Φαγάκι νόστιμο, με πολλά μυρωδικά μέσα που το τρώμε και με σαλτσούλα όπως αυτό στη φωτό αλλά και λεμονάτο άσπρο, όπως μου έρθει κάθε φορά...
Υλικά
1 κιλό σπανάκι
3 πράσα σε ροδέλες
1/2 μάτσο άνιθος (και αν έχω βάζω και μάραθο και κάνω το κορόιδο γιατί γκρινιάζουν λίγο με το άρωμα του...μάραθος????Πως σας ήρθε??? Δεν έχω βάλει...χααχαα!!!)
λίγος μαιντανός
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
1/2 μάτσο κρεμμυδάκια φρέσκα
2 κ. σ. πελτές ντομάτας
χυμός 1 μεγάλου λεμονιού και κάτι
1 και κάτι φλ. ελαιόλαδο
300 γρ. ρύζι καρολίνα (πολλές φορές ανακατεμένο με λίγο parboiled)
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Εχω πλυμμένα και στραγγισμένα καλά τα χορταρικά μου και τα σωτάρω στο ελαιόλαδο αρχίζοντας από το κρεμμύδι, το πράσσο και τα κρεμμυδάκια και συνεχίζοντας με τα υπόλοιπα.
Μόλις μαλακώσουν και μαραθούν καλά, ρίχνω τον πελτέ και μετά συμπληρώνω νεράκι (τόσο όσο να βοηθήσει το ρύζι να μαγειρευτεί, περίπου 2 ποτήρια του νερού). Μόλις πάρει βράση το σπανάκι, ρίχνω το ρύζι μου και χαμηλώνω τη φωτιά.
Αλατοπιπερώνω και ανακατεύω συνέχεια για να μη μου κολλήσει το ρύζι. Σιγοβράζω για 15 λεπτά περίπου, κλείνω τη φωτιά, προσθέτω το χυμό λεμονιού και σκεπάζω με το καπάκι και αφήνω να τραβήξει το ρύζι τα υγρά που έμειναν για κανένα δεκάλεπτο περίπου.
Παραλείποντας τον πελτέ το αφήνω σκέτο λεμονάτο, απλά ....ψιλοκλωτσάνε μέσα στο σπίτι οι περισσότεροι και συνήθως το κάνω με σάλτσα.
Είναι υπέροχο όμως όπως και να το προτιμάτε!
Καλή μας όρεξη!
Να μια καλη ιδεα...κι ελεγα τι να φτιάξω τι να φτιάξω...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο προτιμώ κοκκινο βεβαια και βαζω μπολικο λεμονι ναι ναι ναι στο κοκκινο! του παει!
καμια φορα το συνοδευω και με γιαουρτι
ευχαριστω για την ιδεα
φιλια
Κι εμείς σήμερα τρώμε σπανακόρυζο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μεσημέρι.
Ξέρεις πόσα σπανάκια έφερα από το χωριό??
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυτυχώς αυτά διατηρούνται και στην κατάψυξη!
Σπανακόρυζο αγαπημένο, εμείς το προτιμάμε άσπρο, αλλά και το κόκκινο δεν το σνομπάρουμε καθόλου!
Φιλιά!
Έφη,αυτό το φαγάκι βρίσκεται πολύ συχνά στο τραπέζι μας,μας αρέσει ιδιαίτερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔε βάζω ντομάτα,μόνο λεμόνι,μα θα δοκιμάσω το συνδυασμό των δύο.
Φιλιά!
Έφη πολύ ωραίο!!!Μου αρέσει πολύ που έβαλες διάφορα μυρωδικά, περίπου έτσι το κάνω και γω!!!Φιλιά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήχοχο το ιδιο φαγακι ειχαμε σημερα στο σπιτι!το λατρευω κόκκινο προς το άσπρο,σήμερα μαλιστα του εριξα μια πρέζα καρυ,άφθονο λεμονι και ηταν τρρρρελα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίο, μου άρεσαν τα μυρωδικά και η ντομάτα. Άσπρο δεν το αντέχω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈφη μου, καλό σου βράδυ.
Πρόσφατα αρχισα να τρωω σπανακορυζο και από τοτε βρισκεται συχνα πυκνα στο τραπεζι μας! Παντα κοοκινο βεβαια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίο φαγητό! Η κόρη μου τρελαίνεται με φέτα μέσα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπημένο φαγητό...και εγώ με φέτα το τρώώ!!Τέλειο!!!Φιλιά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ πάλι δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ με ντομάτα αλλά ούτε και με μάραθο!!! Όσο για την ..."τεχνική" κι εγώ την χρησιμοποιώ ειδικά στους ιδιότροπους της οικογένειας!!! χαχαχα Καλό βράδυ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπημένο φαγητό .. εγω κανω και τις δύο παραλλαγές ανάλογα την διάθεση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Από ότι βλέπω η μισή μπλογκογειτονιά το ίδιο φαγάκι είχε σήμερα, ε??χχαχααχα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα το χειμώνα μία φορά την εβδομάδα απαραιτήτως το σκαρώνω...πέφτει ψιλοκράξιμο αλλά δεν με νοιάζει, τώρα είναι ο καιρός του, ας τους να σκούζουν (σιγά μην τους κακοπέφτει...χαχαχ!)
Του πάει τρελά η φετούλα αλλά και το τηγανητό αβγό παιδιά! Δοκιμάστε το με τηγανητό αβγό και θα απογειωθεί η γεύση του ακόμη περισσότερο!
Πολύ ωραίο!! εμείς το προτιμούμε άσπρο λεμονάτο!! το αυγό δεν το τηγανίζω, όταν τελειώσω το μαγείρεμα και έχει πιει όλο το ζουμί το φαγητό,και λίγο πριν το σταματήσω, το σπάζω στην επιφάνειά του και κλείνω το καπάκι, έτσι γίνεται με τον ατμό, είναι όντως το κάτι άλλο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραίο, νόστιμο και δυναμωτικό! Τέλειο το φαγάκι σου Εφούλα:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπημένο τώρα τον χειμώνα.
Φιλιά κ καλημέρες!
Πραγματικά υπέροχο! Από τα πιο αγαπημένα φαγητά όμων μας, ευτυχώς!
ΑπάντησηΔιαγραφή