Επειδή σκορδαλιά δεν είναι μόνο η αλοιφή με την πατάτα...φέτος είπαμε να αλλάξουμε το παραδοσιακό μας συνοδευτικό για το μπακαλιάρο της 25ης Μαρτίου και την φτιάξαμε με καρυδάκια. Εγινε εξίσου πεντανόστιμη και πιο ιδιαίτερη. Δεν πρόκανα να σας την ποστάρω εκείνες τις μέρες γιατί έτρεχα λίγο αλλά πλησιάζει η Κυριακή των Βαϊων που επίσημα ξανατρώμε ψάρι, οπότε κρατείστε την για τότε.
Η ποσότητα αυτή είναι για ένα μικρό μπωλάκι χωρητικότητας 500 ml, προσαρμόστε ανάλογα. Eκανα μόνο τόση γιατί έγινε πειραματικά και έφτιαξα άλλη μία με πατάτα κατά τα κλασσικά μας.
Υλικά
1 φλ. καρύδια αλεσμένα
3 μεγάλες φέτες ψωμί μπαγιάτικο
5 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 φλ. ελαιόλαδο
2 κ. σ. ξύδι
χυμός 1 λεμονιού
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε και στύβουμε πολύ καλά το ψωμί στο οποίο έχουμε αφαιρέσει την κόρα.
Στο μπλέντερ ρίχνουμε τα καρύδια με το στυμμένο ψωμί, τα σκόρδα και το μισό ελαιόλαδο, το αλατοπίπερο, τα χτυπάμε να κρεμώσουν και σταδιακά προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, το ξύδι και το
υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Την τσεκάρουμε αν μας αρέσει στη γεύση και αναλόγως διορθώνουμε, λίγο χυμό λεμονιού ή ξύδι, αλάτι ή λίγο παραπάνω λαδάκι, ξανατσεκάροντας πάντα. Εγώ εκεί την βρήκα μια χαρά.
Κατά τον ίδιο τρόπο μπορούμε να φτιάξουμε τη σκορδαλιά μας με αμύγδαλα.
Καλή όρεξη!
Μια παρόμοια συνταγή μας έφτιαχνε ο παππούς της κολλητής μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩρα του καλή εκεί που ειναι!
Νόστιμη!!!!