Το crithmum maritimum ή αλλιώς κρίθμον το παράλιο είναι πολυετής πόα, λεία και σαρκώδης με αποξυλωμένη βάση που φτάνει σε ύψος έως τα 50 εκατοστά. Εχει έρπουσα ρίζα (απλώνεται σε παραφυάδες) και όρθιο βλαστό. Ξεκινάει η άνθισή του από το Μάιο-Ιούνιο μέχρι και τον Οκτώβριο και το συναντάμε σε παραθαλάσσιες και αμμώδεις εκτάσεις όπως και σε βράχια.
Από τα χρόνια του Ιπποκράτη θεωρείται φυσικό ιατρικό με διουρητικές, εμμηναγωγές και αποτοξινωτικές ιδιότητες. Το φυτό περιέχει αιθέρια έλαια, μεταλλικά άλατα, ιώδιο και βιταμίνες, στοιχεία ορεκτικά και τονωτικά κατά τους διατροφολόγους.
Τα φύλλα του συλλέγονται πριν ανθίσει και τρώγονται ωμά, σαν σαλάτα ή τουρσί και εννοείται ότι μία χωριάτικη σαλάτα που θέλει να σέβεται τον εαυτό της πρέπει να το περιλαμβάνει (ή το κριταμάκι ή κάπαρη με καπαρόφυλλα!).
Κόπος δεν απαιτείται για να μαζευτεί, σκαρφαλώστε και μαζέψτε το όπου το βρείτε, τώρα που ανοίγει ο καιρός και θα αρχίσουμε τις θαλασσοεκδρομές μας, μαζεύουμε όσο βρούμε. Οσο πιο πολύ, τόσο πιο πολύ και το τουρσάκι μας.
Υλικά
κρίταμα (περίπου 3 σακούλες)
χονδρό αλάτι μπόλικο (κατά βούληση)
2 φλυτζάνια
ξύδι μπόλικο (κατά βούληση)
1 μπουκάλι περίπου έβαλα
σπορέλαιο για τη διατήρηση
αν κάνετε λίγη ποσότητα βάλτε ελαιόλαδο αντί για σπορέλαιο, εγώ αυτό το έφτιαξα πέρσυ τον Αύγουστο και το είχα σε σπορέλαιο, το χειμώνα το ελαιόλαδο το παγώνει, οπότε πράξτε αναλόγως.
Εκτέλεση
Η διαδικασία για να φτιαχτεί είναι επίσης εύκολη, το μόνο που κάνουμε είναι να συλλέξουμε τρυφερό βλαστό, τις κορφούλες δηλαδή με λίγο βλαστό από κάτω, τις καθαρίζουμε από κίτρινα και ξερά φυλλαράκια και τις ξεπλένουμε πολύ καλά σε νεράκι.
Σε κατσαρόλα βάζουμε πολύ νερό, το αλάτι και το ξύδι να βράσει και μόλις πάρει βράση, τοποθετούμε τα κρίταμα.
Αν είναι φρέσκα, δηλαδή αν τα μαζέψουμε τέτοιο καιρό που είναι πολύ τρυφερά, τα αφήνουμε να ζεματιστούν μόνο 2 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα.
Τα δικά μου ήταν "ψωμομένα" γιατί όπως λέω πιο πάνω μαζεύτηκαν τον Αύγουστο και τα άφησα 5-7 λεπτά. έγιναν μια χαρά και τραγανά όσο πρέπει.
Οταν κρυώσει λίγο η κατσαρόλα μας, ρίχνουμε το περιεχόμενο της μέσα σε αποστειρωμένα βάζα μαζί με το νερό του βρασίματος και συμπληρώνουμε σπορέλαιο.
Οσο μένει στο ξυδόνερο με το αλάτι του, τόσο ψήνεται αλλά δεν μαλακώνει πολύ, μη το φοβηθείτε.
Σερβίρεται τέλεια με την ντοματοσαλάτα μας ή πάνω σε φρυγανισμένο ψωμάκι με φέτα και ελαιόλαδο σαν τσιπουρομεζές!!!
Δεν περιγράφω άλλο!!
Εδώ ακριβώς, θα ήθελα να ευχαριστήσω πάρα πολύ την αγαπημένη μας Vita, κατά κόσμον Κρήτη:γαστρονομικός περίπλους για την καθοδήγηση και το διάλογο που είχαμε τότε, μέχρι να καταλήξω πως θα το φτιάξω! Η βοήθειά της υπήρξε πολύτιμη!
Καλό μεσημέρι!
Έφη που βρήκες;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΞανθή μου είχα μαζέψει στο Κατακάλι της Κορίνθου και όλες τις υπόλοιπες από την Κεφαλονιά όπου είναι γεμάτος ο τόπος!
ΔιαγραφήΠριν 2 περίπου εβδομάδες όμως έβαλε φωτό ο Βασίλης Καλλίδης με τρυφερούλι κρίταμο κάπου στη Νότια Αττική αν δεν κάνω λάθος! Θα το βρεις πάνω στα βράχια και σε άκρες παραλίας. Είναι γεμάτος ο τόπος!
Σε ευχαριστώ Έφη με τα προβλήματα που έχω που να πάω κι εκδρομή.
ΔιαγραφήΠέρσι είχα βρει στη Γη το είχε φέρει ο Σωτήρης το ραδίκι αλλά κι εκεί έχω 15 μέρες να πάω.
Γευστικές περιγραφές!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣήμερα γνωρησα το κριταμο και με τις οδηγίες σας το δοκιμασία όμως θα θεία τη συμβουλή σας δοκιμασία της κάππαρης με τον ίδιο τροπο παραγωγης όμως είδα οτι στο βάζο μέσα και πανω στη κάπαρη έχει άσπρα στηρίγματα μοιάζει με μούχλα κάτι κάνω λάθος να την πετάξω;ευχαριστώ πολυ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα σας! Κάπαρη δεν έχω φτιάξει ακόμα αλλά μήπως αυτό που είδατε ήταν από την ένωση του αλατιού με το ξύδι; Αυτό βέβαια σε περίπτωση που έχει γίνει σωστά η αποστείρωση βάζου. Σας παραπέμπω εδώ για την κάπαρη : https://www.cretangastronomy.gr/2014/07/%CE%BA%CE%AC%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CF%83%CE%AF-%CE%BC%CE%B5-%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%84%CF%81%CF%8C%CF%80-2/
ΑπάντησηΔιαγραφή