Pages

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Pull apart cinnammon bread





Pull apart δηλαδή τραβάμε και αποχωρίζονται φέτες μπριοσέ από κέηκ με μαγιά,  αρωματισμένο με κανελοζάχαρη! Σκέφτεστε κάτι καλύτερο;




Το κακό είναι ότι εξαφανίζεται όχι αμέσως ...χθες!!!!

Σηκώνει παραλλαγές και εμπλουτισμό ανάλογα με τα γούστα μας και  στην απλή μορφή του είναι οικονομική συνταγή! Το μόνο που ζητάει από εμάς είναι λίγη ώρα για το φούσκωμα!



Επίσης μόλις βγει από το φούρνο και ηρεμήσει λίγο, δεν μπορείς να του αντισταθείς! Τώρα το άφησα λίγο να κρυώσει αλλά πάω στοίχημα ότι το χειμώνα θα είναι υπέροχο και ζεστό, αρκεί να ξεχωρίζουν οι φέτες του!

Ουσιαστικά είναι η τεχνική του που έχει σημασία, τη γέμιση την κάνετε ότι θέλετε εσείς! Ακόμα και σε αλμυρή έκδοση!

Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι  με τη ζάχαρη, τη μαγιά όπως είναι και το αλάτι.

Στα μικροκύματα λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το γάλα και το νερό, μόλις ηρεμήσουν προσθέτουμε τα χτυπημένα αβγά και τη βανίλια στο μείγμα του βούτυρου και όλο αυτό το ενώνουμε με το μείγμα του αλευριού. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία εύπλαστη, απαλή ζύμη και αν χρειαστεί για να μην κολλάει η ζύμη μας προσθέτουμε λίγο αλευράκι ακόμα και αφήνουμε να φουσκώσει (σε καμιά ώρα είναι έτοιμη).


Σε αυτή τη φάση και αφού έχει φουσκώσει μπορούμε να τη διατηρήσουμε στο ψυγείο και να ανοίξουμε το φύλλο μας την άλλη μέρα.


Πατάμε τη ζύμη μία φορά να ξεφουσκώσει και την ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια σε ένα μαλακό φύλλο πάχους μέχρι 1 εκατοστό και διαστάσεις περίπου 50x30 εκατοστά.

Αλείφουμε το φύλλο της ζύμης καλά με βουτυράκι όχι λιωμένο και επάνω πασπαλίζουμε τα υλικά της γέμισης.



Κόβουμε σε 6 οριζόντιες ισομεγέθεις (που να με δείτε, τύφλα να έχουν οι μεθυσμένοι, αλλά το αντιπαρέρχομαι, μια χαρά βγήκε..χαχααχαχ)  λωρίδες και κατόπιν κόβουμε τις λωρίδες αυτές σε 6 κάθετες λωρίδες, Ντανιάζουμε κάθε μία στήλη, το ένα φυλλαράκι ζύμης πάνω στο άλλο και βγαίνουν 6 τέτοια πακετάκια. Οτι πέσει από τη γέμιση το μαζεύουμε και το ξαναρίχνουμε από πάνω.




Πιο εύκολο, μετά το διαπίστωσα...είναι να αραδιάσετε την μία μακριά λωρίδα πάνω στην άλλη και να κόψετε σε 6 ισομεγέθη μέρη (από τη φούρια μου δεν το σκέφτηκα έτσι, είναι πιο εύκολο και πιο όμορφο, έτσι να το κάνετε!)



Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα μας ή στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί (διαστάσεις φόρμας 22x12x8) και αραδιάζουμε εκεί μέσα τα πακετάκια ζύμης.



Αφήνουμε να φουσκώσουν καλά και μετά ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 165 βαθμούς χωρίς αέρα για 40-45 λεπτά. Το τσεκάρουμε αν έχει χρυσίσει η επιφάνεια και το βγάζουμε από το φούρνο να κρυώσει.




Υλικά

3 φλ. αλεύρι γ.ο.χ. (ίσως και λίγο ακόμα για να μην κολλάει η ζύμη μας)
1/4 φλ. ζάχαρη
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1/2 κ. γλ. αλάτι

2 αβγά
1 κ. γλ. εσάνς βανίλιας

60 γρ. βούτυρο
1/3 φλ. γάλα
1/4 φλ. νερό

Για τη γέμιση

λίγο βούτυρο για το άλλειμα
1 φλ. ζάχαρη λευκή ή καστανή
2 κ. γλ. κανέλα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 πρέζα γαρίφαλο
1 φλ. καρύδι τριμμένο και αμύγδαλο φιλέ (αν θέλουμε)


Ενναλακτική γέμιση

* βούτυρο, ζάχαρη και μαρμελάδα πορτοκάλι ή λεμόνι με το ανάλογο ξύσμα και σκορπιστά κράνμπερις ή σταφίδα παραλείποντας τα μπαχαρικά ή μειώνοντάς τα.   
* μερέντα και σπασμένα φουντουκάκια
* σταγόνες σοκολάτας
* πουρές κολοκύθας με μπαχαρικά
* ψιλοκομμένο μήλο με τα μπαχαρικά και τη βουτυροζάχαρη

και γενικώς ότι θα βάζαμε και στα ρολάκια σαν γέμιση

*  θα ήταν επίσης ωραίο και σε αλμυρή έκδοση αλλά θα το τσεκάρω!


Επίσης αν έχετε την υπομονή λούστε το με ένα απλό icing ...το κάνουμε υπερπαραγωγή έτσι!

3 φλ. άχνη ζάχαρη
2 κ. σ. λιωμένο βούτυρο
1 κ. γλ. εσάνς βανίλιας
1/3 φλ. γάλα
1 πρέζα αλάτι

Τα χτυπάμε όλα μαζί και περιχύνουμε πάνω από το γλυκάκι μας όταν βγει.




Αυτή είναι η δεύτερη φουρνιά, η πρώτη μας βγήκε λίγο πιο μελαμψή από ότι θα έπρεπε (την τσακίσαμε και αυτή εννοείται!) για αυτό σας προτείνω την δεύτερη δοκιμή με το χρόνο και τη θερμοκρασία που θεωρώ σωστά. Αν παρόλα αυτά βλέπετε μετά το 20λεπτο να γίνεται λίγο πιο σκούρο σκεπάστε το με ένα αλουμινόχαρτο και αφαιρέστε το λίγο πριν το τελος του ψησίματος.




Κάπως έτσι πρέπει να γίνεται και το monkey bread, μόλις το επιχειρήσω θα το δείτε!

Καλή απόλαυση και χρονομετρήστε σε πόσα λεπτά θα τελειώσει...χαχαχααχαχ!

Κάντε διπλή δόση για δύο ταψάκια δηλαδή ...   ;-)

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους! Και αν αρχίζουν αδειούλες, να περάσετε πανέμορφα όπου και να πάτε!

11 σχόλια:

  1. Νομίζω πως το μυρίζω....ήδη!!!!
    Θα το φτιάξω στανταράκι!
    Φιλιά και καλό σου /κου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το φτιάξεις Μαράκι μου και να μου πεις αν σου άρεσε!
      Εχε το νου σου να μη σου αρπάξει, γράφω στο ποστ τι εννοώ..χιχιχιχι! Φιλιά και καλό ΣΚ! :)

      Διαγραφή
  2. Souper!!!!Θέλω να το φτιάξω!!!
    Τέλειο 'Εφη μου μπράβο!!!!
    Φιλάκιααα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πω πω... πραγματικά έχω κρεμαστεί από την οθόνη!
    Πολύ ωραίο και με την ιδανική γέμιση. Δεν θα την άλλαζα!!
    Αφράτο και πεντανόστιμο!!
    Μπράβο Εφη!!! Σούπερ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν πρόλαβα δηλαδή πάει από χτες το φάγατε!!!
    Ωραία ιδέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπέροχο! Σαν να μου έρχεται η μυρωδιά του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα θελα μι αφέτα να συνοδεψω το τσάι μου!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έχω δοκιμάσει την αλμυρή εκδοχή και είναι εξαιρετική! Φαντάζομαι και τη γλυκιά και μου τρέχουν τα σάλια... Σλουρπ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!