Pages

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Τούρτα γενεθλίων "Μπομπ Σφουγγαράκης


Τις προάλλες το στερνοπούλι μας είχε τα γενέθλιά του και είχαμε πει ότι χρωστάμε την τούρτα. Ε, ήρθε λοιπόν η ώρα της! Ο μικρός έχει κόλλημα με τον Μπομπ.....οπότε ακολουθήθηκε κατά γράμμα από το ζαχαρένιο και τέλειο μπλογκ της Νίκης  μας, το σχέδιό της. Με βόλευε έτσι κι αλλιώς για να μου είναι πιο προσιτό στην κατασκευή γιατί πέρα από το στολισμό των cup cakes δεν είχα ξαναασχοληθεί και έπρεπε να κάνω κάτι "βατό"!






Η τουλάχιστον...προσπάθησα να το ακολουθήσω το σχέδιο γιατί εκείνο είναι τέλειο....στόχος ήταν έστω να τον θυμίζει κατά προσέγγιση και νομίζω ότι το κατάφερα. Είναι τέτοια η χαρά μου που το λέω σαν τη χαζή παντού!

Είχα αρχίσει να προμηθεύομαι τα χρώματα λίγα-λίγα και νομίζω ότι δεν μου λείπουν πολλά πια. Για μελλοντική χρήση εννοώ...

Ολα είναι εξ' ολοκλήρου από το μπλογκ της Νίκης, κέηκ, κρέμα και συνταγή ζαχαρόπαστας!





Απίστευτη γεύση  και δεν το λέω μόνο εγώ, η τούρτα πήρε τα εύσημα ακόμα και από συγγενείς που δεν πολυτρώνε γλυκά! Εκεί είναι που πήρα τη μεγαλύτερη χαρά γιατί αφού κέρδισε τους δύσκολους, πέτυχε και με το παραπάνω!

Το κέηκ  (το περιβόητο carrot cake) ακολουθήθηκε πιστά και ψήθηκε σε στενόμακρο πυρέξ 35*22 για να πάρει τη φόρμα του Μπομπ και όταν ψήθηκε και κρύωσε, κόπηκε με μαχαίρι προσεκτικά στη μέση για να έχουμε δύο παντεσπάνια. Εβαλα λίγη κρέμα τυριού που θα δείτε εδώ , έκλεισα με το άλλο παντεσπάνι και την υπόλοιπη κρέμα  την άπλωσα εξωτερικά παντού και γύρω-γύρω. Το μόνο που θα διόρθωνα αν το ξανάκανα τώρα είναι που έβαλα λίγη κρέμα μέσα, θα έβαζα κάτι παραπάνω αλλά δεν ήξερα αν θα μου φτάσει για το απ΄εξω.

Αν σας αρέσει το cheese cake, αυτή την κρέμα θα την λατρέψετε και όντως ταιριάζει απίστευτα με το carrot cake.

Νωρίτερα είχα ανοίξει τη ζαχαρόπαστα και χρωμάτισα περίπου όση χρειάστηκα για να κάνω τα διάφορα μέρη. Να πω εδώ ότι και με υγρά χρώματα αν προσέξεις δεν έχεις πρόβλημα, δουλεύεται η ζαχαρόπαστα μια χαρά, το διευκρινίζω γιατί είχα ακούσει διάφορα.  Χρειάστηκε να κάνω το μπλε με υγρό χρώμα και το φοβήθηκα αλλά όλα μια χαρά.

Στο καφέ (παντελόνι) λίγο μου ταλαιπωρήθηκε γιατί έφταιξα εγώ, αλλά την άλλη φορά θα προσέχω περισσότερο. Οσο ζεις μαθαίνεις άλλωστε!

Σας ζάλισα λίγο, ε? Σταματάω εδώ και κερνάω!!!




Στην αρχή δεν του είχα βάλει χέρια αλλά κατόπιν παρακλήσεως του μικόκοσμου μας, μπήκε για ακροπροσθετική....τι τζάμπα βλέπουμε Greys Anatomy? Να, που έπιασε τόπο κάπου! χαχαχαχα!!!

Νίκη μου χίλια ευχαριστώ για τις υπέροχες συνταγούλες και όλα τα χρήσιμα tips!!!

Δοκιμάστε, μην την φοβάστε τη ζαχαρόπαστα! Οργάνωση θέλει και λίγο χώρο! Είναι απίστευτες οι δυνατότητες που δίνει!

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Ραβανί με άρωμα πορτοκάλι




Σήμερα κερνάμε πορτοκαλένιο ραβανί ωραίο και σιροπιαστό για τον αντρούλη μου που έχει την γιορτή του!

Εχω την συνταγή από την ξαδέρφη μου εδώ και ....10...μπορεί και παραπάνω χρόνια...και δεν την έχω φτιάξει ποτέ, μία βγαίνει το ένα μία βγαίνει το άλλο μπροστά και όλο έμενε!

Πρόκειται για ένα πεντανόστιμο γλυκό που μπορούμε να το φτιάξουμε τώρα που αρχίζουν οι γιορτές αλλά και όποια άλλη στιγμή θέλουμε, εννοείται!

Η δοσολογία είναι για το ταψί του φούρνου, οπότε αναπροσαρμόζουμε όπως θέλουμε εμείς.

Και αυτή η συνταγή όπως και η καρυδόπιτα έχει πολλά αβγά και μετριέται εν μέρει με το κουτάλι της σούπας. Παλιά και σταθερή αξία το κουτάλι της σούπας...χαχαχχααχ!!!

Αυτό που λέμε "κλειδί" στην υπόθεση ραβανί, είναι να χτυπήσουμε καλά τους κρόκους με τη ζάχαρη και να ενώσουμε επίσης καλά με τη μαρέγκα και το υπόλοιπο υλικό  μας για να μην μας μυρίζει αβγουλίλα, γιατί εδώ μιλάμε για πολλά αβγουλάκια.

Πάμε να το δούμε!


Υλικά

15 κ. σ. ζάχαρη κρυσταλλική
15 αβγά (χωριστά κρόκοι + ασπράδια)

15 κ. σ. σιμιγδάλι ψιλό
7 1/2 κ. σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
ξύσμα 3 πορτοκαλιών
1 φλ. τσ. χυμός πορτοκαλιού (180 ml)
3 βανίλιες
1 φάκελος baking powder

Για το σιρόπι

1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική
3 ποτήρια νερό
1/2 πακέτο μαργαρίνη

Εκτέλεση

Ενώνω το σιμιγδάλι, το αλεύρι, τις βανίλιες και το baking powder σε ένα μπωλ.

Σε άλλο μπωλ χτυπώ τα ασπράδια σε μαρέγκα.

Σε άλλο μπωλ χτυπώ τους κρόκους με τη ζάχαρη πολύ καλά και συνεχίζω με το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα πορτοκαλιού και τέλος ρίχνω σε δύο δόσεις το μίγμα σιμιγδαλιού εναλλάξ με τη μαρέγκα.

Ανακατεύω με απαλές κινήσεις για να ενσωματωθεί η μαρέγκα σωστά και αδειάζω σε βουτυρωμένο ταψί.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, πάνω-κάτω αντιστάσεις στη μεσαία σχάρα για 45 - 50 λεπτά. Αυτό βέβαια είναι και θέμα φούρνου, το ελέγχουμε χωρίς να ανοίγουμε το φούρνο.



Οταν βγει το αφήνουμε να κρυώσει και ρίχνουμε ζεστό το σιρόπι.

* Αν θέλουμε χτυπάμε 2 morfat με λίγη ζάχαρη άχνη να γίνουν σαντιγύ. Την βάζουμε για καμιά ώρα στο ψυγείο να σφίξει λίγο και κάνουμε ωραίες ροζετούλες με κορνέ.  Επίσης προαιρετικό να πασπαλίσουμε με τρούφα χρωματιστή πάνω από τη σαντιγύ.


Καλή σας απόλαυση!


Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Cookies με βρώμη και σοκολάτα


Τα συγκεκριμένα τα μέτρησα με φλυτζάνες μεγάλες (χωράνε 300 ml νερό), οπότε κι εσείς αν θελήσετε να τα φτιάξετε ακολουθήστε τέτοια μέτρηση για να μην μπερδευτούμε.

Υλικά

1 φλ. μαργαρίνη λιωμένη
1 φλ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
1/2 φλ. καστανή ζάχαρη
1 αβγό
2 κ. γλ. vanilla extract
1 2/3 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
3/4 κ. γλ. σόδα
1/2 κ. γλ. baking powder
1 πρέζα αλάτι
1 κ. γλ. κανέλα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 φάκελος σταγόνες σοκολάτα γάλακτος
1 1/2 φλ. νιφάδες βρώμης

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το βούτυρο και μόλις κρεμώσει, ρίχνουμε το αβγό που το έχουμε χτυπήσει ελαφρά, τα αρώματα όλα και τελευταίο το αλεύρι κοσκινισμένο, τις νιφάδες βρώμης και τις σταγόνες σοκολάτας.

Δεν βάζουμε μίξερ, με το χέρι ανακατεύουμε. Η σοκολάτα είναι προαιρετική.


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς και τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί κουταλιά-κουταλιά τα cookies. Απλώνουν λίγο, για αυτό μην τα στριμώξετε. Ψήνουμε για 12 λεπτά ακριβώς , βγάζουμε από το φούρνο αμέσως και αφήνουμε πάνω σε σχάρα για να κρυώσουν.



Επειδή η πρώτη δόση πέρασε σε 10 λεπτά στη σφαίρα της αιωνιότητας, έγινε και δεύτερη αλλά με τα διπλά υλικά.  Η μισή ψήθηκε σαν cookies και στην υπόλοιπη πρόσθεσα τριμένο μήλο (1) και τσίμπησα λίγο το baking powder, έψησα για 15 λεπτά  και βγήκαν ωραιότατα μάφινς με βρώμη και μήλο, νόστιμα και μαλακά από τα οποία θα πάρουν και στο σχολείο αύριο! Τους άρεσαν πολύ και είναι μια καλή λύση για να καταναλώσουν λίγη βρώμη που κάνει καλό!

Το ξέρατε εσείς (εγώ όχι), ότι η βρώμη, τα κόκκινα φασόλια και τα μαυρομάτικα φασόλια είναι οι ιδανικές πηγές διαλυτών φυτικών ινών που μπορούν να μειώσουν έως και 20% την αυξημένη χοληστερίνη? Μιλώντας πάντα για την καθημερινή μας διατροφή....και όχι για υπερβολές στις ποσότητες κλπ. Το διάβασα σε ένα ένθετο που είχε θέμα την χοληστερίνη και εντυπωσιάστηκα!

Ασχετο ...αλλά να μη σας το πω? χαχαχχα!!!

Αυτά τα ωραία για σήμερα!

Καλή εβδομάδα να έχουμε όλοι και χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες !

Σας χρωστάω και κέρασμα γιατί έχουμε κι εμείς έναν!

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Σούπα κουνουπιδιού βελουτέ

Ο καιρός κρύωσε για τα καλά! Καιρός για ζεστές σουπίτσες φούλ στην ενέργεια με όλα τα χειμωνιάτικα λαχανικά και όχι μόνο!


Κουνουπίδι! Σχέση αγάπης ή μίσους! Μέση κατάσταση δεν νομίζω να υπάρχει σε κανένα σπίτι. Εμείς είμαστε μοιρασμένοι....για αυτό το λόγο σήμερα θα βαφτίσουμε τη σουπίτσα αυτή "σούπα λαχανικών"...ψέμματα είναι??? Και μόλις αρχίσουν να μουγκρίζουν από νοστιμιά...θα δούμε αν θα διευκρινήσουμε το βασικό συστατικό της...τι να κάνω? Ολα τα δοκιμάζω...και ότι πιάσει!

Πωπω, παιδάκια έχω ξελιγωθεί ...μόλις τη δοκίμασα.......!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!



Γράψτε!

Υλικά

1 μέτριο κουνουπίδι (μόνο τα μπουκετάκια)
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κλωνάρι σέλερυ ψιλοκομμένο
1 πράσσο σε μικρές ροδέλες
1 μεγάλο καρότο ψιλοκομμένο
2 πατάτες σε μικρά κυβάκια
λίγος μαιντανός ψιλοκομμένος
1 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
μπούκοβο (εβαλα γλυκό)
1 κύβος ζωμός κοτόπουλου
1 κ. γλ. κουρκουμάς
2 φύλλα δάφνης

κρέμα γάλακτος με το μάτι λίγη στο τέλος

Εκτέλεση

Σωτάρω στο λάδι το κρεμμύδι και προσθέτω όλα τα λαχανικά μου με πρώτο το κουνουπίδι κομμένο σε μικρά κομμάτια.


Αλατοπιπερώνω και προσθέτω τον κύβο και τα άλλα μπαχαρικά μου, συμπληρώνω νεράκι αρκετό για να βράσει σαν σούπα και το αφήνω να σιγοβράσει για περίπου 40 λεπτά.

Με τη ράβδο του μπλέντερ περνάω όλη τη σουπίτσα να γίνει βελουτέ, αν πάλι δεν θέλουμε την αφήνουμε έτσι ή την πατάμε με την πρέσσα του πουρέ (αν θέλουμε να νιώθουμε κομματάκια).


Περιχύνω με λίγη κρέμα γάλακτος από πάνω και σερβίρω. Αν θέλω στο σερβίρισμα ρίχνω λίγο μπούκοβο ακόμα.

Τέλεια έγινε, να την φτιάξετε οπωσδήποτε!

Καλή σας όρεξη!

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Μπριζόλες χοιρινές με ουζάκι και μουστάρδα στη γάστρα


Η αλήθεια είναι ότι μου άρεσε πολύ η προσθήκη του ούζου στις χοιρινές, οπότε δεν κάναμε τα κλασσικά αλλά έφτιαξα τις μπριζολίτσες έτσι!

Μοιάζουν λίγο και με αυτές που είχα κάνει παλιότερα, η λογική είναι ίδια περίπου...


Υλικά

6 χοιρινές μπριζόλες
2 κρεμμύδια κομμένα στα 8
4 ντομάτες σε τέταρτα
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κιλό πατάτες κομμένες κυδωνάτες
1 φλ. του καφέ ούζο
4 κ. σ. μουστάρδα
1 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
ρίγανη, δενδρολίβανο, ματζουράνα, θυμάρι (ότι έχουμε από αυτά)
3 πρόκες γαρίφαλο
4 κόκκοι μπαχάρι
χυμός 2 λεμονιών


Εκτέλεση

Σε ένα ταψί ή κατά προτίμηση σε γάστρα ανακατεύουμε όλα τα υλικά και τοποθετούμε κάτω τις πατάτες, από πάνω τις μπριζολίτσες και πάνω στο κρέας σκορπίζουμε τις ντομάτες- και αν θέλουμε και λίγα κρεμμύδια αλλιώς τα  ρίχνουμε και αυτά με τις πατάτες χύμα.

Αν δεν θέλουμε κάποιο μυρωδικό ή δεν το έχουμε, απλά το παραλείπουμε, βασική είναι η ρίγανη.


Τα αφήνουμε όλα μαζί περίπου μισή ωρίτσα να τραβήξουν αρώματα και γεύσεις και ψήνουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά στους 180 βαθμούς, αν ψήσουμε σε ταψι το σκεπάζουμε με άλλο παρόμοιο, σαν καπάκι.

Καλή σας όρεξη και καλή εβδομάδα!

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Σάμαλι πολίτικο



Αυτό το γλυκάκι το είχα καιρό στο μυαλό μου και δεν έτυχε να το κάνω ποτέ τόσα χρόνια! Μας αρέσουν τα σιροπιαστά γλυκά και είχαμε καιρό να φτιάξουμε κάτι παρόμοιο, οπότε χθες λόγω των γενεθλίων είπα να το σκαρώσω έτσι για το καλό! Την τούρτα τη χρωστάω αλλά τα γενέθλια θα τα κάνουμε λίγο αργότερα....οπότε αναμένετε στο ακουστικό σας!

Η συνταγή είναι της Βέφας αλλά έτρεμε η ψυχούλα μου για το ...τι  θα βγει..χαχαχχααχ!!! Τους λόγους τους έχω αναφέρει παλιότερα....εντάξει δεν μου πήρε πολύ ύψος αλλά μια χαρά βγήκε. Την  άλλη φορά θα παραλείψω τη γλυκόζη, νομίζω το βαραίνει αναίτια...


Υλικά

1 1/2 φλ. σιμιγδάλι ψιλό (255 γρ.)
1 φλ. σιμιγδάλι χονδρό (170 γρ.)
1 1/2 φλ. ζάχαρη (340 γρ.)
1 1/2 φλ. γιαούρτι (340 γρ.) *χρησιμοποίησα κεφίρ
1 κ. γλ. σόδα
1/2 κ. γλ. μαστίχα κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη
1 κ. γλ. baking powder
αμύγδαλα ασπρισμένα όσα και τα κομμάτια που θα χαράξουμε

4 κ. σ. βούτυρο λιωμένο

Για το σιρόπι

2 1/2 φλ. ζάχαρη
1 1/2 φλ. νερό
1/3 φλ. γλυκόζη
2 κ. σ. χυμός λεμονιού
1 βανίλια

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε σε ένα μπωλ τα σιμιδάλια με τη ζάχαρη, τη μαστίχα και το baking powder. Σε άλλο μπωλ ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη σόδα και όταν ενσωματωθεί η σόδα και αφρίσει, ρίχνουμε το μείγμα στο σιμιγδάλι και το ανακατεύουμε μέχρι να ποτίσει όλο το σιμιγδάλι.

Βουτυρώνουμε ταψί μακρόστενο 28x38 ή στρογγυλό 35άρι, γυρίζουμε το μείγμα του γλυκού μέσα και στρώνουμε με υγρή σπάτουλα. Το αφήνουμε 2-3 ώρες να φουσκώσει το σιμιγδάλι. Μετά χαράζουμε σε κομμάτια και τοποθετούμε από πάνω από ένα αμύγδαλο.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς  σε πάνω-κάτω αντιστάσεις για 35-40 λεπτά.

Στο μεταξύ σε κατσαρόλα ρίχνουμε τα υλικά για το σιρόπι όλα και βράζουμε για 5 λεπτά.

Βγάζω το γλυκό μόλις ψηθεί και αλείφω με πινελάκι το βούτυρο σε όλη την επιφάνεια και με προσοχή περιχύνω με μία κουτάλα λίγο-λίγο όλο το σιρόπι μου μέχρι να το τραβήξει.



Εγώ το άφησα όλο το βράδυ και ρούφηξε μια χαρά.  Δεν μου φούσκωσε, έχω την εντύπωση ότι μάλλον φταίει το ότι πέρασα όλη τη ζάχαρη στο μούλτι με τη μαστίχα. Την έκανα άχνη. Κατά τα άλλα δεν έκανα κάτι λάθος, μόνο εκεί εντοπίζω το "λάθος" μου. Δεν πειράζει όμως, υπέροχο έγινε και έτσι!

Καλή σας απόλαυση!

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Διπλογιορτάζουμε και κερνάμε!



Το παλικαράκι μας το μικρότερο κλείνει τα πέντε του, (ω, ναι περνάνε τα χρόνια σαν το νεράκι που τρέχει!).  Επίσης έχει και την ονομαστική του εορτή!

Σήμερα λοιπόν έφτιαχνα το αυριανό του κέρασμα στο νήπιο και ήταν η πρώτη μου φορά που καταπιάστηκα με τη ζαχαρόπαστα! Υπέροχη, εύκολη και πολύ χαλαρωτική διαδικασία! Ηταν να μην πάρω φόρα, τώρα ....θα ακολουθήσουν πολλές δοκιμές!



Φυσικά ακολουθήθηκαν οι σαφέστατες οδηγίες της Νίκης-Sugar Flower Creations και αυτό με ξεάγχωσε πολύ γιατί το φοβόμουν το όλο θέμα. Εκανα και μία "πατάτα" βέβαια, την ώρα που μέτραγα το νερό έβαλα τελείως χαζά διπλάσια ποσότητα και φυσικά μου έφαγε άλλη τόση άχνη, αλλά τέλος καλό, όλα καλά!

Εδώ να πω ότι χρησιμοποιήθηκε γλυκερίνη βρώσιμη, και να υποδέιξω ότι αγόρασα από το γνωστό ...μπαχαρτζίδικο της Ευριπίδου γιατί βαρέθηκα να περιμένω 4 μήνες ...μήπως φέρει το φαρμακείο μας που την είχα παραγγείλει....


Η συνταγή για τα cup cakes είναι αυτή που έβαλα πρόσφατα με την πραλίνα γιατί τα πιτσιρίκια λατρεύουν την πραλίνα και επειδή δεν είχα σκόνη ζελέ ουδέτερης γεύσης έβαλα ζελέ μπανάνας στην ίδια ποσότητα. Μια χαρά βγήκε και με τη σοκολάτα η μπανάνα ταιριάζει, αφήστε που δεν ήταν η γεύση δυνατή....οπότε όλα καλά!

Κλείστηκαν απόψε σε σελοφάν για γλειφιτζουράκια, μπήκε και μία όμορφη κορδελίτσα και είμαστε έτοιμοι για αύριο!

Χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες!!!

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Cookies σταφίδας


Απλά,  αφράτα και γρήγορα!  Και συνοδεύουν υπέροχα τον καφέ μας! Σκαρώνονται αμέσως και τα υλικά συνήθως παίζουν στο ντουλάπι μας. Πάμε να τα δούμε!

Υλικά

200 γρ. φαρινάπ
50 γρ. αλεσμένα αμύγδαλα
1 πρέζα αλάτι
90 γρ. βούτυρο σε θερμ. δωμ.
90 γρ. άχνη ζάχαρη
90 γρ. σταφίδα ή άλλο αποξηραμένο φρούτο που μας αρέσει
1 μεγάλο αβγό

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε σε ένα μπωλ το αλεύρι με τα αμύγδαλα και το αλάτι. Ρίχνουμε το μαλακωμένο βούτυρο και ζυμώνουμε να ενωθεί με τα άλλα υλικά μέχρι να έχουμε ελαφρώς τριφτή ζύμη.

Χτυπάμε το αβγό και το ανακατεύουμε με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να κρεμώσει και όλο αυτό το ενώνουμε με το αλεύρι. Ρίχνουμε τις σταφιδούλες μέσα και ζυμώνουμε να ενωθούν όλα τα υλικά.

Ολα τα κάνουμε με το χέρι, δεν μπαίνει μίξερ.

Τα αραδιάζουμε με κουτάλι (δεν πλάθονται)  σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ελαφρά πασπαλίζουμε με λίγη άχνη επιπλέον.



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά μόνο στους 190 βαθμούς (πάνω-κάτω αντιστάσεις).

Βγάζουμε αμέσως και αφήνουμε να σταθούν λιγάκι και να σφίξουν, το τελικό αποτέλεσμα είναι αφράτο και μαλακό.


Αν δεν θέλουμε φρουτάκια μπορούμε να βάλουμε χοντροκοπανισμένους ξηρούς καρπούς ή σταγόνες σοκολάτας.

Καλή μας απόλαυση!

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Λαδένια





Η γνωστή Κιμωλιάτικη συνταγή, κατά μία έννοια η ...ελληνική πίτσα! Οπου βέβαια μπορούμε να τη φορτώσουμε με ότι ακριβώς μας κάνει όρεξη, στην συγκεκριμένη περίπτωση απλά της έβαλα κρεμμυδάκι ξερό και ντομάτα περασμένα στο ελαιόλαδο και αλατισμένα κανονικά, με φρέσκο δενδρολίβανο και ριγανούλα ξερή που μοσχοβόλαγε!



Υλικά

750 γρ. αλεύρι ζυμωτό (μύλοι Αγ. Γεωργίου το πορτοκαλί)
1 και μισό  φακελάκι ξερή μαγιά
1/2 κ. γλ. ζάχαρη
4 κ. σ. ελαιόλαδο
1 κ. γλ. αλάτι
1 κ. γλ. κύμινο
1 κ. γλ. μοσχοκάρυδο και λίγη ρίγανη
νερό χλιαρό όσο πάρει (1 1/2 ποτήρι μου το πήρε όλο)

3 ντομάτες σε πολύ λεπτές φέτες
3 κρεμμύδια ξερά σε λεπτά  ημισέλινα
ρίγανη και δενδρολίβανο
χονδρό αλάτι και πιπέρι




Εκτέλεση



Κοσκινίζουμε σε μπωλ το αλεύρι και βάζουμε στη μέση τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε με το χέρι, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και  σιγά-σιγά το ελάχιστα χλιαρό νερό και το αλάτι, ζυμώνουμε λίγο μέχρι να έχουμε εύπλαστη ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια και την τοποθετούμε σε λαδωμένη λεκανίτσα και σκεπάζουμε, αφήνοντάς την καμιά ώρα περίπου να διπλασιαστεί.

Οταν γίνει η ζύμη μας, την τοποθετούμε σε λαδωμένο μεγάλο ταψί (χρησιμοποίησα το βαθύ του φούρνου)   και  την απλώνουμε με τα δάχτυλα σε όλο το ταψί.

Οσο περιμένουμε τη ζύμη να φουσκώσει προχωράμε με τα υπόλοιπα υλικά μας.

Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε λίγο τα κομμένα κρεμμύδια και τα αφήνουμε να μαραθούν καλά με λίγο ελαιόλαδο. Τους ρίχνουμε μία πρέζα από μοσχοκάρυδο, κανέλα και κύμινο. Ανακατεύουμε αρκετές φορές.  Οταν είναι έτοιμα,  τα σκορπίζουμε μαζί με ότι λαδάκι τους έμεινε, πάνω στη ζύμη μας.

Σκορπίζουμε πάνω από τα κρεμμύδια τις λεπτές φέτες ντομάτας, προσέχοντας να μην μεταφέρουμε στη ζύμη και το ζουμί τους.

Αν θέλουμε (θέλουμε....θέλουμε!!!) σκορπίζουμε φυλλαράκια βασιλικού και πολύ-πολύ ψιλοκομμένο σκόρδο για να μην μας κυνηγήσουν! Υπάρχουν και πρίγκιπες στο ανάκτορό μας!!! 

Πασπαλίζουμε με ρίγανη αρκετή, προαιρετικά και δενδρολίβανο, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά.

Τα τελευταία περίπου  10 λεπτά (αναλόγως του πως ψήνει ο φούρνος μας)  αφού τσεκάρουμε  ότι έχει ψηθεί η ζύμη μας καλά, ανεβάζουμε το ταψί στο πιο ψηλό ράφι του φούρνου και ανάβουμε το γκριλ για να πάρουν χρώμα οι φετούλες της ντομάτας.

Προσοχή σε αυτή τη φάση να μην μας αρπάξει η λαδένια.


Για το ταψί αυτό η ζύμη βγαίνει όπως ακριβώς μας αρέσει. Δεν είναι σαν ψωμί, έρχεται πιο τραγανή και λεπτή τόσο όσο να σηκώσει όμορφα τα υλικά!

Ετοιμοι! Αν επιθυμούμε, τρίβουμε και φετούλα, βάζουμε πιπεριές και γενικά παίζουμε με τη γέμιση.
Αν βάλουμε φετα, προσέχουμε πως αλατίζουμε τις ντομάτες μας.



Καλημέρα σας, καλό μήνα και καλή μας όρεξη!