Φοβερό γλυκό με αγνά υλικά και νηστίσιμο, που μας το έφτιαχνε η μαμά μου και όποτε βρεθώ στο χωριό ή στείλουν (Αγρίνιο) και το έχει φτιάξει η θεία μου...το τσακίζω αλύπητα!!!
Είναι εκπληκτικό το πόσο ωραία γλυκά βγαίνουν με τα πιο απλά υλικά...
Υλικά για μεγάλο ταψί
1 1/2 kg ζάχαρη κρυσταλλική
1 1/2 kg σιμιγδάλι ψιλό
2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 lt νερό
750 ml ελαιόλαδο
χυμός 1 1/2 λεμονιού
1 ξύλο κανέλας και αν θέλω 1 φλούδα λεμονιού
σουσάμι για πασπάλισμα και ασπρισμένα αμύγδαλα που μπήγω σε κάθε κομμάτι
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, βάζουμε νερό + λάδι + ζάχαρη + κανέλα + φλούδα λεμονιού (όλα μαζί) και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Την φλούδα και το ξύλο κανέλας τα πετάω μόλις πάρει βράση.
Οταν αρχίσει να ξεκολλάει το μίγμα από την κουτάλα, το γυρίζω σε ταψί λαδωμένο και πασπαλισμένο με λίγο σουσάμι και το στρώνω λίγο με ένα κουτάλι και με βρεγμένα χέρια για να λειάνει η επιφάνειά του.
Χαράζω σε κομμάτια και μπήγω στη μέση κάθε κομματιού από ένα αμύγδαλο. Πασπαλίζω με σουσάμι, κρυσταλλική ζάχαρη και αν θέλω με λίγη κανελίτσα και ψήνω στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.
Καλή σας απόλαυση!!!
πραγματικά η απλότητα της συνταγής εγγυάται απόλαυση δίχως περιττά υλικά και στολίδια, παμπάλαια η συνταγή- εγγύηση νοστιμιάς, οπότε ξέρεις εσύ βάλε μου διπλή μερίδα για σιγουριά!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγινε, έγινε! Καλά, είχα καιρό να φάω και κοντεύω να πάω από τυμπανισμό απόψε...χαχαχα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εμείς στην πείνα κυρία Έφη...απαράδεκτον. Ακόμη περιμένω το ταπεράκι. Πλάκα πλάκα αν την είχα τώρα θα την εξαφάνιζα, έχω και μια απίστευτη υπογλυκαιμία σήμερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήεγω είμαι από τους τυχερούς..!!! ¨) εχθές εφαγα το γλυκάκι και το απόλαυσα!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήαχ ΜΠΡΑΒΟ Εφούλαμ!!!!!!!!!
μα την παναγια τωρα σε λατρεψα
ΑπάντησηΔιαγραφήτο αγορι μου ειναι απο το αγρινιο και πραγματικα ενω δεν εχει τπτ αυτη η πολη μου αρεσει φιλι
απο που εισαι εσυ;
Κοιτάζω τη φωτογραφία και θέλω να φάω
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα,πρώτη φορά επισκεπτομαι το blog σου.😃 εψαχνα για ρεβανι,και βρήκα αυτή την συνταγη.Την λιγουρευτηκα!Να υποθεσω για μιση δοση,να βαλω όλα τα υλικά στην μιση δοση;θα βγει εντάξει;Το δικο μου blog ειναι με κατασκευες,και χειροποιητα,σε περιπτωση που σε ενδιαφερει. tizitas@blogspot.gr Καλη συνέχεια με δημιουργικοτηα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα! Καλώς ήρθες στο blog! Μια χαρά θα βγει στη μισή δόση αλλά σε μικρότερο ταψί εννοείται! Ελπίζω να σου αρέσει! Κρατώ το λινκ σου γιατί με ενδιαφέρουν πολύ αυτής της φύσης τα θέματα!
ΔιαγραφήΚαλημέρα ,έψαχνα στις εικόνες και το γνώρισα το γλυκό ,νόμιζα βέβαια ότι θέλει μόνο αλεύρι,μεγαλωμένη για 9 χρόνια στο Αγρίνιο ,θυμήθηκα το γλυκό που έτρωγα στα σπίτια των φίλων,απλό και υπέροχο,η μητέρα μου (Γινιώτισα) έλεγε ότι μυρίζει λάδι ,εγώ αγαπώ
ΑπάντησηΔιαγραφήτο λάδι,κι αυτό είναι ύμνος θυμάμαι ακόμη κι ένα σταφιδόψωμο που έτρωγα στο σχολείο ,δεν ξαναβρήκα τέτοιο ,αν ξέρεις την συνταγή
κι αυτί είχε λάδι ....
Λυπάμαι, αλλά δεν ξέρω να έχουμε κάποια παραδοσιακη συνταγή για σταφιδόψωμο. Χαίρομαι πολυ που η συνταγή σας ξύπνησε μνήμες, κι εγω το ίδιο νιωθω. Καλή Ανάσταση με υγεία!
ΑπάντησηΔιαγραφή