Pages

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Ψωμάκια κανέλας


Είναι πραγματικά τέλεια και απλά, με λίγα υλικά! Αν δεν κάνω λάθος είναι της Αργυρούς... από τον Καφέ με την Ελένη!

Τα έχω φτιάξει και βογκήξανε όλοι....

ΥΛΙΚΑ για τη ζύμη

550 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1/2 φλ. ζάχαρη κρυσταλλική
2 αβγά σε θερμ. δωμ.
1 πρέζα αλάτι
70 γρ. βούτυρο χλιαρό
200 γρ. γάλα χλιαρό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ για τη ζύμη

Στο μίξερ βάζω το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά, γάλα, βούτυρο, αβγά, τα χτυπάω να ενωθούν, συνεχίζω το χτύπημα ρίχνοντας το αλάτι και συνεχίζω 4-5 λεπτά ακόμα.
Αφήνω να φουσκώσει σκεπασμένο το μίγμα για 1 ώρα.

ΥΛΙΚΑ για τη γέμιση

250 γρ. μαύρη ζάχαρη
100 γρ. βούτυρο σε θερμ. δωμ.
1 κ.σ. κανέλα

(Από εκεί και πέρα παίζουμε. Βάζουμε και γαρίφαλο, σταφίδα, αν μας αρέσουν.)

Ενώνω τα υλικά της γέμισης να γίνουν σαν πολτός, κυρίως να ενωθεί το βούτυρο καλά.

Ανοίγω τη ζύμη σε πάχος 5 εκατοστών σε παραλληλόγραμο φύλλο (βγαίνουν πιο πολλά κομμάτια έτσι). Τα πιτσιρίκια έκαναν σαν παλαβά με τη ζύμη!!!


Απλώνω την γέμιση παντού σε όλο το φύλλο και τυλίγω σε ρολό.


Κόβω κομμάτια 3 εκατοστών το ρολό και τοποθετώ σε ταψί με λαδόκολλα ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΓΙΑΤΙ ΦΟΥΣΚΩΝΟΥΝ ΠΟΛΥ. Φαίνονται σαν τριανταφυλλάκια ...κάπως! Αφήνω να φουσκώσουν για 30 λεπτά με 1 ώρα (τα βλέπουμε).


Οταν φουσκώσουν, αλείφω με αβγό ή γάλα ή και τα δύο και μετά ψήνω στους 170 βαθμούς σε αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα για 25 λεπτά.

Καλή σας απόλαυση!!!!







Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Ρολό κιμά κατά τα κλασσικά!

Το φαγάκι μας σήμερα είναι από αυτά που λέμε "μαμαδίστικα".

Οι δοσολογίες είναι για το μεγάλο τετράγωνο ταψί του φούρνου, καθότι έχουμε και ένα λόχο να ταϊσουμε .... Εσείς αναπροσαρμόστε τα υλικά του κιμά κατά το ήμισυ για πιο λογικά πράγματα...

Υλικά

1 kg κιμάς (μισός μοσχαρίσιος-μισός χοιρινός)
1/2  φρατζόλα μουλιασμένο και καλά στραγγισμένο ψωμί
2 ξερά κρεμμύδια ψιλ/να
1 φλ. τυρί τριμμένο κίτρινο (προαιρετικά)
2 αβγά
ελάχιστο ελαιόλαδο
1/2 φλ. λευκό κρασί
μαϊντανός ψιλ/νος
αλάτι και πιπέρι


Σάλτσα :

ελαιόλαδο
1 κουτί κονκασέ ψιλ/να
σκόρδο
ελάχιστη ζάχαρη
λίγο αλάτι

8 βρασμένα σφιχτά αβγά

Εκτέλεση

Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά του κιμά.

Σε αντικολλητικό χαρτί απλώνουμε τη γέμιση του κιμά σε ορθογώνιο σχήμα και στη μία άκρη βάζω στη σειρά τα βρασμένα μου αβγά.

Ρολλάρω τον κιμά με προσοχή μαζί με το χαρτί και τυλίγω σφιχτά.

Τοποθετώ σε ταψί, κόβω και πατατούλες και ψήνω για 1 περίπου ώρα στους 180 βαθμούς.

Σε ένα τηγανάκι φτιάχνω τη σαλτσούλα μου και περιχύνω 10 λεπτά πριν το βγάλω, αφού προηγουμένως έχω βγάλει με προσοχή το αντικολλητικό χαρτί

Στην γέμιση μπορούμε να παίξουμε με υλικά της αρεσκείας μας (λιαστές ντομάτες, πιπεριές, καρότα, τυράκι ή ότι άλλο μας αρέσει).

Καλή σας όρεξη!


Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Στρούντελ με πικάντικες πατάτες, κασέρι και μπέηκον

Υλικά
1 φύλλο σφολιάτας
300 γρ. πατάτες βρασμένες
5 φέτες μπέηκον ψιλ/νο
1 φλ. κασέρι τριμένο
1/2 πιπεριά κόκκινη και 1/2 πιπεριά κίτρινη σε κύβους
1 κρεμμύδι ψιλ/νο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
λιγος μαιντανός ψιλ/νος
4 ντομάτες λιαστές, ψιλ/νες

Εκτέλεση
Σωτάρω το μπέηκον στο λάδι μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό. Ρίχνω και το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί.
Σε ένα μπωλ ανακατεύω τις πατάτες που τις έχω λιώσει με το πηρούνι, με το μπέηκον και το κρεμμύδι.
Προσθέτω το κασέρι, τον μαιντανό και τις λιαστές ντομάτες και ανακατεύω μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα.
Ανοίγω το φύλλο της σφολιάτας, απλώνω το μίγμα και τυλίγω σε ρολό. Πατάω τις άκρες καλά και με βρεγμένα δάχτυλα ενώνω.
Στρώνω αντικολλητικό χαρτί στο ταψί και ψήνω στους 160 C για 30-40 λεπτά (μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα).

Καλή σας όρεξη!


 
Εκ του Olive.

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Τάρτα με καραμελωμένα κρεμμύδια


Υλικά
1 φύλλο σφολιάτας ή κουρού
4 μέτρια κρεμύδια σε ροδέλες
2 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
2 κ.σ. λάδι
2 κ.σ. μπαλσάμικο ξύδι
1 1/2 φλ. ροκφόρ ή κατσικίσιο τυρί

Εκτέλεση
Μαραίνω τα κρεμύδια με το λάδι, το ξύδι και τη ζάχαρη μέχρι να καραμελώσουν.
Τοποθετώ το φύλλο στην ταρτιέρα και το ψήνω.
Απλώνω σκορπιστό το μισό τυρί στο φύλλο. Από πάνω σκορπίζω το καραμελωμένο κρεμύδι και από πάνω το υπόλοιπο τυρί.
Ψήνω ίσα-ίσα μέχρι να λιώσουν τα τυριά στους 200 βαθμούς.

Στη συγκεκριμένη δεν είχα σεβρ κι έβαλα φέτα μαλακή.

Καλή μας όρεξη!

Ωραίο ξεκίνημα....

Σήμερα το πρωί καθώς έπινα το καφεδάκι μου άκουσα τον ταχυδρόμο. Θα μου πείτε και γι αυτό χαίρεσαι?  Οχι δεν είναι τόσο όμορφος για να σου φτιάξει και το πρωϊνό.....Εξάλλου εγώ είμαι σοβαρό παιδί...όχι ότι κι ότι...

Ο ταχυδρόμος λοιπόν μου έφερνε καλούδια!

Παρέλαβα το πανέμορφο γνωστό τσαντάκι  της Αστερομαρίας μας (καλά, ο συνδυασμός χρωμάτων είναι του απαίχτου....τα αγαπημένα μου χρώματα!).


Μαράκι σε ευχαριστώ πολύ και να θυμάσαι ότι περιμένω ακόμα για εκείνο το καφεδάκι...

Επίσης είχα πάρει μέρος σε μια κλήρωση (μπουχαχχαχαχα!!!) για τα υπέροχα προϊόντα του κου Χαράλαμπου Κοντογιάννη από τα Φάρσαλα και μαντέψτε....Ω! εκ του θαύματος, κέρδισα και τα προϊόντα!!! χαχαχααχχα!!! Θα φτιαχτούν και θα δοκιμαστούν στην πρώτη ευκαιρία για όσπρια!


Θα  αρχίσω να καβαλάω το καλάμι σχετικά με αυτές τις κληρώσεις σιγά-σιγά.....χαχχαχα!!
Βιβίκα μη γελάς εσύ γιατί σε βλέπω, εντάξει????

Οι προσφορές για ποδαρικό εξακολουθούν να ισχύουν.....Λάβετε όλοι μέρος!

Να έχετε όλοι μία όμορφη μέρα!

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

To blog or not to blog....


Η Λιλού έκανε την αρχή και ακολουθώ αφού μου παρέδωσε τη σκυτάλη!

Λοιπόν.....

5 θετικά και 5 αρνητικά στο blogging.....

Τα καλά πρώτα...

1. Μου αρέσει που βρίσκω ποικιλία συνταγών και έτσι παίρνω καθημερινά ιδέες για κάτι     διαφορετικό από τα κοινότυπα και συνηθισμένα....
2. Μου αρέσει που επικοινωνώ με ανθρώπους που δεν τους ξέρω αλλά μου φτιάχνουν τη διάθεση     αν είμαι κουρασμένη διαβάζοντας κάτι αστείο εκτός από συνταγές...Με έχουν δει να γελάω σαν     ηλίθια 5-6 φορές μέχρι τώρα....και απορούν....Που να'ξεραν...
3. Εχω γνωρίσει από κοντά πολύ όμορφα άτομα και αν και δεν έχουμε ειδωθεί πάνω από 2-3 φορές  μου έχουν αφήσει ένα γλυκό και όμορφο συναίσθημα μέσα μου και θα ήθελα πολύ να τους ξαναδώ!
4. Μου αρέσει που μαθαίνω πράγματα με απλό και κατανοητό τρόπο και αν χρειαστώ κάποια     διευκρίνιση την έχω αμέσως!
5. Μου γεμίζει ευχάριστα τον ελεύθερο μου χρόνο!

Πάμε και στα ζόρικα τώρα...

1. Καταρχάς από ότι κατάλαβα πρέπει να βγάλω τη μουσική! Οκ, μη βαράτε....αφαιρείται άμεσα....Οτι  θέλει η παρέα!
2. Θα τσεκάρω τις επαληθεύσεις και τα σχετικά γιατί όντως είναι σπαστικά, απλά δεν το έχω κάνει.
3. Δεν θέλω να σκέφτομαι ότι δεν με διαβάζουν και ας γράφω το πιο απλό...εξάλλου το έχουμε ξαναπεί...δεν ανακάλυψα την πυρίτιδα....Θέλω όταν μπαίνει κάποιος στο μπλογκ να με διαβάζει με προσοχή όπως κι εγώ κάνω σε όλους.
4. Οταν θέλω να μοιραστώ με τον υπόλοιπο κόσμο μία συνταγή δική σας που μου άρεσε πολύ, την έφτιαξα, είχε επιτυχία, θέλω να το κάνω χωρίς να σκέφτομαι ότι κάποιος μπορεί να  παρεξηγηθεί και να το θεωρήσει "κλοπή" γιατί δεν διεκδικώ κάτι δικό σας, εννοείται ότι θα έχω τη  δική μου φωτό και η πρόθεση είναι τελείως αγνή. Δεν το παίζω ειδικός σε τίποτα, μου αρέσει η  μαγειρική απλά και με γεμίζει.  Θα υπάρχει πάντα η σχετική παραπομπή αλλά θα ήθελα και  την άδειά σας για να γράφω τη συνταγή κανονικά (δοσολογία κλπ.).  Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να υπάρχει τζέρτζελο οπότε αν κάποιος έχει αντίρρηση ας μου το δηλώσει τώρα και θα το σεβαστώ απόλυτα. Τουλάχιστον σε όσους κάνω follow...

Εγώ προσωπικά δεν έχω πρόβλημα. Χρησιμοποιήστε ότι θέλετε!
5. Μου τη δίνει και τρελαίνομαι όταν κάποιος μπαίνει στα μπλογκκαι αρχίζει να σπέρνει ζιζάνια...ή μιλάει ειρωνικά ή εριστικά στον ιδιοκτήτη του μπλογκ ή στα μέλη του. Δεν μου αρέσει ή δεν με  καλύπτει κάτι...τέλος, το κουβαδάκι μου και σε άλλη παραλία! Δεν χρειάζεται να βγάζω  τα ψυχολογικά μου στους άλλους!

Επειδή το Νο. 4 είναι λίγο ευαίσθητο θέμα και το κατανοώ να τονίσω ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση παρεξήγησης. Απλά θεωρώ ότι είναι λίγο ακαλαίσθητες κάποιες συνταγούλες που έχω γιατί δεν ξέρω κατά πόσο έχω το δικαίωμα της παραπομπής ή και της αναφοράς των υλικών.
Για βοηθείστε με λίγο σε αυτό το τελευταίο να μην έχω κολληματα τουλάχιστον και να ξέρω τι μου γίνεται...έχω φοβηθεί λίγο με αυτά που ακούω....χιχιχιχιι!!!

Λοιπόν...πάμε για πασούλα τώρα!

Παραδίδω τη σκυτάλη στους εξής 5  και εσείς με τη σειρά σας κάντε πάσα σε άλλους 5 :


Καλή συνέχεια!

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Καρότο γλυκό του κουταλιού

Σε  αυτό το γλυκάκι ακολούθησα τη συνταγή της Αμαλίας από τις Συνταγές Καρδιάς, δείτε εδώ (http://syntageskardias.blogspot.com/2009/06/blog-post_30.html) και πραγματικά έγινε πάρα πολύ ωραίο!







Το γλυκάκι αυτό είναι ότι πεις για γιαουρτάκι....τελικά δίκιο έχουν!

 Καλή σας απόλαυση!

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Τηγανιά με άγριο ρύζι

Θα έχετε πάρει χαμπάρι βέβαια ότι έχω μία τάση να αναμιγνύω μπουκίτσες τρυφερών κρεατικών και να τα κάνω τηγανιά κατά βούληση κάθε φορά!

Αυτή τη φορά ήταν απλά τα πράγματα...

Υλικά

1 kg χοιρινή τηγανιά
1 φιλέτο κοτόπουλου σε μπουκίτσες
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
πιπεριές πολύχρωμες και μία Φλωρίνης
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο

χυμός λεμονιού

Εκτέλεση

Σωτάρω το κρεμμύδι, το σκόρδο και τέλος τις πιπεριές. Στο τέλος ρίχνω και το κρέας να ροδίσει ωραία και σβήνω με το χυμό λεμονιού. Αλατοπιπερώνω και αφήνω να μαλακώσει το κρέας.


Σερβίρω με άγριο ρύζι πιλάφι.



Καλή σας όρεξη!

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Πατσαβουρόπιτα Αλμυρή

 

Υλικά:

1 πακέτο φύλλο κρούστας
300γρ - 400γρ τυρί φέτα
200γρ κασέρι τριμμένο
250γρ μοτσαρέλα σε μπάλες
150γρ βούτυρο λιωμένο
4 αυγά
1 ποτήρι νερό
πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

Αλείφουμε το ταψί με λίγο λάδι και ύστερα βουτυρώνουμε τα φύλλα και τα τοποθετούμε στο ταψί πατσαβουριάζοντας τα.

Τρίβουμε την φέτα με τα χέρια μας και την αραδιάζουμε σε όλη την επιφάνεια του ταψιού, ύστερα ρίχνουμε το τριμμένο κασέρι και την μοτσαρέλα αφού έχουμε τεμαχίσει τα μπαλάκια σε κομματάκια.

Πιπερώνουμε με το μάτι και σε ένα μπόλ βάζουμε τα αυγά τα χτυπάμε και προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό και το λιωμένο βούτυρο.

Περιχύνουμε το μείγμα προσεκτικά στο ταψί να πάει παντού.

Ψήνουμε την πίτα μας μέχρι να ροδίσει - περίπου 45 λεπτά.


Γρήγορη - Εύκολη και... Πεντανόστιμη..!!!!

Οχι που δεν θα κόλλαγες το μικρόβιο....Καλώς ήρθες συνεταιράκι!




Σιγά που θα ήμουν η μόνη στην οικογένεια....Είμαστε όλοι κοιλιόδουλοι...και ένα σας λέω...είμαστε πολύ μεγάλο σόι!!!!

Μαζί μας από σήμερα και η ξαδέρφη μου η Εφούλα (έτσι θα μας ξεχωρίζετε και πιστέψτε με, δεν θα είστε οι μόνοι....χιχιχι!!!). Εχουμε και άλλη μία η οποία απέχει απ' το σπορ τουλάχιστον προς το παρόν!

Η Εφη και η Εφούλα λοιπόν σας καλωσορίζουν και πάλι στο ταπεινό μας blog!

Η δική μου είσοδος έγινε με γλυκάκι τότε, η Εφούλα μας κερνάει νόστιμη....πατσαβουρόπιτα αλμυρή!

Φιρίκι γλυκό του κουταλιού


Αυτό το γλυκάκι το έκανα με τη συνταγή της Ασπρούλας που βρίσκεται εδώ : http://asproylas.blogspot.com/2009/10/blog-post_30.html

Ομολογώ ότι έγινε καταπληκτικό και θα πάρω και άλλα φιρικάκια γιατί έχω μία τάση να πηγαίνω από τη μέρα που το έφτιαξα προς το συγκεκριμένο βάζο....οπότε που να φτουρήσει τόσο που ήταν!

Καλή σας απόλαυση και καλή σας εβδομάδα!


Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Σταφύλι γλυκό του κουταλιού





Είναι το πρώτο γλυκό του κουταλιού με το οποίο καταπιάστηκα από πολύ μικρή ηλικία και έμεινε το αγαπημένο μου μαζί με το μελιτζανάκι!


Το χρησιμοποίησα και στην βάφτιση του πιο μικρού μου γιού που έφτιαξα τις μπομπονιέρες του μόνη μου! Δείτε εδώ :







Υλικά


1 kg σταφίδα
350 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
καθόλου νερό
1 κλαδάκι αρμπαρόριζα ή 1 βανίλια

χυμός 1 λεμονιού



Εκτέλεση


Σε κατσαρόλα βάζω τη σταφίδα με  τη ζάχαρη σε στρώσεις και αφήνω το βράδυ στο ψυγείο προαιρετικά. Την άλλη μέρα προσθέτω την αρμπαρόριζα, βράζω για 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ξαφρίζοντας το γλυκό όσο απαιτείται και κατεβάζω από τη φωτιά.







Αφήνω να σταθεί το γλυκό  και την άλλη μέρα ξαναβράζω το γλυκό για να δέσει το σιρόπι. Στο τελείωμά του ρίχνω το χυμό λεμονιού.






Αν θέλω ρίχνω και μία χούφτα πολύ ελαφρά καβουρδισμένο ασπρισμένο αμύγδαλο, για τσαχπινιά πιο πολύ, δεν του χρειάζεται καν κατά τη γνώμη μου. 


Κλειδί για την επιτυχία αυτού του γλυκού όπως και των αντίστοιχων του είδους του είναι μόνο ένα :

Οταν τελειώσει το δέσιμο του σιροπιού και κλείσουμε το μάτι της κουζίνας, αναδεύουμε ανά τακτά διαστήματα την κατσαρόλα για να πάει το σιρόπι όμορφα μέσα στις ρώγες της σταφίδας και να έχουμε ωραίο αποτέλεσμα!

 


Καλή σας απόλαυση!

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Αλλο ένα βραβείο !!!!


Αλλο ένα βραβείο με περίμενε σήμερα από τα Χρυσά Στάχυα!

Σε ευχαριστώ πολύ!

Με τη σειρά μου το προσφέρω κι εγώ σε όσες μπλογκομανούλες με διαβάζουν!

Να είστε όλες καλά, γερές και δυνατές για να μεγαλώνετε τα μικρά και μεγάλα βλασταράκια σας.

Κοτόπιτα ξεσκέπαστη



Υλικά

1 στήθος κοτόπουλου (βρασμένο και ξεψαχνισμένο καλά)
250 ml κρέμα γάλακτος
1 αβγό (χτυπημένο μαζί με την κρέμα)
1 πράσινη πιπεριά σε κυβάκια
1 κόκκινη πιπεριά σε κυβάκια
1 πορτοκαλί πιπεριά σε κυβάκια
1 κίτρινη πιπεριά σε κυβάκια
250 γρ. γκούντα τριμένο
250 γρ. ένταμ τριμένο
1 φύλλο κουρού

Εκτέλεση
Στρώνω το φύλλο σε ελαφρά βουτυρωμένο ταψί.
Ρίχνω το ξεψαχνισμένο κοτόπουλο, από πάνω τις πιπεριές, τα τριμένα τυριά και τέλος περιχύνω με την κρέμα που έχω ανακατέψει με το αβγό.
Το αφήνω περίπου καμιά ώρα να τραβήξει μέσα τα υγρά και ψήνω στους 170 βαθμούς μέχρι να γκρατινάρει και να ψηθεί το φύλλο.

Bon apetit!!!

Λούρδη σε ευχαριστώ πολύ!


Σήμερα είχα την χαρά και την τιμή να πάρω κι εγώ όπως και άλλες μανούλες αυτό το πανέμορφο βραβείο από τη Λούρδη την πολυτεχνίτισσα!

Σε ευχαριστώ πολύ Λούρδη!

Με τη σειρά μου κι εγώ το προσφέρω σε όλες τις blogoμανούλες γιατί τα δώρα πρέπει να τα χαιρόμαστε όλοι :

Γαστεροπλήξ
Συνταγές Καρδιάς
Cook and feed
Tα λιλά της Λίλας
Μικρή κουζίνα
Betty's cuisine
Cook the book
Royal coconut

Επίσης αν υπάρχει και άλλη blogoμανούλα που άθελά μου ξέχασα ή μου διέφυγε, γιατί δεν σας ξέρω όλες πολύ καλά ας περάσει να παραλάβει το βραβείο της και αυτή, ζητώντας της συγγνώμη εκ των προτέρων !

Οσες πιστές προσέλθετε λοιπόν!

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Τυρόπιτα με φύλλο καταϊφι




Υλικά

1/2 κιλό φύλλο καταϊφι
2 κούπες φέτα τριμμένη
1/2 κούπα ροκφόρ τριμμένο (προαιρετικά)
1/2 κούπα κασέρι τριμμένο
1 κούπα διάφορες γραβιέρες τριμμένες
1/2 κούπα βούτυρο
1/2 κούπα μαργαρίνη
2 κούπες γάλα
1 κούπα κρέμα γάλακτος
6 αβγά
λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Χτυπάω ελαφρά 3 αβγά, ρίχνω και ανακατεύω τα τυριά και το πιπέρι.
Ξαίνω το καταϊφι και χωρίζω σε 30-40 κομμάτια, ανάλογα με το ταψί και το μέγεθος που θέλουμε να έχει.
Σκεπάζω με υγρή πετσέτα για να μην ξεραίνεται. Σε κάθε μέρος καταϊφιού βάζω από μία κουταλιά γέμιση και τυλίγω απαλά.
Τοποθετώ τα καταϊφάκια το ένα δίπλα στο άλλο σε βουτυρωμενο πυρέξ. Λιώνω τα 2 βούτυρα μαζί και περιχύνω με ΜΙΑ μόνο κουταλιά κάθε μέρος. Στη φάση αυτή μπαίνει και κατάψυξη.
Μία ώρα πριν το ψήσω, περιχύνω με το γάλα, την κρέμα και τα υπόλοιπα αβγά που τα έχω ενώσει.
Αφήνω να τραβήξει όλο το υγρό και ψήνω στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν (35-40΄λεπτά) ανάλογα πάντα με το φούρνο.
Σερβίρω αμέσως.

Αν θέλω μπορώ να αντικαταστήσω τις γραβιέρες με μία κούπα ζαμπόν και λίγο ψιλ/νο μπέηκον. 
 
Καλή μας όρεξη!


Η συνταγή είναι από το Πρόσκληση σε κοκτέηλ της Βεφας Αλεξιάδου.

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά και ρύζι


Αυτό το φαγάκι το φτιάχνουμε αρκετά συχνά στο σπίτι μας. Αρέσει σε όλους και με τον ίδιο τρόπο κάνω και γιουβαρλάκια.


Υλικά

10 κολοκύθια μεγάλα (όχι τα λεπτούλια που κάνουμε σαλάτα, πιο μεγάλα)
1/2 kg κιμάς μοσχαρίσιος (ή ανάμεικτος με χοιρινό)
300 γρ. ρύζι καρολίνα
1/2 μάτσο άνιθος
1/2 μάτσο μαιντανός
2 κρεμύδια τριμένα
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι

2-3 καρότα σε κύβους
3 πατάτες σε μικρά κομμάτια
1 κλωνάρι σέλερυ ή λίγο σέλινο ψιλ/νο
1 ντομάτα σε κύβους
χυμός 2 λεμονιών

Εκτέλεση

Πλένουμε και κόβουμε στα 2 τα κολοκύθια. Τα κουφώνουμε με το ειδικό εξάρτημα (αυτό που βγάζει και τις μπαλίτσες από φρούτα όπως το πεπόνι κλπ)
Αναμιγνύουμε τα υλικά της γέμισης.
Στρώνουμε την ψίχα του κολοκυθιού που αφαιρέσαμε στον πάτο της κατσαρόλας. Από πάνω βάζω τα κολοκύθια όρθια, γεμισμένα σχεδόν μέχρι επάνω με τη γέμιση του κιμά. Σκορπίζω πάνω από τα κολοκύθια τα καρότα, πατάτες, σέλερυ, ντομάτα, χυμό και αλατοπίπερο και περιχύνω με λίγο ελαιόλαδο. Συμπληρώνω με λίγο νερό και βράζω σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα κολοκύθια και να μείνει με λίγο ζουμάκι το φαγητό.
Αν θέλω αβγοκόβω, στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν το έκανα.

Και εδώ αβγοκομμένα και ομολογουμένως δελεαστικότερα από πριν....


Καλή μας όρεξη!

Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Παπουτσάκια ...εναλλακτικά






Αυτή την εβδομάδα πήρα μπόλικες μελιτζάνες από τη λαϊκή και είπα εκτός των κλασσικών τηγανητών, να κάνω παπουτσάκια.

Αλλά εναλλακτικά, όχι με κιμά και μπεσαμέλ!


Πάμε για τη συνταγούλα...

Υλικά

7-8 μελιτζάνες φλάσκες κομμένες στη μέση
2 μεγάλα κρεμύδια
3-4 σκελίδες σκόρδο
1 συσκευασία κονκασέ
1/2 μάτσο μαϊντανός
1 στήθος κοτόπουλο σε κύβους
ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι-ρίγανη

φέτα χοντροτριμμένη
κίτρινο τυρί τριμμένο
ροδέλες ντομάτας

λίγες πατατούλες αλατοπιπερωμένες

Εκτέλεση

Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες και ξεψαχνίζουμε (όχι εντελώς).
Σωτάρω σε άλλο τηγάνι το κρεμμυδάκι με το σκόρδο, μόλις γλασσάρουν ρίχνω και το κοτόπουλο σε κυβάκια, την ψίχα της μελιτζάνας, αλατοπιπερώνω, ρίχνω ριγανούλα, το κονκασέ  και προς το τέλος το μαιντανό. Οταν γίνει το κοτόπουλο κατεβάζω από τη φωτιά και αφήνω λίγο να κρυώσει η γέμιση.


Στρώνω τις μελιτζάνες στο ταψί και ρίχνω τη φέτα μέσα.



Από πάνω βάζω τη γέμιση




και πασπαλίζω με τα τριμμένα τυριά και από πάνω καλύπτω με ροδέλα τομάτας.




Καλύπτω τα κενά στο ταψί μου με πατατούλες και ψήνω στους 180 βαθμούς για περίπου μία ώρα.



Καλή σας όρεξη!

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Πως ανοίγουμε φύλλο για πίτα

Ξέρω ότι όλοι σχεδόν γνωρίζετε πως να ανοίξετε φύλλο για πίτα, αλλά επειδή εγώ ήμουν άσχετη (και εξακολουθώ να το παλεύω το θεματάκι δηλαδή), το θεωρώ ''κατόρθωμα'' μου γι' αυτό και θέλω να το μοιραστώ μαζί σας! Παρακαλώ πολύ να μην γελάτε μαζί μου, εντάξει?

Τώρα που έχω και φωτογραφικό υλικό...ποιός με πιάνει! χαχαχα! Επιτέλους θα μάθω να φτιάχνω πίτες που τόσο μας αρέσουν!
Η ζύμη που δίνεται είναι με οδηγίες της πεθεράς μου!

Υλικά

1 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο πάρει)
2 φλ. νερό
1 φλ. κρασί λευκό
αλάτι

ελάχιστο λάδι για το άνοιγμα

Εκτέλεση

Σε μπωλ ρίχνω τα υγρά υλικά, αλάτι και προσθέτω το αλεύρι σιγά-σιγά μέχρι να γίνει μία ζύμη μέτρια.  Αφήνω να ξεκουραστεί για λίγο.

Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγω όλη τη ζύμη σε ένα χονδρό φύλλο.
Λαδώνω το φύλλο και αρχίζω να τυλίγω σε ρολό.


Κόβω το ρολό σε μικρά ισομεγέθη μπαλάκια.

Το κάθε μπαλάκι το ανοίγω σε μικρή πιτούλα.



Τοποθετώ στην μία πιτούλα από πάνω, και αφού λαδώσω την επιφάνειά της, την δεύτερη και πάλι λαδώνω και βάζω την τρίτη. Την επιφάνεια της τρίτης δεν την λαδώνω αλλά πατώ με τα δάχτυλά μου τις άκρες της για να κλείσει γύρω γύρω.



Κάθε τρεις πιτούλες τις ανοίγω αλευρώνοντας όσο χρειάζεται, σε ένα μεγάλο φύλλο.



Τοποθετώ σουρωτό και όχι τεντωμένο το φύλλο σε λαδωμένο ταψί, λαδώνω την επιφάνειά του και βάζω και δεύτερο. Ρίχνω την γέμισή μου και καλύπτω με άλλα δύο φύλλα επίσης λαδωμένα.




Η γέμιση ήταν πολύ απλή :

Για την τυρόπιτα

500 γρ τυρί φέτα
3 αβγά
1 κεσεδάκι γιαούρτι
πιπέρι


Για την σπανακόπιτα

1 κιλό σπανάκι
1 μάτσο άνιθος
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια
200 γρ. φέτα
2 αβγά και πιπέρι


Η ποσότητα της ζύμης στην συγκεκριμένη περίπτωση μπήκε με το μάτι της πεθεράς...οπότε στο περίπου και οι αναλογίες που έδωσα. Σε εμάς βγήκαν 1 ταψί Νο. 40 τυρόπιτα και 2 ταψιά λίγο μικρότερα σπανακόπιτας.



Φυσικά όμως μέχρι το πρωί δεν νομίζω ότι θα υπάρχει κάτι....

Δεν είχα ξανανοίξει φύλλο ποτέ (η άχρηστη...χιχιχι!!!) και στην αρχή είχε πλάκα η πεθερά-επιτηρητής που της γύριζε λίγο το μάτι ανάποδα γιατί κατέστρεψα 3 φύλλα....μετά έστρωσα! Ηταν να μην πάρω φόρα!



Από' δω και πέρα θα δείτε...στόχος η κρεατόπιτα που κάνει και είναι τέλεια, αλλά δεν λέει με έτοιμο φύλλο-ούτε καν με το καλύτερο!

* Ζύμη και να σας περισσέψει, μπαίνει στην κατάψυξη και όταν θέλουμε την κατεβάζουμε και αφού ξεπαγώσει προσθέτουμε αλεύρι όσο χρειάζεται για να πλάθεται και πάλι. Εμείς την χρησιμοποιούμε και για πίτσα προσθέτοντας και λίγη μαγιά για να μην είναι σκληρή η ζύμη.

Καλή προσπάθεια σε όσους με νοιώθουν....

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Σαρδέλες παντρεμένες





Τη συνταγή αυτή την είδα στο Food and the city από το γνωστό Βασίλη Καλλίδη!

Τόσο απλοϊκή και συνάμα τόσο πεντανόστιμη συνταγούλα, δεν υπήρχε περίπτωση να μην την φτιάξω!

Πήγα λοιπόν και προμηθεύτηκα σήμερα σαρδελίτσα και τσουπ! σκαρώθηκε και σε αντίθεση με άλλα ψαράκια, κέρδισε και τις εντυπώσεις του μεγάλου υιού που πλέον .... μας έχει γίνει πολύ δύσκολος!





Υλικά


1 1/2 kg σαρδέλα
1 μάτσο μαϊντανός ψιλ/νο;
5 σκελίδες σκόρδο ψιλ/νο
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
ελαιόλαδο


Εκτέλεση


Φιλετάρουμε τη σαρδελίτσα και προσέχουμε να μην την ανοίξουμε εντελώς πετώντας το κόκκαλο.

Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με ρίγανη.

Απλώνουμε στη μία σαρδέλα, μαϊντανό με σκόρδο και καπακώνουμε με άλλη μία σαρδέλα.








Τις αραδιάζουμε στο ταψί μας, περιχύνουμε με ελαιόλαδο (εγώ έριξα και χυμό λεμονιού) και ψήνουμε για 10 λεπτά στους 170 βαθμούς.




Καλή σας όρεξη!