Pages

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Πιπερόπιτα




Κλείνουμε την εβδομάδα με μία φανταστική πιπερόπιτα που μας έδειξε στην τηλεόραση  η αγαπημένη μας Αργυρώ τις προάλλες και ομολογώ ότι τη λιγουρεύτηκα πολύ εκείνη την ημέρα.  

Αν μάλιστα της βάλουμε και λίγο κοτόπουλο μαδημένο μέσα στη γέμιση γίνεται ακόμα πιο γευστική αλλά και σκέτη που την κάναμε έγινε τέλεια!

Πάμε να την δούμε!


Υλικά

1/3 φλ. ελαιόλαδο
1 κιλό πιπεριές Φλωρίνης σε λωρίδες 
2 μεγάλα κρεμμύδια σε λωρίδες λεπτές

1/2 φλ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
500 γρ. φέτα 
250 γρ. ξινομυζήθρα ή άλλο μαλακό τυρί
3 αβγά
αλάτι και πιπέρι
1 πρέζα γλυκό μπούκοβο

2 κ. σ. σιμιγδάλι ψιλό 

1 πακέτο σφολιάτα 
2 κ. σ. μαύρο σουσάμι



Εκτέλεση

Μαραίνω το κρεμμύδι και τις πιπεριές χωρίς να καούν για περίπου 7-8 λεπτά . Τα αφήνω να κρυώσουν λιγάκι.

Ανακατεύω όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το σιμιγδάλι και το σουσάμι και προσθέτω  τα κρεμμύδια και τις πιπεριές.

Σε ελαφρά βουτυρωμένο πυρέξ στρώνω τη σφολιάτα, την απλώνω όμορφα και στα τοιχώματα, πασπαλίζω με το σιμιγδάλι παντού  και ρίχνω μέσα το μείγμα που έχει ήδη κρυώσει. 




Σκεπάζω με το άλλο φύλλο της σφολιάτας και κλείνω καλά τις άκρες. Τρυπάω σκορπιστά με πηρούνι την επιφάνεια της σφολιάτας, λαδώνω ελαφρά, πασπαλίζω με το μαύρο σουσάμι  και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς σε αέρα για 10 λεπτά και μετά για περίπου 50 λεπτά στους 175 βαθμούς, μέχρι να ροδίσει. 

*Αν μπει και κοτοπουλάκι βρασμένο ή ψημένο μέσα (σε όποια ποσότητα) νοστιμίζει ακόμα πιο πολύ.


Καλή όρεξη!

Καλό Σαββατοκύριακο και καλό μήνα να έχουμε αύριο!

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Ρολό κιμά με πατάτες γκρατινέ



 
Καλημερίζω με ένα πεντανόστιμο ρολό κιμά, όχι γεμιστό κατά τα κλασσικά αλλά πιο νόστιμο και ζουμερό. 

Το τσάκισε όλος ο λόχος και μου επεσήμαναν να τους το ξαναφτιάξω, οπότε καλά τα πήγαμε....!!!

Πάμε να το δούμε!


Υλικά

1 κιλό κιμάς ανάμεικτος
2 αβγά
1 φλ. φρυγανιά
1/2 φλ. νιφάδες βρώμης
1/2 φλ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

1/3 φλ. ελαιόλαδο

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1 κλωνάρι σέλερυ (το στέλεχος)
2 καρότα 
2 πιπεριές (κόκκινη και πορτοκαλί)
1 πράσο (μόνο το λευκό μέρος) ή μερικά κρεμμυδάκια φρέσκα
2 σκελίδες σκόρδο

2 κ. γλ. αλάτι
1/2 κ. γλ. πιπέρι
2 κ. γλ. γούστερ σως
1/2  φλ. κονκασέ ντομάτας


Για την επικάλυψη

1/2  φλ. κονκασέ ντομάτας
1 κ. γλ. καστανή ζάχαρη
1 κ. γλ. pumpkin spice (μοσχοκάρυδο,τζίντζερ, κανέλα, γαρίφαλο,μπαχάρι)
1 κ. γλ. ξερή μουστάρδα



Εκτέλεση


Βάζω ένα-ένα στο μούλτι και χτυπάω μία φορά μόνο για να μη λιώσουν όλα τα λαχανικά και τα αφήνω στην άκρη. Τα σοτάρω στο ελαιόλαδο με τη σειρά, αρχίζοντας με το σκόρδο και το κρεμμύδι και συνεχίζοντας διαδοχικά με τα άλλα. Αλατοπιπερώνω, ρίχνω τη γούστερ σως και το μισό φλυτζάνι κονκασέ ντομάτας και τα αφήνω να σοταριστούν όμορφα και να μην μείνουν υγρά στο τέλος.  Αφήνω το τηγάνι στην άκρη να κρυώσει το μείγμα μας.

 

 


Σε ένα μπωλ βάζω τον κιμά, τα αβγά, τον μαϊντανό, το μείγμα των λαχανικών και στο τέλος τη βρώμη και τη φρυγανιά. Ζυμώνω πολύ καλά και τοποθετώ το μείγμα σε πολύ ελαφρά λαδωμένη μακρόστενη φόρμα διαστάσεων 30x11x7 εκατοστών.




Από πάνω αλείφω με το το μείγμα της επικάλυψης και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς σε αέρα για μία περίπου ώρα. Μετά το πρώτο  μισάωρο σκεπάζω με αλουμινόχαρτο τη φόρμα μου και λίγο πριν σβήσω το φούρνο ξαναξεσκεπάζω για 5 λεπτά.

Αφήνω να ηρεμήσει πολύ καλά (να κρυώσει) για να κόψω φέτες.

Ταιριάζει με λαχανικά ψητά ή ατμού, λαχανοσαλάτες  και γενικά πατάτες,  πουρεδάκι ή ογκρατέν. 

Εκανα ένα πολύ πρόχειρο ογκρατέν για να συνοδέψουμε το ρολό. Εβρασα πατάτες, τις χοντροέκοψα,  τις έστρωσα σε λαδωμένο πυρέξ, χτύπησα 250ml γάλα με 2 αβγά, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και 1 μικρή κρέμα γάλακτος, το έριξα όλο αυτό πάνω από τις πατάτες και τις έψησα  στους 175 βαθμούς σε αέρα για μισή ώρα. Χωρίς τυριά μέσα γιατί δεν είχα. Βγήκε ελαφρύ και πήγαινε τέλεια με το ρολό, το ισορροπούσε. 




Καλή όρεξη και καλή εβδομάδα! 



Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Φακές με σιτάρι σούπα




Η σημερινή πρόταση φτιάχτηκε πολύ δειλά και με το φόβο ότι θα μου μείνει η κατσαρόλα να την κοιτώ και να με κοιτά.......Αποδείχθηκε ένα απίθανο φαγάκι με πολύ σοφό συνδυασμό υλικών που το τίμησαν όλοι και είπαν να το ξαναφτιάξω. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση γιατί στο μυαλό μου το σιτάρι το είχα σαν δύσκολο υλικό και δεν περίμενα να αντιδράσουν έτσι. 

Επάξια μπορεί να αντικαταστήσει το ρύζι ή ίσως και το πληγούρι, μπορούμε να παίξουμε σε πολλούς συνδυασμούς και αξίζει τον κόπο της διαδικασίας που απαιτεί.

Δοκιμάστε το και εσείς!

 
Υλικά

300 γρ. φακές χονδρές
200 γρ. σιτάρι 
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κ. σ. πελτές ντομάτας
2 καρότα σε ροδέλες
2 κλωνάρια σέλερυ σε φετούλες
2 πατάτες σε μεγάλα ζάρια
1 δαφνόφυλλο
λίγο φρέσκο θυμάρι
αλάτι και πιπέρι
1 πρέζα γλυκό μπούκοβο
1/2 φλ. ελαιόλαδο

 
Εκτέλεση

Από την προηγούμενη μέρα έχουμε ακολουθήσει την κλασσική διαδικασία του σιταριού. Το μουλιάζουμε για 24 ώρες σε κρύο νερό, την άλλη μέρα το ξεπλένουμε καλά και το βάζουμε να βράσει σε κατσαρόλα με ανοιχτό καπάκι (φουσκώνει, προσέξτε) για 1 ώρα περίπου. Θέλουμε να μαλακώσει αρκετά. Ξαφρίζουμε αν χρειαστεί και όταν γίνει, το σουρώνουμε και το αφήνουμε στην άκρη.  

Μπορούμε να φτιάξουμε μεγάλη ποσότητα για να έχουμε έτοιμο σιτάρι, όταν κρυώσει το χωρίζουμε σε σακουλάκια τροφίμων για κατάψυξη και το διατηρούμε εκεί ετοιμοπόλεμο.  

Ζεματίζουμε τις φακές  για 5 λεπτά. Στραγγίζουμε  και αφήνουμε στην άκρη.

Σε κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο και αφού γυαλίσει συμπληρώνουμε τον πελτέ να σοταρισθεί  και αυτός λίγο. Διαδοχικά ρίχνουμε τα λαχανικά μας, δάφνη, θυμάρι. αλατοπίπερο και το μπούκοβο και λίγο νεράκι για να τα βοηθήσουμε να βράσουν για 15 λεπτά. 

Στην συνέχεια προσθέτουμε το σιτάρι και τις φακές και αφήνουμε το φαγάκι μας να σιγοβράσει για άλλα 15 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο νερό για να το βοηθήσουμε στο βράσιμο.  Μόλις μελώσει η σαλτσούλα του είναι έτοιμο. Αν πάλι θέλουμε αφήνουμε το φαγάκι πιο σουπέ, δηλαδή με λίγο ζουμάκι παραπάνω.

Σερβίρουμε με κρουτονάκια φρεσκοψημένα ή/και με μπόλικο ελαιόλαδο από πάνω σε κάθε πιάτο. 




Καλή όρεξη και καλό Σαββατοκύριακο!

 

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Πατατούλες με κουρκουμά και γλυκό κρασί




Καλή εβδομάδα! 


Αυτές οι πατατούλες είναι ένα τέλειο συνοδευτικό για πιάτα με κρέας ή πουλερικό.

Οταν τις έφτιαξα συνόδεψαν μπουτάκια κοτόπουλο με μανιτάρια και ήταν τέλειες!


Πρόταση του κου Μαμαλάκη (από ...ακατανόμαστη φυλλάδα)


Υλικά

1 κιλό baby πατάτες
αλάτι 

1 κ. σ. κουρκουμάς
λίγο πιπέρι λευκό
1 ποτήρι νερού γλυκό κρασί  (έβαλα Μοσχάτο Λήμνου)


Εκτέλεση

Βάζουμε  τις πατατούλες στο φούρνο μικροκυμάτων για 1 λεπτό, τις βγάζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.

Τηγανίζουμε τις πατατούλες μέχρι να ροδίσουν όμορφα, τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει η λαδίλα και τις περνάμε σε άλλο  τηγάνι με το πιπεράκι, τον κουρκουμά και το κρασί.

Ανακατεύουμε  συνέχεια και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά όταν αρχίσει να γλασσάρει το κρασάκι και το πιουν όλο  οι πατατούλες.




Καλή όρεξη!

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Τανωμένος σορβάς



Υπέροχη και σοφά μελετημένη ποντιακή κουζίνα έχουμε και σήμερα χωρίς εν μέρει όμως τα γνήσια υλικά της συνταγής, με αυτά που μπορούμε να βρούμε εύκολα. Κορκότο είχα από την Κατερίνη αλλά πασκιτάν εδώ λίγο δύσκολο να βρούμε.....


*****Ιδέα! Την άλλη φορά θα τη δοκιμάσω με κεφίρ!!! Κάτι σαν ξινόγαλα ας πούμε! *****


Είναι μία σουπίτσα ιδιαίτερη, ελαφριά και πολύ χωνευτική για το στομάχι, ιδανική μετά από κραιπάλες και ξενύχτια. Ελκει την καταγωγή της από τον Πόντο και δεν την έχω κάνει ποτέ στον αντρούλη μου μέχρι τώρα παρότι είναι από τις αγαπημένες του, κάτι σαν απωθημένο από τα παιδικά του χρόνια.....   Κάπως δεν μου κόλλαγαν τα υλικά της στο μυαλό μου και δεν είχα ασχοληθεί μέχρι τελευταία που είδα την πεθερά μου να την φτιάχνει ένα βράδυ.

Στα μικρά μου δεν άρεσε, γιατί προφανώς τους ξένισε το γιαούρτι στη σούπα, μόνο ο ένας την έφαγε για να είμαι ειλικρινής. Εγώ που την δοκίμασα έχω να πω ότι είναι πολύ ωραία και θα ξαναγίνει σύντομα. Οσο για το στεφάνι μου έφαγε όλο το περιέχομενο της κατσαρόλας..... Την φτιάχνουν και το καλοκαίρι και την τρώνε κρύα, πρέπει να είναι πολύ δροσιστική και τότε αλλά αυτή τη φορά την απολαύσαμε ζεστή, ζεστή!
Υπάρχει και μία εκδοχή με κρεμμύδι ξερό που το σοτάρουμε στο λάδι και στο τέλος βάζουμε το δυόσμο αλλά η πεθερά μου δεν το κάνει έτσι και δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα.  Εχω καταλήξει στο ότι περιοχή με περιοχή και σπίτι με σπίτι  τον τσορπά (το λένε και έτσι) τον έφτιαχνε με το δικό του τρόπο και σίγουρα δεν είμαι η ειδικός για να κρίνω.

Επειδή είναι δύσκολο να βρείτε κορκότο (χονδροσπασμένο αποφλοιωμένο σιτάρι) εκτός αν απευθυνθείτε σε ειδικό κατάστημα, εναλλακτικά γίνεται με πληγούρι χονδρό κατά προτίμηση ή με ρύζι αλλά σίγουρα δεν θα είναι το ίδιο γευστικά με το ρύζι. Το πληγούρι είναι η πλησιέστερη εκδοχή. 

Σορβάς λέγεται στα ποντιακά κάθε λογής σούπα.

Ταν είναι το αποβουτυρωμένο υγρό που μένει μετά το χτύπημα του αγελαδινού γιαουρτιού.

Πασκιτάν λέγεται το προϊόν που έχουμε μετά το βράσιμο του ταν και είναι υπόξινο με υφή σαν το τυρί κρέμα περίπου.

Τανωμένος σορβάς λοιπόν σημαίνει γιαουρτωμένη σούπα.


Να δούμε το φαγάκι με τα "σκουπίδια";

Ετσι το ζήταγε στις θείες του στην Κεφαλονιά ο  άνδρας μου όταν ήταν μικρός και εκείνες σταυροκοπιόνταν γιατί δεν καταλάβαιναν τι θέλει να τους πει.....χααχαχαχχααχ.  Μαθημένος στα Μακεδονίτικα φαγάκια όταν πήγαινε διακοπές στο νησί τα αποζητούσε αλλά εκεί δεν τα γνώριζαν! 

Εβλεπε το δυόσμο πάνω στη σούπα και του φαινόταν σαν σκουπιδάκια και νομίζω ότι τελικά πολύ την λένε έτσι.


Υλικά

1,5  ποτήρι κορκότο (σπασμένο σιτάρι)
3 λίτρα νερό
αλάτι 

1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό (ή πασκιτάν στο Ποντιακόν)
3 κ. σ. τριμμένος ξερός δυόσμος
4 κ. σ. ελαιόλαδο ή βούτυρο


Εκτέλεση


Πλένουμε σε αρκετά νερά το κορκότο και πετάμε τυχόν σκουπιδάκια.

Μουλιάζουμε για 20 λεπτά περίπου το κορκότο σε χλιαρό νερό. Το στραγγίζουμε καλά και το βάζουμε στην κατσαρόλα με το νερό για να βράσει καλά μέχρι να χυλώσει. Προς το τέλος αλατίζουμε, όχι από την αρχή. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε ΛΙΓΟ νεράκι ακόμα μέχρι να χυλώσει.

Σε ένα μεγάλο μπωλ αδειάζουμε όλο το γιαούρτι και με ένα σύρμα το χτυπάμε να κρεμώσει.
Λίγο πριν χυλώσει το κορκότο, αφαιρούμε 1 κρασοπότηρο νερό από την κατσαρόλα και το ρίχνουμε μέσα στο γιαούρτι, το δέρνουμε λίγο ακόμα και αφού χαμηλώσουμε αρκετά  το μάτι της κουζίνας το αδειάζουμε μέσα στην κατσαρόλα με το κορκότο. 

Ανακατεύουμε να πάρει μία-δύο βράσεις χωρίς να κολλήσει και παράλληλα σε ένα τηγανάκι ζεσταίνουμε καλά το ελαιόλαδο, σκορπίζουμε μέσα το δυόσμο να αρωματισθεί το λάδι και αποσύρουμε. Προσέχουμε να μην καψαλισθεί ο δυόσμος, θέλουμε να βγάλει μόνο τα αρώματά του. Αλλοι απλά καίνε το λαδάκι και ρίχνουν το δυόσμο κατευθείαν μέσα στην κατσαρόλα, εγώ τον ζεσταίνω μέσα στο λάδι.

Με προσοχή (γιατί τσιτσιρίζει) αδειάζουμε το περιεχόμενο του τηγανιού μέσα στο φαγητό και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί. Μη φοβάστε το λαδάκι που φαίνεται στη φωτογραφία, είναι μόλις βγήκε από την κατσαρόλα, σιγά-σιγά το πίνει η σουπίτσα μας αλλά και έτσι μια χαρά είναι.

Σερβίρουμε ζεστή τη σούπα μας ή κρύα το καλοκαίρι.



Καλή όρεξη και καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Ψητά λαχανάκια Βρυξελλών με μπέηκον και καραμελωμένο κρεμμύδι




Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι ένα δύσκολο υλικό που αν όμως μαγειρευτεί ωραία γίνονται ένα υπέροχο συνοδευτικό για χοιρινό κυρίως.

Μέχρι τώρα τα έφτιαχνα με τον απλό και λίγο βαρετό για μένα  τρόπο του βρασίματος. Αυτή τη φορά τα έψησα, έγιναν πολύ ωραία και θα τα επαναλάβουμε. Επίσης έτσι δεν χάνουν και τη θρεπτική τους αξία. Το μπέηκον βέβαια,  επειδή στη συγκεκριμένη φάση συνόδευαν χοιρινό είναι πλεονασμός,  αλλά τους πήγαινε πολύ.


Υλικά

1 κιλό λαχανάκια Βρυξελλών 
2 κ. σ. ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι

2 κ. σ. βούτυρο
1 κρεμμύδι σε λεπτές λωρίδες
5 φέτες μπέηκον σε χονδρά κομμάτια
αλάτι και πιπέρι
 
1 κ. σ. ζάχαρη
1/2 φλ. ξύδι μπαλσάμικο



Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα λαχανάκια από τα εξωτερικά τους φυλλαράκια και τα κόβουμε στη μέση. Αλατοπιπερώνουμε και τα ανακατεύουμε με τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο καλά.

Τα ψήνουμε σε αντικολλητικό χαρτί  σε προθερμασμένο φούρνο στους 205 βαθμούς σε αέρα μέχρι να αρχίσουν να χρυσίζουν στην επιφάνειά τους, περίπου στα 15-20 λεπτά.




Σε αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε το μπέηκον μέχρι να τραγανίσει. Το αφήνουμε στην άκρη για να  το προσθέτουμε στο σερβίρισμα και στα λιπάκια του προσθέτουμε το βούτυρο, το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει, ρίχνουμε λίγο πιπέρι ακόμα  και στο τέλος τη ζάχαρη. Αφού τα ανακατέψουμε όλα μαζί, συμπληρώνουμε το ξύδι και αφήνουμε να το πιει όλο για να καραμελώσουν τα υλικά ελαφρώς. 

Προσθέτουμε τα λαχανάκια μέσα στο τηγάνι (εκτός φωτιάς) και τα γυρίζουμε απαλά ή τα απλώνουμε σε πιατέλα και τα περιχύνουμε με το περιεχόμενο του τηγανιού και το μπέηκον σκορπιστά. Εγώ τα έβαλα μέσα στο τηγάνι και νομίζω ότι έγιναν πιο ωραία έτσι. 

Σερβίρουμε με χοιρινό κατά προτίμηση.



 Καλή όρεξη!

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Κινόα με μήλο, λόλα, ρόδι και βινεγκρέτ



 
Καλημέρα! Καλή εβδομάδα!

Τον τελευταίο καιρό έχω αρχίσει και φτιάχνω σαλατίτσες λίγο περίεργες για τα δικά μας δεδομένα και προσπαθώ να τους μάθω να τρώνε εκτός από τις κλασσικές λαχανοσαλάτες  και άλλα υλικά.

Είχα προμηθευτεί λοιπόν από κατάστημα με βιολογικά ένα σακουλάκι κινόα μαζί με άλλα παρόμοια είδη και ξεκίνησα τους πειραματισμούς. Λέγεται ότι ήταν το "χρυσάφι" των Ινκας, θεωρείται super food και πάνω σε αυτή στηριζόταν η διατροφή των προκολομβιανών Ανδεων, συμπεριλαμβανομένης της πατάτας και του καλαμποκιού.

Οι Ισπανοί κατακτητές κατέστρεψαν και έκαψαν τις καλλιέργειες των Ινκας σε μία προσπάθειά τους  να τους ελέγξουν γιατί ήταν η μητέρα τροφή του λαού αυτού αλλά η κινόα κατάφερε να επιβιώσει ως άγριος θάμνος σε απότομα βράχια και περιοχές.

Η Ακαδημία Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών τη χαρακτήρισε το καλύτερο τρόφιμο φυτικής προέλευσης για την ανθρώπινη διατροφή και  επιλέχθηκε από τη NASA για να πλαισιώσει τη διατροφή των αστροναυτών σε μεγάλες διαστημικές αποστολές λόγω της εξαιρετικής θρεπτικής αξίας της.

Θεωρείται ψευτοδημητριακό, δεν είναι όμως,, είναι σπόρος και κυκλοφορεί σε άσπρο, κόκκινο, μπλε και μαύρο χρώμα αλλά υπάρχει σε περίπου 120 είδη!!!! - έχει να κάνει με το φυτό-εδώ στην Ελλάδα από όσο γνωρίζω υπάρχει μόνο σε άσπρο και κόκκινο (βασιλική κινόα). Μαγειρικά η άσπρη χυλώνει καλύτερα και είναι πιο καλή σε φαγάκι ενώ η κόκκινη κρατάει καλύτερα το σχήμα της και προσφέρεται για σαλάτες.   Εγώ δεν βρήκα κόκκινη αλλά μια χαρά σαλάτα βγήκε.

Είναι πλούσια σε αμινοξέα (περιέχει και τα 9 αμινοξέα)  και αποτελεί μία πλήρη πρωτεινη για τον οργανισμό. Είναι ιδανική για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη-έχουν δυσανεξία στη γλουτένη γιατί απλά δεν περιέχει γλουτένη. Εχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, είναι πολύ καλή πηγή φυλλικού οξέος και πλούσια σε μαγνήσιο.




Οταν αγοράζουμε κινόα προσέχουμε να την καθαρίσουμε από τυχόν φύρα που μπορεί να υπάρχει και την περνάμε σε κρύο νεράκι και τη σουρώνουμε καλά για να φύγουν τυχόν υπολείμματα υλικών που προστατεύουν το σπόρο. Περιέχει σαπωνίνη και πρέπει να φύγει γιατί αλλιώς θα αφήνει μία άσχημη πικράδα στη γεύση.

Η δοσολογία της είναι περίπου όπως του ρυζιού και του κουσκούς, δηλ. για 1 φλ. κινόα υπολογίζουμε 2 φλ. νερό και την βράζουμε με λίγο αλάτι μέχρι να φουσκώσει, να πιει όλο το νεράκι και να γίνει ο σπόρος διάφανος για 15 λεπτά περίπου.  Κατόπιν την αφήνουμε με κλειστό καπάκι για άλλα 5-10 λεπτά σε κλειστό μάτι και τη σουρώνουμε καλά. Είναι έτοιμη για χρήση.  Ενα φλυτζάνι ξηρής κινόας αντιστοιχεί περίπου σε 3 φλ. μαγειρεμένη κινόα.

Γενικά μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε σε οποιοδήποτε πιάτο με ρύζι ή δημητριακό και της ταιριάζει πολύ το μαύρο πιπέρι, το σκόρδο, το δενδρολίβανο ενώ γίνεται πιο νόστιμη αν μαγειρευτεί με ζωμό λαχανικών.

Σας έπρηξα, ε;   Πιστεύω ότι αυτά πρέπει να τα γνωρίζουμε και να προσπαθήσουμε να εντάξουμε τέτοια προϊόντα στο καθημερινό μας διαιτολόγιο όσο γίνεται. 

Να δούμε τη σαλατούλα;

Υλικά

2 φλ. κινόα μαγειρεμένη (όπως λέμε πιο πάνω)
1 μήλο κόκκινο ακέρωτο βιολογικό σε κύβους με τη φλούδα
1 λόλα σαλάτα κομμένη
3 κ. σ. κουκουνάρι καβουρδισμένο 
3 κ. σ. αμύγδαλο φιλέ καβουρδισμένο
σπόρια ενός ροδιού


Για τη βινεγκρέτ

1/2 φλ. ελαιόλαδο
λίγο αλάτι (γιατί έχουμε βράσει σε αλάτι την κινόα)
1 κ. γλ. ξύδι μπαλσάμικο
1 κ. σ. μουστάρδα ντιζόν
1/2 κ. γλ. μέλι
πιπέρι

Χτυπάμε τα υλικά μας να κρεμώσει η σως  και αν χρειαστεί τη διορθώνουμε όπως θέλουμε. 



Εκτέλεση

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της σαλάτας και περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ που έχουμε ετοιμάσει.

Απολαμβάνουμε!




Καλή εβδομάδα να έχουμε όλοι!

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Κοτόπουλο με φασολάκια και γλυκοπατάτες



Καλημέρα μπλογκογειτονιά!

Οταν βλέπω ιδιαίτερους συνδυασμούς υλικών σε φαγητό κάτι με ξεσηκώνει να τους δοκιμάσω!   Ετσι και με αυτό το πιάτο που είναι πεντανόστιμο. Είναι κάτι σαν το..."Θα πάω κι ας μου βγει και σε κακό...." που λέει και το άσμα.....

Η γλυκοπατάτα γενικά είναι λίγο δύσκολη για τα δικά μου γούστα  σαν υλικό, αλλά σε αυτό το φαγητό ταιριάζει υπέροχα!



Υλικά

1/3 φλ. ελαιόλαδο
2 λεμόνια σε λεπτές ροδέλες

4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1/2 φλ. ελαιόλαδο
χυμός 1 λεμονιού
αλάτι και πιπέρι

500 γρ. φασολάκια στρογγυλά
1 κιλό κόκκινες γλυκοπατάτες σε κομμάτια μικρά
4 στήθη κοτόπουλο

προαιρετικά ελάχιστο λευκό κρασί για άρωμα
δύο κλαδάκια ρίγανη που τα αφαίρεσα στη μέση του ψησίματος



Εκτέλεση


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς σε αέρα.

Σε μεγάλο πυρέξ ρίχνουμε το 1/3 φλ. ελαιόλαδο και στρώνουμε σκορπιστά τις ροδέλες των 2 λεμονιών.



Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε το σκόρδο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ρίχνουμε μέσα τα φασολάκια μας. Τα ανακατεύουμε να πάρουν όλα τα υλικά και τα απλώνουμε πάνω από τις ροδέλες λεμονιού (δεν παίρνουμε το λάδι του μπωλ, μόνο τα φασολάκια βγάζουμε με ένα κουτάλι). Αν μάλιστα έχετε λεμόνια από κήπο, χοντρόφλουδα και αρωματικά σας διαβεβαιώ ότι θα τα φάτε και αυτά με το ζουμάκι που θα βγάλει το φαγητό, δεν θα είναι καθόλου πικρά.



Κάνουμε το ίδιο και με τις γλυκοπατάτες και με το κοτόπουλο διαδοχικά. Δηλαδή στο ίδιο ζουμάκι ανακατεύουμε τις γλυκοπατάτες και τις σκορπίζουμε πάνω από τα φασολάκια και μετά περνάμε μέσα από το μείγμα αυτό και το κοτόπουλο και το αραδιάζουμε πάνω από τις γλυκοπατάτες. Οτι ζουμάκι περισσέψει το σκορπίζουμε πάνω στο κοτόπουλο.



Συμπληρώνουμε 2 φλ. νεράκι στο ταψί μας και αν θέλω το κρασάκι και τη ρίγανη, το σκεπάζουμε και το τοποθετούμε στο φούρνο.
Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου στους 180 βαθμούς σε αέρα σκεπασμένο τη μισή ώρα και μετά  βγάζουμε το αλουμινόχαρτο για να πάρει χρώμα το φαγάκι μας, γυρίζοντας το κοτόπουλο και από την άλλη μεριά με προσοχή και κατεβάζοντας το ταψί στην τελευταία σχάρα για να πιει τα ζουμάκια του το φαγητό. Αν χρειαστεί, για να μη στεγνώσει το κοτόπουλο, βρέχουμε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί, το πατσαβουριάζουμε και το στύβουμε και καλύπτουμε με αυτό το ταψί μας. Αυτό το κολπάκι με έχει βολέψει σε πολλά φαγάκια, δοκιμάστε το.




Καλή όρεξη και καλό Σαββατοκύριακο!

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Λαχανοντολμαδόπιτα με κρέμα αβγολέμονο





Καλή χρονιά σε όλη την μπλογκογειτονιά!

Εύχομαι το νέο έτος να μας φέρει καλύτερα πράγματα, να είμαστε όλοι καλύτερα και όλα να πάνε κατ' ευχήν! Πάνω από όλα να έχουμε την υγειά μας που είναι και το πολυτιμότερο!

Εξαφανίστηκα λίγο αυτές τις μέρες λόγω υποχρεώσεων αλλά επανέκαμψα με φαγάκι τέλειο που δεν του αντιστέκεται κανείς!

Το κόνσεπτ είναι αυτό του λαχανοντολμά της τεμπέλας, δηλαδή το ίδιο υλικό χωρίς τύλιγμα, σε μορφή πίτας. Σκαρώνεται πιο γρήγορα και είναι το ίδιο νόστιμη με τους τυλιχτούς αγαπημένους μας λαχανοντολμάδες!

Σερβίρεται σε μεγαλοπρεπή κομμάτια σκεπασμένα με μία απίστευτη κρέμα αβγολέμονου, που μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε και σε άλλα φαγάκια όπως ντολμαδάκια, κολοκυθάκια γεμιστά, γιουβαρλάκια, γεμιστά κατσαρόλας και άλλα διάφορα. Αυτή εδώ είναι μία εκδοχή της κρέμας αβγολέμονου, υπάρχει και άλλη μία τύπου μπεσαμέλ, θα την βάλω με άλλη συνταγούλα. Διαλέγετε και παίρνετε. Το καλό είναι ότι την έχουμε σε κατσαρολάκι, την ζεσταίνουμε λίγο και ξανασερβίρεται, δεν κόβει καθόλου.




Υλικά

1 λάχανο μεγάλο βρασμένο (δεν πετάμε το ζωμό)

1/2 κιλό κιμάς (χοιρινός και μοσχαρίσιος μαζί)
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 καρότο χονδροτριμμένο
1/2 φλ. άνιθος ψιλοκομμένος
1/2 φλ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
250 γρ. ρύζι καρολίνα 
1 αβγό
1/3 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι


Για την κρέμα αβγολέμονου

2 φλ. ζωμός ζεστός  (από το λάχανο)

χυμός από 2 λεμόνια
2 αβγά (ολόκληρα)

2 κ. σ. corn flour
1 κ. σ. αλεύρι
1/3 φλ. νερό κρύο 



Εκτέλεση

Βράζουμε το λάχανο καλά για 30 λεπτά να μαλακώσει μέχρι μέσα. Το αφήνουμε να κρυώσει και το βγάζουμε από την κατσαρόλα. Το ζωμό του δεν τον πετάμε, εκτός αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ζωμό λαχανικών ή σκέτο νεράκι για το ψήσιμο του φαγητού και το αβγολέμονο. Εγώ χρησιμοποιώ το ζωμό του λάχανου. 

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά του κιμά.

Σε μεγάλο λαδωμένο ταψί απλώνουμε σε στρώση τα μισά φύλλα του λάχανου ομοιόμορφα και στρώνουμε τη γέμιση.  Από πάνω καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα του λάχανου και φροντίζουμε να σκεπάσουμε με τα πιο μεγάλα φύλλα του όλη την επιφάνεια του ταψιού όμορφα.

Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο σκορπιστά σε όλο το φαγητό και συμπληρώνουμε 2 φλ. ζωμό από αυτόν που φυλάξαμε, για να βοηθήσουμε το φαγάκι μας να ψηθεί. Εάν δεν κάνουμε αβγολέμονο, τότε στύβουμε από πάνω και 2 λεμόνια.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα, την μισή ώρα με ξεσκέπαστο το ταψί και μετά το καλύπτουμε με ένα αλουμινόχαρτο για να μην αρπάξει το λάχανο που είναι από πάνω.


Οταν το φαγάκι μας γίνει και το αφήσουμε να σταθεί λίγο για να κόβονται τα κομμάτια του εύκολα, ξεκινάμε την κρέμα αβγολέμονου.




Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι το ζωμό μας. Διαλύουμε σε ένα φλυτζάνι το corn flour και το αλεύρι με λίγο κρύο νερό και το ρίχνουμε στο ζεστό μας ζωμό ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα. Χτυπάμε τα αβγά με το χυμό λεμονιού, παίρνουμε λίγο από το μείγμα του ζωμού με μία κουτάλα και το ρίχνουμε σιγά-σιγά μέσα στα αβγά για να μην κόψουν και όλο αυτό μετά το γυρίζουμε μέσα στο κατσαρολάκι μας και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να πήξει ελαφρά και να δέσει το αβγολέμονο.  Δεν σφίγγει σαν την μπεσαμέλ, αλλά θα τη δείτε να δένει.  




Σερβίρουμε κομμάτια με την κρεμούλα από πάνω και καλή μας όρεξη!