Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Γεμιστά με πληγούρι




Τα γεμιστάκια αλλιώς, πιο υγιεινά, με υψηλή διατροφική αξία το πληγουράκι που όπου μπει κάνει μικρά θαύματα!

Πληγούρι, πλιγούρι, μπλουγούρι, πουργούρι, χόντρος ή αλεσμένο σιτάρι, όπως και να το συναντήσεις είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες, έχει πιο χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη από άλλα δημητριακά και αντικαθιστά επάξια το ρύζι και τα λευκά ζυμαρικά. 

Το πληγούρι πέρα από όλα του τα καλά δεν διαθέτει ένα βασικό αμινοξύ που περιέχουν τα όσπρια.




Σε όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου οι μάγειρες των αγροτικών περιοχών ήξεραν πως να ξεραίνουν το σιτάρι στον ήλιο στις σκεπές των σπιτιών τους μέχρι που ο φλοιός διαχωριζόταν από τον καρπό.  Κατόπιν έβραζαν το σιτάρι μέχρι να ανοίξει. Οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία από το εξωτερικό στρώμα διαλύονταν στο νερό και κατόπιν απορροφούνταν εκ νέου από το ενδοσπέρμιο. Το βράσιμο εξουδετέρωνε τα μικρόβια και τα έντομα. Υστερα ο καρπός απλωνόταν και πάλι στον ήλιο για να ξεραθεί. Αυτό ήταν το πληγούρι!

Το ταξίδι του περνάει από όλη την Ανατολική Μεσόγειο, την Ελλάδα, την Τουρκία, μέσα από το Λίβανο, τη Συρία, την Ιορδανία, Ισραήλ και Παλαιστίνη, μέχρι το Ιράκ και τέλος Αίγυπτο και Τυνησία!




Αποτέλεσε το βασικό τρόφιμο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στη μαγειρική σε αυτά τα μέρη του κόσμου το πληγούρι σερβίρεται σπάνια μόνο του, ενώ σχεδόν πάντα συνδυάζεται με όσπρια (ειδικά ρεβύθια και φακές) και συχνά συνοδεύει αρνί, κατσίκι και κοτόπουλο για να είναι πλήρες το πιάτο.

Στην Ελλάδα συναντάμε τις περισσότερες συνταγές με πληγούρι στην Κρήτη και αρκετές στην Μακεδονίτικη κουζίνα ίσως και λόγω επιρροών από τους Μικρασιάτες.

Οι πληροφορίες είναι της Νταϊάνας Κόχυλα από τα "Νέα".







Υλικά

8 ντομάτες
2-3 πιπεριές
(εγώ κούφωσα πιπεριές κέρατο και 1 μεγάλο κρεμμύδι γιατί δεν είχα άλλες πιπεριές)

Για τη γέμιση

1 πιπεριά κόκκινη σε καρεδάκια
1 πιπεριά πράσινη σε καρεδάκια
1 πιπεριά κίτρινη σε καρεδάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 φλ. ελαιόλαδο

1 ποτήρι νερού πληγούρι
1 ποτήρι νερού χυμός ντομάτας
1 ποτήρι νερό
αλάτι και πιπέρι

1/2 μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος στο τέλος

1/2  ποτήρι νερό επιπλέον για το ψήσιμο και λίγο ελαιόλαδο



Εκτέλεση

Κουφώνουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές.

Πολτοποιούμε τη σάρκα της ντομάτας αφού έχουμε αφαιρέσει τα σπόρια και τα υγρά της πρώτα.

Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και τις πιπεριές και αφού μαραθούν καλά, προσθέτουμε το πληγούρι και το σοτάρουμε και αυτό με τα λαχανικά για 2 λεπτά.

Προσθέτουμε ύστερα το χυμό ντομάτας, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το 1 ποτήρι νερό μέσα για να βοηθήσουμε το πληγούρι να σιγοβράσει για 10 λεπτά.

Αφαιρούμε από την εστία και πασπαλίζουμε με το μαϊντανό.

Γεμίζουμε τα λαχανικά μας και τοποθετούμε σε ταψί όπου συμπληρώνουμε 1/2 ποτήρι νερό και τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο από πάνω.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς σε αέρα για 1 ώρα, το πρώτο μισάωρο σκεπασμένα.



Καλή όρεξη!

3 σχόλια:

  1. Πω πω, μου τρέχουν τα σάλια! Αυτό με το κρεμμύδι το θέλω τώρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα έχω μαγειρέψει έτσι καθώς και τα ντολμαδάκια..τα δοκίμασα με αυτό το τρόπο στη Τουρκιά για πρώτη φορά και μου άρεσαν .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εξαιρετική παραλλαγή που ταιριάζει απόλυτα με τα γούστα μου και απορώ που δεν την έχω δοκιμάσει ποτέ! Τέλεια η ιδέα σου, Έφη μου! Εύγε!!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!