Καλημέρα! Καλή εβδομάδα! Καλό μήνα! Καλό καλοκαίρι να έχουμε!
Σήμερα σας έχουμε την αγαπημένη μας μακαρονάδα! Μακράν!
Οταν ρωτήσω το λόχο πως θέλουν τα μακαρόνια τους, η απάντηση πάντα είναι ομόφωνη!
Αλλά δεν εννοούμε τη μακαρονάδα που είναι παστωμένη στην κρέμα γάλακτος και τα συναφή (αυτή νόμιζα κι εγώ παλιά για καρμπονάρα), μιλάμε για την αυθεντική απλούστατη καρμπονάρα. Ολα τα άλλα είναι απλώς παρεμφερή, νόστιμα αλλά παρεμφερή!
Υλικά
500 γρ. σπαγγέτι βρασμένο σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας
4 μεγάλα αβγά
500 γρ. ζαμπόν μπούτι φουαντρέ τεμαχισμένο σε κυβάκια ή μπέηκον κομμάτι σε κυβάκια
1 φλ. παρμεζάνα τριμμένη
1 φλ. πεκορίνο τριμμένο
φρεσκοτριμμένο μαυροπίπερο
αλάτι
1-2 φλ. νερό από τα βρασμένα ζυμαρικά μας
Εκτέλεση
Βράζουμε το σπαγγέτι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Εμείς το προτιμούμε al dente.
Κρατάμε 1 φλ. νερό από τα βρασμένα ζυμαρικά.
Παράλληλα και όσο βράζουν τα ζυμαρικά, σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε το ζαμπόν (κανονικά θέλει μπέηκον ή παντσετούλα αλλά είπα να δοκιμάσω το ζαμπόν αυτό και πολύ μας άρεσε), μέχρι να
χρυσίσει ή αν είναι μπέηκον να βγάλει τα λιπάκια του. Αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μπωλ χτυπάμε τα αβγά, αλατίζουμε και ενώνουμε καλά με το τριμμένο τυρί.
Ξαναβάζουμε το τηγάνι με το ζαμπόν στην φωτιά, και προσθέτουμε το νερό από τα ζυμαρικά μας.
Ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι το μείγμα τυριών-αβγών και ανακατεύουμε γρήγορα για να μην μας ψηθεί το αβγό μέχρι να αρχίσει να κάνει φουσκαλίτσες το τυρί. Μη φοβάστε το αβγό, με την θερμοκρασία μαγειρεύεται και δεν έχουμε πρόβλημα.
Γυρίζουμε τη σάλτσα μέσα στα ζυμαρικά μας, ανακατεύουμε, τρίβουμε φρέσκο πιπεράκι και σερβρίρουμε.
Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε μόνο πεκορίνο. Εκτός από σπαγγέτι είναι πολύ καλό το πιάτο και με πένες.
Καλή όρεξη και καλή εβδομάδα!
Γιαμ Γιαμ, λατρευω μακαρόνια. Καρμπονάρα το αγαπημένο φαγητό τον Ελλήνων φοιτητών της Ιταλίας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε Εφάκι μου
υγ γιατί το έχουν παρακάνει με την κρέμα γαλακτος, σε κάθε φαγητό.
Το ξέρω, ωραίο πιάτο και αυτό με την κρέμα αλλά όχι καρμπονάρα! Και εμείς όπως έχεις καταλάβει ζυμαρικούληδες είμαστε! Φιλιά!
ΔιαγραφήΕφακι μου ωραια η ιδεα σου να δεσουμε τη σαλτσα σε τηγανι μαζι με τα τυρια, γιατι εγω ακολουθουσα τη συνταγη που ελεγε οτι βαπτιζουμε τα μακαρονια μεσα στο χτυπημενο αυγο, ριχνοντας λιγο λιγο το ζουμι απο τα μακαρονια (ετσι εβραζε το αυγο με η θερμοκρασια των μακαρονιων) και στη συνεχεια εριχνα τα υπολοιπα υλικα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι κατι που δεν πρεπει να ξεχναμε: φρεσκοτριμμενο πιπερακι (ή μειγμα πιπεριων που μου αρεσει να βαζω στο μυλο μου μαζι με κοκκους κολιανδρου) και ελαχιστο ψιλοκομμενο μαιντανο!
Αχ παει η διαιταααααααααααα
Και αυτό που λες το κάνουν, εγώ το βρίσκω πιο άνετο έτσι όπως σας το γράφω εδώ. Γενικά το σκεπτικό είναι να μαγειρευτεί το αβγό με την θερμοκρασία που έχουν κρατήσει τα ζυμαρικά και το όχι καυτό νερό. Από εκεί και πέρα καθενας μας κρατάει αυτό που τον βολεύει σαν τεχνική, εμένα μου φάνηκε καλύτερο αυτό.
ΔιαγραφήΟντως του πάει πολύ το φρέσκο πιπεράκι και ο μαϊντανός !
Καλό μεσημέρι!
Έφη μου και εμένα μου αρέσει η καρμπονάρα χωρίς κρέμα! Την έφτιαχνα όπως λέει η Ελισάβετ στο σχόλιό της. Όμως θα δοκιμάσω και την δική σου μέθοδο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια και καλή βδομάδα!
Φιλιά Αγγελική! :)
ΔιαγραφήΚαλημερα Εφη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελεια η καρμποναρα σου! Οντως αυτη ειναι η αυθεντικη συνταγη για την καρμποναρα, η αλλη με την κρεμα γαλακτος ειναι μαλλον ελληνικη εφευρεση, ασε που γινεται και πολυ βαρια ...
Καλη εβδομαδα!
Βαριά αλλά και εκείνη νόστιμη Μαρίνα μου! χαχαχαχαχ!!
ΔιαγραφήΑυτό που μου κάνει εντύπωση είναι που ακόμα και στη συσκευασία ζυμαρικών πασίγνωστης εταιρίας υπάρχει άσχετη συνταγή ως καρμπονάρα, κρασί, κρεμύδι, κρέμα..κλπ. μέσα. Οταν ήμουν "κουτσαβάκι" ακόμα στην κουζίνα έτσι ξεκίνησα να την φτιάχνω...Αργότερα έμαθα!
Φιλιά και καλό μεσημέρι!
Καρμπονάρα η αγαπημένη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια στα χεράκια σου Εφάκι!
Φιλιά, καλή βδομάδα!
Σε ευχαριστώ Ελενα! Φιλιά!
ΔιαγραφήΜπράβο ´Εφη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜακάρι να την μάθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι!
Σε ευχαριστώ πολύ! Καλό μεσημέρι!
ΔιαγραφήΈχω μπερδευτεί...διαβάζω τελευταία για τη γνήσια καρμπονάρα και κάθε φορά η συνταγή είναι διαφορετική... θα δοκιμάσω κάποια στιγμή την δική σου γιατί μου φαίνεται η απλούστερη... φιλιά !
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό όσο έχω ψάξει έχω καταλήξει ότι αυτή εδώ η εκδοχή είναι η αυθεντική, όλα τα άλλα είναι πεντανόστιμες παραλλαγές-εκδοχές που ίσως θα έπρεπε να τις ονομάζουμε κάπως αλλιώς. Σίγουρα όλες τις βερσιόν τις τσακίζουμε αδίστακτα....χαχααχααχ!! Φιλιά Τζίνα!
ΔιαγραφήΠραγματικά, αυτή είναι η αυθεντική καρμπονάρα. Πριν μερικά χρόνια μας έφτιαξε ένας φίλος Ιταλός και για να πω την αλήθεια τρόμαξα με το ωμό αυγό μέσα στα μακαρόνια, αλλά τελικά αποδείχθηκαν εξαιρετικά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετικότατα θα έλεγα, το μονο που ζητάει αυτό το πιάτο είναι φρεσκότατα και πρώτης ποιότητας υλικά!
ΔιαγραφήΚαλό μεσημέρι!
Καλημέρα με το πιο εξαιρετικό φαγητό του κόσμου μακράν όπως πολύ σωστά λες!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι όντως αυτό είναι το αυθεντικό. Αυγό και νερό από τα ζυμαρικά μαζί με τα υπόλοιπα υλικά που φτιάχνουν την υπέροχη κρεμώδη σάλτσα του.
Πριν λίγα χρόνια που είχα πάει στο Παρίσι παρήγγειλα καρμπονάρα και μου έφεραν μια φωλιά ζυμαρικών στην οποία είχαν εναποθέσει στο πάνω μέρος έναν ωμό κρόκο αυγού τον οποίο έπρεπε να σπάσω με το πιρούνι μου και να ανακατέψω με τα ζυμαρικά.... Χριστέ μου... δεν το άντεξα αυτό κι επέστρεψα το πιάτο...
Αλλά τα δικά σου Εφη είναι αυτό που λέμε να τρως μέχρι σκασμού!!
Δίκιο έχει ο λόχος και το ζητάει ομόφωνα!!
Καλημέρα!
Wow!!! Αυτό και αν είναι παρουσίαση! Εγώ θα το έκανα πάντως...χιχιιχιχιχ!!
ΔιαγραφήΑν υπήρχε τρόπος θα τρεφόταν ο λόχος μόνο με τέτοια, ευτυχώς που έχουν τρελή μάνα και τα ταϊζει τα πάντα...χααχααχαχαχ!!! Καλό μεσημέρι Χρυσαυγή!
μμμμμμ....αγαπημένο φαγητό....και όπως το έφτιαξες ακόμη πιο αγαπημένο....να σαι καλά
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μεσημέρι Παναγή! :)
ΔιαγραφήΠολύ ωραία! Γεια στα χέρια σου:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ Μαράκι μου! Φιλιά!
ΔιαγραφήΜπράβο Έφη μου, τέλειο πιάτο και αγαπημένο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια!!!
Αγαπημένο δεν λες τίποτα! Φιλιά Ελένη μου!
ΔιαγραφήΜιαμ! Την κάνω κι εγώ πού και πού!
ΑπάντησηΔιαγραφή