Pages

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Κολοκυθόπιτα με γιαούρτι και άνιθο




Τώρα που τα κολοκυθάκια είναι στο φόρτε τους φτιάξτε αυτή την εύκολη πιτούλα!

Μία πίτα μοσχοβολιστή και εύκολη, από αυτές που αρέσουν σε όλους μας.
 
Υλικά
 
1 1/2  κιλό κολοκυθάκια φρέσκα
1 μάτσο  φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 ματσάκι άνιθος ψιλοκομμένος
1 χούφτα φυλλαράκια δύοσμος ψιλοκομμένος
4 αβγά
8 κ. σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
500 γρ. φέτα τριμμένη
ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
 
 
 
Για τη σως γιαουρτιού (προαιρετικά)
 
200 γρ. γιαούρτι
5 κ. σ. ελαιόλαδο
1/2 ματσάκι άνιθος ψιλοκομμένος
αλάτι και πιπέρι
 
 
 
Εκτέλεση
 
Πλένουμε και χονδροτρίβουμε τα κολοκυθάκια, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε να βγάλουν τα νερά τους για 1 ώρα περίπου.
 
Βάζουμε τα κολοκυθάκια σε ένα μπωλ και ενώνουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε τη φέτα στο τέλος.
 
Αδειάζουμε το μείγμα σε μεγάλο λαδωμένο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 40 λεπτά.


 
Οσο ψήνεται η πίτα μας ανακατεύουμε στο γιαούρτι το ελαιόλαδο, τον άνιθο και αλατοπιπερώνουμε.
 
Τοποθετούμε το γιαούρτι στο ψυγείο και όταν σερβίρουμε την πίτα μας, βάζουμε στο κομμάτι μας μία κουταλιά από αυτό.  Του ταιριάζει τέλεια!


 
Προσαρμογή από το jenny.gr
 
Καλή όρεξη και καλό Σαββατοκύριακο!

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Κεφτέδες κοκκινιστοί με ζυμαρικά



Καλησπέρα!


Σήμερα έχουμε  νοστιμιά που δεν νομίζω ότι της αντιστέκεται κανείς! Μικροί και μεγάλοι τρελαίνονται για αυτό το φαγάκι!

 
Υλικά
 
1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
1 φρατζόλα μπαγιάτικο ψωμί μουλιασμένο και πολύ καλά στυμμένο
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
δύοσμος και μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κ. σ. ξίδι
ελάχιστο ούζο αν θέλω
1/2 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
ρίγανη


Για τη σάλτσα :

1/3 φλ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
2 κονκασέ ντομάτας
1 κ. σ. ξίδι
αλάτι και πιπέρι
ζάχαρη ελάχιστη
λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος

ζυμαρικά της αρεσκείας μας
 
 
 
Εκτέλεση


Ενώνουμε τα υλικά του κιμά όλα και αφού ζυμώσουμε βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα το μείγμα.

Πλάθουμε κεφτεδάκια, τα αλευρώνουμε και τηγανίζουμε να χρυσίσουν.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα, βάζουμε μέσα τα κεφτεδάκια και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά.

Σερβίρουμε με τα ζυμαρικά της αρεσκείας μας ή πιλάφι ή πατάτες τηγανητές.
 
 
Καλή όρεξη!

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Λαδένια




Ευχόμαστε χρόνια πολλά και  καλή εβδομάδα με μία συνταγή για λαδένια, μοιάζει λίγο με αυτήν εδώ,  την ελληνική πίτσα, που εδώ που τα λέμε είναι πιο ωραία και σηκώνει και ένα σωρό παραλλαγές, ειδικά τώρα το καλοκαίρι που έχουμε τόσο καλά λαχανικούλια!
Αν είναι και φρεσκοκομμένα από μποστάνι, ακόμα καλύτερα!!!
Ουσιαστικά αυτή είναι η βάση της λαδένιας και από εκεί και πέρα παίζουμε με ότι έχουμε.
Υλικά
500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 φακελάκι ξερή μαγιά ή 1 κύβος νωπής μαγιάς διαλυμένη σε 1/2 φλ. χλιαρό νερό
1  φλ. χλιαρό νερό επιπλέον
3 κ. σ. ελαιόλαδο
1 κ. σ. κοφτό αλάτι ή και λιγότερο

Για τη γέμιση

3 μεγάλες  ντομάτες σε φετούλες
 πιπεριές πράσινες και κόκκινες
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές λωρίδες
500 γρ. φέτα χονδροσπασμένη
θυμάρι, δενδρολίβανο, μαντζουράνα και ρίγανη φρέσκια λίγη,
αλάτι χονδρό και φρέσκο πιπέρι
ελαιόλαδο με το μάτι πάνω από τα λαχανικά όταν τα στρώσουμε (όχι υπερβολές)



Εκτέλεση
Στο μισό φλυτζάνι χλιαρό (και ούτε καν) νερό, διαλύουμε τη μαγιά καλά.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι σε μία λεκάνη,  ρίχνουμε τη διαλυμένη μαγιά, το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό σιγά-σιγά. Μπορεί να χρειαστεί και λίγο παραπάνω, το βλέπουμε και διορθώνουμε.
Ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε σκεπασμένη τη ζύμη μας να διπλασιαστεί.
Οταν αυτό γίνει, την ξαναζυμώνουμε και την απλώνουμε σε λαδωμένο ταψί.
Από πάνω σκορπίζουμε τα υλικά της αρεσκείας μας που τα έχουμε ανακατέψει όλα μαζί με το χέρι.
Αν βγάλουν οι ντομάτες ζουμάκι δεν το ρίχνουμε στη ζύμη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε αέρα στους 180 βαθμούς για  40 λεπτά.

*Ισως λίγο καλό σαλάμι ή λίγο σύγλινο μέσα θα της έδινε κάτι ακόμα, αλλά και έτσι ήταν υπέροχη!
  Αρνούμαι να βάλω κάτι πιο δεύτερο (ζαμπόν κλπ) σε τέτοια συνταγή!


Καλή όρεξη!

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Αλμυρά κουλουράκια ηλιόσπορου νηστίσιμα


 

Καλημέρα σας!

Σήμερα σας έχω συνταγούλα για  γρήγορα, εύκολα, υγιεινά και νηστίσιμα κουλουράκια! Ακόμα κάθεστε;

Η συνταγούλα είναι "αλιευμένη" από άσχετο με τη μαγειρική φόρουμ (ξέρετε, αυτά που έχουν και μία στήλη με συνταγές έτσι για την πλάκα τους και γύρευε από που την έχουν βάλει).

Οποιος επιθυμεί ή γνωρίζει κάτι ας μου πει την αυθεντική πηγή για να την συμπληρώσω.
 

 
 
Υλικά
 
 
2 ποτήρια νερού ελαιόλαδο
2 ποτήρια νερού κρασί λευκό ξηρό
2 πρέζες αλάτι
1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ. περίπου (ίσως και ελάχιστα παραπάνω)
 
180 γρ. ηλιόσπορος ή όσο θέλουμε εμείς
 
χρησιμοποίησα ανάλατο ηλιόσπορο
 


 
Εκτέλεση
 
 
Σε μία λεκάνη ενώνουμε όλα τα υλικά μαζί και τελευταίο ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο λίγο - λίγο. Θέλουμε να πετύχουμε μία μαλακή και εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει.
 
 


Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί, πλάθουμε στρογγυλά κουλουράκια ή κριτσίνια  και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς σε αντιστάσεις πάνω-κάτω μέχρι να χρυσίσουν, περίπου 30 λεπτά.
 
Η ζύμη ανοίγει και σκάει για αυτό μην προσπαθήσετε να κάνετε κόλπα με σχέδια.

Αλμυρά δεν τα έλεγες, γιατί φοβήθηκα να βάλω παραπάνω αλάτι, είναι νομίζω "τόσο, όσο" πρέπει.

Πράξτε κατά βούληση αλλά νομίζω εκεί είμαστε καλά από αλατάκι.

Βγήκαν 2 λαμαρίνες κουλουράκια και στην τρίτη βαρέθηκα και τα έκανα κορδονάτα, τύπου κριτσίνι. Με τραβάγανε και τα πιτσιρίκια να φύγουμε για την παιδική χαρά, οπότε δεν είχα χρόνο, μια χαρά κριτσινάκια έγιναν και τα τελευταία.
 
 


Καλή όρεξη!
 
 
 

Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Μελιτζανόρυζο

 
 
 
Καλημέρα σας!
 
 
Ολες οι εκδοχές του ρυζιού στο σπίτι μας είναι καλοδεχούμενες και φυσικά το καλοκαιράκι δεν θα μπορούσε να λείπει το μελιτζανόρυζο!  Εύκολο, γρήγορο και κυρίως πεντανόστιμο!
 
Υλικά
 
1 κιλό μελιτζάνες κομμένες σε κύβους
1 φλ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
1 κ. σ. πελτές ντομάτας
2 ντομάτες ψιλοκομμένες
1 χούφτα δυόσμος ψιλοκομμένος
1/2 μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος
300 γρ. ρύζι καρολίνα
αλάτι και πιπέρι
 
 
Εκτέλεση
 
Βάζουμε τις μελιτζάνες σε κρύο νερό με μπόλικο αλάτι για 1 ώρα περίπου για να ξεπικρίσουν.
 
Στραγγίζουμε πολύ καλά και τις αφήνουμε στην άκρη.
 
Σε κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο και προσθέτουμε τις μελιτζάνες για να χρυσίσουν. Μετά προσθέτουμε το σκόρδο, τον πελτέ, τις ντομάτες, τα γυρίζουμε και αυτά όμορφα μέσα στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το μαϊντανό και το δυόσμο, αλατοπιπερώνουμε και συμπληρώνουμε 5 φλ. νερό.
 
Αφήνουμε να πάρει βράση η σάλτσα και προσθέτουμε το ρύζι μέσα.
 
Σιγοβράζουμε και ανακατεύουμε για περίπου 20 λεπτά.  Μόλις πιει το ζουμάκι το ρύζι μας είναι έτοιμο.  Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και κλειστό το καπάκι την κατσαρόλα μας για άλλα 15 λεπτά και σερβίρουμε.
 
 
Καλή όρεξη!

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Ζυμαρικά με σάλτσα αβοκάντο



Καλημέρα! Καλή εβδομάδα!

Σήμερα έχουμε άλλη μία νόστιμη πρόταση σε ζυμαρικά με μία ιδιαίτερη, εύκολη, γρήγορη, δροσερή, λεμονένια σάλτσα από αβοκάντο και βασιλικό.
 
Η πρόταση έρχεται από το Oh she glows και θα μπορούσα να ζω μόνο με αυτό το πιάτο! Αρκετά λεμονένιο χωρίς να το λες ξινό και το αβοκάντο κρεμώνει τόσο ωραία πάνω στα ζυμαρικά που δεν χρειάζεται περισσότερα πράγματα, ούτε καν τυράκι. Είναι μία γρήγορη και απολαυστικότατη λύση όταν δεν θέλουμε να κάνουμε πολλά-πολλά στην κουζίνα, κάνει ζέστη ή δεν προλαβαίνουμε.
 
Και αυτό πήρε + από τους μικρούς μου δοκιμαστές που έχουν αρχίσει και με κοιτούν περίεργα πια......   Ο μεγάλος μας τα χτύπησε αστραπιαία βέβαια, και μετά του είπα τι ήταν (η γνωστή ιστορία...χααχαχαχαχ!!)

Ενα σημαντικό τιπ για την ωρίμανση του αβοκάντο. Τυλίξτε το για να ωριμάσει γρήγορα σε εφημερίδα παρεούλα με μήλο ή μπανάνα.

Θεωρώ αρκετά ενδιαφέρον για να καταλάβουμε τι γίνεται να διαβάσουμε αυτό εδώ το άρθρο!
 

 
 
Υλικά
 
ζυμαρικά της αρεσκείας μας
 
3 μεγάλα ώριμα αβοκάντο
 
3 σκελίδες σκόρδο
1/2 φλ. φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού
1 πρέζα χονδρό αλάτι (και λιγότερο)
1/3 φλ. ελαιόλαδο
ξύσμα και χυμός 1 μεγάλου λεμονιού
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
 
χονδροσπασμένοι ξηροί καρποί της αρεσκείας μας, αν θέλουμε

 
Εκτέλεση
 
Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.
 
Σουρώνουμε τα ζυμαρικά και εκείνη την ώρα βάζουμε τα υλικά όλα εκτός από το ξύσμα λεμονιού και το αβοκάντο  μέσα στο μούλτι και τα πολτοποιούμε. Στο τέλος προσθέτουμε το αβοκάντο, το ξύσμα λεμονιού και ρίχνουμε ένα τελευταίο χτύπημα. Δοκιμάζουμε μήπως θέλει λίγο παραπάνω αλάτι και ενώνουμε τη σάλτσα μέσα στα ζυμαρικά.
 
Τρώγεται εκείνη τη στιγμή, μετά δεν είναι και το καλύτερο!  Αν μείνει το αβοκάντο μαυρίζει και δεν λέει, είναι πιάτο της "στιγμής".

(Εμεινε μία μερίδα για την άλλη μέρα στο ψυγείο και τη ζεστάναμε, μια χαρά ήταν αλλά γενικώς είναι πιο απολαυστικό όταν τρώγεται αμέσως.)
 


 
Καλή όρεξη!

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Τούρτα σοκολάτας με κρέμα καραμέλας



Αργησα λιγάκι αυτή τη συνταγούλα, γιατί δεν είχα χρόνο ελεύθερο.  Τώρα που άνοιξε ο καιρός και τελειώνουμε με τα μαθήματα, τελείωσαν και τα φροντιστήρια και οι υπόλοιπες υποχρεώσεις, που μας χάνετε...που μας βρίσκετε....όλο στην πλατεία με τους φίλους μας είμαστε!

Οπότε πάπαλα το ποστ...χααχαχαχαχ!!! Ηρθε όμως η ώρα του και καθώς έρχεται σαββατοκύριακο, μπορείτε να την ετοιμάσετε σταδιακά και να την απολαύσετε τότε!

Εννοείται πως στολίζουμε όπως θέλει ο καθένας μας και εξωτερικά αλλά και μέσα στη γέμιση.


Πρόκειται για μία φανταστική τούρτα με κρέμα cheesecake καραμελένια, που πρέπει να δοκιμάσετε.

Ξέρω ότι θα έπρεπε να  φτιάχνουμε πιο ανάλαφρα γλυκά λόγω εποχής αλλά δεν άντεξα να περιμένω και την δοκίμασα τώρα.  Αφορμή για αυτή τη συνταγή στάθηκε μία από τις ενδιαφέρουσες σελίδες στο  facebook που ποστάρει φωτογραφίες από ξελογιαστικά γλυκάκια και από κάτω φυσικά από τη φωτό έπαιζε άσχετη συνταγή ...που δεν είχε σχέση καμία με την πηγή της φωτογραφίας....κλασσική ιστορία πια..... Εγώ έκανα τις αλχημείες μου και ταρατατάμ!!! Φοβερή, τέλεια τουρτίτσα!

Είναι λίγο βαριά αλλά απλά υπέροχη! Αν δηλαδή προσέξετε το φαγητό να μην είναι εξίσου βαρύ εκείνη την ημέρα που θα αποφασίσετε να την κάνετε, τρώγεται πάρα πολύ ευχάριστα!  Διαφορετικά τη λες φθινοπωρο-χειμωνιάτικο γλυκό!




Υλικά
 
Για το κέηκ

3 αβγά
120 γρ. ζάχαρη
2 κ. σ. νερό
1 κ. σ. σπορέλαιο

100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. κοσκινισμένο με 1 κ. γλ. baking powder και 20 γρ. κακάο



Για το σοκολατένιο frosting

225 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη σε μπεν μαρί (να κρυώσει καλά)

225 γρ. βούτυρο  σε θερμ. δωματίου
1 1/3 φλ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
1 πρέζα αλάτι
1/4 φλ. κακάο κοσκινισμένο
3 κ. σ. γάλα
1 κ. γλ. εσάνς βανίλιας ή πορτοκαλιού (έβαλα πορτοκάλι)



Παιχνιδάκια του φακού, είναι σοκολατένιο το χρώμα, μην τρομάζετε! χαααχαχχα!!!



Για την κρέμα καραμέλας

1 ζαχαρούχο γάλα που το έχουμε κάνει καραμέλα (κρατάμε ελάχιστο για να στολίσουμε από πάνω αν θέλουμε, 3 κ. σ. περίπου)
250 γρ. βούτυρο
1 κουτί φυτική σαντιγύ Ermol
1 κ. γλ. βανίλια
300 γρ. τυρί κρέμα

2 κ. σ. ζελατίνη σκόνη (ουδέτερη, για διάφορες χρήσεις)
ανακατεμένη σε 3 κ.σ. κρύο νερό περίπου


3 σακουλάκια maltesers και 1 φλ. φουντούκια χονδροκοπανισμένα


Στο τέλος του ποστ σας έχω και παραλλαγή σε παγωτό  στην θέση της κρέμας.





Εκτέλεση

Κέηκ

Χτυπάμε με τη σειρά τα υλικά του κέηκ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς σε αέρα για 12 λεπτά σε βουτυρωμένη αποσπόμενη  φόρμα 24 εκατοστών.

Αφήνουμε να κρυώσει  και έχουμε έτοιμη τη βάση της τουρτίτσας μας!


Σοκολατένιο frosting

Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα αν ξέρουμε να τη χειριστούμε και την αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Χτυπάμε σε μπωλ το βούτυρο για να αφρατέψει σε μέτρια ταχύτητα.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλάτι και συνεχίζουμε το χτύπημα. Ρίχνουμε μέσα σε αυτά τη λιωμένη κρύα κουβερτούρα και συνεχίζουμε το χτύπημα για να ενσωματωθεί και αυτή.

Προσθέτουμε το κακάο και την εσάνς βανίλιας, ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα και λίγο-λίγο ρίχνουμε το γάλα μέσα για να πετύχουμε μία σφιχτή βουτυρόκρεμα. Αν για κάποιο λόγο μας ξεφύγει σε σύσταση αραιώνουμε με ελάχιστο γάλα ή την σφίγγουμε με λίγη άχνη παραπάνω.

Αφήνουμε να κρυώσει στο ψυγείο αν θέλουμε.


Κρέμα καραμέλας

Εχουμε ήδη βράσει ζαχαρούχο γάλα σκεπασμένο με νερό για 3 ώρες σε μία κατσαρόλα και το έχουμε αφήσει να κρυώσει. Μην κάνετε ένα, βράστε μπόλικα να τα έχετε για παρασκευές διάφορες έτοιμα.

Χτυπάμε σε μπωλ το βούτυρο με την καραμέλα να κρεμώσουν και στη συνέχεια προσθέτουμε τη σαντιγύ, τη βανίλια, το τυρί κρέμα να ενωθούν όλα τα υλικά μαζί. Τελευταία ρίχνουμε μέσα τη μουλιασμένη ζελατίνη όπως είναι και ανακατεύουμε καλά.

Μέσα στο μείγμα αυτό σκορπίζουμε τα φουντούκια και τις δύο συσκευασίες maltesers (σπασμένα) και ανακατεύουμε.

Τοποθετούμε την κρέμα στο ψυγείο να σφίξει λίγο και αρχίζουμε το μοντάρισμα της τούρτας μας (και αυτό προαιρετικά αλλά βοηθάει).


 
 



Μοντάρισμα

Πάνω στο κέηκ, αλείφουμε το σοκολατένιο frosting  όλο και από πάνω καλύπτουμε με την κρέμα.

Καλύπτουμε με μεμβράνη καλά και τοποθετούμε στο ψυγείο να παγώσει η τούρτα μας.

Οταν την βγάλουμε από το ψυγείο, στολίζουμε με τα υπόλοιπα maltesers και με την καραμέλα που έχουμε κρατήσει. Αν η καραμέλα έχει πήξει πολύ και δεν δουλεύεται, μπαίνει στιγμιαία στο φούρνο μικροκυμάτων και γίνεται ρευστή.

Είναι φανταστική αν και μας έπεσε λίγο βαριά!  Αλλά του ονείρου!!! Κόψτε λεπτά κομμάτια για να μη "μπουκωθείτε"!






Παραλλαγή σε παγωτό :

Αντί για την κρέμα καραμέλας μπορείτε να κάνετε το εξής και να την μετατρέψετε σε μία τούρτα παγωτό καραμέλας θεϊκή!

Χτυπάμε 1 κιλό έτοιμο ή σπιτικό (προτιμάμε το σπιτικό) παγωτό βανίλιας και το ενώνουμε με το καραμελωμένο ζαχαρούχο, τα maltesers και τα σπασμένα φουντούκια. Παραλείπετε δηλαδή όλα τα υπόλοιπα υλικά της κρέμας μας.  Μπαίνει στο ψυγείο για 4 ώρες να σταθεί καλά το παγωτό και σερβίρουμε.





Σήμερα για εμάς είναι μία ξεχωριστή μέρα! Θέλω να ευχηθώ στο ανίψι μου το φανταράκι που σήμερα έχει τα γενέθλιά του χρόνια πολλά, καλά και ευλογημένα!
 
ΟΜΟΡΦΕ, να σε χαιρόμαστε!!!!  
 
Και όταν με το καλό πάρεις αδειούλα, επειδή ξέρω ότι είναι πολύ του γούστου σου η τουρτίτσα αυτή θα σε περιμένει ολόκληρη!
Δεν εννοώ η ίδια...πάει αυτή...χιχιχιχι!






Καλή απόλαυση και καλό μεσημέρι! 

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Καρμπονάρα ...η αυθεντική

 


Καλημέρα! Καλή εβδομάδα! Καλό μήνα! Καλό καλοκαίρι να έχουμε!
 
 
Σήμερα σας έχουμε την αγαπημένη μας μακαρονάδα!   Μακράν!

Οταν ρωτήσω το λόχο πως θέλουν τα μακαρόνια τους, η απάντηση πάντα είναι ομόφωνη!

Αλλά δεν εννοούμε τη μακαρονάδα που είναι παστωμένη στην κρέμα γάλακτος και τα συναφή (αυτή νόμιζα κι εγώ παλιά για καρμπονάρα), μιλάμε για την αυθεντική απλούστατη καρμπονάρα. Ολα τα άλλα είναι απλώς παρεμφερή, νόστιμα αλλά παρεμφερή!
 
 

Υλικά
 
500 γρ. σπαγγέτι βρασμένο σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας
 
4 μεγάλα αβγά
500 γρ. ζαμπόν μπούτι φουαντρέ τεμαχισμένο σε κυβάκια ή μπέηκον κομμάτι σε κυβάκια
1 φλ. παρμεζάνα τριμμένη
1 φλ. πεκορίνο τριμμένο
φρεσκοτριμμένο μαυροπίπερο
αλάτι
 
1-2 φλ. νερό από τα βρασμένα ζυμαρικά μας
 
 
 
Εκτέλεση
 
 
Βράζουμε το σπαγγέτι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Εμείς το προτιμούμε al dente.
 
 
Κρατάμε 1 φλ. νερό από τα βρασμένα ζυμαρικά.
 
 
Παράλληλα και όσο βράζουν τα ζυμαρικά, σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε το ζαμπόν  (κανονικά θέλει μπέηκον ή παντσετούλα αλλά είπα να δοκιμάσω το ζαμπόν αυτό και πολύ μας άρεσε), μέχρι να
χρυσίσει ή αν είναι μπέηκον να βγάλει τα λιπάκια του. Αφήνουμε στην άκρη.
 
Σε ένα μπωλ χτυπάμε τα αβγά, αλατίζουμε  και ενώνουμε καλά με το τριμμένο τυρί.
 
Ξαναβάζουμε το τηγάνι με το ζαμπόν στην φωτιά, και προσθέτουμε το νερό από τα ζυμαρικά μας. 
 
Ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι το μείγμα τυριών-αβγών και ανακατεύουμε γρήγορα  για να μην μας ψηθεί το αβγό μέχρι να αρχίσει να κάνει φουσκαλίτσες το τυρί. Μη φοβάστε το αβγό, με την θερμοκρασία μαγειρεύεται και δεν έχουμε πρόβλημα. 
 
Γυρίζουμε τη σάλτσα μέσα στα ζυμαρικά μας, ανακατεύουμε,  τρίβουμε φρέσκο πιπεράκι  και σερβρίρουμε.
 
Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε μόνο πεκορίνο. Εκτός από σπαγγέτι είναι πολύ καλό το πιάτο και με πένες.
 
 
 
 
Καλή όρεξη και καλή εβδομάδα!