Pages

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Φαβοκεφτέδες


Είχε μείνει λίγη φάβα στο ψυγείο και δεν την καταδεχόταν κανένας...αυτά που σας έλεγα τις προάλλες....για την Καθαρά Δευτέρα....κλεισμένη αεροστεγώς -εννοείται- και σκέφτηκα κατευθείαν να την κάνω κεφτέδες.


Δεν ήξερα τι έκανα...στο μυαλό μου το είχα κάπως σαν τους γνωστούς μου ρεβυθοκεφτέδες και το δοκίμασα...Δεν το μετάνιωσα καθόλου, έγιναν φανταστικοί και δυστυχώς λίγοι....Αυτή η συνταγούλα δεν είναι για το περίσσευμα της φάβας, είναι για να βράσεις φάβα και να την κάνεις εξ ολοκλήρου κεφτέδες!



Απίστευτη γεύση και φαντάζομαι για τους πότες (εγώ δεν...) θα είναι τέλειο μεζεδάκι και το καλοκαιράκι με ούζο ή μπυρίτσα... Είπα καλοκαιράκι, ε??? Και χαλάει από αύριο ο καιρός, ε?? Καλά! Σταματάω...Πάμε για συνταγούλα!

Υλικά

300 γρ. βρασμένη φάβα  (1 1/2 κεσεδάκι γιαουρτιού περίπου)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο (όχι λιωμένο)
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 ντομάτα σε ψιλά κυβάκια (ξεσποριασμένη, χωρίς υγρά)
1 χούφτα φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένος
λίγος μαιντανός ψιλοκομμένος
1 αβγό
ελάχιστο ελαιόλαδο
αλάτι  (με προσοχή αν έχουμε αλατίσει και τη φάβα)
πιπέρι
λίγο μπούκοβο γλυκό
κανονικά θέλει φρέσκο κρεμμυδάκι, δεν είχα και έβαλα σχοινόπρασσο (δεν ξανάγινε αυτό,έτσι???)
Ολα ανάποδα τα κάνω χαχααχα!! Και ναι, δηλώνω με περηφάνια ότι έχω το δικό μου σχοινόπρασσο!!! Yes!!!!
αλεύρι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Ολα τα υλικά μαζί τα ενώνουμε σε ένα μπωλ και αφήνουμε στο ψυγείο σκεπασμένο για μερικές ώρες. Εγώ το έκανα το βράδυ και τους τηγάνισα την άλλη μέρα το απόγευμα, έτυχε ...και έσφιξε καλά το μίγμα, φαντάζομαι σε κανά δίωρο στο ψυγείο μια χαρά θα είναι.



Πλάθουμε κεφτέδες όχι φουσκωτούς, τους περνάμε απαλά στο αλεύρι και τηγανίζουμε μέχρι να χρυσίσουν.
Αν θέλω να τους κρατήσω νηστίσιμους, παραλείπω το αβγό.

Θα μπορούσα να τους βάλω και κουρκουμά νομίζω, την άλλη φορά!



Ετοιμοι! Καλή όρεξη!

Καλή εβδομάδα!

19 σχόλια:

  1. Καλημέρα Έφη μου!!! ΑΧ πολύ ωραίοι, του είχα δει και στο fb και μου έτρεξαν τα σάλια.... Πρέπει να είναι πολύ καλοί!!!
    Καλή εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τους έφτιαξες τόσο ωραία που τους λαχταράω!
    Φιλάκια καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αχ τι μου κάνεις τώρα... τους λιγουρεύτηκα!!!
    Θα τους φτιάξω οπωσδήποτε γιατί λατρεύω όλων των ειδών τους κεφτέδες...

    Πολλά φιλιά, καλή εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. mmmmm... τα είδα στο fb, τα λιμπίστηκα και ήρθα να πάρω τη συνταγή! μπράβο Έφη μου, πολύ λαχταριστά! φιλιά και καλή εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!!Πολύ λαχταριστούς τους έφτιαξες, μπράβο!!!Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φαβοκεφτέδες και ρεβυθοκεφτέδες είναι οι αγαπημένοι μου ψευτοκεφτέδες!!!
    Τους έκανες σούπερ!!!!!!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπώ κάθε είδους κεφτέ! Φαβοκεφτέ η αλήθεια είναι πως δεν έχει τύχει να δοκιμάσω, αλλά τα υλικά του είναι τέλεια..οπότε θα μου αρέσουν και αυτοί!! Φιλιά και καλή εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. τρελλαίνομαι για όλους αυτούς τους κεφτέδες με όσπρια και λαχανικά!
    θα τους δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εφουλα αμα έρθω στην Ελλάδα και βρεθουμε θέλω κέρασμα φαβοκεφτέ! Εγώ θα βάλω το ουζάκι!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τέλεια ιδέα μανούλα του λόχου! Θα τους δοκιμάσω οπωσδήποτε!!
    Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. όπως το είπες φιλενάδα...
    δεν είναι για περίσευμα φάβα...
    για κατσαρόλα ολάκερη είναι...
    κι εγώ τους έκανα προχθές,αλλά δεν τη πάτησα...
    είχα μαγειρέψει ολόκληρη μαρμίτα,αφού κι ο Λύκος τη τσακίζει...
    φιλιά...καλή εβδομάδα...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. υ.γ.
    πώς σ@%$#ά μπορώ να βλέπω στο μέιλ μου τις απαντήσεις και τα σχόλια στις αναρτήσεις...???
    με την αλλαγή του τιμημένου στη φόρμα σχολίων δεν έχει πιά την
    " Εγγραφή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου "...
    Ξέρεις κάτι εσύ ή κάποιος άλλος...???
    μου έχει σπάσει τα νεύρα να ξαναγυρίζω στα μπλογς που σχολιάζω για να δω αν υπάρχει απάντηση...στο δικό μου υπάρχει ακόμα η παλιά φόρμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τρελλαίνομαι μ΄αυτούς του οσπριοχορτοκεφτέδες κάθε είδους!!! Τους έκανες μοναδικούς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αχ βρε Έφη μου μας λίγωσες πάλι θα πρέπει να είναι πολύ ωραίοι αν και δεν έχω φάει ποτέ θα είναι στα υπ΄όψην.Φιλιά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ωραία ιδέα, όντως όλα (σχεδόν) τα περισσεύματα από νόστιμα φαγητά μπορούν να "κεφτεδοποιηθούν" ! :)))

    Μάλλον θα σε έχουν καλέσει κι άλλοι, αλλά σε καλώ κι εγώ να απαντήσεις (αν θέλεις φυσικά) σε 11 ερωτήσεις!
    Συγκεκριμένα εδώ: http://chefkang.blogspot.com/2012/03/blog-post_13.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τουσ έκανα αλλά δεν έδενε με τίποτα. Τελικά έβαλα αλεύρι και έγινε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν παρέλειψα τίποτα, όπως περιγράφονται τους έφτιαξα, το μείγμα πρέπει να μείνει στο ψυγείο για να σφίξει, η φάβα γενικά να είναι βρασμένη καλά, εννοώ να μην είναι ρευστή, και θέλουν αλευράκι πριν το τηγάνισμα, μέσα δεν έβαλα αλλά καλά κάνατε και το σκεφτήκατε έτσι, ελπίζω να σας άρεσαν!

      Διαγραφή
  17. Κάτι παρέλειψεσ από τη συνταγή! Δεν δένει με τίποτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!