Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Κουνουπίδι καπαμάς




Ενα φαγάκι απλό, νόστιμο πολύ, που είναι ιδανικό για μέρες κρύες και παγωμένες, χειμωνιάτικο κατ΄εξοχήν (αλλά το τσακίζουμε και το καλοκαίρι βεβαίως), με ένα ωραίο κρασάκι από δίπλα τέλειο! 

Απαραίτητη βέβαια προυπόθεση να μας αρέσει το κουνουπιδάκι!

Μπορεί να γίνει ακόμα πιο απλό με σκέτο κουνουπιδάκι, χωρίς πατάτες και καρότα! Οπως και να διαλέξετε να το φτιάξετε είναι ονειρεμένο!



Υλικά

1 κουνουπίδι μεγάλο σε μπουκετάκια
3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 καρότα σε ροδέλες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 μεγάλες πατάτες σε φέτες χονδρές
1 φλ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. πελτές ντομάτας
1 κουτί κονκασέ ντομάτας
1 ξύλο κανέλας
2 γαρίφαλα
1 δαφνόφυλλο
1 μάτσο μάραθος (προαιρετικά για όσους αρέσει) ή άνιθος


Εκτέλεση

Σοτάρω το σκόρδο και το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο. Διαλύω τον πελτέ σε χλιαρό νερό και ρίχνω μέσα τα κανελογαρίφαλα για 10 λεπτά.

Ρίχνω τις πατάτες, το δαφνόφυλλο και το καρότο στο κρεμμύδι, σωτάρω και σβήνω με τον πελτέ και το κονκασέ.

Προσθέτω το κουνουπίδι, αλατοπιπερώνω, αν χρειαστεί προσθέτω λίγο νεράκι να βοηθήσω το βράσιμο  και σιγοβράζω για μία ώρα περίπου και προς το τελείωμα ρίχνω και το ψιλοκομμένο μάραθο. Δεν ανακατεύω καθόλου για να μη λιώσει το κουνουπιδάκι μας.


*Αν θέλω μπορώ να σωτάρω στην αρχή μπουκίτσες κοτόπουλου ή χοιρινού και μόλις μαλακώσει το κρεατάκι λίγο, ρίχνω και το κουνουπίδι. Επίσης εναλλακτικά μπορώ να προσθέσω ψιλοκομμένο σύγλινο μέσα στο φαγητό που του δίνει τη γεύση του καπνιστού και το νοστιμίζει ακόμα πιο πολύ. 





Καλή σας όρεξη!

7 σχόλια:

  1. Καταπληκτική συνταγή! Τα αρωματικά θα σπάνε και την μυρωδιά του κουνουπιδιού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενδιαφερον!
    κι εμενα που δεν με τρελαινει το κουνουπιδι αυτο μπορει και να μαρεσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γειά σου βρε Εφούλα με τα παραδοσιακά σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το λατρεύωωω αν και σπανίως το φτιάχνω γιατί καταλήγω να το τρώω μόνη. Μπράβο βρε Εφάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν τα πάω καλά με το κουνουπίδι ενώ αντιθέτως λατρεύω το μπόκολο. Μα το κουνουπίδι το φτιάχνω για τον παππού μας κοκκινιστό γιαχνί! Το ξέρεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κι εμένα μου αρέσει γιαχνί και θυμίζει το δικό σου Εφη, μονο που το δικό σου είναι πιο πλούσιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!