Pages

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Σπανακόρυζο


Φαγάκι νόστιμο, με πολλά μυρωδικά μέσα που το τρώμε και με σαλτσούλα όπως αυτό στη φωτό αλλά και λεμονάτο άσπρο, όπως μου έρθει κάθε φορά...

Υλικά

1 κιλό σπανάκι
3 πράσα σε ροδέλες
1/2 μάτσο άνιθος (και αν έχω βάζω και μάραθο και κάνω το κορόιδο γιατί γκρινιάζουν λίγο με το άρωμα του...μάραθος????Πως σας ήρθε??? Δεν έχω βάλει...χααχαα!!!)
λίγος μαιντανός
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
1/2 μάτσο κρεμμυδάκια φρέσκα
2 κ. σ. πελτές ντομάτας
χυμός 1 μεγάλου λεμονιού και κάτι
1 και κάτι φλ. ελαιόλαδο
300 γρ. ρύζι καρολίνα (πολλές φορές ανακατεμένο με λίγο parboiled)
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Εχω πλυμμένα και στραγγισμένα καλά τα χορταρικά μου και τα σωτάρω στο ελαιόλαδο αρχίζοντας από το κρεμμύδι, το πράσσο και τα κρεμμυδάκια και συνεχίζοντας με τα υπόλοιπα.

Μόλις μαλακώσουν και μαραθούν καλά, ρίχνω τον πελτέ και μετά συμπληρώνω νεράκι (τόσο όσο να βοηθήσει το ρύζι να μαγειρευτεί, περίπου 2 ποτήρια του νερού). Μόλις πάρει βράση το σπανάκι, ρίχνω το ρύζι μου και χαμηλώνω τη φωτιά.

Αλατοπιπερώνω και ανακατεύω συνέχεια για να μη μου κολλήσει το ρύζι. Σιγοβράζω για 15 λεπτά περίπου, κλείνω τη φωτιά, προσθέτω το χυμό λεμονιού και σκεπάζω με το καπάκι και αφήνω να τραβήξει το ρύζι τα υγρά που έμειναν για κανένα δεκάλεπτο περίπου.

Παραλείποντας τον πελτέ το αφήνω σκέτο λεμονάτο, απλά ....ψιλοκλωτσάνε μέσα στο σπίτι οι περισσότεροι και συνήθως το κάνω με σάλτσα.

Είναι υπέροχο όμως όπως και να το προτιμάτε!

Καλή μας όρεξη!

16 σχόλια:

  1. Να μια καλη ιδεα...κι ελεγα τι να φτιάξω τι να φτιάξω...
    Το προτιμώ κοκκινο βεβαια και βαζω μπολικο λεμονι ναι ναι ναι στο κοκκινο! του παει!

    καμια φορα το συνοδευω και με γιαουρτι

    ευχαριστω για την ιδεα

    φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κι εμείς σήμερα τρώμε σπανακόρυζο!!!
    Καλό μεσημέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ξέρεις πόσα σπανάκια έφερα από το χωριό??
    Ευτυχώς αυτά διατηρούνται και στην κατάψυξη!
    Σπανακόρυζο αγαπημένο, εμείς το προτιμάμε άσπρο, αλλά και το κόκκινο δεν το σνομπάρουμε καθόλου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έφη,αυτό το φαγάκι βρίσκεται πολύ συχνά στο τραπέζι μας,μας αρέσει ιδιαίτερα.
    Δε βάζω ντομάτα,μόνο λεμόνι,μα θα δοκιμάσω το συνδυασμό των δύο.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έφη πολύ ωραίο!!!Μου αρέσει πολύ που έβαλες διάφορα μυρωδικά, περίπου έτσι το κάνω και γω!!!Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. χοχο το ιδιο φαγακι ειχαμε σημερα στο σπιτι!το λατρευω κόκκινο προς το άσπρο,σήμερα μαλιστα του εριξα μια πρέζα καρυ,άφθονο λεμονι και ηταν τρρρρελα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ ωραίο, μου άρεσαν τα μυρωδικά και η ντομάτα. Άσπρο δεν το αντέχω!
    Έφη μου, καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πρόσφατα αρχισα να τρωω σπανακορυζο και από τοτε βρισκεται συχνα πυκνα στο τραπεζι μας! Παντα κοοκινο βεβαια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ ωραίο φαγητό! Η κόρη μου τρελαίνεται με φέτα μέσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπημένο φαγητό...και εγώ με φέτα το τρώώ!!Τέλειο!!!Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εγώ πάλι δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ με ντομάτα αλλά ούτε και με μάραθο!!! Όσο για την ..."τεχνική" κι εγώ την χρησιμοποιώ ειδικά στους ιδιότροπους της οικογένειας!!! χαχαχα Καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπημένο φαγητό .. εγω κανω και τις δύο παραλλαγές ανάλογα την διάθεση.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Από ότι βλέπω η μισή μπλογκογειτονιά το ίδιο φαγάκι είχε σήμερα, ε??χχαχααχα!!!
    Τώρα το χειμώνα μία φορά την εβδομάδα απαραιτήτως το σκαρώνω...πέφτει ψιλοκράξιμο αλλά δεν με νοιάζει, τώρα είναι ο καιρός του, ας τους να σκούζουν (σιγά μην τους κακοπέφτει...χαχαχ!)
    Του πάει τρελά η φετούλα αλλά και το τηγανητό αβγό παιδιά! Δοκιμάστε το με τηγανητό αβγό και θα απογειωθεί η γεύση του ακόμη περισσότερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολύ ωραίο!! εμείς το προτιμούμε άσπρο λεμονάτο!! το αυγό δεν το τηγανίζω, όταν τελειώσω το μαγείρεμα και έχει πιει όλο το ζουμί το φαγητό,και λίγο πριν το σταματήσω, το σπάζω στην επιφάνειά του και κλείνω το καπάκι, έτσι γίνεται με τον ατμό, είναι όντως το κάτι άλλο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ωραίο, νόστιμο και δυναμωτικό! Τέλειο το φαγάκι σου Εφούλα:)
    Αγαπημένο τώρα τον χειμώνα.
    Φιλιά κ καλημέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πραγματικά υπέροχο! Από τα πιο αγαπημένα φαγητά όμων μας, ευτυχώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!