Καλημέρα σας!
Σήμερα έχουμε άλλη μία νοστιμότατη συνταγούλα με μελιτζάνες που την έχω καταγράψει από παλιά (μη με ρωτήσετε ποιά...) τηλεοπτική εκπομπή. Αν θυμάται κανείς σας στοιχεία ας μας τα πει, να τα συμπληρώσω.
Την είχαν πει κοζανίτικη σαβούρα, πιθανότατα γιατί βάζεις διάφορα λαχανικά -ότι έχεις στο ψυγείο μάλλον, τύπου εκκαθάρισης. Εγώ έχω να δηλώσω ότι μόνο "σαβούρα" δεν είναι! Οσο κι αν έψαξα στο διαδίκτυο δεν βρήκα κανένα στοιχείο.
Υλικά
φρυγανιά τριμένη για το πυρέξ
4 μελιτζάνες σε λεπτές φέτες
6 πιπεριές κέρατο
1 μέτριο κρεμμύδι
6 ντομάτες σε ροδέλες ξεσποριασμένες
αλάτι, πιπέρι,
1 φλ. καφέ ελαιόλαδο
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 κρεμμύδι ψιλ/νο
1 σκελίδες σκόρδο
λίγο μοσχοκάρυδο
αλάτι, πιπέρι, 1 πρέζα κανέλα
1/3 μάτσο μαϊντανός
2 ώριμες ντομάτες λιωμένες
1 φλ. καφέ ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
200 γρ. κίτρινο τυρί
Εκτέλεση
Ψήνω τις μελιτζάνες και τις πιπεριές. Επειδή τις τηγάνισα, θα σας προτείνω να τις ψήσετε γιατί βγάζουν πολύ λαδίλα στο ταψί. Ξεφλουδίζω τις πιπεριές αν θέλω.
Σοτάρω τον κιμά με τα μυρωδικά του, το κρεμμύδι και τον μαϊντανό.
Πασπαλίζω το ταψί με τη φρυγανιά, στρώνω ροδέλες ντομάτας, μελιτζάνες, κρεμμύδι ψιλ/νο, πιπεριές, κιμά, ροδέλες ντομάτας.
Ψίλοκόβω τη μία σκελίδα σκόρδο, σκορπίζω τις λιωμένες ντομάτες,αλατίζω και ρίχνω το ελαιόλαδο από πάνω.
Ψήνω στον αέρα του φούρνου για 1 ώρα περίπου στους 180 βαθμούς. Πασπαλίζω με το κασέρι 10 λεπτά πριν βγάλω το ταψί από το φούρνο. Μπορώ να χρησιμοποιήσω και άλλα τυράκια, όπως μοτσαρέλα ή φέτα μαλακιά.
Αν χρειαστεί, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο κατά τη διάρκεια του ψησίματος, εξαρτάται από το πόσο δυνατός είναι ο φούρνος μας.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και μετά σερβίρουμε.
**Προσοχή στις ντομάτες μας, να είναι ξεσποριασμένες και χωρίς ζουμάκια.
**Προσοχή στις ντομάτες μας, να είναι ξεσποριασμένες και χωρίς ζουμάκια.
Καλή μας όρεξη!
Πω πω!! αυτό το φαγητό θέλω να φαω σήμερα! μου τρέχουν τα σάλια πρωί πρωί!. Σίγουρα θα τις ψήσω τις μελιτζάνες και τις πιπεριές!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά.
Η μελιτζάνα είναι αναμφίβολα η βασίλισσα του καλοκαιριού και γίνονται φανταστικά φαγάκια! Να προτιμήσεις το ψήσιμο! Φιλιά Μαρία μου!
ΔιαγραφήΚαλημέρα Εφη μου! Τα λαχανικά σαβουριασμένα ή μη μου αρέσουν πολύ! Θα δοκιμάσω να φτιάξω την συνταγή σου ψήνοντας τα λαχανικά στο BBQ! Φαίνεται πεντανόστιμη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλακια
Ψημένα θα είναι ακόμα καλύτερα! Ελπίζω να σου αρέσει! Καλημέρα Αγγελική! :)
ΔιαγραφήΤο καταγράφω γιατί μου άρεσε πολύ και μόνο "σαβούρα" δεν είναι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εγώ δεν θα τη έλεγα σαβουριασμένη,,,,,,,,,, Γκουρμέ ναι,,, με τόσα υλικά και υπέροχα φτιαγμένη μπράβο Εφούλα μου αυτά είναι τα Ελληνικά φαγητά!!!Φιλάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροφανώς το "σαβούρα" ήταν ατυχής τίτλος της συνταγής όταν την έδειξαν υπό την έννοια του "μαγειρεύω ότι εχω στο ψυγείο ή ότι βγάζει ο λαχανόκηπός μου", σημασία έχει ότι είναι πολύ νόστιμο φαγάκι! Σε ευχαριστώ πολύ! Φιλιά!
ΔιαγραφήΕίδα μελιτζάνες και έτρεξα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣιγά μην είναι σαβούρα αυτό το φαγάκι, σκέτη νοστιμιά δείχνει!
Φιλιά!
Οχι που δεν θα έτρεχες! Αγαπημένο υλικό η μελιτζανούλα! Φιλιά Ελενα μου!
ΔιαγραφήΠροσωπικά την Κυρική μια "σαβούρα" με μελιτζάνες τους έφτιαξα κι' εγώ, Εφη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόνον που την ονόμασα σουφλέ, γιατί στο ενδιάμεσο των λαχανικών έβαλα φέτες ψωμιού τοστ και τριμμένα τυράκια.
Μια χαρά Σαβούρες είναι τέτοια φαγάκια, που κάνουν τα δύσκολα στοματάκια να τρώνε λαχανικά :-)))
Καλό απόγευμα.
Ωραίο τιπ το ψωμί, θα μαζεύει και τα υγρά από τα λαχανικά! Τα καλύτερα φαγάκια είναι αυτά Πηνελόπη μου, προσωπικά όταν καταφέρνω τους μικρούς να φάνε τα φαγάκια αυτά και ακούγοντας άλλες μαμάδες το τι λένε, νιώθω ότι είμαι πολύ τυχερή! Ας είναι καλά!
ΔιαγραφήΦιλιά και καλημέρες!
Εφούλα τέλειο φαγάκι!!!Την έχω γράψει και γω αυτή τη συνταγή αλλά δε θυμάμαι απο που, φοβερή!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια!!!
Ούτε εσύ θυμάσαι; χαχαχχαχ!!! Φιλιά Ελενη μου! :)
ΔιαγραφήC’est une chouette idée.
ΑπάντησηΔιαγραφήAlso visit my site :: Olivia
Merci Olivia!
ΔιαγραφήΣυμφωνώ απόλυτα, μόνο σαβούρα δεν είναι! Από τα υλικά φαίνεται πεντανόστιμο φαγητό. Όχι ότι δεν μου αρέσουν σχεδόν όλα τα τυριά, αλλά λέω να του βάλω ρεγκάτο από πάνω. Τέλεια και η φώτο! Μου (ξανά) άνοιξες την όρεξη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μεσημέρι!
Sel,καλημέρα! Και ρεγκάτο πάει και ότι τυράκι θες, στο μυαλο σου θα έχεις τι τυράκι θα έτρωγες με τη μελιτζάνα ας πούμε, κάπως έτσι το παίζεις. Να το βάλεις τελευταία στιγμή όμως, απλά να λιώσει.
ΔιαγραφήΠόσο μου αρέσουν αυτά τα φαγάκια τώρα που καλοκαιριάζει!!!Καλό απόγευμα :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Ελένη! Τα λαχανικούλια τώρα το καλοκαίρι είναι στο φόρτε τους και σηκώνουν πολλές παραλλαγές!
ΔιαγραφήΤην έκανα με ψητά λαχανικά και έγινε τέλεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ χαίρομαι! Φιλάκια Κικίτσα μου! Καλημέρες!
Διαγραφή