Το τι ευτυχία έχω από τότε που μένω τόσο ...κοντά στο γνωστό "πορτοκαλί" σούπερ μάρκετ στην Αχαρνών...(σε 15 λεπτά με τα πόδια εκεί είμαι..χιχιχι!!!) δεν λέγεται!
Η εκτίμησή μου για αυτό είναι μεγάλη ειδικά από όταν άρχισε να φέρνει πιο ασυνήθιστα υλικά μαναβικής όπως το σχοινόπρασο ας πούμε που εγώ προσωπικά στην περιοχή μας δεν έχω ξαναδεί και το μάτι μου να είστε σίγουροι ότι είναι ραντάρ κανονικό....όχι, παίζουμε!
Πλέον δεν παρακαλάω για να με πάνε...πάνε αυτά...μόλις άκουγε που ήθελα να με πάει ...πέταγε εξανθήματα...αρρώσταινε...όλα τα πάθαινε...Μάριε κούλαρε, με ξεφορτώθηκες!!!
Στην τακτική μου λοιπόν βόλτα....έπεσα πάνω στα κολοκάσια....και δεν γίνεται να μην το δοκιμάσουμε??? Γίνεται???
Γενικά το έχω αυτό...όταν μου καρφωθεί κάτι στο κεφάλι θα το κάνω έστω και για δοκιμή...να δούμε τι είναι... Το πήρα λοιπόν και επειδή το σκασμένο είχε 4 ευρώ αν θυμάμαι καλά, το κιλό, πήρα μόνο ένα που ήταν κοντά στο κιλό από μόνο του....μην το χρυσοπληρώνουμε και μας βγει και μάπα δηλαδή...αφού είπαμε ...άγνωστης ταυτότητας μαναβικό αντικείμενο....
Πρόκειται για αμυλούχο κόνδυλο με γεύση σαν της πατάτας που συναντιέται πολύ στην Ικαρία και στην Κύπρο.
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=84&artid=4615469
Ψάχνω συνταγούλες, καταλήγω σε μία του Ευτύχη από το mamakouzina, νομίζω την είχα δει κιόλας την εκπομπή τότε που παιζόταν...σιγά μη μου ξέφευγε εκπομπή μαγειρικής...χαχαχα!!! και να' μαστε τώρα να μαγειρεύουμε κοτόπουλο με κολοκάσι!
Υλικά
3 μπούτια κοτόπουλο (είπαμε δοκιμή το πάμε...)
1 κολοκάσι σε χοντρές φέτες (υπάρχει και κολπάκι από ότι λέει ο Ευτύχης, δείτε κάτω-κάτω)
1 1/2 μεγάλο μάτσο σέλινο (όχι σέλερυ)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλ/νο
1 1/2 κ. σ. πελτές τομάτας
1 κύβος λαχανικών (για αυτό προσοχή με το αλάτι μας), προαιρετικός
1 κύβος λαχανικών (για αυτό προσοχή με το αλάτι μας), προαιρετικός
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
χυμός 1 λεμονιού
ελάχιστη ζάχαρη
Εκτέλεση
Στο ελαιόλαδο σωτάρουμε το κρεμμύδι και ρίχνουμε το κοτόπουλο να πάρει χρωματάκι.
Προσθέτω το κολοκάσι, το σέλινο, τον πελτέ, αλατοπιπερώνω και αφού προσθέσω νεράκι ίσα να το σκεπάζει, χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω να σιγοβράσει.
Καλή σας όρεξη!
Κολπάκι
Ο Ευτύχης λοιπόν λέει ότι το κολοκάσι το κόβουμε φετούλες "τσακριστά", δηλαδή να ακουστεί το τσακ μέσα στη ρίζα. Γυρίζουμε το μαχαίρι μας στριφογυριστά και βγάζουμε κομμάτια-κομμάτια τη ρίζα. Ετσι το έκανα, για να δούμε!
Απίστευτο έγινε, θα ξαναπάρω και θα πειραματιστώ κι άλλο οπωσδήποτε!!!!
Απίστευτο έγινε, θα ξαναπάρω και θα πειραματιστώ κι άλλο οπωσδήποτε!!!!
Ενδιαφέρουσα η συνταγή και η περιγραφή της.Δεν μας είπες όμως τι γεύση έχει το κολοκάσι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣαν την πατάτα είναι, λίγο πιο αμυλώδες και με το σελινάκι και τη σάλτσα απίθανο!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήthalassamov writing
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ αχ Έφη μου!!!
πάτησες μεγάλο πόνο τώρα γιατί όλο λέω πως το πεθυμώ κι όλο αναβάλλω την επίσκεψη στο ασιάτικο μπακάλικο.
Λοιπόν, το κολοκάσι είναι αυτό που άλλοι λαοί-της Αφρικής, της Ασίας και της Αμερικής-αποκαλούνε γιαμ, ταρό, ταπιόκα, κλπ κλπ. Στην Κύπρο επιμένουμε ... λατινικά! :))))))
Βέβαια το κόκκινο χώμα της Κύπρου-δεν ξέρω για της Ικαρίας-ίσως να δίνει ελαφρά διαφορετική γεύση στον βολβό.
Στα κρασοχώρια το φτιάχνουμε με κρασί, σε άλλες περιοχές με λεμόνι. Σκέτο-νηστίσιμο ή με κρέας, και βέβαια με κουπέπια!
Αν σου άρεσε το κολοκάσι πρέπει όπως και δήποτε να το φτιάξεις με ντολμαδάκια!
Ο λόγος που κόβουμε έτσι το κολοκάσι,και μια φίλη μου Καμερουνέζα έτσι κόβει τα γιαμς, τσακριστά, είναι για να μην λιώσει στο μαγείρεμα. Επίσης ΔΕΝ το πλένουμε, καθαρίζουμε κι ξεφλουδίζουμε μόνο πολύ προσεκτικά τον βολβό.
Συγγνώμη για το σεντόνι!!!
ο τσελεμεντές για εργένηδες!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημερες!
Έφη ποιο είναι αυτό το Σ/Μ;;αν δεν θες να το γράψεις εδώ στείλε το μου σε μήνυμα σε παρακαλώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα
thalassamov, τι ζητάς συγγνώμη καλέ??? Καλά κάνεις και τα λες, σάμπως τα ήξερα, από εσένα τα έμαθα! Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες...για πες κι άλλα για τα ντολμαδάκια να μάθουμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΞανθή, το Σκλαβενίτη στην Αχαρνών λέω, τον μεγάλο, δεν έχω δει στα συνοικιακά, αλλά αν υπάρχει και στα ασιατικά όπως λέει η thalassamov τότε ρίξε μια ματιά και εκεί μήπως βρεις αν σου πέφτει μακριά το ΣΜ!
Dark13Sun, όχι και τσελεμεντές...κοκκινίζω τώρα! χαχααχχα!!!!
Καλημέρες!
Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή , μπράβο Έφη μας :-) καλημέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ήξερα το κολοκάσι, αλλά δεν το έχω μαγειρέψει ποτέ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣίγουρα είναι πολύ νόστιμο και στην Κυπρο το χρησιμοποιούν πολύ.
Το κοτόπουλο έγινε σούπερ.
Φιλιά
Το κολοκάσι δεν το ήξερα αλλά μόνο με την παρουσιαση με προκαλεί!
ΑπάντησηΔιαγραφήThanks για τη συνταγή!
Ευχαριστώ πολύ, έχω κοντά μου μικρά και σχεδόν πάντα ψωνίζω από εκεί, δεν έχω προσέξει πολύ τη μαναβική γιατί έχω δεν αλλάζω τη λαϊκή με τίποτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑφροδίτη, Μάριον, Χαρά καλημερίζω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΞανθή και εγώ τη λαϊκή με τίποτα δεν την αλλάζω αλλά λέμε για τα περίεργα τώρα...στη λαϊκή δεν βρίσκω τέτοια!
Ούτε το έχω δει πουθενά, ούτε το έχω δοκιμάσει. Θα με βάλεις να ψάχνω μου φαίνεται :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕφη καλημέρα...δεν το ξέρω το κολακάσι, δεν είδα ποτέ και δεν έφαγα ποτέ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά
Από χθες το βράδυ που είδα τον τίτλο, είχα μεγάλη περιέργεια για το συνοδευτικό του κοτόπουλου!! Ήταν τόσο μεγάλη η κούραση, που δεν είχα κουράγιο για "βόλτες" και το άφησα για σήμερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν το έχω δοκιμάσει το κολοκάσι... Αγόρασα πάντως πρόσφατα από τη λαϊκή πατάτες από την Κύπρο και τις βρήκα εξαιρετικές!!
Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση και πολύ νόστιμο αποτέλεσμα κατά τας (περι)γραφάς :))
Φιλιά πολλά
Καλό μεσημέρι Έφη μου
Πολύ ωραία συνταγή, το έχω ακούσει το κολοκάσι αλλά δεν το έχω μαγειρέψει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο συγκεκριμμένο Σ/Μ πηγαίνω για καφέ τα Σάββατα με την πεθερά μου, ξέρεις στον πάνω όροφο, και όλο χαζεύω στα βιβλία μαγειρικής, αγοράζω κιόλας φυσικά. Να δώσουμε κανένα ραντεβού εκει για καφέ;
Φιλιά πολλά.
Ρένα, ανάβω φωτιές???χαχαχα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔήμητρα το βλέπω χρόνια αλλά δεν το πλησίαζα, και έτσι πήρα την απόφαση. Είπα δοκιμή είναι, τι έγινε??
Γιώργο, και εγώ από περιέργεια το πήρα!
Μαρία δεν ξέρεις πόσο κοντά είμαι...μία γέφυρα με χωρίζει...και αυτός ο πάνω όροφος...πόσο ενδιαφέρον είναι, ε???? Βεβαίως για συνάντηση όποτε θέλεις, να προλάβω να παρκάρω τα πιτσιρίκια μόνο!
Καλό μεσημέρι!!
Κυπριακό μαναβικό! Αχ, μαχαίρι στην πληγή της δόλιας μάνας που το παιδάκι της πάει φαντάρος στην Κύπρο την Πέμπτη:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν το έχω φάει ποτέ αλλά πολύ θα ήθελα να το δοκιμάσω!
Χμμμμμ ενδιαφέρον!!!! μόλις βρω θα πάρω
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια
Έφη μου, φαινεται πολύ ενδιαφερον... πρωτη φορα το ακουω και το βλεπω και θα το ψαξω.. αν και δεν εχει παρει κατι το ματι μου σε κανενα ΣΜ στη Θεσσαλονικη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ μου άρεσε η συνταγή αλλά πιο πολύ η περιγραφή σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρία, καλός φαντάρος ο γιόκας σου! Με το καλό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντε, τώρα σίγουρα θα δοκιμάσεις!
Αστεράκι, Ελπινίκη, δοκιμάστε το!
Πόπη, τι να κάνω? Είναι και αυτό το κατάστημα σαν το άλλο με την μαντεμένια...σπηλιά του Αλη μπαμπά!
Καλό βραδάκι!
πολυ πρωτοτυπο φαγητο! μου ανοιξες την ορεξη βραδιατικο!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπημένο φαγητο των παιδικών μου χρόνων. Γίνεται και με χοιρινό. Διατηρειται αψογα στην κατάψυξη καθαρισμένο και κομμένο σε σακουλίτσα. Απ εκει απευθείας στην κατσαρόλα χωρις ξεπάγωμα.
ΑπάντησηΔιαγραφή