Καλημέρα σας! Σήμερα σας έχουμε νόστιμο και υπέροχο κεκάκι με μία καραμελένια επίστρωση που είναι το κάτι άλλο!
Γίνεται σε μικρό ταψάκι 23 εκατοστών, αν θέλετε το κάτι παραπάνω διπλασιάστε τα υλικά σας.
Υλικά
1 1/4 φλ. βραστό νερό
1 φλ. νιφάδες βρώμης
1/2 φλ. βούτυρο λιωμένο
1 φλ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
1 φλ. καστανή ζάχαρη
1 κ. γλ. εσάνς βανίλιας (έβαλα πορτοκαλιού)
2 αβγά
1 κ. γλ. μαγειρική σόδα
1 κ. γλ. κανέλα
1/4 κ. γλ. μοσχοκάρυδο
1 πρέζα αλάτι
1 1/2 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
Για την επικάλυψη καραμέλας
1 1/2 φλ. καστανή ζάχαρη
3/4 φλ. κρέμα γάλακτος ή γάλα
2 κ. σ. βούτυρο
1/2 κ. γλ. εσάνς βανίλιας
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε στο βραστό νερό τη βρώμη για 20 λεπτά.
Αφού είναι έτοιμη η βρώμη μας αρχίζουμε την υπόλοιπη διαδικασία.
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη (και τις 2) και μετά ενώνουμε με τα αβγά και την εσάνς.
Εχουμε ήδη ενώσει σε ένα μπωλ τα στερεά υλικά και τα κοσκινίζουμε μέσα στο υγρό μείγμα.
Βουτυρώνουμε το ταψάκι μας 23 εκατοστών και ρίχνουμε μέσα το μείγμα μας.
Ψήνουμε το κέηκ στους 175 βαθμούς για 50-55 λεπτά και αποσύρουμε να κρυώσει.
Χαράζω το γλυκό και φτιάχνω την καραμέλα μου.
Επικάλυψη καραμέλας
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος ή το γάλα και τη ζάχαρη και τα φέρνουμε σε βρασμό ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα συνέχεια.
Συνεχίζουμε για 20 λεπτά περίπου πότε βγάζοντας από τη φωτιά για να μην φουσκώσει και πότε πάνω στη φωτιά μέχρι να αρχίσει να πήζει και να δημιουργηθεί η καραμέλα. Προσέχουμε και δεν αφήνουμε την καραμέλα μόνη της. Στο τελείωμα ρίχνουμε το βούτυρο και την εσάνς και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για να απλωθούν ωραία στο μείγμα μας. Αποσύρω από τη φωτιά και περιχύνω το κέηκ να πάει παντού.
Πασπαλίζω με τριμμένο ινδοκάρυδο και σερβίρω.
* Η ζάχαρη στο κέηκ (όχι στην καραμέλα) μπορεί να περιοριστεί λίγο κατά τα γούστα του καθενός.
* Η ζάχαρη στο κέηκ (όχι στην καραμέλα) μπορεί να περιοριστεί λίγο κατά τα γούστα του καθενός.
Καλή απόλαυση!
Ευχαριστούμε!!! Τυπικώτατη στις υποσχθεσεις σου. Να μπορουσα να ξεκλέψω ενα κομματι απ'τη δική σου μέχρι να την φτιάξω κι εγώ! Την καλημέρα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνδιαφέρουσα πραγματικά πρόταση, έτσι καθώς διαβάζω τον τρόπο επεξεργασίας και προσθήκης της βρώμης μέσα στο κεϊκ... Έφη μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΑΑ Πολύ ιδιαίτερη η συνταγή σου σήμερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα ήθελα να το δοκιμάσω .
Φιλιά
ωραιότατο το κεκάκι σου..μπράβο σου....
ΑπάντησηΔιαγραφήΈφη μου, πολύ ιδιαίτερο το κέικ σου! Η καραμέλα μού έκλεισε το μάτι... χι χι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια!!!