Pages

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Πατατόσουπα βελουτέ

 
 
Καλημέρα σας!
 
 
Μία σουπίτσα χουχουλιάρικη, να μας ζεσταίνει την ψυχή και να ευχαριστιόμαστε, με υλικά που συνήθως υπάρχουν μέσα στο σπίτι!  Ακόμα και χωρίς το τυράκι ή το μπέηκον μπορεί να γίνει τέλεια με λίγο μοσχοκάρυδο ή πάπρικα από πάνω!
 
 
Υλικά
 
1 κιλό πατάτες σε μικρά κομμάτια
1 φλ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια μεγάλα ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1 φύλλο δάφνης
νερό ή ζωμός λαχανικών
θυμάρι
αλάτι και πιπέρι
πάπρικα καπνιστή
μοσχοκάρυδο
 
 
Για τη μπεσαμέλ
100 γρ. βούτυρο λιωμένο
1 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
2 φλ. γάλα
 
 
 
Για το γαρνίρισμα
 
ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
μπέηκον σωταρισμένο ωραία να κρατσανίζει
τυρί τσένταρ τριμμένο
 
 
Εκτέλεση
 
Σοτάρουμε σε σχεδόν καθόλου λιπαρή ουσία το μπέηκον και αφού το φτάσουμε σε σημείο να "κρατσανίζει" το αφήνουμε στην άκρη.
 
Στην κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και αφού γυαλίσουν καλά ρίχνουμε τις πατάτες, το αλατοπίπερο, το θυμάρι, την πάπρικα, τη δάφνη και το μοσχοκάρυδο.
 
Τα γυρίζουμε και αυτά μέσα στο λάδι, τα σκεπάζουμε με το νερό ή το ζωμό - να είναι αρκετούτσικο για να βράσουν για περίπου 30 λεπτά.
 
Οταν περάσει το μισάωρο, αποσύρουμε από τη φωτιά, λιώνουμε με τη ράβδο αν θέλουμε τη σούπα μας βελουτέ ή με την πρέσσα του πουρέ αν θέλουμε να έχει κομματάκια και ξαναγυρίζουμε σε χαμηλή φωτιά.
 
Ταυτόχρονα φτιάχνουμε σε ένα κατσαρολάκι την μπεσαμέλ μας με το γνωστό τρόπο και την ενώνουμε μέσα στη σούπα μας ανακατεύοντας  καλά.
 
Αφήνουμε να πάρει μία βράση και κλείνουμε το μάτι της κουζίνας.
 
Στολίζουμε με το ξεροψημένο μπέηκον, πάπρικα καπνιστή, φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι ή σχοινόπρασο και τριμένο τσένταρ.
 
 
 
Καλή όρεξη!

6 σχόλια:

  1. Ήρθα πρώτη καθότι οι σούπες είναι η αδυναμία μου, θέλω μια πιατάρα αλλά με μπούκοβο από πάνω για να ξορκίσω το συνάχι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και μένα το ίδιο λατρεύω τις σούπες,τις βελουτέ ακόμα πιο πολύ!!!!!Τέλεια Έφη μου θα την δοκιμάσω σίγουρα!!!!Φιλάκια!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μη την δει το έτερο ήμισυ γιατί με βλέπω να ανακατεύω κατσαρόλες βραδιάτικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και πώς μου αρέσουν οι σούπες Έφη μου... υπέροχη την έκανες! Γεια στα χέρια σου!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καταγράφεται η σούπα σου Εφάκι! Θα ξετρελαθούν εδώ οι σουπάδες μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλά, πρέπει να έχει φοβερή γεύση! Και αυτό το τσένταρ και το μπέικον από πάνω δείχνουν τόσο λαχταριστά... Πείνασα ξαφνικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!