Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Λαζάνια με κοτόπουλο και πιπεριές





Τα λαζάνια είναι ένα από τα αγαπημένα μας φαγάκια που το φτιάχνω σε πολλές παραλλαγές. Μία από αυτές, χωρίς πολλά υλικά είναι το κοτόπουλο και οι πιπεριές. Τυλίγονται μέσα σε μία ωραιότατη, βελούδινη μπεσαμέλ και σε λίγη ώρα έχουμε ένα λαχταριστό φαγάκι να το απολαύσουμε όλοι μαζί!


Υλικά για μεγάλο πυρέξ

Λαζάνια όσα χωράει το ταψί σε 3 στρώσεις
(μου πήρε περίπου η κάθε στρώση 4-5 φύλλα)

2 στήθη κοτόπουλο κομμένο σε κυβάκια
ή 1 φιλέτο γαλοπούλας επίσης κομμένο
2-3 πιπεριές πολύχρωμες σε κυβάκια
1/2 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο

Για την μπεσαμέλ

1 φλ. βούτυρο 
1 φλ. αλεύρι
1 λίτρο γάλα
αλάτι, πιπέρι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο

για το πασπάλισμα τυράκια κίτρινα περίπου 1 φλ.



Εκτέλεση

Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κοτόπουλο καλά, ρίχνουμε και τις πιπεριές και αφήνουμε να σοταρισθούν και αυτές και να ενωθούν τα αρώματα για 10 λεπτά περίπου. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με λίγο μοσχοκάρυδο. Αν θέλουμε στο μείγμα μας προσθέτουμε και κρεμμυδάκι ή σκόρδο να σοταρισθεί και αυτό αλλά εγώ δεν έβαλα καθόλου.  Αφήνουμε στην άκρη.  




Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ μας λιώνοντας το βούτυρο και καβουρδίζοντας μέσα σε αυτό το αλεύρι. 
Προσθέτουμε το γάλα, αλατοπιπερώνουμε λίγο, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και ανακατεύοντας συνεχώς φτιάχνουμε μία όχι σφιχτή μπεσαμέλ. Την αποσύρουμε από τη φωτιά μόλις αρχίσει να πήζει γιατί τη θέλουμε αραιή σαν σάλτσα περίπου.

Ρίχνουμε λίγη μπεσαμέλ στο  ελαφρά βουτυρωμένο πυρέξ, βάζουμε την πρώτη στρώση λαζάνια και μετά ανακατεύουμε μέσα στην μπεσαμέλ όλο το μείγμα του κοτόπουλου καλά.

Απλώνουμε πάνω από τα λαζάνια μας το 1/3 της ποσότητας της κρέμας, ξανά στρώνουμε λαζάνια, ξαναρίχνουμε  κρέμα και τελειώνουμε με λαζάνια και κρέμα. Πάνω από την τελευταία στρώση πασπαλίζουμε λίγα τυράκια της αρεσκείας μας, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο προσεκτικά και ψήνουμε στο φούρνο για 30 λεπτά στους 170 βαθμούς και αφού ξεσκεπάσουμε το ταψί μας συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά να πάρει χρώμα το φαγητό μας.




Καλή όρεξη και καλό Σαββατοκύριακο να έχουμε όλοι!




 


Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Μανιταρόσουπα




Σήμερα σας έχω   μία λαχταριστή, χουχουλιάρικη και πεντανόστιμη σουπίτσα που είναι ότι πεις για τον καιρό αυτό!

Υλικά

1 κιλό μανιτάρια σε φέτες
2 κ. σ. ελαιόλαδο
2 κ. σ. βούτυρο
αλάτι και πιπέρι
1 φλ. του καφέ μπράντυ
3 κ. σ. θυμάρι φρέσκο
4 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
2 φλ. σέλερυ ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1/2 λίτρο νερό ή ζωμός λαχανικών

1 φλ. ρύζι νυχάκι (αν θέλουμε)

λίγη κρέμα γάλακτος για το τελείωμα



Εκτέλεση


Αν θέλω μπορώ κατά το ήμισυ να βάλω αποξηραμένα μανιτάρια που τα έχω μουλιάσει από πριν σε λίγο ζεστό νεράκι και τα έχω σουρώσει. Το νεράκι αυτό το κρατάω για τη σούπα.   Εγώ τη σουπίτσα την έκανα με φρέσκα μανιτάρια μόνο και χωρίς ρυζάκι.

Σε κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο με το βούτυρο και ρίχνω τα μανιτάρια να σοταρισθούν. Αλατοπιπερώνω, πασπαλίζω με το φρέσκο θυμάρι και σβήνω με το μπράντυ.

Προσθέτω το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σέλερυ, τα  αφήνω και αυτά να μαλακώσουν για 5 λεπτά περίπου και προσθέτω νερό ή ζωμό για να βράσει η σουπίτσα μας για άλλα 15-20 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

Στη φάση αυτή προσθέτω το ρύζι ή δεν το βάζω και την κάνω βελουτέ με τη ράβδο του μπλέντερ.

Σερβίρω με λίγη κρέμα γάλακτος και πασπαλίζω με με θυμάρι.




Καλή όρεξη!

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Πουτίγκα μήλου



Καλό μεσημέρι!

Μέρες με παρακαλάγανε για γλυκάκι, βασικά κέηκ μου ζήτησαν, αλλά ως συνήθως αλλά λέμε και αλλού καταλήγω ανάλογα την όρεξη κάθε φορά! 

Το βασικό κόνσεπτ ήταν το μήλο, οπότε δεν παρεκλίναμε και πολύ, ε? 

Μία ωραιότατη, πανεύκολη και μοσχομυριστή πουτίγκα τους περιμένει σήμερα!



Υλικά

4 φλ. μπαγιάτικο ψωμί σε κυβάκια χωρίς την κόρα
2 μέτρια μήλα σε κυβάκια
1 φλ. σταφίδες 

2 αβγά
1 κουτί γάλα εβαπορέ
3/4 φλ. χυμός μήλου
1/2 φλ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 1/2 κ. γλ. κανέλα

άχνη και κανέλα ή σως καραμέλας για να περιχύσουμε από πάνω την πουτίγκα μας


Εκτέλεση

Προθερμαίνω το φούρνο στους 175 βαθμούς.



Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το ψωμί με το μήλο και τις σταφίδες. Εγώ έβαλα μαύρη, ξανθή και κράνμπερις, εσείς βάλτε ότι θέλετε περίπου σε ποσότητα 1 φλυτζανιού.



Χτυπάω σε άλλο μπωλ τα αβγά, προσθέτω το γάλα, το χυμό, τη ζάχαρη και την κανέλα και αφού διαλύσω τη ζάχαρη γυρίζω το μείγμα αυτό στο μπωλ με το ψωμί και το μήλο.






Αφήνω να τραβήξει τα υγρά τουλάχιστον για 10 λεπτά και μετά  σε ένα ελαφρά βουτυρωμένο πυρέξ διαστάσεων 28x18, ρίχνω το μείγμα αυτό, το τακτοποιώ όπου χρειάζεται και το ψήνω για 40 με 45 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα από πάνω και να έχει ψηθεί έως μέσα. Αν τυχόν χρειαστεί, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο αλλά δεν το έκανα.



Μόλις βγει και αφού ηρεμήσει λίγο, σερβίρουμε και περιχύνουμε με ζεστό σιρόπι καραμέλας προαιρετικά ή πασπαλίζουμε με λίγη άχνη και κανέλα.





Καλή απόλαυση!

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Κολοκυθόσουπα με κόκκινο κάρυ



Καλημέρα σας!
Τώρα που αρχίζουν οι βροχούλες και από ότι λένε θα πέσει και η θερμοκρασία οι ζεστές, χουχουλιάρικες και δυναμωτικές σουπίτσες είναι ότι καλύτερο!

Η κολοκυθόσουπα είναι μία από τις αγαπημένες μας στο σπίτι! Βαριέμαι εύκολα και πειράζω συνέχεια τις βασικές συνταγές, αλλάζω τα υλικά και παίζω μαζί τους!  Αυτή τη φορά τυχερή ήταν η κολοκύθα που με περίμενε καρτερικά...... Εκανα για πρώτη φορά πάστα κόκκινου κάρυ και πολύ μας άρεσε! Δεν ξέρω βέβαια αν είναι αυθεντική συνταγή πάστας,  πάντως ήταν πεντανόστιμη.

Την κολοκύθα την έκανα πουρέ πάλι με το γνωστό τρόπο του ψησίματος που μπορείτε να δείτε εδώ και μετά χρησιμοποίησα τη μισή ποσότητα, το μέγεθός της νορμάλ μεγάλο, όχι εκείνες οι τεράστιες κολοκύθες που βλέπουμε μερικές φορές. Την υπόλοιπη την έβαλα σε σακουλάκια στην κατάψυξη, μοιρασμένη και μετρημένη σε φλυτζάνια για να ξέρω τι παίρνω κάθε φορά.



Υλικά

1/2 μεγάλη κολοκύθα σε πουρέ
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλ. ζωμός λαχανικών
115 γρ. πάστα κάρυ
250 ml  γάλα καρύδας - 3 κ. σ. που τις βάζω στην πάστα κάρυ
αλάτι και πιπέρι


Για την πάστα κόκκινου κάρυ

1 μικρό κρεμμυδάκι
4 σκελίδες σκόρδο
3 κ. σ. πάστα λέμονγκρας (στα ΑΒ βρίσκουμε σίγουρα)
1 κ. γλ. καγιέν πιπέρι
2 κ. γλ. τζίντζερ φρέσκο τριμμένο
1-2 κ. σ. πελτές ντομάτας σπιτικός αν γίνεται
1 κ. γλ. κύμινο σε σκόνη
3/4 κ. γλ. κόλιανδρο σε σκόνη
1 πρέζα λευκό πιπέρι
2 κ. σ. σως σόγιας
1 κ. γλ. ζάχαρη
1-2 κ. γλ. τσίλι σε σκόνη 
3 κ. σ. γάλα καρύδας
2 κ. σ. χυμός lime ή λεμονιού
αν θέλω 1 πρέζα κανέλα σε σκόνη 



Ολα τα υλικά της πάστας μπαίνουν στο μούλτι και πολτοποιούνται.  Οπως είναι τα χρησιμοποιούμε στην συνταγή μας. Το τσίλι και το καγιέν τα φοβήθηκα και έβαλα λιγότερο με το μάτι.....εσείς πράξτε κατά βούληση, όσο πιο πολύ βάλετε να ξέρετε ότι θα κοκκινίσει περισσότερο και η σουπίτσα μας. 

Αν χρειαστεί βοηθάμε λίγο την πάστα χτυπώντας την με ΕΛΑΧΙΣΤΟ γάλα καρύδας (εναλλακτικά μπαίνει κρέμα γάλακτος, γιαούρτι ή ακόμα για να τη φέρουμε εκεί που θέλουμε σε πυκνότητα. Περίπου θέλουμε να πάρουμε το αποτέλεσμα του καλού διπλοσυμπυκνωμένου πελτέ ντομάτας.

Οση μείνει διατηρείται στο ψυγείο για 10 μέρες περίπου σε αεοροστεγές βάζο και μετά μπορούμε να τη φυλάξουμε στην κατάψυξη.



Εκτέλεση

Σοτάρω στην κατσαρόλα το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο (εδώ μπορώ να προσθέσω και 1 δαφνόφυλλο αν θέλω για το άρωμα)  και αφού γυαλίσει, προσθέτω την πάστα κάρυ, την ανακατεύω λίγο με το κρεμμύδι και προσθέτω τον πουρέ κολοκύθας.




Προσθέτω 1 φλ. νερό και το γάλα καρύδας, ανακατεύω και τα αφήνω να έρθουν σε βρασμό γύρω στα 10 λεπτά. 

Χτυπάω με τη ράβδο του μπλέντερ προσεκτικά τη σούπα για να μην καώ (ή κατεβάζω για πολύ λίγο την κατσαρόλα εκτός φωτιάς για να το κάνω).

Προσθέτω το ζωμό λαχανικών, αφήνω για άλλα 10 λεπτά να σιγοβράσει η σούπα και είμαστε ετοιμοι!
 
Σερβίρω όσο είναι ζεστή, ζεστή και αν θέλω ρίχνω ελάχιστο λαδάκι  ή γάλα καρύδας από πάνω. Θα μπορούσα να τρίψω λίγο κόλιανδρο από πάνω αλλά δεν έβαλα εκείνη την ώρα.




Καλή όρεξη!

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Κοτόπουλο με μελιτζάνες και πατάτες στο φούρνο



Τις προάλλες είχα πάρει κοτόπουλο για να το φτιάξω κλασσικά λεμονάτο με πατατούλες στο φούρνο....τα έχουμε ξαναπεί όμως, βαριέμαι συνέχεια τα ίδια και τα ίδια, θέλω να αλλάζω συνταγή και να πειραματίζομαι...πότε θα μου φέρουν στο κεφάλι τίποτα από αυτά που τους φτιάχνω δεν ξέρω.....με αντέχουν ακόμα όμως οπότε το εκμεταλλεύομαι....

Στο ψυγείο μου έκλειναν 4 μελιτζάνες το μάτι εδώ και μέρες, τις κοίταζα, με κοίταζαν κι αυτές αλλά δεν....

Και τότε μου ήρθε η ιδέα να τις μπερδέψω με το κοτόπουλο στο φούρνο. Σιγά την επιφοίτηση θα μου πείτε, αλλά είπαμε το μπλογκ λειτουργεί και σαν ημερολόγιο συνταγών. 

Χρειαζόμαστε : 

1 κοτόπουλο σε μερίδες

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
4-5 μελιτζάνες σε χονδρές ροδέλες
1 κιλό πατάτες κομμένες κυδωνάτες ή πιο μικρές
1 κονκασέ ντομάτας
λίγη ρίγανη φρέσκια
αλάτι και πιπέρι 
1/2 φλ. ελαιόλαδο

φυλλαράκια μαϊντανού ψιλοκομμένου για το σερβίρισμα


Εκτέλεση

Μέσα στο ταψί μας αραδιάζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλο με τα υπόλοιπα λαχανικά, αλατοπιπερώνουμε, σκορπίζουμε τη ρίγανη και περιχύνουμε με το κονκασέ και το ελαιόλαδο. Συμπληρώνουμε στο ταψί μας λίγο, περίπου 1/2 φλ., νερό για να το βοηθήσουμε στο ψήσιμο.

Αν δεν θέλουμε, παραλείπουμε το κρεμμύδι στο φαγάκι μας. 

Σκεπάζουμε στο πρώτο μισάωρο το ταψί με αλουμινόχαρτο και μετά το αφαιρούμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο να πάρει χρώμα.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου, να μελώσει η σαλτσούλα με το λαδάκι. Οταν βγει πασπαλίζουμε με τα φυλλαράκια μαϊντανού και σερβίρουμε.

Καλή όρεξη και καλό Σαββατοκύριακο!   


Χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες τους σημερινούς αλλά και τους αυριανούς!

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Μους λωτού




Καλησπέρα σας!

Σήμερα έχουμε γλυκάκι με φθινοπωρινό φρουτάκι λίγο ιδιαίτερο και δύσκολο, το μήλο της Ανατολής όπως το λένε! 


Κεκάκι τον κάναμε το λωτόμαρμελαδίτσα τον κάναμε,  να τον κάνουμε και μία ωραιότατη και απλή κρέμα - μους;


Υλικά (για 4 ποτηράκια)

2 κ. γλ. ζελατίνη σκόνη ουδέτερη
4 κ. σ. νερό βραστό

2 φλ. πούλπα λωτού*
2 κ. σ. ζάχαρη
1 1/2 κ. γλ. χυμός λεμονιού

1 φλ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη με 2 κ. σ. ζάχαρη



Εκτέλεση


* Αδειάζουμε την ψίχα του λωτού και πετάμε την φλούδα. Τον περνάμε από ένα σουρωτήρι για να συγκρατήσουμε τα κουκούτσια και να έχουμε καθαρή πούλπα.  Χτυπάμε την πούλπα στο μούλτι για να έχουμε λείο αποτέλεσμα.



Σε κατσαρόλα μικρή ρίχνουμε την πούλπα λωτού με τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιου και φέρνουμε σε βρασμό για 4 λεπτά. Κατόπιν αποσύρουμε από τη φωτιά. 

Διαλύουμε σε ένα ποτηράκι τη ζελατίνη στο βραστό νερό και όταν αποσύρουμε από τη φωτιά το μείγμα της κατσαρόλας ρίχνουμε τη ζελατίνη μέσα και ανακατεύουμε.

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη να γίνει μία σαντιγύ όχι ρευστή πολύ και ενώνουμε την σαντιγύ μέσα στο υπόλοιπο μείγμα.

Μοιράζουμε σε ποτηράκια και μόλις κρυώσει το μείγμα, τοποθετούμε στο ψυγείο για να σφίξει η κρέμα.

Αν θέλουμε από πάνω πασπαλίζουμε με κανέλα (όχι, που δεν θα έβαζα κι εδώ....χιχιιχιχι!)


Καλή απόλαυση!

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Στριφτάρια σφολιάτας με κέτσαπ, τυρί και βασιλικό




Ξεκινάμε την εβδομάδα μας με ένα νόστιμο σνακ για όλους, μικρούς και μεγάλους, που σηκώνει παραλλαγές αναλόγως του γούστου μας!  Θα μπορούσε να γίνει με οποιαδήποτε γέμιση για πίτα ή πιτάκια άνετα.

Τα υλικά τους απλά και συνήθως υπάρχουν μέσα στο σπίτι.




1 πακέτο σφολιάτας

1 φλ. κέτσαπ ή σπιτική σάλτσα συμπυκνωμένη
2 φλ. κίτρινα τυριά της αρεσκείας μας
φύλλα βασιλικού (αν θέλω τα ψιλοκόβω)


Εκτέλεση

Στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας, απλώνουμε την κέτσαπ, τα φυλλαράκια του βασιλικού να πάνε παντού και από πάνω πασπαλίζω τα τυράκια.




Απλώνω με προσοχή το άλλο φύλλο σφολιάτας να σκεπάσει το προηγούμενο και με τη ροδέλα κόβω λωρίδες στενές.




Τις στρίβω ελαφρά και με προσοχή να μη μου φύγει η γέμιση και τις αραδιάζω στη λαμαρίνα του φούρνου σε αντικολλητικό χαρτί.




Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς μέχρι να ροδίσει όμορφα η σφολιάτα μου.




Καλή όρεξη και καλή εβδομάδα!

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Κοφτό μακαρονάκι με κιμά και φέτα στη λαδόκολλα





Καλημέρα!

Καλό και όμορφο μήνα να έχουμε και όλα καλά να μας πάνε!

Σήμερα έχουμε ένα φαγάκι μαμαδίστικο, πεντανόστιμο, εύκολο και πολύ αγαπημένο! Από την μέρα που το έδειξε ο αγαπημένος μας τηλεμάγειρας Βασίλης Καλλίδης το έχουμε τιμήσει αμέτρητες φορές και όλες τις φορές μουγκρίζουν στοματάκια! 

Πραγματικά είναι μέσα στους τρεις που εμπιστεύομαι απόλυτα σε ότι μας δείξουν, έχει πάντα επιτυχία και πάντα είναι εφαρμόσιμες οι συνταγές του και κυρίως νορμάλ ειδικά όταν έχουμε δύσκολους δοκιμαστές μικρής ηλικίας!

Υλικά

500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
1/2 φλ. ελαιόλαδο
αν θέλουμε μία καυτερή πιπερίτσα ψιλοκομμένη
ή αλλιώς λίγο καυτερό μπούκοβο

1-2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κονκασέ ντομάτας ή 2 μεγάλες ντομάτες στο μούλτι
αλάτι και πιπέρι

1 πιπεριά πράσινη σε κυβάκια
10 ντοματίνια κομμένα στη μέση
200 γρ. φέτα  χονδροτριμμένη
1 φλ. ελιές πράσινες σε ροδέλες (αν θέλω τις ψιλοκόβω)
λίγος μαϊντανός


1 πακέτο μακαρονάκι κοφτό ή πένες



Εκτέλεση

Σοτάρουμε  στο ελαιόλαδο τον κιμά, μόλις αλλάξει χρώμα προσθέτουμε το κρεμμύδι και  το σκόρδο, το μπούκοβο, αλατοπιπερώνουμε και μετά προσθέτουμε το κονκασέ ντομάτας.

Αφήνουμε τον κιμάς μας να βράσει και να πιει όλα τα υγρά του και αποσύρουμε από τη φωτιά.


Βράζουμε το κοφτό μακαρονάκι για 4 μόνο λεπτά (μόνο τόσο γιατί μπαίνει στο φούρνο) και στραγγίζουμε.

Σε μεγάλο πυρέξ στρώνουμε 2 λαδόκολλες για να αγκαλιάσουν όλο το πυρέξ όμορφα, ρίχνουμε μέσα το κοφτό μακαρονάκι και από πάνω ρίχνουμε τον κιμά.  Από πάνω ρίχνουμε τις πιπεριές, τις ελιές αν θέλουμε, τα ντοματίνια που τα έχουμε κόψει στη μέση και τη φέτα τριφτή να πάει παντού.

Πασπαλίζουμε με μαϊντανό, λίγο τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να ψιλομπερδευτούν με τον κιμά μας (απαλά) και κλείνουμε τις λαδοκόλλες.

Ψήνουμε για 35-40 λεπτά στους σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις. Εγώ το άφησα άλλα 10 λεπτά ξεσκέπαστο για να πάρει λίγο χρώμα.





Καλή μας όρεξη και καλό μας μήνα!!!