Συνταγή της κυρίας Βέφας που μας την κερνάει η Βάσω! Δεν βάζει φοντάν βανίλιας βέβαια, αλλά έγιναν ωραιότατες. Βγαίνουν στο κλασσικό μέγεθος γύρω στα 30-35 κομμάτια. Το πως σκάει η κόντιτα στο δόντι πλημμυρισμένη από τη σοκολάτα είναι το κάτι άλλο....!!!
Υλικά
1 φλ. νερό
1 φλ. ζάχαρη κρυσταλλικη
2 κ. σ. μαργαρίνη
2 κ.σ. κονιάκ
1 1/2 φλ. φρυγανιά τριμμένη
1 1/2 φλ. καρύδια χοντροκοπανισμένα
1 1/2 φλ. κόντιτα
250 γρ. κουβερτούρα
Για την επικάλυψη
500 γρ. κουβερτούρα
3 κ. σ. καλαμποκέλαιο
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τη μαργαρίνη για 5 λεπτά και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Ρίχνουμε μέσα το κονιάκ και τη φρυγανιά. Προσθέτουμε τα καρύδια και την κόντιτα.
Λιώνουμε τα 250 γρ. κουβερτούρα σε μπεν μαρί και την προσθέτουμε στα υπόλοιπα υλικά.
Πλάθουμε το μείγμα σε ρολό 6 εκατοστών, το τυλίγουμε σφιχτά με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει για κανά τρίωρο.
Μετά το βγάζουμε και κόβουμε φέτες 5 εκατοστών.
Λιώνουμε την κουβερτούρα ( 500γρ) σε μπεν μαρί μαζί με το καλαμποκέλαιο και βουτάμε σιγά-σιγά τα κομμάτια μέσα. Τα βγάζουμε με ένα πηρούνι και τα βάζουμε σε λαδόκολλα στο ψυγείο να παγώσουν.
Οταν παγώσουν, τα τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο και τα διατηρούμε στο ψυγείο.
Η Βάσω έβαλε από ένα φλ. καρύδια και κόντιτα και έγιναν εξίσου υπέροχες. Προφανώς το παίζουμε όπως μας αρέσουν στο δόντι. Αντί για κόντιτα μπορούμε αν θέλουμε να αξιοποιήσουμε γλυκά κουταλιού της αρεσκείας μας (τα ξινόφρουτα καλύτερα) καλά στραγγισμένα και σκουπισμένα βέβαια.
Καλή επιτυχία!
Ιιιιιιιιιιιιι! Τι είπες τώρα;;; Πεθαίνω για καριόκες παρόλο που το καρύδι μου κάνει ζημιά! Μπορώ να τις φάω όλες! Απαππαα! Πειρασμέεεε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπημένες και αρτύσιμες και νηστίσιμες! Φαίνονται υπέροχες οι δικές σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραίες οι καριόκες!!! Εννοείται ότι θα τις φτιάξω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκόμα και στη νηστεία δε μ'αφήνετε εσείς οι καλομαγείρισσες να κάνω δίαιτα!!! Αλήθεια τι είναι η κόντιτα;;; Μήπως να τις φτιάξω και εγώ;;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ τι με κάνεις Εφούλα τι με κάνεις!! Φανταστική ειναι η συνταγη, οι καριόκες φυσικά μου θυμίζουν την Ξάνθη και μ'αρέσει και η νηστισιμη εκδοχή τους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό απόγευμα Εφη μου!
Αυτό το "πως σκάει η κόντιτα στο δόντι πλημμυρισμένη από τη σοκολάτα" τι το ήθελες;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε την έδωσε τώρα και αντί για κόντιτα, θα φτιάξω κομματάκια πορτοκάλι γλυκό, με κάτι φλούδες βιολογικές, που έχω κρυμμένες στην κατάψυξη!!
Βρήκαμε δουλειά....
Να'σαι καλά!!
Καλέ... θέλω!!!!!!!!!!!! Μου αρέσουν πολύ οι καριόκες, αλλά μέχρι στιγμής, τις παίρνω έτοιμες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜμμμ... θα τις κάνω!!!
Φιλιά!!!
Ααααα.... είσαι μεγάλος πειρασμός εσύ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι φαίνονται σούπερ νόστιμες οι άτιμες!!
Φιλάκια!
Τρελαίνομαι...και εδω στο Λονδίνο οι ξενέρωτοι δεν ξέρουν από τέτοια...Πόσο θα ήθελα να είχα τώρα δε λέγεται!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΆντε επιτέλους να γλυκαθούμε κι εμείς οι νηστεύοντες! Ευχαριστούμε για την ωραία συνταγούλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι καριόκες ..και νηστίσιμες..
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν υπάρχει καλύτερο.
Αχ, δεν γίνεται δουλειά με τέτοιους πειρασμούς!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι ωραίες που τι έχεις κάνει! Επαγγελματικό το επίπεδο Έφη μου! Μπράβο!
Ένα απο τα αγαπημένα μου γλυκάκια:)) Τέλειες τις έκανες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚικίτσα, εγώ δεν τις είχα περί πολλού....Μπορώ να σου πω ότι αναθεώρησα!!! Πλούσια γεύση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒαγγελιώ, της Βασούλας μας είναι αλλά εννοείται ότι τις τίμησα και θα τις φτιάξω!
Βάσω φτιάξτες!
Μαρίνα, εμ και συ, και νηστεία και δίαιτα??? Ενα-ένα κάθε φορά...χααχαχαχ!!! Η κόντιτα είναι αποξηραμένα γλασσαρισμένα κομματάκια φρούτων, αν δεν μπορείς να βρεις μπορείς να βάλεις γλυκό κουταλιού καλά στραγγισμένο και σκουπισμένο.
Ερη, φυσικά!!! Πως δεν το σκέφτηκα? Η Ξάνθη είναι κορυφή στις καριόκες!
Δύσπιστε, νομίζω ότι η περιγραφή μια χαρά έγινε! Τη δουλειά της την έκανε πάντως!!! χαχαχα
Ελένη, εύκολες είναι, δοκιμασε να τις φτιάξεις και δεν θα ξαναπάρεις έτοιμες!
Ελενα μου, πολύ γευστικές και νόστιμες! Οχι και πειρασμός! Εσείς δηλαδή τι είστε??χαχαχαχχα!
Pansofix, ξενέρωτοι παιδάκι μου...τι να λέμε τώρα!!!
Emelia, υπάρχουν ένα σωρό νηστίσιμες υπέροχες συνταγές για γλυκάκια που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις άλλες! Δοκίμασε τες και θα πάθεις πλάκα, άσε που είναι και απλές!
Αγγελική μου, τι να κάνω??χαχααχαχ!!! Συνταγή της Βασούλας, όχι δική μου.
Μαράκι, η Βάσω τις έκανε, εγώ απλώς χλαπάκιασα! χαχαχαχα!!
μα αλλη εκδοχη ειναι να στρωθει η ζυμη σε ταπερ και απο πανω να μπει σαντιγυ........εγω βαζω τη φυτικη τη πρασινη και τριβω κουβερτουρα και απο πανω ....μου γλιτωνει κοπο καο χρονο κοριτσια φιλια απο θεσσαλονικη....
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχες! Τις έφτιαξα και φύγαν σε δυο μέρες! Έκανα και μια παραλλαγή μικρή: Τα δύο τρίτα της "ζύμης" την έκανα κλασσικές καριόκες και το υπόλοιπο τρίτο, για δοκιμή, το έκανα μικρά (όχι πολύ) μπαλάκια και το επικάλυψα με κακάο πικρό σε σκόνη, σα σοκολατάκια. Ήταν θεϊκά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια συνταγή, έχει μπει στο αρχείο που θα πάρει η κόρη μου στη προίκα της. Ευχαριστώ!
καληςπερα μπορουμε να παραλειψουμε το βουτυρο΄΄
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα! Αν φοβάσαι να βάλεις λόγω νηστείας, να σε ενημερώσω ότι η μαργαρίνη είναι νηστίσιμο προϊόν με βεβαιότητα. Αν πάλι ρωτάς για άλλους λόγους, βάλε την ίδια ποσότητα σε καλαμποκέλαιο, μπαίνει απλά για να ενώσει τα υλικά, δεν έχει άλλο λόγο. Καλή επιτυχία και καλή Ανάσταση!
Διαγραφή