Μόλις τελείωσα το ποστ και άρχισε να βρέχει εδώ πέρα....χιχιχιχι!! Συνομώτησε ο καιρός για τη συνταγούλα,έτσι;;;;;; χααχαχαχχαχαχ!!!!
Μπορείτε να την κάνετε φάση-φάση για να μην σας πέσουν όλα μαζί. Αποτελείται από βάση για τάρτα, κρέμα μήλου και κρέμα πατισερί (ζαχαροπλαστικής). Οι κρέμες τσακίζονται άνετα και μόνες τους, μεγάλη προσοχή σε αυτό!!!
Υλικά για πυρέξ 20x30
Για τη ζύμη μπριζέ
2 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
150 γρ. μαργαρίνη παγωμένο, σε κυβάκια
1 αβγό
1 πρέζα αλάτι
1 βανίλια
1 κ. γλ. ζάχαρη
1-2 κ. σ. παγωμένο νερό
Για τη σάλτσα μήλου
2 δόσεις σάλτσας μήλου
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής (πατισερί)
4 φλ. γάλα
1 φλ. ζάχαρη
8 κρόκοι αβγών (τα ασπράδια τα φυλάμε για μαρέγκα)
1/2 φλ. corn flour
4 κ. σ. βούτυρο
2 βανίλιες ή 1 κ. σ. εσάνς βανίλιας
* 1 φλ. σάλτσα μήλου
Για τα μηλαράκια από πάνω
1-2 μήλα σε λεπτές φετούλες
6 κ. σ. αμύγδαλο φιλέ
1 κ. σ. βούτυρο
περίπου 2 κ. σ. ζάχαρη
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι, τη ζάχρη και τη βανίλια σε ένα μπωλ και κάνουμε λακουβίτσα στη μέση. Ρίχνουμε το αβγό και τη μαργαρίνη και ζυμώνουμε για να κάνουμε μία ζύμη ψιχουλιαστή. Στη φάση αυτή, λίγο-λίγο μπορούμε να προσθέσουμε το παγωμένο νερό. Ισως δεν το θέλει όλο. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, τυλίγουμε με μεμβράνη κουζίνας και την αφήνουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο. Μόλις την βγάλουμε την ανοίγουμε σε χονδρό φύλλο και τη στρώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί. Ανοίγει και δουλεύεται και με τα χέρια αν θέλουμε.
Ψήνουμε τη ζύμη μόνη της σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς μέχρι να ροδίσει για περίπου 40 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει.
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής
Βάζουμε το γάλα με τη μισή ζάχαρη να ζεσταθεί για να λιώσει η ζάχαρη στην κατσαρόλα.
Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε την υπόλοιπη ζάχαρη με το corn flour, χτυπάμε τους κρόκους και τους ρίχνουμε και αυτούς στο μείγμα του μπωλ.
Μόλις λιώσει η ζάχαρη και πάρει βράση το γάλα, αποσύρουμε από τη φωτιά χωρίς να σβήσουμε την εστία. Με μία κουτάλα παίρνουμε ελάχιστο από το γάλα και το ρίχνουμε στο μπωλ με τα αβγά. Ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις για να μην ψηθούν τα αβγά και ρίχνουμε λίγο γάλα ακόμα για να ζεσταθεί όμορφα το μείγμα των αβγών και το ρίχνουμε όλο μαζί στην κατσαρόλα. Συνεχίζουμε το γρήγορο ανακάτεμα και βάζουμε σε μέτρια φωτιά την κατσαρόλα να πήξει η κρέμα μας. Στο τελείωμα προσθέτουμε το βούτυρο και την βανίλια και ανακατεύουμε.
Μέσα στην κρέμα πρόσθεσα και 1 φλ. σάλτσα μήλου και ανακάτεψα να ενωθεί.
Εναλλακτικά μπορούμε μαζί με το γάλα να προσθέσουμε και 1 φλ. χυμό μήλου στην κατσαρόλα.
Καλύπτουμε την κρέμα (όχι την κατσαρόλα, την ίδια την κρέμα) με μεμβράνη διάφανη για να μην πιάσει "πέτσα" και αφήνουμε στην άκρη.
Στόλισμα
Κόβουμε τα μήλα σε πολύ λεπτές φετούλες και τα περνάμε σε ελάχιστα βουτυρωμένο τηγάνι (όπως τις κρέπες) και μόλις σοταριστούν λίγο, καβουρδίζουμε ελάχιστα γιατί αρπάζουν τα αμύγδαλα και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη. Με το που θα λιώσει η ζάχαρη επάνω τους αποσύρουμε από τη φωτιά για να μην καραμελώσουν. Τα αφήνουμε στην άκρη γιατί θα στολίσουν το γλυκό μας.
*Στη φωτό είχα βάλει τα μήλα έτσι με σκοπό να την ψήσω λίγο στο γκριλ αλλά μετά το μετάνοιωσα, τα αφαίρεσα (ήταν τέλεια με την κολλημένη κρεμούλα από κάτω...σλουρπ!) και έβαλα το τηγανάκι μου και έγιναν υπέροχα!
Μοντάρισμα
Στην ψημένη μας βάση για τάρτα στρώνουμε την σάλτσα μήλου.
Από πάνω καλύπτουμε με την κρέμα ζαχαροπλαστικής και στολίζουμε με τα ελαφρά καραμελωμένα μήλα. Πασπαλίζουμε με κανέλα και φροντίζουμε να πάει το καβουρδισμένο αμυγδαλάκι πάνω από τα μήλα.
Αφήνουμε το γλυκό μας να κρυώσει και σερβίρουμε.
Από όσες έχω δοκιμάσει μηλόπιτες μέχρι τώρα, αυτή εδώ θεωρώ ότι είναι ότι καλύτερο, τουλάχιστον σε μορφή τάρτας.
Καλή απόλαυση και καλό Σαββατοκύριακο!
Πολυ ωραια πρόταση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλο Σ/Κ!
Φιλια!
πα πα πα..με έκαψες....εξαιρετικό και αγαπημένο γλυκό να σαι καλά τωρα αμέσως πέφτει αντιγραφή......
ΑπάντησηΔιαγραφήπα πα πα που λέει και ο από πάνω μου ...!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚλόπυ πέιστ κι εγώ επί τόπου...
( Παναγή ,άσε κάτω το ταψί..σε βλέπουμε )
Να το αφήσετε και οι δυό κατω...δικό μου ειναι...χι.χιχ. τα σαλια μου τρέχουν .. δυο μηνες εχω να κανω γλυκο λογο ανωτερας βίας...αχ..βαχ..αν το ειχαεδλω θα το τσακιζα...κατι τετοια γλυκα σε βαζουνε σε πειρασμο Εφη μου.. τελειο φαίνεται...που μενεις να ερθω;;; φιλακια πολλα.. δεν πηγα στη σειρα μου να γραψω....δεν πειραζει νομίζω... έ;;
Διαγραφήκορίτσια το ταψι δικό σας....έτσι και αλλιώς άδειο τοχω...χαχαχαα
Διαγραφήαυτό να μου πεις...Σιγά μη γλύτωνε από χθες μέχρι σήμερα...αχαχαχαχαχα...φιλιάαααα..
ΔιαγραφήΡούλα,ξέρω εγώ πού μένει,αλλά απ'ότι βλέπεις,άδειο ταψί θα βρούμε...
ΔιαγραφήΕφη μου καταπληκτική η μηλοπιτά σου, τέλεια!!!Μπράβο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!!!
Ποτέ μια μηλόπιτα δεν είναι εκτός εποχής! Όταν μάλιστα είναι τόσο κρεμώδης είναι απολαυστική μέρα νύχτα, χειμώνα καλοκαίρι (πούντο αυτό;)
ΑπάντησηΔιαγραφήτο καλοκαιρι βαγγελιώ μου;;; ελα μου ντε;;; θα το δούμε φετος;;
ΔιαγραφήΛατρεύω τα γλυκά με μήλο. Σούπερ η μηλόπιτα σου, ενισχυμένη στο φουλ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία δείχνει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπίθανη και λαχταριστή η μηλόπιτά σου Έφη, να δοκίμαζα κι ένα κομματάκι θα ήταν τέλεια!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
φαίνεται υπέροχη,αν και λίγο μπελαλίδικη....
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΑΛΤΣΑ ΜΗΛΟΥ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα! Αν πατήσεις πάνω στη λέξη ανοίγει το λινκ αλλιώς δες το από εδώ : https://epipantosepistitou-efik.blogspot.gr/2012/10/blog-post_26.html
Διαγραφήμηλοπιτα....αλλιως!!! καταπληκτικη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή