Επειδή σήμερα γιορτάζει ο μεγάλος μου ο γιος δεν μου πήγαινε η καρδιά να μην κάνω κάτι έτσι για το καλό, παρόλο που περνάμε ...μπόρες αυτές τις μέρες....Να σας κεράσουμε λοιπόν?
Η συνταγή παίχτηκε χθες στους Νηστικούς Πράκτορες του ΣΤΑΡ και μόλις την είδα μου έκανε κλικ!
Βουαλά λοιπόν!
Υλικά για το παντεσπάνι (στη λαμαρίνα του φούρνου)
9 αβγά (χωριστά κρόκοι-ασπράδια)
180 γρ. ζάχαρη
20 γρ. κακάο (2 κ. σ.)
200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Σταδιακά ρίχνουμε τους κρόκους και αφού ενσωματωθούν κλείνουμε το μίξερ. Με προσοχή για να μη χάσει το μείγμα τον αέρα του προσθέτουμε το κακάο με το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς σε αερόθερμο στη μεσαία σχάρα με αντικολλητικό χαρτί στη λαμαρίνα του φούρνου για 3-4 λεπτά μόνο. Εγώ το άφησα 2 λεπτά παραπάνω γιατί εσωτερικά ήταν λίγο λασπωμένο και ήθελε το κατιτίς του παραπάνω, αλλά ελάχιστα. Συνολικά δηλαδή 6 λεπτά στο δικό μου φούρνο. Το βγάζω αμέσως και το αφήνω να κρυώσει.
Για τη μους σοκολάτας
230 ml κρέμα γάλακτος 35%
50 γρ. γλυκόζη
210 γρ. μαύρη κουβερτούρα
470 ml κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι τα 230 ml κρέμας γάλακτος με τη γλυκόζη (βοηθάει να μη σφίξει και γίνει στουπί η μους) και μόλις ζεσταθούν καλά, αποσύρουμε και τα ρίχνουμε μέσα σε μπωλ όπου έχω ήδη την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε να λιώσει η κουβερτούρα και μόλις γίνει αυτό αμέσως ρίχνουμε την υπόλοιπη κρύα κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε όλο το μείγμα μαζί.
Δεν σφίγγει, μην περιμένετε. Τοποθετούμε στο ψυγείο για 6 τουλάχιστον ώρες και πριν την χρησιμοποιήσουμε την χτυπάμε καλά και βλέπουμε ότι δένει.
Διατηρείται στο ψυγείο μέχρι 3 ημέρες.
Για τη γέμιση η πρόταση ήταν :
200 γρ. καβουρδισμένα αμύγδαλα
200 γρ. ξερά κράνμπερις
200 γρ. βερίκοκα
σπασμένα μαρεγκάκια
Από πάνω
μερικά ολόκληρα για εξωτερικό στόλισμα
50 γρ. άχνη ζάχαρη
Στο ανοιχτό παντεσπάνι, απλώνουμε σχεδόν τη μισή χτυπημένη μους σοκολάτας και από πάνω σκορπίζουμε μαρεγκάκια και φρουτάκια. Ρολάρουμε προσεκτικά και όσο πιο σφιχτά μπορούμε, και αλείφουμε όλο τον κορμό με την υπόλοιπη μους και στολίζουμε.
Του πάει πολύ νομίζω και το βυσσινάκι που έχει επιζήσει από το γλυκό το φετινό, οπότε εγώ έβαλα βυσσινάκια που μας αρέσουν πάρα πολύ, και καραμέλωσα φουντουκάκια και αμύγδαλα που τα σκόρπισα επίσης μέσα. Αφησα κατά μέρος τη γέμιση που πρότεινε ο σεφ.
Επειδή πάνω στη φούρια μου να το ετοιμάσω την πρώτη φορά (ω, ναι, έκανα δύο παντεσπάνια....το μυαλό είναι αλλού εδώ και μέρες....) δεν πρόσεξα ότι έπρεπε να μπει στη λαμαρίνα του φούρνου, το έψησα στο ταψί για το σάμαλι και έγινε πιο χοντρό και πιο κοντό. Επίσης προσπαθώντας να το μοιράσω διαπίστωσα ότι μέσα ήθελε λίγο ψήσιμο ακόμα (τι σας έλεγα πιο πάνω?) οπότε το έβαλα άλλα δύο λεπτά (μη φάμε και τα αβγά έτσι...) και μετά το έτριψα και έφτιαξα αυτά τα όμορφα τρουφάκια ...σιγά μη το πέταγα, ένα σκασμό αβγά είχε μέσα!
Για τα τρουφάκια
Ολο το πρώτο παντεσπάνι τριμένο
200 γρ. κουβερτούρα λευκής σοκολάτας
125 γρ. κουβερτούρα μαύρη
325 γρ. κρέμα γάλακτος
150 γρ. ινδοκάρυδο
τριμένο καρύδι για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε καλά την κρέμα γάλακτος και πριν πάρει βράση αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τις κουβερτούρες και τις ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν.
Αυτό το μείγμα το ρίχνουμε στο τριμένο παντεσπάνι όπως και το ινδοκάρυδο και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Τοποθετούμε στο ψυγείο για μισή ώρα τουλάχιστον και μετά βγάζουμε και πλάθουμε τρουφάκια. Κυλάμε στο τριμένο καρύδι και είμαστε έτοιμοι.
Χρόνια πολλά και καλά με υγεία πάνω απ' όλα σε όλους και ιδιατέρως στους εορτάζοντες!
Καλή σας απόλαυση!