 φλ. αλεύρι σταρένιο
1/2 κ. γλ. κύμινο
1/2 κ. γλ. κοπανισμένος μαραθόσπορος
1/4 κ. γλ. baking powder
1 κ. γλ. βούτυρο αγελάδας
2 κ. γλ. ελαιόλαδο
αλάτι
1 φλ. νερό χλιαρό
Για τη γέμιση
1 κρεμμύδι σε πολύ λεπτές φέτες
3 κ. σ. corn flour
1/2 κ. γλ. τσίλι
1/4 κ. γλ. κύμινο
1/4 κ. γλ. κόλιανδρος κοπανισμένος
1/4 κ. γλ. γκάραμ μασάλα **
αλάτι
χυμός μισού λεμονιού
Εκτέλεση
Ενώνω όλα τα υλικά της ζύμης, ζυμώνω μέχρι να πάρω μία εύπλαστη ζύμη, αν χρειαστεί προσθέτω με προσοχή ελάχιστο παραπάνω νεράκι για να το πετύχω και την αφήνω στην άκρη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.
Ανακατεύω όλα τα υλικά της γέμισης και τελευταίο προσθέτω το corn flour. Αυτό το βάζω για να μαζέψει τα υγρά του κρεμμυδιού. Αν κολλήσει κάτω στο μπωλάκι μου, ανακατεύω ξανά και δεν υπάρχει πρόβλημα.
|
Το κρεμμυδάκι "ψήθηκε" με το χυμό λεμονιού και με την πάπρικα και τα άλλα μπαχαρικούλια έγινε πεντανόστιμο, οπότε το ευχαριστήθηκαν και τα παιδιά παρόλο που φοβήθηκα μήπως μου κλωτσήσουν....χιχιιχιχι |
Ανοίγω τη ζύμη μου σε σχήμα ρολού-κυλίνδρου και χωρίζω σε 6 ισομεγέθη ζυμαράκια.
Κάθε ζυμαράκι το ανοίγω λίγο (χωρίς αλεύρι) σε στρογγυλό σχήμα με τον πλάστη, το διπλώνω και το ξανανοίγω με τον πλάστη λίγο ακόμα και μετά με τη βοήθεια λίγου νισεστέ ή αλευριού το ανοίγω κανονικό φύλλο αρκετά λεπτό αλλά όχι πολύ μεγάλο.
Το δίπλωμα του φύλλου το κάνουμε για να πετύχουμε στρώσεις φύλλου μέσα στο πιτάκι και να βγεί αφράτο.
Υπολογίζω ότι κάθε μπαλίτσα ζύμης μου δίνει 2-3 φυλλαράκια για πιτάκια.
Με βόλεψε να ανοίγω ένα-ένα τα φυλλαράκια, να τα γεμίζω και μετά να συνεχίζω.
Τα τυλίγω τριγωνικά (ο Θεός να τα κάνει.....) όπως τα συνηθισμένα πιταράκια μας και στην άκρη βρέχουμε με λίγο νερό για να κολλήσει το φύλλο μας.
Τα τελειώνω όλα και μετά προχωράω στο τηγάνι. Αφήνω το λάδι μας να ζεσταθεί καλά, μετά χαμηλώνω στο μέτριο τη φωτιά και τα τηγανίζω μέχρι να ροδίσουν. Δεν τα αφήνω καθόλου για να μην αρπάξουν.
Σερβίρω ιδανικά με κέτσαπ και απολαμβάνουμε κατά προτίμηση ζεστά!
** Η λέξη γκάραμ σημαίνει θερμό-καυτό, όχι απαραίτητα καυτερό και κάπως έτσι ξεχωρίζουν οι Ινδοί τα μείγματα μπαχαρικών τους σε κρύα ή καυτά. Ζεσταίνουμε σε ένα άδειο εντελώς τηγάνι όσα από τα παρακάτω είναι σε κόκκους και τα αλέθουμε όλα μαζί πολύ καλά και μετά τα διατηρούμε σε αεροστεγές βάζο. Με επιπλέον προσθήκες μπαχαρικών δημιουργούνται άλλα νέα μείγματα. Ταιριάζει σε όλα τα κρεατικά και σε πιάτα λαχανικών, κυρίως μελιτζάνας και πατάτας.
Περιλαμβάνει :
10 πράσινα καρδάμωμα
6 κ. γλ. σπόροι κορίανδρου
4 κ. γλ. σπόροι κύμινου
10 γαρίφαλα
ξύλο κανέλας αυθεντικής γύρω στα 5.5 εκατοστά
1 κ. γλ. μαύρο πιπέρι
3 φύλλα δάφνης
4-5 ανθούς μοσχοκάρυδου (μασίς, Ο ανθός του μοσχοκάρυδου δεν είναι το λουλούδι του αλλά ο φλοιός του φρέσκου μοσχοκάρυδου. Έχει πιο λεπτή γεύση και χρήση κυρίως στα φαγητά. Η γεύση του θεωρείται ανώτερη του καρπού)
Αυτά τα ολίγα, βασικά πας και αγοράζεις έτοιμο μείγμα από μπαχαράδικο γιατί να το κάνεις και να γίνει σκόνη χλωμό το κόβω....χααχαχαχαχαχ
Οι πληροφορίες είναι από βιβλιαράκι του κου Γιώτη περί μπαχαρικών και βοτάνων.
Καλό απόγευμα να έχετε!