Ντόιγκκκκκκ!!!!!!
Οταν θυμάμαι αυτή τη φάση, το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι το περιβόητο " ΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ" της Ζουμπουλίας από την αγαπημένη σειρά "Παρά πέντε"......γιατί άραγε? χαχαχαχαχαχ!!! Εκείνα τα χρόνια δεν έπαιζε αυτό το σλόγκαν βέβαια....
Πρώτο σοκ, η λέξη "μητέρα"...η πεθερά μου έχει πολύ προχωρημένες ιδέες γενικώς και ειδικώς σε αυτή τη λέξη......έπαθε ένα ψιλοεγκεφαλικό με τη λέξη και έκτοτε την κόψαμε. Πεθερά τη φωνάζω και γελάνε όλοι, αλλά εμείς την βρίσκουμε .....χιχιιχιχιχι!
Δεύτερο σοκ, οι έρμοι λωτοί στα χέρια μου και ένα βήμα πριν το σκουπιδοτενεκέ...ολόκληρο ταξίδι από την Κατερίνη....τότε δεν τους έβρισκες όπως τώρα σε μανάβικα και λαϊκές....τι εννοείτε πότε?
Τότε, τι τα ψάχνετε τώρα???? Προ αμνημονεύτων χρόνων....... Είχε και έχει στο σπίτι της γιαγιάς του καλού μου ένα τεράστιο δέντρο που να είναι καλά, είναι φορτωμένο πάντα και πάντα προμηθευόμασταν ωραιότατους λωτούς από αυτό. Δεν θυμάμαι τον εαυτό μου να αγόρασε ποτέ....
Εγώ λοιπόν και οι λωτοί γνωριστήκαμε εκείνη τη μέρα, πριν δεν είχαμε σχέσεις....
Επίσης ο μόνος τρόπος για να τους φάμε ήταν να τους βάζω στην κατάψυξη για τουλάχιστον 1 μέρα τυλιγμένους σε αλουμινόχαρτο αν δεν ήταν ένα βήμα πριν το ...τέλος και την άλλη μέρα να τους αφήνω έξω να αποψυχθούν. Μαλακώνανε και τρώγονταν, αλλά πάντα είχαν μία απαίσια στιφάδα όσο γλυκιοί και αν ήταν. Αυτό μου την έδινε και δεν έτρωγα δεύτερο, με χάλαγε πολύ η στιφάδα τους....γενικώς το φρουτάκι το θέλω καλογινωμένο και όχι άγουρο.
Δεν μπορεί λέω να μην γίνονται τίποτα άλλο...και άρχισα το ψάξιμο που με εξέπληξε θετικά! Πολύ θετικά μπορώ να πω! Θεωρώ από τις δικές μου δοκιμές ότι του ταιριάζουν πολύ τα μπαχαρικούλια που ταιριάζουν στο μήλο και την κολοκύθα, κάτι που του έδωσε στο μυαλό μου ένα επιπλέον +.
Στα πλαίσια λοιπόν του κέηκ της Δευτέρας έχουμε σήμερα ένα υπέροχο κέηκ με τζίντζερ και λωτό!
Από Joy the baker
Υλικά
1/2 φλ. πούλπα λωτού (2 λωτοί περίπου)
1 κ. γλ. σόδα μαγειρική
1 φλ. ζάχαρη κρυσταλλική
1/2 φλ. σπορέλαιο
2 αβγά
1/2 κ. γλ. εσάνς πορτοκάλι (ελάχιστη) ή λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
1 κ. γλ. κανέλα
1/2 κ. γλ. μοσχοκάρυδο
1/2 κ. γλ. τζίντζερ σκόνη
1 κ. γλ. τζίντζερ φρέσκο τριμμένο
1 πρέζα αλάτι
1 1/2 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
1/3 φλ. νερό χλιαρό
Εκτέλεση
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μακρόστενη φόρμα 28 εκατοστών.
Αδειάζουμε την ψίχα του λωτού και πετάμε την φλούδα. Τον περνάμε από ένα σουρωτήρι για να συγκρατήσουμε τα κουκούτσια και να έχουμε καθαρή πούλπα. Χτυπάμε την πούλπα στο μούλτι για να έχουμε λείο αποτέλεσμα.
Σε μπωλ χτυπάμε τη ζάχαρη με το σπορέλαιο, τα αβγά, την εσάνς ή το ξύσμα και τα μπαχαρικά.
Σε άλλο μπωλ ενώνουμε την πούλπα του λωτού με τη μαγειρική σόδα και τα προσθέτουμε στο μείγμα της ζάχαρης.
Τέλος ρίχνουμε το αλεύρι με το αλάτι και προσθέτουμε σιγά - σιγά το νερό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στην μεσαία σχάρα στους 170 βαθμούς για 45 λεπτά.
Το τσεκάρουμε με οδοντογλυφίδα πριν το βγάλουμε. Χρησιμοποίησα σκούρα φόρμα ψησίματος, ίσως αν έχετε διαφορετική να θέλει λίγο παραπάνω χρόνο.
Τέλειο έγινε, αφράτο και μαλακό, μοσχομυρωδάτο (με τόσα μυρωδικούλια....). Νομίζω θα του πήγαινε ωραιότατα κάποια μαρμελάδα βερύκοκο από πάνω ή λίγη χτυπημένη κρέμα γάλακτος με γιαουρτάκι μαζί. Αχ...τι λέω??? Και σκέτο μια χαρά έγινε!
Για κοίτα ο λωτός τελικά......!!! Εννοείται, ούτε λόγος για στιφάδα, έτσι? Αγνώριστο το φρούτο.....Και εννοείται ότι δεν έμεινα εκεί....έρχονται κι άλλα...!
Καλή σας απόλαυση και καλή εβδομάδα να έχουμε!
Ωραιότατο και αρωματικότατο το λωτοκεκάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντε να δούμε τι άλλες λωτονοστιμιές θα μας ετοιμάσεις!!
Φιλιά Εφάκι, καλή βδομάδα!
Οι λωτοί της Κατερίνης είναι διαφορετικοί από τους λωτούς της νότιας Ελλάδας διάβασα προχτές, επίσης με πληροφόρησαν ότι δεν ωριμάζουν στο δέντρο με τίποτα, αυτό της κατάψυξης είναι το καλύτερο μιας και την άλλη ωρίμανση δεν.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ μια φορά μόνο δοκίμασα ο σύζυγος τους τρώει συνεχώς κι αναρωτιέμαι θέλει να ξεχάσει κάτι τις!!!!
Καλή εβδομάδα.
Κεκάκι ... κεκάκι .. παίρνω κομματάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΖουμερό ζουμερό δείχνει !!
Φιλιά
Εφη μου πάρα πολύ ωραίο θα πάρω και γω ένα κομματάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά, καλή εβδομάδα!
επίσης δε μπορω αυτή τη στιφή γεύση τους...μα αν ποτέ βρεθώ με δαυτους ξερω κατα πού θα τρέξω :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίο το κέικ και πρωτότυπο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα Έφη:)
Έφη μου γειά σου ωραίο φαίνεται το κεκάκι σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμπτωματικά τρώω λωτό αυτή τη στιγμή, έχει πολλά το δέντρο, αλλά για πέστε μου αυτό με την κατάψυξη, που λέει και η Ξανθή, πώς τα ωριμάζετε??? Φιλάκια, καλό βράδυ!
Πολύ πρωτότυπο Έφη μου...και νόστιμο!!! Γεια στα χέρια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν εχω φαει ποτε λωτους...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν και νομιζω οτι επιβαλλετε να τους δοκιμασω πλεον...
το κεικ φαινετε αφρατο και λιμπιστερο!!
Πωπωπω, πωπωπω, τι κεκάκι ζηλευτό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχω δοκιμάσει λωτούς. Λες? Να κάνω την απόπειρα?
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο κέικ πρέπει να είναι πολύ νόστιμο.
Σε ευχαριστώ πολύ.
Φιλιά!!!!
Νόστιμο και πολύ αφράτο φαίνεται! Ο συνδυασμός του λωτού με το τζίντζερ θα πρέπει να έδωσε πολύ ωραίο αποτέλεσμα! Γεια στα χέρια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα!
Μα ποτέ δεν το είχα σκεφτεί έτσι! Μια δοκιμή θα μας πείσει που λένε κι οι διαφημίσεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ χώρα των Λοτοφάγων είχε κάποια σχέση με την Κατερίνη; Μπα δεν πρέπει...
ΑπάντησηΔιαγραφήΈνα φρούτο που επίσης δεν συμπαθώ, παρέα με τα μούσμουλα και τα φραγκόσυκα, αλλά ενδεχομένως Μάνα να κάνει ωραία κέϊκς σε συνδυασμό με τα μπαχαρικά!!!
Εφάκι μου πολύ ωραίο κέικ! Δεν έχω φάει ποτέ λωτό να πω την αλήθεια, αλλά μου φαίνεται πολύ ωραία ιδέα :) Πολύ τυχερή είσαι με την πεθερά σου, σπανίζουν οι πεθερές με "προχωρημένες" ιδέες δυστυχώς... Φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήτο κεικ υπέροχο!! το εκανα και εκανε θραύση!!! εν ήξερα οτι οι λωτοί γίνονται κεικ! και δεν μου έκοψε και ποτέ να ψάξω συνταγή! εβαλες τη μους με τους λωτους και ειδα αυτο το λινκ που ανέφερες και κατευθείαν έτρεξα κουζίνα! μουρλια το κεικ μουρλια!! απο δω και πέρα αυτο θα φτιάχνω γτ εχουμε και μεις δεντράκι
ΑπάντησηΔιαγραφή