8 θράψαλα ή μεγάλα καλαμάρια
Για τη γέμιση
2 ξερά κρεμμύδια ψιλ/να
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
2 φλ. πιπεριές χρωματιστές σε κυβάκια
2 φλ. πιπεριές χρωματιστές σε κυβάκια
2 φλ. ρύζι καρολίνα
1 ποτηράκι κρασί λευκό ή ένα σφηνάκι ούζο (έβαλα κρασί)|
1 φλ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. σταφίδα κορινθιακή
2 κ.σ. κουκουνάρι
1/2 μάτσο μαιντανός ή άνιθος ψιλ/νος (χρησιμοποίησα μαιντανό)
2 κ.σ. πελτές ντομάτας
1 φλ. τριμμένη φέτα απαλή (όχι αλμυρή πολύ...)
1 φλ. τριμμένη φέτα απαλή (όχι αλμυρή πολύ...)
αλάτι, πιπέρι
χυμός 1 λεμονιούπατάτες κυδωνάτες αλατοπιπερωμένες για το ταψί
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα θράψαλα και ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια και τα πτερύγια που τα βάζουμε στη
γέμιση.
γέμιση.
Σωτάρουμε στο ελαιόλαδο το ξερό κρεμμύδι και προσθέτουμε τα πλοκάμια, το σκόρδο, τις πιπεριές και στο τέλος το ρύζι. Μόλις γλασσάρει το ρύζι, σβήνουμε με το κρασί ή το ούζο και όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και τον πελτέ ντομάτας.
Αλατοπιπερώνουμε, σιγοβράζουμε για 3 λεπτά, κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη σταφίδα, το κουκουνάρι και τον μαιντανό και ανακατεύουμε.
Αυτή τη φορά σταφίδα και κουκουνάρι δεν μπήκαν γιατί δεν έιχα στο ντουλάπι.
Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει λιγάκι και προσθέτουμε την τριμμένη φέτα.
Αλατοπιπερώνουμε, σιγοβράζουμε για 3 λεπτά, κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη σταφίδα, το κουκουνάρι και τον μαιντανό και ανακατεύουμε.
Αυτή τη φορά σταφίδα και κουκουνάρι δεν μπήκαν γιατί δεν έιχα στο ντουλάπι.
Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει λιγάκι και προσθέτουμε την τριμμένη φέτα.
Γεμίζουμε τα θράψαλά μας μόλις κρυώσει καλά η γέμιση, όχι τελείως επάνω και κλείνουμε με οδοντογλυφίδα. Τρυπάμε στη μύτη τους μία φορά τα θράψαλα για να μην σκάσουν στο μαγείρεμα.
Αραδιάζουμε στο ταψί μας τα θράψαλα και σκορπίζουμε και τις πατάτες που τις έχουμε αλατοπιπερώσει και περάσει με λίγο σκορδάκι και αυτές. Ρίχνουμε λαδάκι στο ταψί και 1 ποτήρι κρασί λευκό.
Σκεπάζουμε και ψήνουμε με σκεπασμένο ταψί στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου, ανοίγοντας το ταψί προς το τέλος για να πάρει χρώμα το φαγάκι μας.
Σερβίρουμε κόβοντάς τα σε ροδέλες με πατατούλες από δίπλα.
Καλή σας όρεξη και καλή εβδομάδα σε όλο το μπλογκοπαρεάκι!!!
Αραδιάζουμε στο ταψί μας τα θράψαλα και σκορπίζουμε και τις πατάτες που τις έχουμε αλατοπιπερώσει και περάσει με λίγο σκορδάκι και αυτές. Ρίχνουμε λαδάκι στο ταψί και 1 ποτήρι κρασί λευκό.
Σκεπάζουμε και ψήνουμε με σκεπασμένο ταψί στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου, ανοίγοντας το ταψί προς το τέλος για να πάρει χρώμα το φαγάκι μας.
Σερβίρουμε κόβοντάς τα σε ροδέλες με πατατούλες από δίπλα.
Καλή σας όρεξη και καλή εβδομάδα σε όλο το μπλογκοπαρεάκι!!!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα Έφη μου! Νοστιμότατο το φαγάκι και για αρχή της εβδομάδας ό,τι πρέπει! Γειά στα χέρια σου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ μου αρέσει το φαγητό σου σήμερα. Και οι χρωματιστές πιπεριές θα του δίνουν ιδιαίτερη γεύση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα:)
Εφάκι καλή εβδομάδα να έχουμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε ουζομεζεδάκια ξεκινάμε !!!
Μου αρέσει πολύ όπως και όλα τα θαλασσινά άλλωστε!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήμούρλια φαγάκι! και φαίνεται να πέτυχε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλειο φαγητό το οποίο τρώω όταν το φτιάχνει η μαμά μου που το πετυχαίνει απίστευτα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠου το θυμήθηκες;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσα θράψαλα γέμιζα...
Με πιπεριές θα το δοκιμάσω!
Φιλιά!
Εφούλα μου τα λατρεύω τα θράψαλα. Πολλές φορές έχω φάει γεμιστά αλλά ποτέ με σταφίδες και κουκουνάρι! όπως καταλαβαίνεις θέλω πιατάκι για δοκιμή !!!! γεια στα χεράκια σου !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλια πολλά και καλό απόγευμα.
καλέ που είναι το αλλο το μικρό ???
Πολύ ωραίο φαγητό...Καλό απόγευμα..
ΑπάντησηΔιαγραφήωραια γεμιση! θα τα δοκιμασω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαιρετώ την παρέα. Ακόμα δεν έχω βάλει τα θραψαλα στο φουρνο, αλλά το ρύζι είναι νοστιμότατο. Αντί για πιπεριές που δεν έχω τώρα,να βάλω ελάχιστη καυτερή πιπερια σε μπαχαρικο; Επίσης εγω έβαλα κ άνηθο κ μαϊντανό. Θα μπορούσα να βάλω κ άλλο μυρωδικο από τον κηπακο μου π.χ. δυοσμο;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς όρισες Διονυσία, χαίρομαι που σου αρέσει! Βεβαίως και μπορείς να βάλεις καυτερό, και εννοείται ότι μπορείς να βάλεις και δυόσμο, μόνο γεύση επιπλέον θα δώσεις, σε ποσότητα που δεν θα καπελώσει τα υπόλοιπα. Οτι προτιμάς, γενικώς παίζεις με τα αρώματα! Καλή συνέχεια και καλή Σαρακοστή! :)
Διαγραφή