Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με κουκουνάρι και σταφίδες

Κατάφερα να μπω ξεκλέβοντας λίγο χρόνο για να ευχηθώ σε όλους σας καλή Σαρακοστή!



Κερνάμε γλυκάκι σήμερα και επειδή είμαστε και λίγο παραδοσιακοί τύποι με μεγάλη αγάπη για την πολίτικη κουζίνα, κερνάμε χαλβά σιμιγδαλένιο! Αγαπημένο μου γλυκάκι από μικρό παιδί, που μου τον έφτιαχνε η μαμά μου με το κουτάλι, νομίζω λεγόταν κουταλήθρες ή κάνω λάθος???


Η δοσολογία και αυτή παραδοσιακή!  Εχουμε στο μυαλό μας τη σειρά : 1, 2, 3 ,4

1 φλ. ελαιόλαδο απαλό (όχι γεμάτο, λίγο πάνω από τα 3/4 του φλυτζανιού)
2 φλ. σιμιγδάλι χονδρό
3 φλ. ζάχαρη κρυσταλλική
4 φλ. νερό
1 φλ.  κουκουνάρι (ή όσο θέλω)
σταφίδες (κατά βούληση και αυτές)
1 ξυλάκι κανέλα
1 φλούδα λεμονιού (ακέρωτη)



Εκτέλεση

Ξεκινάμε παράλληλα σε δύο κατσαρόλες να δουλεύουμε. Στην μία φτιάχνουμε το σιρόπι και στην άλλη καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα το κουκουνάρι να καβουρδιστεί ελαφρά και να βγάλει τα αρώματά του. Υστερα ρίχνουμε και το σιμιγδάλι να καβουρδιστεί καλά και προς το τέλος πριν προσθέσουμε το σιρόπι ρίχνουμε και τις σταφίδες.

Οσο πιο πολύ δουλέψουμε το καβούρδισμα του σιμιγδαλιού, τόσο πιο σκούρος βγαίνει ο χαλβάς μας.


Στην άλλη  κατσαρόλα, ετοιμάζουμε το σιρόπι μας με τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα και τη φλούδα λεμονιού. Μόλις πάρει βράση, αφήνουμε για 4 λεπτά και σβήνουμε. Αφαιρούμε το ξύλο κανέλας και τη φλούδα λεμονιού.

Με προσεκτικές κινήσεις (μην καούμε κιόλας, γιατί τσιτσιρίζει σαν παλαβό) ρίχνουμε το σιρόπι μέσα στο χαλβά με μία κουτάλα σιγά-σιγά και ανακατεύουμε να το τραβήξει το σιμιγδάλι.



Μόλις το ρίξουμε όλο συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει καλά το μείγμα και σβήνουμε το μάτι.

Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε να σφίξει ο χαλβάς λίγο.

Οταν ηρεμήσει λιγάκι τον τοποθετούμε σε μία όμορφη φόρμα και σερβίρουμε όταν έρθει η ώρα. Για τους λάτρεις της κανέλας, πασπαλίζουμε το χαλβά μας από πάνω με επιπλέον κανελίτσα!




Καλή σας απόλαυση!

Ελπίζω να περάσατε όλοι καλά σήμερα!
Καλή Σαρακοστή!

13 σχόλια:

  1. ΓΕΙΑ!!
    ΤΕΛΕΙΟΣ Ο ΧΑΛΒΑΣ ΣΟΥ!!!
    ΦΙΛΙΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραίος ο χαλβάς... δεν τον έχω δοκιμάσει ποτέ με σταφίδες και κουκουνάρι. ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φαίνεται καταπληκτικός! Ιδίως το κουκουνάρι μου έκανε εντύπωση! Καλή Σαρακοστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θέλω μεγάαααααλο κομμάτι!!
    Καλή Σαρακοστή Εφάκι, ελπίζω να πέρασες όμορφα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Διαχρονικό, εύκολο και υγιεινό γλυκό που αρέσει σε όλους

    Καλή Σαρακοστή!

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπημένο γλυκό.
    Καλή σαρακοστή

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λατρεμένο γλυκό!!!!
    Από εβδομάδα που λένε ότι θα φτιάξει ο καιρός λες να τον πιούμε εκείνον τον καφέ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο ρε μάνα μου! Τουλάχιστον το μάτι δεν παχαίνει!!! Καλή σαρακστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. KAΛΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΦΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑΣ!!
    ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΛΗ ΜΟΥ!!
    Ο ΧΑΛΒΑΣ ΤΕΛΕΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΥΓΕΙΙΝΟ ΓΛΥΚΑΚΙ!!
    ΣΕ ΦΙΛΩ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. καλή Σαρακοστή φιλενάδα...
    στείλε κι από δω...ο δικός μας τελείωσε...
    ( σάμπως ο δικός σας θα υπάρχει...???)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν είχα σκεφτεί ποτέ την εκδοή με το κουκουνάρι!!
    Τέλεια!
    Thanks

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εχω μία υποψία ότι και με άλλα φρουτάκια αποξηραμένα θα γίνεται πολύ ωραίος! Θα κάνω δοκιμές και θα σας πω!

    Αστεράκι, χτύπα τηλέφωνο!

    Βιβ, να'ταν κι άλλος!!!

    Κορίτσια να είστε καλά!
    Καλή Σαρακοστή σε όλες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!