Pages

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Σαλάτα με σπανάκι & απάκι


Πεντανόστιμη σαλάτα (αν δεν κάνω λάθος από το Olive την έχω).

Την πρωτοέκανα σε ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι και έκτοτε καθιερώθηκε.

Υλικά

400 γρ. σπανάκι τρυφερό (και μεγάλο να βρω, βάζω μόνο τις καρδούλες-το άλλο μένει για πίτα κλπ)
1 μαρούλι ή λόλα
150 γρ. ρόκα
4-5 κλωνάρια άνιθος ψιλ/νος
160 γρ. γραβιέρα Κρήτης σε φλούδες ή κυβάκια
160 γρ. απάκι Κρήτης ή σύγλινο Μάνης
4-5 ντοματίνια ή μία ντοματούλα
4 κ.σ. ξύδι
1/2 ποτήρι λευκό κρασί
8 κ.σ. ελαιόλαδο



Εκτέλεση

Σωτάρω το απάκι με το λάδι, σβήνω με το κρασί και προσθέτω το ξύδι.

Σε μπωλ, χοντροκόβω το σπανάκι. το μαρούλι και τη ρόκα, από πάνω ρίχνω το απάκι , τυρί, άνιθο και περιχύνω με το ζωμό. Αν είναι μικρές οι καρδούλες από το σπανάκι δεν τις κόβω καν.



Αν θέλω, παίζω με τα τυριά και με το αλλαντικό. Επίσης για να της δώσω εορταστικότερο τόνο μπορώ να σκορπίσω σπόρια από ρόδι από πάνω.

Είναι τέλεια!

Καλή χρονιά με υγεία και κάθε καλό για όλους μας!



Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Ρολάκια σολομού με τυρί κρέμα


Εγώ με το σολομό πολλά..πολλά δεν έχω γιατί δεν τον θέλουν οι υπόλοιποι στην οικογένεια. Μου αρέσει βέβαια πάρα πολύ, ειδικά κάπου που τον είχα δοκιμάσει μόνο μαριναρισμένο με λεμόνι...ήταν θεϊκός αλλά είπαμε μόνο εγώ, οπότε δεν πολυπειραματίζομαι. Υπάρχει όμως αυτή η συνταγούλα που έχω δει από παλιά και πολύ με εντυπωσίασε και είναι και πολύ ωραίο ορεκτικούλι. 

Η συνταγούλα δεν ανέφερε αλάτι, εγώ θεωρώ ότι του λείπει για αυτό το λόγο το πρόσθεσα.
Υλικά

4 φέτες καπνιστού σολομού

200 γρ. τυρί κρέμα (ή κατίκι ή ανθότυρο)
100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
1 φλ. άνιθος ψιλοκομμένος
μείγμα από χοντροσπασμένα πιπέρια
1 πρέζα αλάτι

χυμός 1 λεμονιού

Εκτέλεση

Ενώνουμε σε ένα μπωλάκι το τυρί κρέμα με το γιαούρτι, τον άνιθο, τα πιπέρια και το αλάτι.

Πάνω σε μεμβράνη απλώνουμε τις φέτες καπνιστού σολομού σε σχήμα τετράγωνο περίπου και από πάνω απλώνουμε στη μέση το μείγμα που έχουμε ετοιμάσει.

Ρολάρουμε με προσοχή το σολομό να γίνει ένα ρολό σαν παριζάκι και σφιχτοκλείνουμε προσεκτικά με την μεμβράνη.



Αφήνουμε για λίγες ώρες στην κατάψυξη να σφίξει καλά.

Αφαιρούμε τη μεμβράνη και το σερβίρουμε σε φετούλες αφού το έχουμε αφήσει καμιά ωρίτσα πριν να σταθεί, αλλιώς σπάει, και εκτός αυτού είναι τόσο παγωμένο που δεν μπορείς να το φας. Το αφήνουμε λοιπόν λίγο να σταθεί.



Περιχύνουμε με μπόλικο χυμό λεμονιού.

Καλή σας όρεξη!

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Σαλάτα πολίτικη

Χρόνια πολλά σε όλη την μπλογκοπαρέα! Με το καλό η νέα χρονιά!
 
Αυτή η σαλατούλα είναι από τη Βέφα και την κάνω χρόνια, δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι μας. Χωρίς να έχει κάτι το ιδιαίτερα "χριστουγεννιάτικο" στέκεται άνετα στα γιορτινά μας καλέσματα και είναι δροσιστικότατη.


Υλικά

3 φλ. λάχανο άσπρο ψιλοκομμένο

Μισή πράσσινη πιπεριά 
1 κόκκινη πιπεριά
1 πορτοκαλί πιπεριά
1 κίτρινη πιπεριά
όλες κομμένες σε κυβάκια

3 κλωναράκια σέλινο κανονικό (το ψιλό, όχι το σέλερυ) ψιλοκομμένο
1 μεγάλο καρότο τριμένο

1/4 φλ. ελαιόλαδο
2 κ. σ. ξύδι
αλάτι

1 κεσεδάκι γιαούρτι (προαιρετικά, εγώ το βάζω πάντα)


Εκτέλεση

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε μεγάλη σαλατιέρα. Χτυπάω το λάδι, το ξύδι και το αλάτι σε ένα βαζάκι. Περιχύνω τα λαχανικά μου, αν θέλω ρίχνω το γιαουρτάκι και τοποθετώ στο ψυγείο 2 ώρες να σταθεί.

Είμαστε έτοιμοι για σερβίρισμα!

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Να σας τα πούμε?



Καλά Χριστούγεννα μπλογκοπαρεούλα!!!

 Με υγεία στα σπίτια μας και σε όλο τον κόσμο!

Να περάσετε όλοι όμορφα

και

να χαίρεστε τις οικογένειές σας!

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Ρόδια "amaretti" για δωράκια!


Τελευταία μέρα στο σχολείο μας αύριο και σκέφτηκα να φτιάξω αυτά τα υπέροχα ρόδια της Νίκης που από την πρώτη στιγμή που τα είδα....κάτι έπαθα! Ελπίζω να τους αρέσουν! Εγώ πάντως φλερτάρω άγρια με την ιδέα να μην τα πάω τελικά...οι λόγοι είναι αυτονόητοι..χαχαχαχα!!! Πλάκα κάνω, ε?


Για συνταγούλα θα μπείτε στην γκαλερί...γιατί αυτό δεν το λες μπλογκ..... αυτό είναι οφθαλμόλουτρο σκέτο .....στο ναό της ζαχαρόπαστας ..εγώ κάπως έτσι το έχω στο μυαλό μου πάντως!


Η μόνη διαφορά είναι ότι δεν έβαλα λικέρ γιατί τα περισσότερά μου έχουν έντονο χρώμα, μόνο με λιμοντσέλο γινόταν δουλειά...αλλά δεν ήθελα να αλλοιώσω τη γεύση του αμύγδαλου τόσο πολύ, οπότε χρησιμοποίησα άσπρο ρούμι και έγιναν μια χαρά.



Αυτό που θα πω είναι...γαντάκια παιδιά, γαντάκια γιατί στην αρχή δεν μου έκοψε μες τη φούρια...και χρωμάτισα τη ζάχαρη χωρίς....στο φυλλαράκι έφαγα φλασιά....και τα φόρεσα...και τώρα είμαι λες και γύριζα σκηνές του Ψυχώ.....τεσπά!



Και μόνο που τα βλέπεις λες χαλάλι!


Αυτό που έχω σκορπίσει από πάνω είναι κρυσταλλική ζάχαρη (όση κόκκινη έμεινε, της έριξα και λίγο πράσσινο και πήρε αυτό το σκούρο χρωματάκι). Η δε κρέμα τους θεϊκή.....στολίζει υπέροχα -είμαι σίγουρη για αυτό- cupcakes, κάτι που θα γίνει με όση απέμεινε γιατί έμεινε λίγη!


Αυτά! Χαίρομαι σαν παιδί με το αποτέλεσμα!  Νίκη, άλλη μία φορά να σε ευχαριστήσω!!!

Καλές Γιορτές σε όλους μας με υγεία!



Κουραμπιέδες (χωρίς αβγά)

 
 
 
Είναι βουτυρένιοι, λιώνουν με το πρώτο δάγκωμα στο στόμα,  μοναδικοί σε γεύση και άρωμα και το κυριότερο ΔΕΝ έχουν αβγά!

Η συνταγή είναι της θείας μου από το Αγρίνιο, όπου εκεί βέβαια δεν περιμένουν τα Χριστούγεννα για να τους σκαρώσουν. Τους φτιάχνουν σε αρραβώνες, γάμους, γιορτές και σε κάθε ευκαιρία που τους δίνεται, τους τυλίγουν πολύ, πολύ όμορφα και τους προσφέρουν προς τέρψη και απόλαυση!

Μετράμε κλασσικά, μαντέψτε πως! Με ποτήρια! χαχχαχχα!! Ετσι μου την έδωσε και έτσι την παραθέτω. Εννοείται ότι μετράμε με τον  ίδιο τύπο ποτηριού!

Υλικά

4 ποτήρια βούτυρο γάλακτος (1.120 γραμμάρια)
2 ποτήρια ζάχαρη άχνη (310 γραμ.)
2 κάψουλες βανίλιας
1/2 ρακοπότηρο ούζο

1 φάκελος baking powder
ελάχιστη μαγειρική σόδα (στη μύτη του κουταλιού)
1/2 πακέτο φαρινάπ (ρίχνουμε πρώτα αυτό το αλεύρι) (250 γραμ.)
και όσο αλεύρι για όλες τις χρήσεις πάρει (1 1/2 πακέτο σίγουρα, αλλά το ρίχνουμε λίγο-λίγο)|

αμύγδαλα όσα και όπως εμείς τα θέλουμε, είτε καβουρδισμένα, είτε ασπρισμένα (γούστα είναι αυτά, εγώ τα καβουρδίζω πάντα και τα αφήνω χονδροτριμμένα, γιατί μας αρέσει να ακούγονται στο δόντι, σχεδόν μισό κιλό έβαλα)
 

Εκτέλεση

Χτυπάω για 20 λεπτά  στο μίξερ (ναι, σωστά διαβάσατε, η χαρά της ΔΕΗ είναι αυτοί οι κουραμπιέδες, αλλά το αποτέλεσμα δικαιώνει!) το βούτυρο να ασπρίσει καλά, στη συνέχεια ρίχνω την άχνη ζάχαρη, ρίχνω τις βανίλιες και το ούζο, τα χτυπάω  όλα μαζί για λίγο και κλείνω το μίξερ.

Από εδώ και πέρα εμπρός καλά μου χεράκια!
 
Ρίχνω πρώτα το φαρινάπ μαζί με το baking powder και τη σόδα και συνεχίζω με το αλεύρι για όλες τις χρήσεις τόσο ώστε να έχουμε μία ζύμη μέτρια. Μας αρκεί να πιεί τα υγρά και δεν πρέπει να την  κουράσουμε πολύ γιατί διαφορετικά θα σφίξουν πολύ και δεν θα είναι αφράτοι!

Κόβουμε με τα αγαπημένα μας κουπ- πατ και τα αφήνουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί.  Επειδή φουσκώνουν, προσέχουμε λίγο να έχουν απόσταση μεταξύ τους.

Ψήνω στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά τους πρώτους και μετά ρυθμίζουμε ανάλογα με το φούρνο μας για να μην μας αρπάξουν. Οταν βγαίνουν τους ραντίζουμε με ελάχιστο ούζο και τους αφήνουμε να σταθούν 5 λεπτά πριν τους ρίξουμε στην άχνη.

Καλή απόλαυση και καλές Γιορτές σε όλους!

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Πουρές γλυκοπατάτας





Ενα πολύ νόστιμο συνοδευτικό για το χριστουγεννιάτικο χοιρινό μας! Μπορώ να πω και έκπληξη γιατί δεν τις έχω περί πολλού τις γλυκοπατάτες και το έφτιαξα δοκιμαστικά με τη μισή ποσότητα από ότι δίνω.



Υλικά

6 μέτριες κόκκινες γλυκοπατάτες (2 κιλά περίπου)
2 κ.σ. λάδι
2 πράσα ψιλ/να, μόνο το άσπρο μέρος
1 μικρή σκελίδα σκόρδο τριμμένο
1 κρεμμύδι τριμμένο
1 κ. σ. ζάχαρη
λίγη κανέλα, λίγο μοσχοκάρυδο και λίγο μπαχάρι
3 κ. σ. βούτυρο
αλάτι και άσπρο πιπέρι
5-6 κ.σ. ψιλ/νος μαιντανός για γαρνίρισμα


Εκτέλεση


Καθαρίζω τις γλυκοπατάτες και βράζω σε αλατισμένο νερό για 30-35 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν πολύ.

Αφήνω να κρυώσουν ελαφρά, στραγγίζω και αλέθω να γίνουν πουρές, προσθέτοντας όσο ζουμί χρειαστεί από το νερό που έβρασαν.

Ζεσταίνω σε κατσαρόλα το λάδι σε δυνατή φωτιά, σωτάρω το πράσο, το σκόρδο και το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσουν. Πασπαλίζω με τη ζάχαρη και τα μυρωδικά και ανακατεύω 2 λεπτά να καραμελώσει.

Προσθέτω στην κατσαρόλα τον πουρέ γλυκοπατάτας και το βούτυρο και ανακατεύω καλά, ώσπου να ζεσταθεί ο πουρές και να λιώσει το βούτυρο. Αλατοπιπερώνω και σερβίρω τον πουρέ ζεστό.

Γαρνίρω με το ψιλ/νο μαιντανό.

Προσοχή: Χρειαζόμαστε ΚΟΚΚΙΝΗ γλυκοπατάτα με τη ροζ φλούδα. Με την λευκή αλλάζει τελείως το αποτέλεσμα.



Καλή σας όρεξη!

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Λαχανοντολμάς της τεμπέλας




Υλικά

Για ένα ταψάκι 30 εκ.

1 μικρό λάχανο βρασμένο
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
250 γρ. ρύζι καρολίνα
1 πράσο κομμένο σε λεπτές ροδέλες
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 καρότα μεγάλο τριμμένο
1 φλ. φρέσκο άνιθος ψιλοκομμένος
1 κ.γλ. ρίγανη
5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα

250 γρ. γιαούρτι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. χυμός λεμονιού
½ φλ. ανιθος ψιλοκομμένος
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζουμε το λάχανο ολόκληρο και κρατάμε το ζωμό.
Σε ένα βαθύ τηγάνι σωτάρουμε τα κρεμμύδια ,τον κιμά ,το πράσο και το καρότο στο ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε το ρύζι.   Καρυκεύουμε και προσθέτουμε τον άνιθο, λίγο από το ζωμό του λάχανου και βράζουμε για 5 λεπτά.
Ξεχωρίζουμε τα φύλλα του λάχανου. Στρώνουμε τη μισή ποσότητα από τα φύλλα λάχανου σε λαδωμένο ταψί. Συνεχίζουμε με τη γέμιση,σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα λάχανου. Ρίχνουμε ζωμό από τη κατσαρόλα (2-3 φλ.) βάζουμε ένα καπάκι κατσαρόλας για βάρος πάνω στο φαγητό.
Αν θέλω, περιχύνω με χυμό λεμονιού από πάνω. Εγώ βάζω και λαδάκι.
Ψήνουμε για 1 ώρα στους 180 βαθμούς.

Προσέχουμε να είναι καλυμένο ωραία το ταψί μας από πάνω για να μην καούν τα φύλλα του λάχανου.

Σερβίρουμε το φαγητό αφού το κόψουμε σε κομμάτια.

Το συνοδεύουμε με τη σάλτσα γιαουρτιού. Για να φτιάξουμε τη σάλτσα γιαουρτιού ενώνουμε σε ένα βαθύ σκεύος τα υλικά της και ανακατεύουμε.

Καλή σας όρεξη!

Η συνταγή είναι της Ντίνας Νικολάου

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Κοτόπουλο με κυδώνια στο φούρνο


Περιδιαβαίνοντας την μπλογκόσφαιρα, έψαχνα συνταγούλα "της εποχής" για να φτιάξω ένα κοτοπουλάκι που έβγαλα για σήμερα. Βρήκα αυτό που έψαχνα στο site της Ντίνας Νικολάου. Η αλήθεια είναι ότι εμπιστεύομαι τις συνταγές της με κλειστά μάτια όπως και του Παρλιάρου και της Αργυρούς. Τους υπόλοιπους τους ψιλοκοιτάζω καχύποπτα πρώτα...χαχαχαα!
Κοτοπουλάκι λοιπόν με κυδώνια που είχα πάρει για να κάνω το έρμο το κυδωνόπαστο που αν δεν το κάνω θα σκάσω στο τέλος...αλλά συνέβησαν διάφορα και δεν μπόρεσα ακόμα....αργότερα λοιπόν!


Υλικά

1 φλ. χυμός πορτοκαλιού
1 φλ. λευκό γλυκό κρασί (Μοσχάτο Σάμου ή Λήμνου)
2 κ. σ. καστανή ζάχαρη
μερικά φυλλαράκια αρμπαρόριζας (προαιρετικά)
4 κυδώνια κομμένα στα τέσσερα (καθαρισμένα-ξεφλουδισμένα)
1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
1 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
1 κ. σ. κόλιανδρος σε σκόνη
1 1/2 κ. σ. μουστάρδα απαλή

Εκτέλεση

Βάζουμε σε κατσαρόλα το χυμό πορτοκαλιού, το κρασί, την αρμπαρόριζα, τη ζάχαρη και τα κυδώνια να σιγοβράσουν με κλεισμένο καπάκι για 25-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα κυδώνια.




Προθερμαίνω το φούρνο μου στους 200 βαθμούς.

Σκουπίζω με κουζινόχαρτο και αλευρώνω τα κομμάτια του κοτόπουλου. Τα σωτάρω σε τηγάνι μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο μεριές και τα αραδιάζω σε μεγάλο ταψί.  Αλατοπιπερώνω και πασπαλίζω με τον τριμμένο κόλιανδρο. Εγώ έσπασα σπόρους, το προτιμώ.


Βγάζω τα κυδώνια με μία τρυπητή με προσοχή και τα τακτοποιώ ανάμεσα στα κομμάτια του κοτόπουλου να είναι παντού. Και ΟΧΙ δεν τα τρώμε τα κυδώνια, έτοιμη ήμουν.......με ξελίγωσαν στο βρασιματάκι τους....και μοσχοβόλαγε και η αρμπαρόριζα....άστα να πάνε ήταν...


Συμπυκνώνω λίγο το ζουμάκι από τα κυδώνια στην κατσαρόλα και στο τέλος αποσύρω από τη φωτιά και ρίχνω τη μουστάρδα. Για να πω την αλήθεια μου φάνηκε λίγη η ποσότητα και έβαλα την διπλάσια σίγουρα, μπορεί και κάτι παραπάνω. Ανακατεύω να δέσει η μουστάρδα με το ζωμό και περιχύνω το κοτόπουλο και τα κυδώνια.


Ψήνω για 40-45 λεπτά μέχρι να ψηθεί καλά το κοτόπουλο. Εγώ έβαλα και λίγο λαδάκι στο ταψί και τα άφησα λιγότερο και στους 180 βαθμούς γιατί το είχα ήδη σωτάρει καλά το κοτόπουλο.


Συνοδεύεται με πιλαφάκι.

Καλή μας όρεξη!

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Κορμός με μους σοκολάτας και τρουφάκια


Επειδή σήμερα γιορτάζει ο μεγάλος μου ο γιος δεν μου πήγαινε η καρδιά να μην κάνω κάτι έτσι για το καλό, παρόλο που περνάμε ...μπόρες αυτές τις μέρες....Να σας κεράσουμε λοιπόν?



Η συνταγή παίχτηκε χθες στους Νηστικούς Πράκτορες του ΣΤΑΡ και μόλις την είδα μου έκανε κλικ!

Βουαλά λοιπόν!

Υλικά για το παντεσπάνι (στη λαμαρίνα του φούρνου)

9 αβγά (χωριστά κρόκοι-ασπράδια)
180 γρ. ζάχαρη
20 γρ. κακάο (2 κ. σ.)
200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Σταδιακά ρίχνουμε τους κρόκους και αφού ενσωματωθούν κλείνουμε το μίξερ. Με προσοχή για να μη χάσει το μείγμα τον αέρα του προσθέτουμε το κακάο με το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς σε αερόθερμο στη μεσαία σχάρα με αντικολλητικό χαρτί στη λαμαρίνα του φούρνου για 3-4 λεπτά μόνο. Εγώ το άφησα 2 λεπτά παραπάνω γιατί εσωτερικά ήταν λίγο λασπωμένο και ήθελε το κατιτίς του παραπάνω, αλλά ελάχιστα. Συνολικά δηλαδή 6 λεπτά στο δικό μου φούρνο. Το βγάζω αμέσως και το αφήνω να κρυώσει.

Για τη μους σοκολάτας

230 ml κρέμα γάλακτος 35%
50 γρ. γλυκόζη
210 γρ. μαύρη κουβερτούρα
470 ml κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι τα 230 ml κρέμας γάλακτος με τη γλυκόζη (βοηθάει να μη σφίξει και γίνει στουπί η μους) και μόλις ζεσταθούν καλά, αποσύρουμε και τα ρίχνουμε μέσα σε μπωλ όπου έχω ήδη την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε να λιώσει η κουβερτούρα και μόλις γίνει αυτό αμέσως ρίχνουμε την υπόλοιπη κρύα κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε όλο το μείγμα μαζί.

Δεν σφίγγει, μην περιμένετε. Τοποθετούμε στο ψυγείο για 6 τουλάχιστον ώρες και πριν την χρησιμοποιήσουμε την χτυπάμε καλά και βλέπουμε ότι δένει.

Διατηρείται στο ψυγείο μέχρι 3 ημέρες.

Για τη γέμιση η πρόταση ήταν :

200 γρ. καβουρδισμένα αμύγδαλα
200 γρ. ξερά κράνμπερις
200 γρ. βερίκοκα
σπασμένα μαρεγκάκια 

Από πάνω

μερικά ολόκληρα για εξωτερικό στόλισμα
50 γρ. άχνη ζάχαρη

Στο ανοιχτό παντεσπάνι, απλώνουμε σχεδόν τη μισή χτυπημένη μους σοκολάτας και από πάνω σκορπίζουμε μαρεγκάκια και φρουτάκια. Ρολάρουμε προσεκτικά και όσο πιο σφιχτά μπορούμε, και αλείφουμε όλο τον κορμό με την υπόλοιπη μους  και στολίζουμε.


Του πάει πολύ νομίζω και το βυσσινάκι που έχει επιζήσει από το γλυκό το φετινό, οπότε εγώ έβαλα βυσσινάκια που μας αρέσουν πάρα πολύ, και καραμέλωσα φουντουκάκια και αμύγδαλα που τα σκόρπισα επίσης μέσα. Αφησα κατά μέρος τη γέμιση που πρότεινε ο σεφ.


Επειδή πάνω στη φούρια μου να το ετοιμάσω την πρώτη φορά (ω, ναι, έκανα δύο παντεσπάνια....το μυαλό είναι αλλού εδώ και μέρες....) δεν πρόσεξα ότι έπρεπε να μπει στη λαμαρίνα του φούρνου, το έψησα στο ταψί για το σάμαλι και έγινε πιο χοντρό και πιο κοντό. Επίσης προσπαθώντας να το μοιράσω διαπίστωσα ότι μέσα ήθελε λίγο ψήσιμο ακόμα (τι σας έλεγα πιο πάνω?) οπότε το έβαλα άλλα δύο λεπτά (μη φάμε και τα αβγά έτσι...) και μετά το έτριψα και έφτιαξα αυτά τα όμορφα τρουφάκια ...σιγά μη το πέταγα, ένα σκασμό αβγά είχε μέσα!



Για τα τρουφάκια

Ολο το πρώτο παντεσπάνι τριμένο
200 γρ. κουβερτούρα λευκής σοκολάτας
125 γρ. κουβερτούρα μαύρη
325 γρ. κρέμα γάλακτος
150 γρ. ινδοκάρυδο

τριμένο καρύδι για το πασπάλισμα



Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε καλά την κρέμα γάλακτος και πριν πάρει βράση αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τις κουβερτούρες και τις ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν.
Αυτό το μείγμα το ρίχνουμε στο τριμένο παντεσπάνι όπως και το ινδοκάρυδο και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Τοποθετούμε στο ψυγείο για μισή ώρα τουλάχιστον και μετά βγάζουμε και πλάθουμε τρουφάκια. Κυλάμε στο τριμένο καρύδι και είμαστε έτοιμοι.


Χρόνια πολλά και καλά με υγεία πάνω απ' όλα σε όλους και ιδιατέρως στους εορτάζοντες!

Καλή σας απόλαυση!

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Αφέλια (χοιρινό κρασάτο) με αντινακτές πατάτες


Πρόκειται για δύο πολύ γνωστά κυπριακά πιάτα που μαγειρεύονται με κρασάκι και κόλιανδρο. Πολύ απλά στα υλικά τους και όμως η γεύση τους  απίστευτη και  μπορούν να σταθούν άνετα σε γιορτινό τραπέζι.

Υλικά

Για τα αφέλια
1 κιλό  χοιρινό μπούτι που έχω μαρινάρει σε 1/2 λίτρο κόκκινο κρασί για 12 ώρες
*Δεν πετάω τη μαρινάδα*
1 κ. γλ. κόλιανδρος σκόνη
2 φύλλα δάφνης
2 σκελίδες σκόρδο
αλατοπίπερο
ελαιόλαδο


Για τις αντινακτές πατάτες


1 κιλό πατάτες φούρνου
μπόλικο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
2 κ. σ. κόλιανδρος
1 πρέζα κρόκος Κοζάνης


Εκτέλεση
Σωτάρω στο ελαιόλαδο το ήδη μαριναρισμένο κρέας. Ρίχνω τη δάφνη, το σκόρδο και αφήνω να κάνει κρούστα. Σβήνω με το κρασί της μαρινάδας . Αλατοπιπερώνω και αφήνω να βράσει σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει.

Στο μεταξύ τηγανίζω τις πατάτες σε μπόλικο ελαιόλαδο μέχρι να κάνουν κρούστα και τις βγάζω. Τις αλατοπιπερώνω και τις πασπαλίζω με τον κόλιανδρο.


Οταν κοντεύει να γίνει το κρέας ρίχνω τις πατάτες μέσα να μαλακώσουν εσωτερικά, ανακινούμε (αντινάζουμε δηλ. εξ ου και ο όρος  "αντινακτές" πατάτες)  μόνο μία φορά να πάρουν οι πατάτες τη σαλτσούλα και αφήνουμε να δέσει η σαλτσούλα του φαγητού.

Καλή σας όρεξη!

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Φωλιές με ρολάκια κάστανου και φρούτων

 
Υπέροχα ρολάκια με φρουτάκια και ξηρούς καρπούς που έχω την εντύπωση ότι το είχε δείξει η Ντίνα Νικολάου στην τηλεόραση....κάποτε!


 
Υλικά
2 φύλλα σφολιάτας

4 γενναίες  κ. σ. μαρμελάδα με ένα καλό μίγμα φρούτων (έβαλα μόνο σμέουρο)
1 πακετάκι κάστανα γύρω στα 250 γρ. (έβαλα προβρασμένα)
1 χούφτα φουντούκια ψιλοκομμένα
ξινά βατόμουρα ή άλλο φρούτο (έβαλα από 1 χούφτα και κάτι λιγότερο δαμάσκηνα και βερύκοκα)
ξύσμα μανταρινιού ή πορτοκαλιού

Αναμιγνύω τα παραπάνω υλικά και απλώνω στα  φύλλα σφολιάτας στην μία άκρη.


Τυλίγω σε 2  ρολά και κόβω φέτες πάχους 2 και κάτι εκατοστών.



Χρειάζομαι επίσης :
φύλλο κρούστας (δεν παίρνει όλο το πακέτο)
βούτυρο λιωμένο για τα φύλλα



Για το πασπάλισμα
αμύγδαλο τριμμένο
ξύσμα πορτοκαλιού ή μανταρινιού

Εκτέλεση

Σε φόρμα για μαφινάκια απλώνω το φύλλο κρούστας βουτυρωμένο και μέσα σε κάθε μία μαφινοθηκούλα τοποθετώ ένα ρολάκι σφολιάτας και  πασπαλίζω με αμύγδαλο τριμμένο και ξύσμα.

Οι ποσότητες αυτές είναι για 2 φύλλα σφολιάτας και γέμισα 24 μαφινοθηκούλες.






Ψήνω  για 25-30 λεπτά στους 180 βαθμούς.

Συνοδεύεται με  χτυπημένα :

λίγη cream fresh
2 κ.σ. ζάχαρη βανίλια
ξύσμα μανταρίνι
λίγο brandy

Από πάνω πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη. Εγώ ξέχασα ότι θέλει και τα συνοδευτικά του οπότε βολεύτηκα με την άχνη.  Θεϊκά έγιναν!


Παίζουμε με τα φρούτα, τη μαρμελάδα και τους ξηρούς καρπούς κατά βούληση. Απλά θέλει λίγη προσοχή να μην ξεφύγουμε σε ποσότητα.

Καλή απόλαυση και καλές γιορτές!

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Λαχανοταβάς Χριστουγεννιάτικος




Υλικά
1 κιλό τρυφερό χοιρινό κρέας (από σπάλα) χωρίς κόκκαλα
1/3 κούπας λάδι
1/3 κούπας βούτυρο (έβαλα μία τεράστια κουταλιά φυτίνης)
2 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
1 κούπα χυμός τομάτας
2 κούπες ζωμός κρέατος
1 κ.σ. θυμάρι
2 κ.σ. μαύρη σταφίδα (έβαλα ξανθή)
2 κ.σ. κουκουνάρι (έβαλα όλο το σακουλάκι)
2/3 κούπας ρύζι καρολίνα ή πλιγούρι
1 λάχανο (περίπου 2 κιλά)
αλάτι  και φρεσκοτριμμένο πιπέρι


χυμός 2 λεμονιών και λίγο ελαιόλαδο επιπλέον

Εκτέλεση

Βράζω το χοιρινό σε 3 κούπες αλατισμένο νερό για 45 περίπου λεπτά, να μισομαλακώσει. Μην κλείσετε την κατσαρόλα και γίνει της κακομοίρας...Την πάτησα...Θέλει ξάφρισμα καλό το κρέας. 
Στραγγίζω, κρατάω το ζωμό και κόβω το κρέας σε κομματάκια. Τα λιπάκια τα πέταξα, δεν τα θέλω.

Βάζω το λάδι και το βούτυρο σε κατσαρόλα να ζεσταθούν και σωτάρω το κρεμμύδι να μαραθεί.

Προσθέτω το κουκουνάρι, το κρέας και ανακατεύω για 2 λεπτά πάνω στη φωτιά. Ρίχνω το χυμό τομάτας, το μισό ζωμό, το θυμάρι, τη σταφίδα, το κουκουνάρι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω. Αφήνω επάνω στη φωτιά μέχρι να αρχίσει να βράζει.

Ρίχνω μέσα το ρύζι ή το πλιγούρι, και κατεβάζω από τη φωτιά.Αφήνω να κρυώσει ελαφρά.

Στο μεταξύ βράζω το λάχανο, να μαλακώσει. Χωρίζω τα φύλλα και αφαιρώ τα σκληρά μέρη.

Στρώνω αρκετά φύλλα καλύπτοντας τον πάτο ενός πυρέξ μεγάλου και απλώνω τη μισή γέμιση.Επαναλαμβάνω τη διαδικασία και τελειώνω στρώνοντας αρκετά φύλλα λάχανου.



Περιχύνω το φαγητό με τον υπόλοιπο ζωμό και με 1/3 κούπας λάδι και το χυμό λεμονιού. Πασπαλίζω με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, σκεπάζω με αντικολλητικό χαρτί (που το έχω βρέξει καλά τσαλακωμένο και μετά το απλώνω προσεκτικά πάνω από το φαγάκι)  και ψήνω στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να τραβήξει όλα τα υγρά.

Αν θέλω αφαιρώ το αντικολλητικό χαρτί και συνεχίζω το ψήσιμο για 30 λεπτά ακόμη ή ώσπου να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια. Σερβίρεται ζεστό.Αν έχουμε λάχανο τουρσί γίνεται ακόμα πιο νόστιμο.


Εχει τη λογική του λαχανοντολμά της τεμπέλας, θα σας τον δώσω κι αυτόν για όσους δεν τον ξέρουν και είναι πολύ ωραίο φαγάκι όχι μόνο σαν χριστουγεννιάτικο, αλλά και σαν καθημερινό.

Τη συνταγούλα μάλλον από παλιό Olive την έχω....ξαναματασυγχωρέστε με που δεν έχω κρατήσει στοιχεία...Ετσι κι αλλιώς, εδώ θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό, καμία ανακάλυψη δεν έκανα ξαφνικά της πυρίτιδας, ξεφυλλίζοντας περιοδικά και σερφάροντας ή παρακολουθώντας διάφορες εκπομπές μαγειρικής βλέπω τι μου αρέσει και το κρατάω. Πάντα μαγειρεύεται και οι φωτό είναι ΠΑΝΤΑ δικές μου, είτε ωραίες, είτε κακές.
Καλή σας όρεξη!