Pages

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Τάρτα αμυγδάλου με φρούτα εποχής



Μία μοσχοβολιστή ταρτούλα αποχαιρετώντας (μπουυυυυυυυυυυ=κλάμα γοερό....) το καλοκαίρι!

Να μας μείνει η γλύκα της τάρτας  τουλάχιστον!


Υλικά

Για ταψάκι 26 εκατοστών

Για τη ζύμη

16 κ. σ. λιωμένο βούτυρο κρύο (ίσως και λίγο παραπάνω)

1 φλ. ζάχαρη
2 1/2 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
1/2 κ. γλ. εσάνς αμυγδάλου (ή λίγο λιγότερο)
1/2 κ. γλ. εσάνς βανίλιας
1 κ. γλ. αλάτι
4 κ. σ. πούδρα αμυγδάλου
(και λίγη πούδρα επιπλέον για το πασπάλισμα μετά το ψήσιμο της ζύμης)



Για την κρέμα

1 φλ. χτυπημένη κρέμα γάλακτος
1 αβγό
1/2 κ. γλ. εσάνς αμυγδάλου (ή λίγο λιγότερο)
1/2 κ. γλ. εσάνς βανίλιας
2 κ. σ. μέλι
2 κ. σ. πούδρα αμυγδάλου

εποχιακά φρούτα της αρεσκείας μας  σε φέτες λεπτές
χρησιμοποίησα ροδάκινα και σταφύλι
άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα




Εκτέλεση


Για τη ζύμη

Ενώνουμε όλα τα υλικά σε ένα μπωλ και στο τέλος προσθέτουμε το βούτυρο. Ισως μας ζητήσει λίγο παραπάνω για να μπορεί να ζυμωθεί χωρίς να σκορπίζεται η ζύμη. Γενικά βγαίνει μία τριφτή ζύμη που θα τη στρώσουμε στο ταψάκι μας με τα χέρια. Δεν ανοίγει με πλάστη ή τα σχετικά.

.



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 12-15 λεπτά και αποσύρουμε μόλις ροδίσει ελαφρά για να κρυώσει.


Μόλις βγει πασπαλίζουμε τη βάση της με το μάτι λίγη πούδρα αμυγδάλου επιπλέον.


 
Για την κρέμα

Χτυπάμε με το μίξερ την κρέμα γάλακτος να αφρατέψει και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.



Γυρίζουμε την κρέμα μέσα στην ψημένη τάρτα και απλώνουμε τα φρούτα μας. Δεν τα χώνουμε στην κρέμα, απλά τα απλώνουμε από πάνω όμορφα. Πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη.




Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30  λεπτά στην ίδια θερμοκρασία και μόλις ροδίσει η επιφάνεια αποσύρουμε από το φούρνο.



Ξαναπασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και αφού ηρεμήσει και κρυώσει την κόβουμε.

Ταιριάζουν επίσης σύκα και σταφύλι, βανίλιες, δαμάσκηνα και όλα αυτά τα φρουτάκια.



Καλή απόλαυση και καλό φθινόπωρο!

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Μελιτζανάκι τουρσί




Πέρσυ το έφτιαξα αργά αρκετά αυτό το τουρσάκι και δεν πρόλαβα να το ποστάρω γιατί πέρασαν οι μέρες και δεν βρίσκαμε μελιτζανάκι. Σε μία εβδομάδα περίπου θα αρχίσει -αν δεν έχει ήδη, εγώ δεν έχω δει ακόμα- να κάνει την εμφάνιση του. Διαλέξτε όμορφα μελιτζανάκια για να φτιάξετε το αγαπημένο γλυκό κουταλιού  και αυτό το υπέροχο τουρσάκι που θα συντροφεύσει τα ζεστά πιάτα του χειμώνα.




Υλικά

30-40 μελιτζανάκια

2 ματσάκια σέλινο με μακρύ κοτσάνι λεπτό  (όχι σέλερυ)
το κλωναράκι για να δεθούν τα μελιτζανάκια

τα φυλλαράκια του σέλινου ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος (μόνο τα φυλλαράκια)
2 καυτερές κόκκινες πιπεριές ψιλοκομμένες
2 πιπεριές Φλωρίνης ψιλοκομμένες
6-8 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κρεμμύδι σε ζαράκια


4-5 καρότα χονδροτριμμένα
αν θέλω και πολύ λίγο λάχανο ψιλοκομμένο
3 κ. σ. τριμμένος μαραθόσπορος
αλάτι και πιπέρι κατά βούληση

Για την άρμη ****

1 λίτρο νερό
1 φλ. χονδρό αλάτι 
1/2 λίτρο ξύδι


ανάμεικτα πιπέρια σκορπιστά στο βάζο
1 λίτρο ελαιόλαδο (να καλυφθούν)



Εκτέλεση

Ζεματίζουμε τα κλωνάρια του σέλινου για 3 λεπτά και τα αφήνουμε στην άκρη.

*** Σε ένα λίτρο βραστό νερό διαλύουμε 1 φλ. χονδρό αλάτι και αφήνουμε να κρυώσει.  Ρίχνουμε μισό λίτρο ξύδι (η αναλογία είναι 1 μέρος άρμη - μισό μέρος ξύδι) και ρίχνουμε το υγρό αυτό πάνω από τα μελιτζανάκια. Αν δεν θέλουμε να τα φτιάξουμε με άρμη, απλά αλατίζουμε όμορφα τη γέμιση που θα βάλουμε και όταν είναι έτοιμα απλά τους προσθέτουμε το λαδόξυδο.

Αφαιρούμε το κοτσάνι από τα μελιτζανάκια, τα χαράζουμε κάθετα μόνο από τη μία πλευρά  και τα βράζουμε σε νερό μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 10 λεπτά.


Τα βγάζουμε σε τρυπητό, τα αφήνουμε να κρυώσουν λιγάκι και βάζουμε ένα βάρος από πάνω ή τα στύβουμε με προσοχή να βγάλουν το νερό τους όπως κάνουμε στο γλυκό κουταλιού. Τα αφήνουμε σκεπασμένα για λίγες ώρες σε πετσέτα για να στεγνώσουν.

Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης, αλατοπιπερώνουμε  και αρχίζουμε να γεμίζουμε τα μελιτζανάκια.  Τα δένουμε με το ζεματισμένο σέλινο.

Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα με τα μελιτζανάκια που τα έχουμε αραδιάσει το ένα δίπλα στο άλλο σφιχτά,  συμπληρώνουμε με την άρμη ή το λαδόξυδο και αναδεύουμε με προσοχή να πάει παντού.

Οσο περισσότερο μείνουν στην άρμη, τόσο πιο αλμυρά και ξυδάτα θα γίνουν.


Εγώ τα άφησα μόνο 1 εβδομάδα να ψηθούν στην άρμη γιατί δεν τα θέλω πολύ έντονα και μετά άνοιξα το βάζο, άδειασα με προσοχή όλη την εμφανή άρμη και κάλυψα με ελαιόλαδο για να τα διατηρήσω.


Με αυτό τον τρόπο γίνονται πιο "απαλά" και είναι και πιο μαλακά, αλλά αυτά είναι γούστα έτσι κι αλλιώς, ότι μας αρέσει κάνουμε.



Την διαδικασία της άρμης μπορούμε να την παραλείψουμε και να συμπληρώσουμε μόνο με ξύδι περίπου 1 λίτρο να τα σκεπάσει δηλαδή και να τα αφήσουμε να ψηθούν μόνο με το ξύδι που θα το αδειάσουμε και αυτό με τη σειρά του όπως σας είπα, για να συμπληρώσουμε λαδάκι.



Επίσης έβαλα ελαιόλαδο και ας παγώνει το χειμώνα, είναι πιο νόστιμα έτσι από το σπορέλαιο. Τα διατηρώ εκτός ψυγείου σφραγισμένα. Αν τα διατηρήσετε στο ψυγείο, να ξέρετε ότι το σπορέλαιο δεν παγώνει εν αντιθέσει με το ελαιόλαδο.





Καλή επιτυχία!








Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Σαλάτα με ρεβύθια, φέτα και κόλιανδρο




Σήμερα σας έχω μία σαλατούλα που αξιοποιεί όμορφα τα ρεβύθια, με απλά υλικά και πεντανόστιμη.

Αν μπει στο ψυγείο για λίγο πριν σερβιριστεί, είναι πολύ δροσιστική και πλήρες πιάτο λόγω της φέτας.



Υλικά

3 φλ. βρασμένα ρεβύθια
2 κρεμμύδια ξερά μεγάλα κομμένα σε ζαράκια
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 φλ. κόλιανδρος φρέσκος ψιλοκομμένος
1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

χυμός 2 λεμονιών
1/3 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι

1 φλ. μαλακή φέτα


Εκτέλεση

Σε τηγανάκι σοτάρω στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και μόλις γυαλίσει προσθέτω το σκόρδο. Αποσύρω πριν πάρει χρώμα το σκόρδο και αφήνω να κρυώσει το μείγμα.

Σε μπωλ ανακατεύω τα ρεβύθια με τον κόλιανδρο, το μαϊντανό, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το χυμό λεμονιού. Αλατοπιπερώνω και ρίχνω το μείγμα του τηγανιού μαζί με το  λαδάκι του.

Στο τέλος ρίχνω και τη φέτα και ανακατεύω απαλά.

Αν μείνει η σαλάτα για μερικές ώρες να ενωθούν τα αρώματα και οι γεύσεις είναι ακόμα καλύτερη.



Καλή όρεξη!


Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Παγωτό σύκο




Αυτό το παγωτάκι το ξεκίνησα μέσα στον ενθουσιασμό και την λαχτάρα ότι θα κάνω τα αγαπημένα μου σύκα παγωτό.  Ολα καλά αλλά στην πορεία διαπίστωσα ότι για να φτάσεις στο παγωτό, περνάς από μία τέλεια μαρμελάδα και ένα ονειρεμένο παγωτό βανίλια, κρεμώδες, απαλό, βελούδινο και πλούσιο σε γεύση που για να λέω αλήθεια δεν είχα ξαναδοκιμάσει.



Υλικά

Για τη μαρμελάδα  σύκου

500 γρ. σύκα καθαρισμένα και κομμένα
1/4 φλ. μέλι
2 κ. σ. καστανή ζάχαρη
1 1/2 κ. σ. χυμός λεμονιού
1/2 κ. γλ. αλάτι
1 ξύλο κανέλας ή 1 φύλλο αρμπαρόριζας
1 κ. σ. ροδόνερο


Για το παγωτό βανίλια (μισή δόση από αυτή της συνταγής εδώ)

1/2 φλ. ζάχαρη κρυσταλλική 
2 κρόκοι αβγού
1/2 κ. γλ. αλάτι
1 1/2 φλ. κρέμα γάλακτος
1/2 φλ. γάλα 
1 κ. γλ. εσάνς βανίλιας
1 ερμόλ χτυπημένο σε σαντιγύ


Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα τοποθετώ τα σύκα κομμένα σε τέταρτα με όλα τα υλικά για τη μαρμελάδα και τα αφήνω σε μέτρια θερμοκρασία να βράσουν (περίπου στα 30 λεπτά) να βράσουν μέχρι να πήξει το μείγμα.  Το ροδόνερο το ρίχνουμε προς το τέλος.

Αφήνουμε να κρυώσει η μαρμελάδα  καλά.



Σε μπεν μαρί χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη για 5 λεπτά να κρεμώσουν και να αποκτήσουν υποκίτρινο χρώμα και αφού αποσύρουμε από το μπεν μαρί και κρυώσει λιγο το μείγμα μας, τοποθετούμε όλα τα υλικά  για το παγωτό βανίλια  μαζί με το μείγμα των κρόκων  σε ένα μπλέντερ ή στο μίξερ να γίνουν κρέμα.
Βάζουμε το μείγμα της κρέμας να παγώσει για ένα δίωρο περίπου. Ανακατεύουμε ξανά και αφήνουμε πάλι το μείγμα να ξαναπαγώσει.

Μετά από ένα δίωρο (ξανά) παίρνουμε τα δύο μείγματα, κρέμα και σύκο, και εναλλάξ τα τοποθετούμε σε μεταλλικό δοχείο παγωτού να παγώσουν μαζί  φροντίζοντας να μπερδευτεί μέσα στην κρέμα η μαρμελάδα του σύκου και να κάνει όμορφα νερά.

Τη φωτογραφία από τη μαρμελάδα για κάποιο μαγικό λόγο την εξαφάνισα, βολευτείτε με αυτή από την κατσαρόλα και μόλις την ξαναφτιάξω θα την προσθέσω και στο ποστ....χααχαχαχαχ!




Καλή απόλαυση!

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Φανουρόπιτα της Σπεράντζας Βρανά




Καλημέρα σας! Καλή εβδομάδα!

Αύριο ξημερώνει του Αγίου Φανουρίου και  όπως κάθε χρόνο  φτιάχνουμε φανουρόπιτα!

Στο ποστ αυτό είναι γραμμένο και το απολυτίκιο του Αγίου Φανουρίου.

Ξέρετε πια ότι είμαι ανήσυχη και θέλω να δοκιμάζω συνεχώς νέες συνταγές (η συγκεκριμένη είναι πολύ παλιά και την έχει δώσει η ηθοποιός Σπεράντζα Βρανά στην τηλεόραση οπότε είχε κρατηθεί στα κιτάπια και περίμενε τη σειρά της). Τηλεορασόπληκτη τότε όσον αφορά στις μαγειρικές εκπομπές και κατέγραφα ότι μπορείτε να φανταστείτε....αν ξεσαβουρδιστούν ποτέ όσα έχω να μου τρυπήσετε τη μύτη αν και πασέ...χιχιχιιχι!

Οι περισσότεροι από εσάς την ξέρετε τη συνταγή σίγουρα, αλλά εγώ την παραθέτω δεδομένου ότι το μπλογκ έχει και αρχειακό σκοπό ύπαρξης.

Εν έτει 2013 λοιπόν φτιάχνουμε τη παλιά αυτή συνταγούλα που ομολογουμένως είναι πάρα πολύ καλή!


Υλικά

1 κόκκινη φαρίνα
2 κ. γλ. baking powder

1 φλ. ζάχαρη
1 φλ. νερό
1/2 φλ. ελαιόλαδο
χυμός και ξύσμα 1 ακέρωτου πορτοκαλιού

1/2 φλ. ξανθές και μαύρες σταφίδες
1/2 φλ. καρύδι τριμμένο

κανέλα στο πασπάλισμα του χυλού



Εκτέλεση

Χτυπάμε τα υγρά με τη ζάχααρη και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.

Γυρίζουμε το μείγμα σε ελαφρά λαδωμένο ταψί 30 εκατοστών.

Πασπαλίζουμε από πάνω με κανέλα. Εγώ έβαλα κανελογαρίφαλο και στο χυλό μέσα (δεν άντεξα).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για 1 ώρα. 

Οταν βγει, αν θέλουμε πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.



Καλή επιτυχία!

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Παγωτό βανίλια




Καλημέρες γλυκές με υπέροχο παγωτό βανίλια!


Το παγωτό αυτό προέκυψε.....στην πορεία για την παρασκευή άλλου παγωτού που θα ποστάρουμε στη συνέχεια! Στην πραγματικότητα ήταν η βάση του άλλου παγωτού.

Εγινε τόσο απίστευτα τέλειο, κρεμώδες, βελούδινο και πλούσιο σε γεύση που έπρεπε να έχει ξεχωριστή θέση στο μπλογκ για να μη χαθεί! Ορίστε λοιπόν!



Υλικά

1 φλ. ζάχαρη κρυσταλλική 
4 κρόκοι αβγού
1 κ. γλ. αλάτι
3 φλ. κρέμα γάλακτος
1 φλ. γάλα 
2 κ. γλ. εσάνς βανίλιας
2 ερμόλ χτυπημένα σε σαντιγύ


Εκτέλεση

Σε μπεν μαρί με σύρμα χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη για περίπου 5 λεπτά μέχρι να κρεμώσουν και να κιτρινίσει σχετικά το μείγμα.  Αποσύρουμε από τη φωτιά και μόλις το μείγμα κρυώσει λίγο, το γυρίζουμε σε ένα μπλέντερ ή χτυπάμε με το μίξερ (με προσοχή, πιτσιλάει) προσθέτοντας τα υπόλοιπα υλικά.

Βάζουμε το μείγμα σε μεταλλικό δοχείο παγωτού και μετά από 2-3 ώρες το βγάζουμε, ανακατεύουμε μία φορά και ξαναπαγώνουμε για τουλάχιστον 6 ώρες.

Οταν το άνοιξα είδα ότι πράγματι δεν χρειαζόταν άλλο χτύπημα όπως συνήθως θέλουν τα παγωτά μας.   Με βυσσινάκι από πάνω ήταν θεϊκό.

Οι δοκιμές μας με τα παγωτά βανίλια θα συνεχιστούν αλλά νομίζω ότι βρήκαμε πια ΤΟ παγωτό ΜΑΣ.





Καλή απόλαυση!

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Μαρμελάδα σύκο



Τώρα που τα σύκα είναι στο φόρτε τους φτιάχνουμε την αγαπημένη μας μαρμελάδα σύκο και την απολαμβάνουμε!

Τα σύκα είναι ένα γλυκό φρούτο οπότε νομίζω ότι σαν αναλογία το 1 μέρος φρούτο προς μισό μέρος ζάχαρη είναι το πιο νορμάλ, αν κάποιος θέλει τη μαρμελάδα του πιο γλυκιά μπορεί να το κάνει 1 : 1.


Υλικά

500 γρ. σύκα καθαρισμένα και κομμένα
250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 ξύλο κανέλας ή 2 φύλλα αρμπαρόριζας
χυμός μισού λεμονιού



Εκτέλεση

Αν τα σύκα είναι καθαρά, τότε χρησιμοποιούμε και τη φλούδα, τα πλένουμε, τα στεγνώνουμε και τα κόβουμε σε τέταρτα.

Βάζουμε σε ένα μπωλ τα σύκα με τη ζάχαρη και την κανέλα, τα ανακατεύουμε  και τα τοποθετούμε στο ψυγείο για 6 ώρες. Κάντε το από το βράδυ.

Την άλλη μέρα σε κατσαρόλα βαριά ρίχνουμε το περιεχόμενο του μπωλ, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού  και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 35-40 λεπτά μέχρι να αρχίζει να πήζει η μαρμελάδα μας και ουσιαστικά να πιει τα υγρά της. Πιο πολύ θα πήξει καθώς θα κρυώνει. 

Οταν η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη, αποσύρουμε από τη φωτιά και γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα.


Καλή απόλαυση!

Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Τάρτα με καραμελωμένα νεροκρέμμυδα Ζακύνθου, φέτα και κατίκι



Τα φανταστικά, υπέροχα νεροκρέμμυδα Ζακύνθου έκαναν εδώ και δύο εβδομάδες  την εμφάνισή τους σε μεγάλο ΣΜ  και φυσικά τα τιμήσαμε! 




Προσπάθησα με επιτυχία να μη δει την τιμή τους ο Μ. και μου σωριαστεί στο ταμείο (χααχχαχαχ...τα σκασμένα είναι τσιμπημένα για αυτό και παίρνουμε μόνο όσο ακριβώς χρειαζόμαστε, οκ;;;)  και τα έφτιαξα κατευθείαν μία ωραιότατη ταρτούλα που τσακίστηκε αμέσως!


Υλικά (φορμίτσα μακρόστενη για τάρτες)

1 φύλλο σφολιάτας (χρησιμοποίησα το μισό μόνο)

2 νεροκρέμμυδα Ζακύνθου σε λωρίδες
1 κ. σ. ζάχαρη
4 κ. σ. βούτυρο

200 γρ. κατίκι
200 γρ. φέτα
πιπέρι
ρίγανη λίγη



Εκτέλεση

Καραμελώνουμε τα κρεμμύδια σε ένα τηγάνι με λίγο βούτυρο και ζαχαρίτσα και τα γυρίζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου 7 λεπτά να μην έχουν υγρά και να έχουν γλασσαριστεί.

Τα αφήνουμε να σταθούν λίγο, ενώνουμε σε ένα μπωλάκι τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε μέσα σε αυτά.

Σε μακρόστενη φόρμα για τάρτες στρώνουμε ένα κομμάτι σφολιάτας (το μισό φύλλο μου πήρε, αν την φτιάξετε σε στρογγυλή ταρτιέρα θα το απλώσετε όλο) και ρίχνουμε τη γέμιση.

Ψήνουμε στους 160 βαθμούς σε αέρα μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα και τα υλικά μας.






Καλή όρεξη!

Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Φρουτοσαλάτα δροσερή




Μετά από τις μέρες αυτές είπα να συνεχίσω με ένα γλυκό, δροσερό και ελαφρύ ποστ, με μία τέλεια φρουτοσαλάτα που την αφήνες και λίγο στο ψυγείο να παγώσει και την απολαμβάνεις καλύτερα και από γλυκό!


Υλικά

φρουτάκια διάφορα σε φετάκια
δαμάσκηνα, βανίλιες, ροδάκινα, νεκταρίνια, σταφύλια ότι έχουμε στο σπίτι από αυτά

1 κ. γλ. τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
ξύσμα 1 λεμονιού

αν μας αρέσουν ξινά και λίγο χυμό λεμονιού αλλά τα φρουτάκια αυτά από μόνα τους είναι λίγο ξινούλια

2 γενναίες κουταλιές της σούπας μέλι
1 κ. σ. άνθη λεβάντας (πιστέψτε με δίνει ένα ...κάτι στη σαλάτα)
1-2 κ. σ. ζάχαρη κρυσταλλική (αν θέλετε)




Εκτέλεση


Ολα μαζί τα ανακατεύουμε σε ένα μπωλ καλά και τα αφήνουμε στο ψυγείο για να ενωθούν γεύσεις και αρώματα.

"Εκλεψα" λίγο γιατί έβαλα με το μάτι λιγάκι σιρόπι από γλυκό βερύκοκο αλλά αυτό δεν έχει σημασία.

Αφού την αφήσουμε τη σαλάτα μας να κρυώσει, σερβίρουμε σε μπωλάκια και πασπαλίζουμε αν θέλουμε με φιλέ αμυγδάλου ή άλλο ξηροκάρπι της αρεσκείας μας.


**  Αυτό το μείγμα έτσι όπως είναι, ανετότατα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σκαρωθεί μία νόστιμη τάρτα φρούτων είτε με σκέτα φρούτα είτε με κάποια κρέμα.






Καλή απόλαυση και να περνάτε όμορφα!

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Κανελάδα




Με μία δροσιστικότατη και γευστικότατη κανελάδα θα σας ευχηθώ καλή Παναγιά!

Τα υλικά της απλά, μόνο προσοχή να χρησιμοποιήσετε τη γνήσια κανέλα Κεϋλάνης γιατί αυτό που πουλάνε τα ΣΜ γενικώς είναι η λεγόμενη κάσια και έχει τοξικότητα. Δυστυχώς η γνήσια κανέλα κοστίζει παραπάνω αλλά αξίζει να πάρετε ελάχιστη για να σκαρώσετε αυτό το υπέροχο αναψυκτικό!

Κάποιοι βάζουν χρώμα για να πετύχουν αυτό το κοκκινάκι που βλέπουμε στις φωτογραφίες αλλά εγώ την άφησα απλή στο κανονικό της χρώμα. Μια χαρά βγήκε!


Υλικά

1 1/2 λίτρο νερό
750 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
4 φύλλα αρμπαρόριζας 
6 ξύλα κανέλας
4 γαρύφαλλα αν θέλουμε (θέλουμε!!! θέλουμε!!)


Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά μαζί να βράσουν σε δυνατή φωτιά για μισή ώρα και ξαφρίζουμε όσο χρειάζεται.

Προσοχή γιατί κάπου στο μισάωρο πήζει το σιροπάκι μας (αυτό ακριβώς θέλουμε) και αρχίζει να φουσκώνει. Δεν το αφήνουμε για να μη γίνει χάλια η κουζίνα μας. Παραλίγο να την πατήσω για αυτό από πάνω του. 

Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε λίγο να σταθεί και να μην καίει. Σουρώνουμε και γεμίζουμε τα μπουκάλια μας μόλις κρυώσει.

Μπορούμε να την κρατήσουμε εντός και εκτός ψυγείου. Συνήθως κρατάω τα μπουκάλια μου (από πέρσυ που την πρωτοέφτιαξα δηλαδή ....) στο ντουλάπι και όταν την ανοίξω στο ψυγείο αλλά πιστέψτε με όταν αρχίσετε δεν σταματάτε. 

Με μπόλικα παγάκια τώρα το καλοκαίρι είναι ότι καλύτερο! Σερβίρεται με αναλογία 1 προς 3 όπως τα περισσότερα σιρόπια.





Καλή απόλαυση και να περάσετε όμορφα αύριο! 

Χρόνια πολλλά στους εορτάζοντες και σε όλο τον κόσμο! 







Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Τσάτνεϋ βερύκοκο




Καλημέρα! Καλή εβδομάδα!


Την τρέλα μου με τα τσάτνεϋ τη γνωρίζετε!

Τα βερυκοκάκια ίσα-ίσα τα προλαβαίνουμε!

Το έχω ξαναγράψει ότι τώρα που το καλοκαίρι μας προσφέρει σε αφθονία νόστιμα και ζουμερά φρουτάκια, είναι ευκαιρία να τα αξιοποιήσουμε έξυπνα για να συντροφεύσουμε τα κρεατικά μας στα γιορτινά τραπέζια του χειμώνα και κυρίως να κάνουμε χρήσιμα δωράκια στις γιορτές!


Γιατί να μην προσφέρουμε σε φίλους και αγαπημένους κάτι που έγινε με φροντίδα και αγάπη από τα χεράκια μας και να ξοδευόμαστε σε ανούσια χαζοδώρα; Γνώμη μου πάντα και χωρίς παρεξήγηση!


Φέτος κάναμε βερύκοκο και ντοματούλα που θα την ποστάρω προσεχώς! Το τσάτνεϋ αυτό γίνεται και με αποξηραμένα βερύκοκα αφού πρώτα τα μουλιάσουμε για μία ώρα σε 4 φλ. καυτό νερό και μετά όπως είναι με τα υγρά τους, τα γυρίζουμε στην κατσαρόλα. Τώρα όμως που είναι στο φόρτε τους τα φρέσκα βερύκοκα συμφέρει και ποιοτικά και οικονομικά να το φτιάξουμε με φρέσκα


Υλικά

500 γρ. βερύκοκο φρέσκο ή 2 3/4 φλ. αποξηραμένα
10 σκελίδες σκόρδο 
3 κ. σ. τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
1 1/4 φλ. κόκκινο ξύδι
2 φλ. ζάχαρη
1 κ. γλ. αλάτι
1/2 κ. γλ. πιπέρι καυτερό (καγέν)
3/4 φλ. ξανθή σταφίδα
1/2 φλ. κορινθιακή μαύρη σταφίδα
σκορπιστά λίγα κράνμπερις αν θέλω

Εκτέλεση

Στο μούλτι πολτοποιούμε το σκόρδο με το τριμμένο τζίντζερ και 1/4 του φλυτζανιού ξύδι για να πάρουμε ένα ομοιογενή πολτό.

Σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο ρίχνουμε τα βερύκοκα κομμένα σε φετάκια και όλα τα υλικά εκτός τις σταφίδες και τα κράνμπερις και τα φέρνουμε σε βρασμό.

Μόλις πάρουν βράση συνεχίζουμε σε μέτρια φωτιά για 40 λεπτά περίπου και μετά προσθέτουμε τις σταφίδες και τα κράνμπερις και συνεχίζουμε για περίπου άλλη μισή ώρα ανακατεύοντας πάντα και προσέχοντας να μη μας κολλήσει το μείγμα. Αν χρειαστεί χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα.

Το τσάτνεϋ πήζει καθώς κρυώνει.

Ταιριάζει παντού από κοτόπουλο, χοιρινό, σάντουιτς, μέσα σε γλυκόξινες σάλτσες, με τυριά και όπου αλλού μας πάει η φαντασία μας!
 


Καλή επιτυχία!

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Σάλτσα μπάρμπεκιου με ροδάκινο





Η τέλεια, σπιτική  barbeque sauce για να γλασσάρουμε τα ψητά μας ή για να μαρινάρουμε κάποιο κρεατικό πριν το ψήσιμο! Ποτέ δεν μου άρεσε η έτοιμη σάλτσα που έχουν τα ράφια του σούπερ μάρκετ. Μάλιστα προτιμώ να μη χρησιμοποιήσω σε καμία περίπτωση αυτή τη σάλτσα και να απολαύσω τη μπριζολίτσα μου ή όποιο άλλο κρεατικό σκέτο.

Από τώρα και στο εξής όμως δεν έχουμε ανάγκη κανέναν! Λίγα υλικά, "βατά" σχετικά για κάποιον που ασχολείται με την κουζίνα και χωρίς κόπο!

Ετσι αξιοποιούνται και τυχόν παραγινωμένα ροδάκινα που μπορεί να ξεμείνουν!

Πάμε να τη δούμε;


Σε αυτή τη σάλτσα δεν βάζουμε αλάτι γιατί ήδη η κέτσαπ και η γούστερ σως που χρησιμοποιούμε έχουν από μόνες τους.


Υλικά (βγήκαν 3 φλυτζάνια περίπου)

3 κ. σ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
2 κ. σ. τζίντζερ φρέσκο τριμμένο
3 ροδάκινα σε φετάκια
1/2 φλ. χυμός πορτοκαλιού
1/2 φλ. ξύδι (έβαλα μισό κόκκινο και μισό μηλόξυδο)
1 φλ. κέτσαπ
1/3 φλ. μέλι
1/4 φλ. μελάσσα
2 κ. σ. γούστερ σως
1 κ. γλ. καγέν πιπέρι
1 κ. σ. τσίλι σε σκόνη
2 κ. σ. πάπρικα καπνιστή


Στην πάπρικα δώστε βάση, να έχει όμορφο σκούρο χρωματάκι (ζωντανό) και να έχει δυνατό άρωμα και γεύση, στα μπαχαράδικα καλύτερα, όχι από το σούπερ μάρκετ.  Στην ουσία αυτή δίνει την ένταση στη σάλτσα μας.

Μη βάλετε μπαλσάμικο στη σάλτσα, χρησιμοποιήστε απλό ξύδι.



Εκτέλεση

Σοτάρουμε λίγο το κρεμμύδι και το σκόρδο, ρίχνουμε το τζίντζερ και στη συνέχεια τα υπόλοιπα υλικά. Αφήνουμε να πάρει μία βράση το μείγμα και συνεχίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μελώσει η σάλτσα μας για μία ώρα περίπου, μπορεί και λιγότερο.



Προσέχουμε μετά τα 40 λεπτά να μην μας κολλήσει και αποσύρουμε από τη φωτιά όταν η κουτάλα μας αφήνει καθαρό τον πάτο της κατσαρόλας. Δεν πρέπει να έχει υγρά η σαλτσούλα.





Αντί για ροδάκινα θα μπορούσαμε να βάλουμε άλλο φρουτάκι σε τέτοια περίπου ποσότητα για τις αναλογίες που δίνουμε εδώ. Ανετα γίνεται και με δαμάσκηνα ή βερύκοκα, ή ότι άλλο θέλουμε αρκεί να έχει υπόξινη γεύση το φρούτο μας.

Καλή επιτυχία και καλό Σαββατοκύριακο!

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Αλμύρα τσιγαριστή




Αν μου δώσεις επιλογές, σίγουρα δεν θα διαλέξω το κρέας αλλά κάποιο λαχανικό χωρίς όμως να είμαι χορτοφάγος. Απλά δεν με τρελαίνει το κρέας και ειδικά το καλοκαίρι με τόσα τρυφερά, ζουμερά και αγαπημένα σαλατικά και κηπευτικά! 

Αλλο ένα γιαχνιστό σαλατικό σήμερα νηστίσιμο, απλό και γρήγορο!


Υλικά

1 κιλό αλμύρα τρυφερή και καθαρισμένη
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1/2 φλ. ελαιόλαδο
χυμός και ξύσμα 1 ακέρωτου λεμονιού
αλάτι και πιπέρι
2 ντομάτες μεγάλες σε καρεδάκια



Εκτέλεση

Η αλμύρα είναι ένα "ευκολάκι" χορταρικό. Δεν θέλει πολλά, πολλά. Πετάς τυχόν ξερά φυλλαράκια, καθαρίζεις από κάτω το κοτσανάκι και το πας μέχρι να βρεις τρυφερό βλαστό. Αυτό είναι όλο. Ακόμα και ζεματισμένη σαν απλή σαλάτα  είναι πολύ ωραία.

Διαλέγουμε τρυφερή αλμύρα ή κρατάμε μόνο το τρυφερό μέρος. Πλένουμε και στραγγίζουμε την αλμύρα.

Σοτάρουμε χωρίς να καεί το σκόρδο και προσθέτουμε μέσα στο λάδι την χοντροκομμένη αλμύρα να μαραθεί καλά για 5-7 λεπτά.

Αλατοπιπερώνουμε και σκορπίζουμε το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού να πάει παντού. Πριν αποσύρουμε από τη φωτιά ρίχνουμε την ντομάτα και την μαραίνουμε και αυτή για ένα λεπτό.

Αποσύρουμε και σερβίρουμε.



Καλή όρεξη!

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Βλήτα γιαχνί




Τα γιαχνιστά χόρτα δεν τα ήξερα μέχρι που τα είδα στην κουμπάρα μου πριν 3 χρόνια περίπου. Οταν τα είδα, τα είχε κάνει με χόρτα του βουνού και τελικά μετά είδα ότι γίνονται με όλων των ειδών τα χόρτα. Τα βλήτα είναι κατά τη γνώμη μου το τέλειο χορταρικό για αυτή τη συνταγή!

Φαγάκι για όσους νηστεύουν αυτές τις μέρες ιδανικό και πεντανόστιμο!


Υλικά

1 φλ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 πατάτες κομμένες
2 κολοκύθια κομμένα
1 μεγάλη ντομάτα τριμμένη ή 1/2 κονκασέ (ίσως και λίγο παραπάνω)
1 φλ. μαϊντανός ψιλοκομμένος (αν θέλω και λίγο άνιθο)
1 κιλό βλήτα καθαρισμένα και τρυφερά
 αλάτι και πιπέρι

χυμός 1/2 λεμονιού



Εκτέλεση

Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο, προσθέτουμε τις πατάτες και την τριμμένη ντομάτα. Τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση με νεράκι να τα καλύπτει και κατόπιν προσθέτουμε τα βλήτα, αλατοπίπερο και τα κολοκύθια τελευταία για να μην λιώσουν.

Συμπληρώνουμε όσο νεράκι χρειάζεται για να τα βοηθήσουμε να βράσουν και τα αφήνουμε σε  μέτρια φωτιά για 40 λεπτά περίπου.  Στο τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμονιού (κατά τη γνώμη μου παραπάνω από όσο σας γράφω).

Του πάει πολύ η φέτα, μπορούμε να την χονδροτρίψουμε από πάνω.


Καλή όρεξη και καλή εβδομάδα!

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Γκασπάτσο, η κρύα ντοματόσουπα





Κοίτα να δεις τι μαθαίνεις.... όσο ψάχνεις.....

Σύμφωνα με τη Βασιλική Ακαδημία της Ισπανικής Γλώσσας εικάζεται -δεν είναι σίγουρο- ότι η λέξη γκασπάτσο προέρχεται από την Αραβική γλώσσα που μιλιόταν παλιαότερα στην Ισπανία-κατακτητές γαρ, οι οποίοι Αραβες όμως την πήραν από την Ελληνική (γιατί πάντα πίσω από κάθε τι κρύβεται και το ελληνικό στοιχείο ...τσ...τσ.....τσ...!!!), οκ, ξεκολλάω και συνεχίζω...   την Ελληνική λέγω λέξη : "γαζοφυλάκιο". 

Θα μου πείτε τώρα τι' ν' τούτο μάνα' μ;;;;  Γιατί, το ήξερα εγώ;;;  

Αυτό είναι το κουτί μέσα στο ναό όπου έριχναν οι Ιουδαίοι την προαιρετική τους εισφορά που συνήθως ήταν νομίσματα ή  ψωμί (ταρατατάμ!!).  Κουλό αλλά μου άρεσε σαν ερμηνεία, να μη το κρύψουμε, ε; χααχαχαχ!


Αλλη θεωρία υποστηρίζει ότι η λέξη είναι Ρωμαϊκή, αναφέρει την πρακτική των Ρωμαίων να βουτούν το ψωμί σε ξύδι και προέρχεται από το λατινικό "caspa" που σημαίνει υπόλλειμα ή τμήμα εννοώντας τα κομμάτια του ψωμιού. 
 

Αλλη θεωρία λέει ότι προέρχεται από το αραβικό "kubz mushrib" που σημαίνει εμποτισμένο ψωμί.

Γενικά, θεωρείται ότι σημαίνει εμποτισμένο ψωμί.

Δεν θέλω να το μάθω, θέλω να το φάω δεν έλεγε ο αγαπημένος παλιός ηθοποιός για το προφιτερόλ;  Ε, πάμε να το δούμε !






Υλικά

1 κιλό ντομάτες
1 κρεμμύδι 
4 σκελίδες σκόρδο
1 μεγάλο αγγούρι
1 πιπεριά καυτερή
6 κ. σ. ξύδι κόκκινο απλό (μη το φοβηθείτε, το ζητάει)
αλάτι και πιπέρι
1/2 φλ. ελαιόλαδο

3-4 μπαγιάτικες φέτες ψωμί σε κυβάκια


Προαιρετικά 1 αβοκάντο ψιλοκομμένο ή γιαούρτι



Εκτέλεση


Πολύ μου αρέσουν αυτά τα φαγάκια με αυτή την παλιοζέστη! Δεν ανάβουμε μάτι κουζίνας παρά μόνο για να ζεματίσουμε τις ντομάτες μας και αυτό αν πάρουμε μεστές ντομάτες το γλιτώνουμε με ένα απλό τρίψιμο στον τρίφτη. Απλά προσέχουμε τις φλούδες.


Σε βραστό νερό βυθμίζουμε τις ντομάτες για μισό λεπτό, τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις ρίχνουμε σε κατσαρόλα με παγωμένο νερό. 

Χαράζουμε σταυρωτά στον πάτο της ντομάτας και ξεφλουδίζουμε ανετότατα. 

Καθαρίζουμε (οι δικές μου είχαν τα γνωστά αγαπημένα μαδέρια οικοδομής μέσα...γκρρρρρ.....) τις ντομάτες μας, αφαιρούμε ψιλοστίβοντας τες τα πολλά, πολλά ζουμιά και σπόρια και τις ρίχνουμε στο μπλέντερ μαζί με το κρεμμύδι και τα σκόρδα.

Καθαρίζουμε το αγγούρι και αφαιρούμε τα σπόρια. Το ρίχνουμε και αυτό στο μπλέντερ ή το κόβουμε σε μικρά ζαράκια, εγώ δεν το έβαλα στο μπλέντερ.

Πολτοποιούμε και μετά προσθέτουμε το ξύδι, το αλατοπίπερο, το ελαιόλαδο, ψιλοκόβουμε την πιπεριά μέσα (αν θέλουμε) και  προσθέτουμε ή μέσα στη σούπα ή στο σερβίρισμα το ψωμί που το έχουμε ψήσει λίγο στο τηγάνι σκέτο ή με λίγο σκορδόλαδο. Εγώ έβαλα κρουτόν σκέτα από μπαγιάτικο ψωμί που είχα.

* Λάδι, ξύδι και αλατοπίπερο μπορούν να μπουν και κατευθείαν μέσα στο μπλέντερ αλλά εγώ δεν ήθελα.

Διορθώνουμε τη γεύση κατά βούληση εννοείται!

Στο τσακίρ κέφι ψιλοκόβουμε και ένα αβοκάντο μέσα (στο σερβίρισμα γιατί μαυρίζει αν μείνει) και πασπαλίζουμε με τριμμένο αμύγδαλο την ώρα του σερβιρίσματος. Θα το κάνω την άλλη φορά έτσι, τώρα δεν είχα.

Παγώστε τη σούπα στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον, είναι τέλεια!




Καλή όρεξη!