Σήμερα...αφού δεν αξιώθηκα τόσο καιρό ...είπα να μπω, να ξαραχνιάσω και να ξεστοιχειώσω αυτό το έρμο το μοσχαράκι με τα πράσινα κορόμηλα που έχει ριζώσει εδώ και 5 ολόκληρους μήνες.....!!!
Επιστρέφουμε λοιπόν πανυγηρικά με μία θεϊκή αλατισμένη σάλτσα καραμέλας, τη λεγόμενη butterscotch, για το καλό του μήνα που θέλει ελάχιστα υλικά αλλά απαιτεί την αμέριστη προσοχή μας για να γίνει σωστά και να μην έχουμε ατυχήματα τύπου κόλλησε και πέτρωσε στο κατσαρόλι (το έπαθα δις για αυτό το λέω....).
Το αλάτι μη το φοβηθείτε καθόλου αν δεν έχετε ξαναφτιάξει καραμέλα, οι γνώστες ξέρουν τι εννοώ, της πάει απόλυτα και της δίνει μία ένταση φανταστική! Αλλωστε δεν είναι κανόνας στα αλμυρά λίγη ζαχαρίτσα και στα γλυκά λίγο αλατάκι;
Τα υλικά μας είναι τα εξής :
2 φλ. ζάχαρη κρυσταλλική
12 κ. σ. βούτυρο μαλακό
1 φλ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
1 γενναία πρέζα αλάτι ψιλό
Εκτέλεση
Σε ένα κατσαρόλι σε μέτρια προς ψηλή θερμοκρασία (με μέγιστο το 9 έβαλα το μάτι στο 6 και μετά στο 7-8 παίζοντας λίγο) ρίχνουμε τη ζάχαρη και την αφήνουμε να αρχίσει να λιώνει. Οταν λέμε την αφήνουμε δεν εννοούμε ότι φεύγουμε, είμαστε από πάνω και ελέγχουμε.
Μόλις αρχίσει η ζάχαρη να λιώνει ανακατεύουμε με μία ξύλινη μικρή κουτάλα και τη βοηθάμε να λιώσει όλη μέχρι να αρχίσει να αποκτά ένα γλυκό πορτοκαλί χρώμα. Εκεί ακριβώς θέλει προσοχή για να μην καεί η καραμέλα μας.
Προσθέτουμε το βούτυρο μία κουταλιά κάθε φορά και το αφήνουμε να ενσωματωθεί και μόλις τελειώσει όλο το βούτυρο αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε, ρίχνουμε το αλάτι και ανακατεύουμε μία τελευταία φορά.
Στην ουσία προσέχουμε να μην κολλήσει η ζάχαρη στα τοιχώματα του κατσαρολιού μας και να μην αρπάξει και καεί όταν αρχίσει να παίρνει το πορτοκαλί της χρώμα.
Η δοσολογία αυτή βγάζει 2 φλυτζάνια σάλτσα καραμέλας, όταν της πήρα τον αέρα και μετά από 2 αποτυχίες (ω, ναι μου συμβαίνουν και τέτοια) έκανα και διπλές δόσεις μετά...χιχιχιιχιχιχ!
Αν σας αποτύχει μη φρικάρετε με το κολλημένο σκεύος, το αφήνετε με νεράκι και θα καθαρίσει.
Η σαλτσούλα διατηρείται εντός και εκτός ψυγείου για 1 μήνα σίγουρα, στο ψυγείο πήζει περισσότερο και λειτουργεί σαν άλλειμα τύπου μερέντα. Σιγά μη μείνει τόσο καιρό.......
Σαφέστατα είναι σκάλες ανώτερη γευστικά από το καραμελωμένο ζαχαρούχο και ότι άλλη καραμέλα έχω δοκιμάσει μέχρι τώρα. Οι χρήσεις της είναι αμέτρητες και πλησιάζει πολύ σε γεύση τη γνωστή σκληρή καραμελίτσα βουτύρου, όχι αυτή στο χρυσόχαρτο, την άλλη...την οβάλ για να μην κάνουμε και διαφήμιση...όποιος κατάλαβε...κατάλαβε!
Η συνταγή είναι από το Two peas & their pod
Η πρώτη της χρήση έγινε με δόξα και τιμή στο αγαπημένο μας μπανόφι του οποίου θα ακολουθήσει η συνταγούλα τις επόμενες μέρες!
Σας αφήνω με τις ευχές μου για ένα όμορφο και γλυκό μήνα!
Καλό απόγευμα!
2 φλ. ζάχαρη κρυσταλλική
12 κ. σ. βούτυρο μαλακό
1 φλ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
1 γενναία πρέζα αλάτι ψιλό
Εκτέλεση
Μόλις αρχίσει η ζάχαρη να λιώνει ανακατεύουμε με μία ξύλινη μικρή κουτάλα και τη βοηθάμε να λιώσει όλη μέχρι να αρχίσει να αποκτά ένα γλυκό πορτοκαλί χρώμα. Εκεί ακριβώς θέλει προσοχή για να μην καεί η καραμέλα μας.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε, ρίχνουμε το αλάτι και ανακατεύουμε μία τελευταία φορά.
Στην ουσία προσέχουμε να μην κολλήσει η ζάχαρη στα τοιχώματα του κατσαρολιού μας και να μην αρπάξει και καεί όταν αρχίσει να παίρνει το πορτοκαλί της χρώμα.
Η δοσολογία αυτή βγάζει 2 φλυτζάνια σάλτσα καραμέλας, όταν της πήρα τον αέρα και μετά από 2 αποτυχίες (ω, ναι μου συμβαίνουν και τέτοια) έκανα και διπλές δόσεις μετά...χιχιχιιχιχιχ!
Αν σας αποτύχει μη φρικάρετε με το κολλημένο σκεύος, το αφήνετε με νεράκι και θα καθαρίσει.
Η σαλτσούλα διατηρείται εντός και εκτός ψυγείου για 1 μήνα σίγουρα, στο ψυγείο πήζει περισσότερο και λειτουργεί σαν άλλειμα τύπου μερέντα. Σιγά μη μείνει τόσο καιρό.......
Σαφέστατα είναι σκάλες ανώτερη γευστικά από το καραμελωμένο ζαχαρούχο και ότι άλλη καραμέλα έχω δοκιμάσει μέχρι τώρα. Οι χρήσεις της είναι αμέτρητες και πλησιάζει πολύ σε γεύση τη γνωστή σκληρή καραμελίτσα βουτύρου, όχι αυτή στο χρυσόχαρτο, την άλλη...την οβάλ για να μην κάνουμε και διαφήμιση...όποιος κατάλαβε...κατάλαβε!
Η συνταγή είναι από το Two peas & their pod
Η πρώτη της χρήση έγινε με δόξα και τιμή στο αγαπημένο μας μπανόφι του οποίου θα ακολουθήσει η συνταγούλα τις επόμενες μέρες!
Σας αφήνω με τις ευχές μου για ένα όμορφο και γλυκό μήνα!
Καλό απόγευμα!
Καλό μήνα Έφη μου, αν τη φτιάξω θα την φάω όλη μόνη μου, δεν θα ησυχάσω αν δεν τελειώσει το βάζο όλο!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ δεν φτιάχνω αλλά από ότι μου έλεγαν οι κυρίες που έφτιαξαν για το bazaar αυτό το τσάκ είναι που πρέπει αν προσέξεις στην καραμέλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για τα άλλα που λες στην αρχή ειλικρινά στο λέω κουράστηκα, γιαυτό κάνω αυτό που γουστάρω και ας λένε ότι θέλουν είτε μπροστά μου (που δεν το τολμούν) αλλά πίσω μου έχουν ειπωθεί πολλά τα οποία δυστυχώς ή ευτυχώς ξέρω.
Πολλά φιλιά
Καιρό γυροφέρνω να φτιάξω καραμέλα και με έβαλες στην πρίζα Έφη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΆμα την φτιάξω όμως δεν θα μείνει για πολύ κι αυτό με ανησυχεί!
Όσο για τα υπόλοιπα έκανες πολύ καλά! Εγώ έτσι κι αλλιώς έχω πάρει τις αποστάσεις μου, βρίσκομαι και σε χιλιομετρική απόσταση βέβαια και δεν πολυπαίρνω είδηση!
Φιλιά πολλά!
Έφη, καλωσήρθες και πάλι στα μπλογκοδρώμενα! Νομίζω ότι οι απολογισμοί και τα ξεκαθαρίσματα χρειάζονται και όταν γίνονται, μας ανανεώνουν! Χαίρομαι πάντως που επέστρεψες (με τον λόχο σου)! Και η πρώτη συνταγή που επέλεξες να μας δείξεις είναι απλά κόλαση!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά!
Καλώς το κι ας άργησε!!!!! Μέτρησα απουσίες, αλλά δεν είμαι και εγώ της παρουσίας, Αφού γυρίζεις ... ανανεωμένη δεν υπάρχει πιο λυτρωτικό πράγμα. Καλές γιορτές Έφη μου να περάσετε όμορφα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά σας. Πολλά φιλιά
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς το κορίτσι! Τι σου κάνανε παιδί μου;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ λαχταριστή η σάλτσα σου.