Pages

Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Παστίτσιο




Οχι, δεν ανακάλυψα την πυρίτιδα!!! Δεν θα μου κακόπεφτε βέβαια...αλλά δεν ήμουν εγώ...χαχχαχαχαχ!!

Παστίτσιο, το λατρεμένο, το αγαπημένο, το οικογενειακότατον!!!



Υλικά

500 γρ. μακαρόνια νο. 2 (παστίτσιου)

Για τον κιμά

1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος (μερικές φορές βάζω και λίγο χοιρινό)
1 κονσέρβα μανιτάρια ψιλοκομμένα
1/2 φλ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 πρέζα κύμινο
2 φύλλα δάφνης
1 πρέζα μπαχάρι
2 κ. σ. πελτές
1/2 μάτσο μαϊντανός
αλάτι και πιπέρι

Για την μπεσαμέλ

1 πακέτο μαργαρίνη
250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
2 lt  γάλα φρέσκο
200 γρ. τριμένο κεφαλοτύρι

4 αβγά
λίγο μοσχοκάρυδο




Εκτέλεση

Βράζω τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό (οδηγίες πακέτου) και τα σουρώνω.

Τα αραδιάζω σε ένα μεγάλο ταψί και τους ρίχνω ελάχιστο ελαιόλαδο και λίγο μοσχοκάρυδο.

Φτιάχνω τον κιμά όπως πάντα.

Σωτάρω στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο, προσθέτω τον κιμά, αν θέλω βάζω και ψιλοκομμένα μανιταράκια μέσα, σωτάρω ελαφρά και καρυκεύω τον κιμά και αλατοπιπερώνω. Προσθέτω και τον πελτέ και μισό ποτηράκι νερό και αφήνω να σιγοβράσει. Πριν κλείσω το μάτι προσθέτω τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Για την μπεσαμέλ

Σε κατσαρόλα ρίχνω τη μαργαρίνη να λιώσει και μόλις λιώσει, προσθέτω το αλεύρι και ανακατεύω να ψηθεί ωραία χωρίς να κολλήσει, το προσέχω.

Μόλις γίνει αυτό, προσθέτω το γάλα (αν θέλω το ζεσταίνω πριν να γίνει πιο γρήγορα) και ανακατεύω με σύρμα να μη μου κολλήσει.  Μόλις πήξει αποσύρω από τη φωτιά και αφήνω ελάχιστα να σταθεί.

Χτυπάω τα αβγά με το μοσχοκάρυδο και ενώνω γρήγορα με την μπεσαμέλ μου. Στο τέλος αν θέλω, προσθέτω και το κεφαλοτύρι. Αλλες φορές το βάζω όλο στην κρέμα και άλλες φορές σκορπάω πάνω από τον κιμά στο ταψί.

Στρώνω τον κιμά όμορφα πάνω από τα μακαρόνια και από πάνω αραδιάζω την κρέμα και την απλώνω να πάει παντού.

Αν θέλω πασπαλίζω με φρυγανιά τριμένη.

Ψήνω στους 180 βαθμούς σε αέρα για 1 ώρα περίπου. 

Καλή μας όρεξη!

7 σχόλια:

  1. Ααααχχχ.... κι έχω καιρό να φτιάξω το λατρεμένον και οικογενειακότατον παστιτσάκι!
    Μπράβο Εφάκι!
    Φιλιά, καλό μεσημέρι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επιτέλους με άφησε να μπω και να δω αυτήν την συνταγή που και για εμάς είναι πολύ αγαπημένη!!!!!!!!
    Πολύ ωραίο το παστίτσιο σου!!!
    Πολλά φιλιά Έφη μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Aγαπημένο του αντρούλη μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μόλις εκτύπωσα την συνταγή για να την κάνω για αύριο. Πρώτη φορά στη ζωή μου θα κάνω παστίτσιο. Καλή μου επιτυχία!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!