Καλησπέρα σας!
Σήμερα κερνάμε ωραιότατο κορόμηλο γλυκό του κουταλιού.
Υλικά
1 κιλό κορόμηλα απύρηνα
1 κιλό ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
χυμός 1 λεμονιού
3 φύλλα αρμπαρόριζας
αμύγδαλα ασπρισμένα ολόκληρα όσα και τα κορόμηλά μας
Για το ασβεστόνερο
3 κ.σ. ασβέστης σβησμένος
3 λίτρα νερό
Εκτέλεση
Διαλέγουμε μεγάλα κορόμηλα, τα πλένουμε καλά και βγάζουμε το κουκουτσάκι τους με μία ταβανόπροκα όπως κάνουμε στα βερύκοκα.
Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει, τα βουτάμε για μισό λεπτό και τα βγάζουμε να κρυώσουν. Ετσι ξεφλουδίζονται, αν πάλι φοβόμαστε μην τα χαλάσουμε τα αφήνουμε όπως είναι. Γενικώς κοιτάμε να έχουμε διαλέξει σφιχτό καρπό και όχι παραγινωμένο.
Οταν έχουν κρυώσει και μπορούμε να τα πιάσουμε στα χέρια μας, τα ξεφλουδίζουμε με προσοχή και τα τοποθετούμε σε λεκάνη με ασβεστόνερο για 2-3 ώρες, όπως μπορείτε να δείτε και στο βερύκοκο γλυκό του κουταλιού.
Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει, τα βουτάμε για μισό λεπτό και τα βγάζουμε να κρυώσουν. Ετσι ξεφλουδίζονται, αν πάλι φοβόμαστε μην τα χαλάσουμε τα αφήνουμε όπως είναι. Γενικώς κοιτάμε να έχουμε διαλέξει σφιχτό καρπό και όχι παραγινωμένο.
Οταν έχουν κρυώσει και μπορούμε να τα πιάσουμε στα χέρια μας, τα ξεφλουδίζουμε με προσοχή και τα τοποθετούμε σε λεκάνη με ασβεστόνερο για 2-3 ώρες, όπως μπορείτε να δείτε και στο βερύκοκο γλυκό του κουταλιού.
Ξεπλένουμε πολύ καλά σε πολλά νερά και αφήνουμε στην άκρη.
Βράζουμε πρώτα το σιρόπι μας για 5 λεπτά και μετά ρίχνουμε με προσοχή τα φρουτάκια μας στα οποία έχουμε μπήξει απο ένα αμυγδαλάκι ασπρισμένο μέσα, μαζί με την αρμπαρόριζα και τα αφήνουμε 10 λεπτά να δέσουν όλα μαζί. Στο διάστημα αυτό ξαφρίζουμε καλά το σιρόπι και προς το τέλος του βρασμού, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
Αφήνουμε να ηρεμήσει το γλυκό και την άλλη μέρα βράζουμε άλλα 5 λεπτά και το αποσύρουμε από τη φωτιά.
Επειδή είναι ευαίσθητη η σάρκα του συγκεκριμένου φρούτου να έχετε υπόψη ότι αν για οποιοδήποτε λόγο, δεν έχει δέσει το σιρόπι μας, αφαιρούμε με προσοχή το φρούτο με μία τρυπητή κουτάλα και βράζουμε λίγο ακόμα το σιρόπι μόνο του. Μετά προσθέτουμε πάλι το φρούτο μέσα στο σιρόπι.
Αφήνουμε να ηρεμήσει το γλυκό και την άλλη μέρα βράζουμε άλλα 5 λεπτά και το αποσύρουμε από τη φωτιά.
Επειδή είναι ευαίσθητη η σάρκα του συγκεκριμένου φρούτου να έχετε υπόψη ότι αν για οποιοδήποτε λόγο, δεν έχει δέσει το σιρόπι μας, αφαιρούμε με προσοχή το φρούτο με μία τρυπητή κουτάλα και βράζουμε λίγο ακόμα το σιρόπι μόνο του. Μετά προσθέτουμε πάλι το φρούτο μέσα στο σιρόπι.
Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα και τοποθετούμε ανάποδα.
Τρελαίνομαι για γλυκά του κουταλιού! Τι νοσταλγία!! Εκτός Ελλάδας δεν βρίσκω ούτε κορόμηλα, ούτε γλυκά του κουταλιού!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈφη είσαι πολύ τυχερή που τα κορόμηλα που βρήκες γίνονται γλυκό γιατί υπάρχει ποικιλία που γίνεται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτη Σαμοθράκη μια τέτοια ποικιλία την λένε πραούστι, ίσως είναι βέβαια πάντρεμα δυο φρούτων αλλά είναι εκπληκτικό.
Καλοφάγωτο!!
απίθανο Εφη...!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν έχω φτιάξει ποτέ...
αυτό το αμύγδαλο το ολόκληρο το σιροπάτο μ' έστειλε...
μη ξεχάσεις το ντελίβερυ ε...???
ο καιρός γαρ εγγύς...
Κορόμηλα απύρηνα! Που βρίσκονται αυτά; Δεν έχω φτιάξει ποτέ τέτοιο γλυκό (ενώ μαρμελάδα φτιάχνω κάθε χρόνο) και φταίνε τα κουκούτσια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλειο φαίνεται!
Εγώ σου είπα τα καταβροχθίζω φρέσκα, τους έχω τεράστι αδυναμία, αλλά και το γλυκάκι σου είναι κορυφή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμείς που κεραστήκαμε, μπορούμε να ξανακεραστούμε???
ΑπάντησηΔιαγραφήΦοβερό το γλυκάκι σου Εφάκι!!!!
Φιλιά πολλά!
Αχ Έφη μου τι ωραίο γλυκάκι είναι αυτό!!!!Αλλά αυτό με τον ασβέστη και τα ασβεστώματα δεν το ΄χω(οχι να το φάω να το φτιάξω).Στείλε λοχομάνα στείλεεεεε!!!!!!Φιλιά!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟύτε που το έχω δοκιμάσει. Φαίνεται τόσο λαχταριστό με το αμυγδαλάκι του. Καλοφάγωτο! Ασβέστη βρήκες τελικά ε?
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν εχω δοκιμασει ποτε τετοιο γλυκο, αλλα και που να τα βρω και τα καταλληλα κορομηλα?
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχο Έφη, υπέροχοοοο! Να σε ρωτήσω για να καταλάβω είναι το μικρό ξινό κορόμηλο ή το μεγαλύτερο κίτρινο δαμάσκηνο (πραούστι) που υπάρχει στη Σαμοθράκη (είχε και η γιαγιά μου στον κήπο 2 δένδρα);;; Γιατί τώρα πια, πραούστια δεν βρίσκω αλλά κορόμηλα βρίσκω!!! Καλοφάγωτο!!! Καλή συνέχεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜεγάλα κίτρινα κορόμηλα ήταν, δεν ξέρω αν τα λένε έτσι. Σήμερα που θα πάω λαϊκή πάλι θα κοιτάξω αν ξαναβρώ να πάρω και θα σας βάλω φωτό. Αυτό που λες δεν το έχω υπόψη. Σίγουρα δεν είναι τα μικρά κορομηλάκια που σας είχα βάλει στο fb, εκείνα μόνο για μαρμελαδίτσα κάνουν. Καλημέρα Κική μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Εφάκι!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραίο το γλυκάκι σου
Ωραίο χρώμα, ωραίο "δέσιμο" φαίνεται και πολύ καλό το φρούτο φαίνεται Εφη μας. Και το αμυγδαλάκι η μεγάλη μου αδυναμία στα γλυκά που το χρειάζονται :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίο Έφη μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠωπω ,δεν φαντάζεσαι πόσα χρόνια έχω να φάω κορόμηλα!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίο δείχνει!!!
Φιλιά!!!!!!
Τι ειναι ο ασβέστης σβησμένος
ΑπάντησηΔιαγραφήΑσβέστης διαλυμένος στο νερό, γράφω πιο πάνω, μπορείς να το δεις εδώ :
Διαγραφήhttp://epipantosepistitou-efik.blogspot.gr/search/label/%CE%91%CF%83%CE%B2%CE%B5%CF%83%CF%84%CF%8C%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%BF
Γίνεται με κόκκινα κορομηλα??
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ έκανα τα κοκκινα κορομηλα. Τέλεια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο καλύτερο γλυκό του κουταλιού το φτιάχνω πάντα με πολλές ωμορφες αναμνήσεις,,,,,,,,
ΑπάντησηΔιαγραφή