Με αυτή τη συνταγούλα θα σας ευχηθώ Χρόνια πολλά και Καλά Χριστούγεννα! Με υγεία πάνω από όλα και χαμόγελα πολλά!
Εμείς φέτος θα κάνουμε τον καθιερωμένο πλέον χοιρινό γεμιστό λαιμό και την κρεατόπιτά μας. Ξεκάθαρα μου τα απαίτησαν οπότε άφησα τις δοκιμές για τις μέρες μετά τα Χριστούγεννα!
Το βούτυρο των ξηροκαρπίων ήθελα πολύ καιρό να το φτιάξω και όλο το ανέβαλα για κάποια άλλη φορά. Ηρθε η ώρα του και άξιζε τον κόπο, τουλάχιστον το βούτυρο αμυγδάλου που δοκίμασα και ακόμα απορώ πως έμεινε για τη συνταγή!
Βούτυρο από αμύγδαλα αλατισμένα ή ανάλατα, λίγη σημασία έχει που είναι πολύ νόστιμο και ιδιαίτερο!
Κατά τον ίδιο τρόπο κάνουμε φυστικοβούτυρο, από φουντούκια, ινδοκάρυδο και όλους τους ξηρούς καρπούς.
Προϋπόθεση βέβαια να είναι βιολογικοί οι ξηροί καρποί μας και ένα καλό, δυνατό μούλτι, εγώ το δικό μου σχεδόν το έκαψα....η νεκροψία θα δείξει σε λίγο.........Το άκουσες Αγιε Βασίλη;;; Βάλτο μαζί με τ' άλλα κι αυτό...
Για το βούτυρο αμυγδάλου
Γεμίζουμε το μούλτι με αμύγδαλα (όπως είναι με τη φλούδα τους μια χαρά είναι), χτυπάμε λίγο, το ξεκολλάμε από τα τοιχώματα τακτικότατα και συνεχίζουμε το χτύπημα με διακοπές για να μην μας μείνει όπως είπαμε στο χέρι. Αν είναι δυνατό το μούλτι σας θα βγει το αποτέλεσμα πιο κρεμώδες σίγουρα από το δικό μου. Εγώ σταμάτησα στην υφή που έχει στη φωτογραφία γιατί άρχισε να βγάζει καπνούς...... Γενικά να ξέρετε ότι από όσα αμύγδαλα θα βάλετε, θα πάρετε περίπου τη μισή ποσότητα σε βούτυρο. Χρησιμοποιείτε όσο θέλετε στις συνταγούλες σας και το υπόλοιπο διατηρείται κλεισμένο καλά στο ψυγείο. Αυτό κυρίως είναι πολύ καλό για το φυστικοβούτυρο που έχει ένα σκασμό ευρώ στο σούπερ μάρκετ και εμένα τουλάχιστον δεν μου αρέσει η γεύση του έτοιμου μέχρι στιγμής. Το φυστικάκι είναι οικονομικός ξηρός καρπός και θα το έχουμε φτιάξει εμείς, το βασικό!
Πάμε στα τρουφάκια μας τώρα!
Υλικά
2 1/3 φλ. βρώμη
3/4 φλ. χουρμάδες ή δαμάσκηνα ή βερύκοκα ή σύκα αποξηραμένα
2 φλ. βούτυρο αμυγδάλου
1/4 φλ. ινδική καρύδα
1/3 φλ. μέλι
2 κ. σ. ζάχαρη κρυσταλλική (αν θέλω, για πιο γλυκό αποτέλεσμα)
1 σφηνάκι κονιάκ (ίσως και λίγο παραπάνω, θα το δείτε)
3 κ. σ. σταφίδες
3 κ. σ. κράνμπερις
3 κ. σ. λεπτοσπασμένη κουβερτούρα ή σταγόνες κουβερτούρας
κακάο και ινδική καρύδα για το ρολάρισμα
Εκτέλεση
Περνάμε στο μούλτι για 10 δευτερόλεπτα τις νιφάδες βρώμης.
Περνάμε τους ξηρούς καρπούς επίσης στο μούλτι για να ψιλοκοπούν. Αν κολλάνε και δεν μπορούμε τους ψιλοκόβουμε με ένα μαχαίρι. Το ίδιο κάνουμε και με την κουβερτούρα.
Ζυμώνουμε να ενσωματωθούν όλα τα υλικά μαζί και βοηθάμε με το κονιάκ που το ρίχνουμε λίγο-λίγο.
Αν δεν μπει η ζάχαρη, δεν τις λες γλυκές αυτές τις τρούφες, κρατάνε λίγο. Οπότε το ρυθμίζει ο καθένας όπως θέλει αυτό το σημείο.
Πλάθουμε τρουφάκια και τα κυλάμε στα μπωλ με την ινδική καρύδα ή το κακάο.
Να περάσετε όμορφα όλοι και να είστε γεροί! Καλά Χριστούγεννα!
1 σφηνάκι κονιάκ (ίσως και λίγο παραπάνω, θα το δείτε)
3 κ. σ. σταφίδες
3 κ. σ. κράνμπερις
3 κ. σ. λεπτοσπασμένη κουβερτούρα ή σταγόνες κουβερτούρας
κακάο και ινδική καρύδα για το ρολάρισμα
Εκτέλεση
Περνάμε στο μούλτι για 10 δευτερόλεπτα τις νιφάδες βρώμης.
Περνάμε τους ξηρούς καρπούς επίσης στο μούλτι για να ψιλοκοπούν. Αν κολλάνε και δεν μπορούμε τους ψιλοκόβουμε με ένα μαχαίρι. Το ίδιο κάνουμε και με την κουβερτούρα.
Ζυμώνουμε να ενσωματωθούν όλα τα υλικά μαζί και βοηθάμε με το κονιάκ που το ρίχνουμε λίγο-λίγο.
Αν δεν μπει η ζάχαρη, δεν τις λες γλυκές αυτές τις τρούφες, κρατάνε λίγο. Οπότε το ρυθμίζει ο καθένας όπως θέλει αυτό το σημείο.
Πλάθουμε τρουφάκια και τα κυλάμε στα μπωλ με την ινδική καρύδα ή το κακάο.
Να περάσετε όμορφα όλοι και να είστε γεροί! Καλά Χριστούγεννα!