Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Παγωτό γιαούρτι με σάλτσα φράουλας-Strawberry frozen yogurt



Ζέστηηηηηηηη!!!!!!!!!!!   Να σας δροσίσω λίγο;

Με τo πιο βελούδινο, απλό, υγιεινό, οικονομικό και εύκολο παγωτάκι που μπορούμε να απολαύσουμε με τις λιγότερες τύψεις  και να το ντύσουμε με ότι γεύση κάνουμε εμείς κέφι!

Στη συγκεκριμένη βερσιόν λούστηκε από μία σάλτσα φράουλας και αρωματίστηκε με 2 στάλες εσάνς πορτοκαλιού που το έστειλε αλλού. Αυτό με το πορτοκαλάκι, το θυμήθηκα από το τέλειο γλυκάκι κουταλιού φράουλα και πραγματικά δίνει άλλη διάσταση στη γεύση της φράουλας!  

Βγήκε λίγο παραπάνω από 1 λίτρο οπότε υπολογίστε. Είδατε, αυτή τη φορά το τσέκαρα για να μην έχουμε απορίες...χιχιιχιιχιχι!


Υλικά 


Για τη σάλτσα φράουλας

1 πιάτο βαθύ καθαρισμένες ολόκληρες φράουλες
1 φλ. ζάχαρη
2 σταγόνες εσάνς πορτοκάλι


Αφήνουμε τις φράουλες κομμένες σε φετούλες αποβραδίς να βγάλουν τα υγρά τους μαζί με τη ζάχαρη, την άλλη μέρα τις σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά και στο τέλος στάζουμε την εσάνς  και αφήνουμε να κρυώσουν καλά.



Για το frozen yogurt

Υλικά

1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό (πάρτε χύμα)
1 φλ. ζάχαρη  ή  3-5 κ. σ. μέλι


Χτυπάμε και τα δύο υλικά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να κρεμώσει το γιαούρτι μας, ενώνουμε με τη σάλτσα φράουλας και τοποθετούμε σε δοχείο παγωτού στην κατάψυξη. Κάθε δίωρο για 3 φορές περίπου το βγάζουμε από την κατάψυξη και ανακατεύουμε το παγωτό μας για να αφρατέψει και να μην κρυσταλλιάσει. 


Εγώ έβαλα όλη τη σάλτσα φράουλας και είχα αυτό το οπτικό αποτέλεσμα. Μπορείτε να βάλετε λιγότερη σάλτσα ή σιρόπι της αρεσκείας και απλά να κάνει νεράκια μέσα.   Επίσης μου βγήκε αρκετά γλυκό αλλά όχι τόσο που να σε λιγώνει, θα το ξαναφτιάξω ακριβώς έτσι,  όποιος θέλει κρατάει λίγη ζάχαρη από τη σάλτσα και το γιαούρτι για να το φέρει στα κυβικά του.

Εγινε τέλειο! 



Καλή απόλαυση και καλό Σαββατοκύριακο!

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Τούρτα βερύκοκο


Μία διαφορετική από τις συνηθισμένες τούρτες έχουμε σήμερα, απόλυτα γευστική και εύκολη!  Κρεπότουρτα βερυκοκένια, τώρα που τα βερυκοκάκια είναι στα καλύτερά τους!




Υλικά

Για τις κρέπες

200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
2 αβγά + 1 κρόκος αβγού
600 ml γάλα
1 κ. σ. λιωμένο βούτυρο



Για τη μους βερύκοκο

400 γρ. αποξηραμένα βερύκοκα   +
1 1/2 φλ. βραστό νερό (να μουλιάσουν αποβραδίς)
4 κ. σ. ζάχαρη
1 μεγάλη λεμονόφλουδα
χυμός 1 λεμονιού
2 ermol χτυπημένα σε σαντιγύ ή 500 γρ. έτοιμη σαντιγύ



Εκτέλεση


Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το αλεύρι, στη μέση ρίχνουμε τα αβγά, το γάλα και το λιωμένο βούτυρο.

Ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουμε στο ψυγείο για μία ώρα τουλάχιστον.

Βγάζουμε από το ψυγείο το μείγμα μας και ετοιμάζουμε τις κρεπούλες μας στο ελάχιστα βουτυρωμένο  τηγάνι ή στην κρεπιέρα ιδανικά. Ανάλογα της ποσότητας του μείγματος που πέφτει στο τηγάνι μας βγαίνουν περίπου 12 κρέπες.  Ανάμεσα από κάθε κρεπούλα στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν καλά. Μπορούν να γίνουν και από την προηγούμενη μέρα και να μπουν στο ψυγείο σκεπασμένες καλά.


Πάμε στη μους τώρα, με τον αργό και το γρήγορο τρόπο.....


Ο γρήγορος είναι να ανοίξουμε το περσινό (και φετινό δεν μας χαλάει...) βάζο με το βερύκοκο, να το στραγγίξουμε ελαφρά, να το χτυπήσουμε όσο θέλουμε σύμφωνα με τα γούστα μας στο μούλτι και να το ανακατέψουμε με την έτοιμη χτυπημένη σαντιγύ!

Ο αργός είναι να πάρουμε τα υλικά που γράφουμε, εκτός της σαντιγύ και να τα σιγοβράσουμε όπως είναι σε ένα κατσαρολάκι μέχρι να πετύχουμε ένα μαρμελαδένιο μείγμα χωρίς πολλά υγρά που θα το αφήσουμε να κρυώσει και θα το ανακατέψουμε με τα ερμόλ που ήδη έχουμε χτυπήσει σε σαντιγύ.



Μετά μένει το στήσιμο!


Μπορούμε να βάλουμε και μία απαλή στρώση βερύκοκο και από πάνω τη σαντιγύ, επειδή όμως είχα ατύχημα στο στήσιμο, ανακάτεψα το γλυκάκι με τη σαντιγύ και μου έγινε πολύ πιο εύκολο.
Σε αντικολλητική αποσπώμενη φόρμα στήνουμε κρεπούλα, στρώση μους και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουν οι κρεπούλες και η μους. 

Τσαχπινιά τελευταία : Στολίζουμε με τα αμυγδαλάκια από το γλυκό βερύκοκο (το περσινό ντε!!!)

Σκεπάζουμε προσεκτικά με μεμβράνη, τοποθετούμε στο ψυγείο να σταθεί και να σφίξει καλά (για να είναι σταθερή στο κόψιμο) και μετά απολαμβάνουμε!







Καλή απόλαυση!

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Λεμονόπιτα



Αυτή εδώ είναι η λεμονόπιτα που κατασπαράξαμε πριν τη σχολική γιορτή μας κάποιοι γονείς και δάσκαλοι! Ετσι, για να κλείσει γλυκά η χρονιά μας! 

Εγινε μία ωραιότατη λεμονόπιτα, με τραγανό βουτυρένιο μπισκότο για βάση και μία κρέμα να σε στέλνει στους ουρανούς με απόλυτα λεμονένια γεύση!


Και επειδή κάποιες....... έχετε λυσσάξει, ορίστε η συνταγούλα!



Υλικά

Για τη βάση μπισκότου

225 γρ. βούτυρο σε θερμ. δωμ.
1/2 φλ. κρυσταλλική ζάχαρη
2 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 πρέζα αλάτι


Για την κρέμα λεμονιού

6 αβγά σε θερμ. δωμ.
3 φλ. κρυσταλλική ζάχαρη
2 κ. σ. ξύσμα λεμονιού
1 φλ. χυμός λεμονιού
1 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 πρέζα κανελογαρίφαλο

άχνη για το πασπάλισμα



Εκτέλεση


Για τη βάση μπισκότου


Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και μόλις ενωθούν, προσθέτουμε το αλεύρι με το αλάτι.



Αδειάζουμε σε ένα μακρόστενο πυρέξ διαστάσεων 32x22 εκατοστών τη ζύμη μας, τη στρώνουμε όμορφα μέσα στο πυρέξ (ελάχιστα λαδωμένο να είναι), τη βάζουμε στο ψυγείο για κανένα μισάωρο να σφίξει  και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά στους 175 βαθμούς σε αέρα, μέχρι να αρχίζει να ροδίζει.

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο να κρυώσει η βάση και φτιάχνουμε την κρέμα χωρίς να σβήσουμε το φούρνο μας.



Για την κρέμα λεμονιού


Χτυπάμε πάλι με το μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη, το ξύσμα, το χυμό και τελευταίο προσθέτουμε το αλεύρι.



Μου ψήθηκε παραπάνω από όσο έπρεπε γιατί δεν πρόσεξα.....


Στρώνουμε το μείγμα πάνω από το μπισκότο και ψήνουμε για 25  με 30 λεπτά περίπου στην ίδια θερμοκρασία και πάλι σε αέρα.
Οταν βγει την αφήνουμε να κρυώσει και κατά προτίμηση την βάζουμε και στο ψυγείο για λίγο να δροσιστεί η κρέμα της, σκεπασμένη εννοείται καλά με μεμβράνη.

Πασπαλίζουμε με άχνη, κόβουμε κομμάτια  και σερβίρουμε!



Καλή και γλυκιά εβδομάδα να έχουμε!

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Λαζάνια με πέστο βασιλικού


 
Δεν υπάρχει πιο οικονομικό, γρήγορο, εύκολο και πεντανόστιμο πιάτο με λαζάνια από αυτό! Προϋπόθεση βέβαια να μας αρέσει το πέστο βασιλικού που σε εμάς τουλάχιστον συμβαίνει!

Κυριολεκτικά σε 30 λεπτά είναι έτοιμο και τρώμε! Με την ίδια λογική θα μπορούσαμε να το σκαρώσουμε και με άλλα πέστο αλλά και σάλτσες, θα πειραματιστούμε κι άλλο εν καιρώ.....

Υλικά για το μεγάλο πυρέξ

Για την μπεσαμέλ

125 γρ. βούτυρο αγελάδας
1 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
1,5 λίτρο γάλα
αλάτι

1 βαζάκι πέστο βασιλικού ή σπιτικό πέστο
150 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
λαζάνια (όσα πάρει το ταψί μας, συνήθως κάτι παραπάνω από τη μισή συσκευασία)

Εκτέλεση
Φτιάχνουμε μία κάπως αραιή αλλά δεμένη μπεσαμέλ με τη γνωστή διαδικασία.
Ζεσταίνουμε το βούτυρο καλά, καβουρδίζουμε μέσα σε αυτό το αλεύρι, προσθέτουμε το χλιαρό γάλα και το αλάτι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να αρχίσει να πήζει, οπότε και αποσύρουμε.
Μέσα στη μπεσαμέλ ρίχνουμε όλο το πέστο και ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθεί.



Στρώνουμε στο ταψί λίγη σάλτσα μπεσαμέλ, από πάνω  λαζάνια, σπάμε μερικά και γεμίζουμε και τα κενά αν είναι μεγάλα, από πάνω σάλτσα και λίγη παρμεζάνα σκορπιστά και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει η μπεσαμέλ μας. Η τελευταία στρώση είναι μπεσαμέλ και λίγη παρμεζάνα.



Ψήνουμε για 25 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, μέχρι να χρυσίσει και να ψηθεί η μπεσαμέλ.



Εννοείται ότι τα λαζάνια τα βάζουμε όπως είναι από το πακέτο (αυτό το λέω, γιατί ακούω διάφορα κατά καιρούς....)
Υπέροχο φαγάκι, το τσακίσαμε και επειδή στην ουσία είναι πολύ γρήγορο δρομολογήθηκε ήδη στα αγαπημένα μας!



Καλή όρεξη και καλό Σαββατοκύριακο!

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Κρεμμυδοπιτάκια



Ιδανικό μεζεδάκι για τις βραδιές του μουντιάλ και όχι μόνο, πεντανόστιμα κρεμμυδοπιτάκια που κάνουν βουτιά σε κατά προτίμηση - σπιτική - κέτσαπ για λιγότερες ενοχές! Το φυλλαράκι του είναι ιδανικό για διάφορα πιτάκια τελικά οπότε κρατείστε το και δοκιμάστε το με οποιαδήποτε γέμιση, θα σας ξετρελάνει! 




Υλικά

Για τη ζύμη

1 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 φλ. αλεύρι σταρένιο
1/2 κ. γλ. κύμινο
1/2 κ. γλ. κοπανισμένος μαραθόσπορος
1/4 κ. γλ. baking powder
1 κ. γλ. βούτυρο αγελάδας
2 κ. γλ. ελαιόλαδο
αλάτι 
1 φλ. νερό χλιαρό


Για τη γέμιση

1 κρεμμύδι σε πολύ λεπτές φέτες
3 κ. σ. corn flour
1/2 κ. γλ. τσίλι
1/4 κ. γλ. κύμινο
1/4 κ. γλ. κόλιανδρος κοπανισμένος
1/4 κ. γλ. γκάραμ μασάλα **
αλάτι 
χυμός μισού λεμονιού



Εκτέλεση

Ενώνω όλα τα υλικά της ζύμης, ζυμώνω μέχρι να πάρω μία εύπλαστη ζύμη, αν χρειαστεί προσθέτω με προσοχή ελάχιστο παραπάνω νεράκι για να το πετύχω  και την αφήνω στην άκρη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.

Ανακατεύω όλα τα υλικά της γέμισης και τελευταίο προσθέτω το corn flour. Αυτό το βάζω για να μαζέψει τα υγρά του κρεμμυδιού. Αν κολλήσει κάτω στο μπωλάκι μου, ανακατεύω ξανά και δεν υπάρχει πρόβλημα.

Το κρεμμυδάκι "ψήθηκε" με το χυμό λεμονιού και με την πάπρικα και τα άλλα μπαχαρικούλια έγινε πεντανόστιμο, οπότε το ευχαριστήθηκαν και τα παιδιά παρόλο που φοβήθηκα μήπως μου κλωτσήσουν....χιχιιχιχι

Ανοίγω τη ζύμη μου σε σχήμα ρολού-κυλίνδρου και χωρίζω σε 6 ισομεγέθη ζυμαράκια.




Κάθε ζυμαράκι το ανοίγω λίγο (χωρίς αλεύρι) σε στρογγυλό σχήμα με τον πλάστη, το διπλώνω και το ξανανοίγω με τον πλάστη λίγο ακόμα και μετά με τη βοήθεια λίγου νισεστέ ή αλευριού το ανοίγω κανονικό φύλλο αρκετά λεπτό αλλά όχι πολύ μεγάλο.






Το δίπλωμα του φύλλου το κάνουμε για να πετύχουμε στρώσεις φύλλου μέσα στο πιτάκι και να βγεί αφράτο.



Υπολογίζω ότι κάθε μπαλίτσα ζύμης μου δίνει 2-3 φυλλαράκια για πιτάκια.

Με βόλεψε να ανοίγω ένα-ένα τα φυλλαράκια, να τα γεμίζω και μετά να συνεχίζω.
Τα τυλίγω τριγωνικά (ο Θεός να τα κάνει.....) όπως τα συνηθισμένα πιταράκια μας   και στην άκρη βρέχουμε με λίγο νερό για να κολλήσει το φύλλο μας.

 

Τα τελειώνω όλα και μετά προχωράω στο τηγάνι. Αφήνω το λάδι μας να ζεσταθεί καλά, μετά χαμηλώνω στο μέτριο τη φωτιά και τα τηγανίζω μέχρι να ροδίσουν. Δεν τα αφήνω καθόλου για να μην αρπάξουν.


Σερβίρω ιδανικά με κέτσαπ και απολαμβάνουμε κατά προτίμηση ζεστά!



** Η λέξη γκάραμ σημαίνει θερμό-καυτό, όχι απαραίτητα καυτερό και κάπως έτσι ξεχωρίζουν οι Ινδοί τα μείγματα μπαχαρικών τους σε κρύα ή καυτά. Ζεσταίνουμε σε ένα άδειο εντελώς τηγάνι όσα από τα παρακάτω είναι σε κόκκους και τα αλέθουμε όλα μαζί πολύ καλά και μετά τα διατηρούμε σε αεροστεγές βάζο.  Με επιπλέον προσθήκες μπαχαρικών δημιουργούνται άλλα νέα μείγματα. Ταιριάζει σε όλα τα κρεατικά και σε πιάτα λαχανικών, κυρίως μελιτζάνας και πατάτας.

Περιλαμβάνει :

10 πράσινα καρδάμωμα
6 κ. γλ. σπόροι κορίανδρου
4 κ. γλ. σπόροι κύμινου
10 γαρίφαλα
ξύλο κανέλας αυθεντικής γύρω στα 5.5 εκατοστά
1 κ. γλ. μαύρο πιπέρι
3 φύλλα δάφνης
4-5 ανθούς μοσχοκάρυδου (μασίς, Ο ανθός του μοσχοκάρυδου δεν είναι το λουλούδι του αλλά ο φλοιός του φρέσκου μοσχοκάρυδου. Έχει πιο λεπτή γεύση και χρήση κυρίως στα φαγητά. Η γεύση του θεωρείται ανώτερη του καρπού)

Αυτά τα ολίγα, βασικά πας και αγοράζεις έτοιμο μείγμα από μπαχαράδικο γιατί να το κάνεις και να γίνει σκόνη χλωμό το κόβω....χααχαχαχαχαχ

Οι πληροφορίες είναι από βιβλιαράκι του κου Γιώτη περί μπαχαρικών και βοτάνων.


Καλό απόγευμα να έχετε!

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Μελιτζάνες με γιαούρτι στο φούρνο



Καλημέρα!

Σήμερα σας έχω φαγάκι από τη μπλογκογειτονιά, από τις Συνταγές της Καρδιάς που μας είχε παρουσιάσει η Βάσια και πραγματικά είναι καταπληκτικό. Από εκείνη την φορά το έχουμε τιμήσει αμέτρητες ακόμα και καταευχαριστιόμαστε πάντα! Αν δεν κάνω λάθος πρέπει να είναι το πρώτο φαγάκι στο οποίο δοκίμασα αντί για μπεσαμέλ, τη στρώση με το γιαουρτάκι και θα ομολογήσω ότι μου αρέσει ιδιαίτερα. Μάλιστα πια, αντικαθιστώ όπου μπορώ την μπεσαμέλ με κάτι ανάλογο με γιαούρτι.

Τώρα που πλέον κυκλοφορούν καλές μελιτζάνες, δοκιμάστε το, ειδικά εσείς που αγαπάτε τη μελιτζάνα, αυτό εδώ θα το λατρέψετε!


Πάμε να το δούμε;

Υλικά

6 μελιτζάνες μεγάλες φλάσκες σε λεπτές φέτες

3/4  φλ ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
4-5 ντομάτες μεγάλες ώριμες τριμμένες
1 φλ. νερό
φρέσκος δυόσμος και βασιλικός 
5-6 σταγόνες ταμπάσκο (έβαλα λιγότερο)
αλάτι και πιπέρι
1 πρέζα ζάχαρη

* είχα ψημένο κοτόπουλο και το μάδησα μέσα στην σαλτσούλα
   αντίστοιχα θα μπορούσε να μπει κιμάς που μας περίσσεψε


Για την επικάλυψη γιαουρτιού

1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό
1-2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
3 κ. σ. ελαιόλαδο
1 πρέζα αλάτι
1 κ. γλ. πάπρικα καπνιστή
5-6 φυλλαράκια δυόσμου ψιλοκομμένα


Εκτέλεση

Βάζουμε για μία ώρα περίπου σε νερό τις φέτες της μελιτζάνας που τις έχουμε αλατίσει πρώτα.

Τις στραγγίζουμε καλά, τις λαδώνουμε ελαφρά σε ένα μπωλ, πασπαλίζουμε με λίγο μοσχοκάρυδο και τις αραδιάζουμε σε φούρνο  για 10 λεπτά στους 180 βαθμούς να ροδίσουν ελαφρώς. 

Ταυτόχρονα με το ψήσιμο ξεκινάμε τη σάλτσα μας.

Στο ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, προσθέτουμε τις ντομάτες, το δυόσμο, τον βασιλικό, το ταμπάσκο, τη ζάχαρη και το αλατοπίπερο, προσθέτω και το νεράκι στο τέλος και αφήνω τη σάλτσα να δέσει σε μέτρια φωτιά.

Σε ένα πυρέξ μεγάλο στρώνουμε σε τρεις σειρές τις μελιτζάνες, σκορπίζουμε λίγα φυλλαράκια δυόσμου και βασιλικού αν θέλουμε,  σκεπάζουμε με τη σάλτσα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά.

Ανακατεύουμε τα υλικά της επικάλυψης όλα μαζί και στρώνουμε πάνω από το μισοψημένο φαγάκι. 

Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά και είμαστε έτοιμοι.

Σερβίρουμε κομμάτια αφού το αφήσουμε να σταθεί για να κόβεται όμορφα.


Καλή όρεξη και καλή εβδομάδα!

Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Γαύρος μαρινάτος




Καλό μεσημεράκι!

Οσα τσαλίμια και να μας κάνει ο καιρός, θα στρώσει ...που θα πάει! 

Για αυτό το λόγο και εμείς ετοιμαζόμαστε ανάλογα, για να είμαστε ετοιμοπόλεμοι για τσιπουροκατανύξεις στη βεράντα μας! 

Το καλύτερο μεζεδάκι για τέτοιες καταστάσεις είναι σίγουρα ο γαύρος ο μαρινάτος.

Ψήνεται ή στο λεμόνι (αλλά λιώνει πιο γρήγορα το φιλετάκι μας) ή στο ξύδι που επέλεξα εγώ.

Επειδή μας αρέσει πολύ θα σας δείξω και άλλες βερσιόν!

Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να διαλέξουμε άριστης ποιότητας υλικά.  Ο γαύρος που θα πάρουμε θέλουμε να είναι αρκετά μεγάλος, χρειαζόμαστε δυνατό ξύδι και καλό αλάτι και λάδι.


Υλικά

3 κιλά γαύρος 
3/4 φλ. αλάτι χονδρό
3 μπουκάλια σχεδόν ξύδι δυνατό
2 σχεδόν κεφάλια σκόρδο σε φετάκια ή ψιλοκομμένο 
σπορέλαιο και λίγο ελαιόλαδο


Αν θέλουμε σκορπίζουμε :
καυτερή πιπερίτσα
πιπέρια διάφορα σπασμένα
μαϊντανός ψιλοκομμένος


Εκτέλεση


Τα υλικά θα μπουν με το μάτι, εγώ έφτιαξα 3 κιλά γαύρο και δεν μέτρησα τίποτα αλλά είναι εύκολο.

Καθαρίζουμε το γαύρο και αφαιρούμε το κεφάλι, πλένουμε, στραγγίζουμε και αλατίζουμε καλά το ψάρι μας. Δεν το τσιγκουνευόμαστε το αλατάκι αλλά δεν το κάνουμε και λύσσα.

Το τοποθετούμε σε μπωλ μέσα στο ψυγείο  για 1 ώρα τουλάχιστον. Εγώ επειδή είχα μπλέξει με τα μαγειρέματα του Food4good (πρέπει να σας τα γράψω όλα για αυτό, ήταν τέλεια!), τον άφησα και 6 ώρες μέσα στο ψυγείο με το αλάτι. Τελικά καλό του έκανε μάλλον...χιχιχιχιι! Ηρθε και η φιλενάδα στο σπίτι να με βοηθήσει (βλ. Στρατούλα) και τον βούτηξε και άρχισε να τον φτιάχνει...αλλιώς θα τον κλαίγαμε.......



Τον ξεπλένουμε ελάχιστα, σουρώνουμε και ξαναβάζουμε σε μπωλ σκεπάζοντας αυτή τη φορά όλο το περιεχόμενο με ξύδι.    Οσο πιο δυνατό είναι το ξύδι μας , τόσο λιγότερο θα τον αφήσουμε μέσα. Θέλει να μείνει από 4 έως 6 ώρες.

Βγάζουμε από το ξύδι (στραγγίζουμε) το γαύρο που έχει πια ψηθεί και αυτό το καταλαβαίνουμε από το χρώμα του που από κοκκινάκι έχει γίνει άσπρο και φιλετάρουμε με προσοχή. Αφαιρούμε το κοκκαλάκι με τη βοήθεια μίας οδοντογλυφίδας. Βγαίνει πανεύκολα.







Απλώνουμε στο τάπερ που θα διατηρήσουμε στο ψυγείο το γαυράκι σε σειρά, το ένα φιλετάκι δίπλα στο άλλο και μάλιστα κολλητά, σε κάθε σειρά σκορπίζουμε από πάνω σκορδάκι, μαϊντανό  και αν θέλουμε καυτερό και πιπέρια και συνεχίζουμε σειρά-σειρά έτσι μέχρι να τελειώσουμε με όλο το ψάρι.  Στο τέλος καλύπτουμε με σπορέλαιο μπόλικο και λίγο, πολύ λίγο ελαιόλαδο (γιατί παγώνει στο ψυγείο).



Διατηρούμε στο ψυγείο και απολαμβάνουμε με ουζάκι ή τσιπουράκι!




Καλή απόλαυση!