Λατρεύω τον Gordon, δεν ξέρω...μου βγάζει κάτι,. αυτή η ξινίλα του και το μάτι του τρελού που έχει ώρες-ώρες πολύ μου αρέσει. Τι να κάνουμε ? Καθένας με την ανωμαλία του, να με συγχωρέσετε όσοι δεν τον συμπαθείτε!
Συνταγούλα δική του σήμερα, με αγαπημένες πατατούλες ογκρατέν που νομίζω ότι τις τιμούν όλοι!
Μέσα σε αυτό το φαγάκι μπορούμε να κάνουμε και κάποιες προσθήκες αν θέλουμε, λεπτοκομμένες ροδέλες σελινόριζας ή λεπτές φέτες ρέβας. Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα μας αβγά αλλά βέβαια πάει περίπατο το ντοφινουά έτσι...χααχαχαχαχ!!!
Ξέρατε εσείς ότι άλλο το ντοφινουά και άλλο το ντοφίν σαν ορολογία; Εγώ δεν...το έμαθα κι αυτό!!!
Ξέρατε εσείς ότι άλλο το ντοφινουά και άλλο το ντοφίν σαν ορολογία; Εγώ δεν...το έμαθα κι αυτό!!!
Μυστικό : Αν τα πάμε καλά με το άρωμα σκόρδου, τρίβουμε λίγο μέσα στο ταψί μας πριν βάλουμε τις πατάτες μας.
Υλικά
1 κιλό πατάτες σε λεπτές ροδέλες
λίγο βούτυρο για το ταψί μας
200 ml γάλα φρέσκο
200 ml κρέμα γάλακτος
1 φύλλο δάφνης
1 σκελίδα σκόρδο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
250 γρ. τσένταρ τριμένο
αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο για το πασπάλισμα της πατάτας
Εκτέλεση
Κόβουμε σε μαντολίνο τις πατάτες σε λεπτές ροδέλες.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με το γάλα, το δαφνόφυλλο και τη σκελίδα σκόρδο που την έχουμε σπάσει πολύ λίγο για να βγάλει τα αρώματά της.
Μόλις πάρει βράση αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Στρώνουμε σε ένα πυρέξ λίγο τυρί τριμμένο και τοποθετούμε μία στρώση από πατάτες φροντίζοντας να κάθεται η μία ροδέλα ελάχιστα πάνω στην άλλη. Αλατοπιπερώνουμε.
Συνεχίζουμε να στρώνουμε τυρί και πατάτες αλατοπιπερώνοντας εναλλάξ και τελειώνουμε με τυρί.
Περιχύνουμε με το υγρό μείγμα μας (έχουμε πετάξει το δαφνόφυλλο και το σκόρδο) ελέγχοντας να μην περάσει σε ύψος το υγρό τα 2/3 του ταψιού μας. Μπορεί να μην το πάρει όλο, το τσεκάρουμε.
Αν χρειαστεί πατάμε λίγο τις πατάτες για να πάει το υγρό παντού.
Πασπαλίζουμε λίγο τυρί στην επιφάνεια επιπλέον.
Ψήνουμε για 35 - 40 λεπτά μέχρι να χρυσίσει από πάνω. Αν χρειαστεί σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να μην αρπάξει η επιφάνεια του φαγητού μας.
Αφήνουμε λίγο να σταθεί και σερβίρουμε.
Καλή όρεξη και καλή εβδομάδα να έχουμε!
Καλημέρα Έφη αντί τσένταρ τι προτείνεις;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Ξανθή μου!
ΔιαγραφήΑν μιλάμε γενικά για άλλο τυράκι τότε μία γλυκιά γραβιέρα ή κασεράκι πικάντικο ή μετσοβόνε ή γκούντα νομίζω ότι θα είναι καλό.
Αν μιλάμε από θέμα λιπαρών και διαίτης και αλλάζοντας το αποτέλεσμα βάζουμε κατίκι ή γιαούρτι νομίζω.
Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο τώρα, ελπίζω να σε κάλυψα. Φιλάκια!
Nάτες και οι γκουρμεδιές....σπέσιαλ το φαγάκι, σπέσιαλ και ο Γκόρντον!! Ψάξε να βρεις τα λαζάνια του και αφού τα φτιάξεις πάρε με τηλέφωνο!! Θεϊκά!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλά...έχεις γίνει εκτόις από μαγείρισσα πρώτη που ήσουν και φωτογράφος του απάιχτου...
ΑπάντησηΔιαγραφή( αυτό με το μάτι το ανάποδο και τη ξινίλα να το προσέξεις...)
φιλιάααααααα...καλή εβδομάδα και από δω...-:)))
Εφούλα μου καταπληκτκές!!!θα τις κάνω αυτές τις μέρες~!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!!!
Βρε Εφάκι, το blog σου δεν μου εμφανίστηκε καθόλου σήμερα στην παρακολούθηση ιστολογίων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτός ο blogger έχει αρχίσει πάλι τα τρελά του, χθες κάτι άλλαξε πάλι με τις φωτογραφίες γκκκρρρρρ
Κι όχι τίποτε άλλο, θα έχανα τις πατατούλες σου;-)
Και το σκορδάκι θα τους πήγαινε πάρα πολύ πιστεύω!
Φιλάκια, καλή βδομάδα!
Και ο Γκόρντον μου αρέσει και οι πατάτες, όπως και να είναι μαγειρεμένες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα αν προσθέσεις κρέμα γάλακτος, μοσχοκάρυδο και τσένταρ
έχεις σίγουρη επιτυχία.
MMM πατατούλες νόστιμες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλειο φαγητό!!!
Αν και πολυ θεατρικος και εφετζης ο Gordon δεν μπορω να πω οτι δεν μου αρεσει κιολας γιατι κατα βαθος ενα δικιο σε αυτα που λεει το εχει! Απαιχτες οι πατατουλες του Gordon αλλα αψογη και η δικη σου εκτελση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλακια!