Μέχρι αυτό το σημείο νομίζω ότι το κατέχω με τις ζύμες! Από εκεί και πέρα το έχω χάσει το τρένο....μάλλον... Κορώνα με φέτα, μελιτζάνες και πιπεριές λοιπόν νόστιμη και με αέρα καλοκαιρινό ΑΚΟΜΑ! Επιμένω όσο γίνεται...χχααχαχαχαχ!
Υλικά
300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 πρέζα αλάτι
50 γρ. λιωμένο βούτυρο (να μην καίει)
120 γρ. γάλα
1 αβγό
1/2 φακελάκι ξερή μαγιά
Για τη γέμιση
με το μάτι, περίπου 250 γρ. φέτα και 4 κ. σ. γιαούρτι
ντοματίνια ή φέτες ντομάτας χωρίς ζουμί και σπόρια
μελιτζάνες τηγανητές σε ψιλές φετούλες
πιπεριά Φλωρίνης σε λωρίδες
μερικά φυλλαράκια βασιλικού
1 αβγό για την επάλλειψη
Εκτέλεση
Διαλύω τη μαγιά στο γάλα, ενώνω με το αβγό και το βούτυρο και αυτό το μείγμα το ρίχνω μέσα στο αλεύρι και το αλάτι. Ανακατεύω για να πάρω μία μαλακή και εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει. Αν χρειαστεί διορθώνω λίγο με αλευράκι ή ελάχιστο γάλα.
Αφήνω να φουσκώσει η ζύμη μου σκεπασμένη σε ζεστό μέρος, λόγω ζέστης σε μία ώρα ήταν έτοιμη. Μοιράζω στα δύο τη ζύμη και ανοίγω 2 φύλλα περίπου 20x40 εκατοστά, υπολογίζω φύλλο που να μου δίνει 8 τρίγωνα ζύμης. Χαράζω και κόβω τα τρίγωνα.
Αυτά τα τρίγωνα τα ενώνω στη φαρδιά μεριά μεταξύ τους στο ταψί σε αντικολλητικό χαρτί και τα αραδιάζω σχηματίζοντας μία στρογγυλή κορώνα.
Βάζω τη γέμισή μου, παίρνω τη μύτη κάθε τριγώνου και τη γυρίζω προς τα μέσα (σε σχετικά σπειροειδή μορφή) κλείνοντας λοξά προς το επόμενο τρίγωνο και γυρίζοντας την άκρη προς τα κάτω, αφήνοντας ένα μικρό κενό πάνω στη γέμιση.
Αλείφω με αβγό (σκέτο, ή διαλυμένο με γάλα ή νερό, όπως θέλω), αν θέλω πασπαλίζω με παπαρουνόσπορο, σουσάμι ή μαυροσούσαμο και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 25-30 λεπτά.
Εγώ το ένα το έκανα με μελιτζάνα, ντομάτα, τυρί και βασιλικό και στο δεύτερο πρόσθεσα πιπεριές Φλωρίνης.
Η γέμισή του άνετα θα μπορούσε να είναι γέμιση για πίτσα (κίτρινα τυριά, αλλαντικά) ή με κεφτεδάκι ή ότι άλλο θέλουμε. Ο βασιλικός είναι ένα βαρύ μυρωδικούλι από μόνο του, οπότε αν δεν σας αρέσει, διαλέξτε κάποια άλλη γέμιση "πιο εύκολη" -τυριά και αλλαντικά ιδανικά. Εγώ ήθελα να δοκιμάσω τη ζύμη μου με αυτή τη γέμιση.
Δεν την δοκίμασα αλλά νομίζω ότι το σχεδιάκι θα μπορούσε να γίνει και με σφολιάτα με άλλη υφή βέβαια. Αυτό το ζυμαράκι είχε πολύ ωραία ψωμένια σύσταση.
Καλή όρεξη!
einai toso ma toso laxtaristi !!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚορώνα στο τραπέζι σου... η σημερινή πρόταση Μάνα του λόχου σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ νόστιμο...και πολύ εντυπωσιακό :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρεεεεςςς...!!!
Φανταστικη!!!!! Νομιζω οτι το εχεις κι ας λες το αντιθετο. Ετσι θα την ηθελα κι εγω... Με το τυρι να ρεει. Μπραβο Εφη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈφη σήμερα πραγματικά ζήλεψα, θα ήθελα να ήμουν στην κουζίνα σου και να την καταβροχθίζω την κορώνα σου!!! Είσαι πριγκίπισσα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓράφω το word για να ποστάρω εδώ. Βρε τι έχω πάθει!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά θα αναφωνήσω Μάνα Μάνα μου. Εγώ μόνο τέτοιες κορώνες ξέρω να βγάζω!!!! Έφη ωραίες όλες οι προτάσεις σου για την γέμιση. Μπράβο!!!!
Υπέροχη και στην εμφάνιση και στη γεύση!Μπράβο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία εμφάνιση και γεύση υποθέτω, το σχεδιάκι υπέροχο!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά θαλασσένια
Δεν έχω λόγια απλά μαζεύω τα σάλια μου!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο, εξαιρετική πρότση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέτοια κορώνα λαχταριστή ποιος δεν θα την ήθελε!
καλό σου βράδυ!
Φιλάκια
Esta corona se ve muy rico super maravillosa,saludos y abrazos
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχη ζυμαροκορώνα, πολύ ωραία ιδέα και νόστιμη γέμιση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλάκια Έφη μου, γεια στα χεράκια σου!!!!
Τέλεια φαίνεται! Μπράβο Έφη, πολύ ωραία ιδέα! Μ'αρέσει που μπορούμε να παίξουμε με τη γέμιση. Αν τα καταφέρω μπορεί να τη φτιάξω το Σαββατοκύριακο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλές κι όμορφες καλημέρες!
Τρελαίνομαι για τέτοια..το βλέπω και το θέλω στο πιάτο μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια για την υπέροχη συνταγή και τις μοναδικές φωτογραφίες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛατρεύω τις ζύμες, τη φέτα, τις μελιτζάνες και τις πιπεριές!!! Θεϊκή συνταγή και με πολύ ωραία εμφάνιση!!! πολλές καλημέρες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή