Γίνεται και σε φούρνο και σε κατσαρόλα και είναι πεντανόστιμο φαγάκι!
1 κιλό χοιρινός λαιμός ξεκοκκαλισμένος (κάνει και η σπάλα)
10 δαμάσκηνα ξερά
10 φέτες μπέηκον
1 ντομάτα σε ροδέλες
150 γρ. γραβιέρα Κρήτης σε μπαστουνάκια
1 μεγάλο καρότο χοντρ/νο
2 κλωνάρια σέλερυ χοντρ/νο
2 μεγάλα κρεμμύδια
1 ποτήρι λευκό κρασί
1 φλ. καφέ ελαιόλαδο
1 ποτήρι νερό
πατατούλες κυδωνάτες με σκόρδο, ρίγανη, ματζουράνα, θυμάρι
αλάτι και πιπέρι
1 κ.σ. corn flour, για τη σάλτσα
εναλλακτικά μουστάρδα χτυπημένη με λίγο ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Σε πυρέξ αλατοπιπερώνω το κρέας μέσα και έξω και απλώνω τις φέτες του μπέηκον, τη γραβιέρα στη μέση (σαν σταυρό), τα δαμάσκηνα πάνω στη γραβιέρα, τη ντομάτα και κλείνω.
Δένω με σπάγκο και στις άκρες κάνω σφιχτό κόμπο.
Ρίχνω λευκό κρασί, νερό και λάδι.
Σκεπάζω για να μην καεί, ψήνω στους 220 βαθμούς για 1 ώρα και 30 λεπτά και προς το τέλος του ψησίματος ξεσκεπάζω.
Αν χρειαστεί, συμπληρώνω νερό.
Πολτοποιώ τα λαχανικά στο μούλτι και δένω με το corn flour και έχω μία παχιά σάλτσα για το ψητό μου.
- Αυτή τη φορά το έβαλα στην γάστρα και έδεσε η σαλτσούλα του από μόνη της οπότε δεν έκανα κάτι άλλο, αν το κάνετε στην κατσαρόλα μπορείτε να πολτοποιήσετε τα λαχανικά και να δέσετε με το corn flour.
Καλή σας όρεξη!
Τηλεοπτική καταγραφή "διαμαντάκι" αγνώστου ταυτότητας....γιατί τότε δεν σημείωνα την πηγή...
Παίζει να το είδα στην Αργυρώ ή την Ντίνα....
Συνταγούλα σούπερ. Θα φτιαχτεί σίγουρα τις μέρες των γιορτών. Μπράβο Εφάκι, πολύ μου άρεσε και ως ιδέα και ως εκτέλεση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ ρε γλέντια ο λόχος με τέτοια νοστιμιά που ετοίμασε η μαμά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα δαμάσκηνα στη γέμιση πολύ μου άρεσαν λέμε!
Μπράβο Εφάκι!
με ψαχνό χοιρινό γίνεται;μου άρεσε πολύ η γέμιση.φιλιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα που το "περιδρομιάσαμε", αυτό σκεφτόμουν, ότι ο λαιμός έχει αυτό το λιπάκι, που ναι μεν το κάνει πιο μαλακό, αλλά με μπούτι ίσως να ήταν καλύτερο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΗταν φανταστικό παρόλα αυτά!
Πρώτον μου αρέσει το εορταστικό στόλισμα του μπλογκ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεύτερον μου αρέσει πολύ το φαγητό σου!
Σμουτς!
Μου βγήκε η Παναγία για να βρω κάτι να μου αρέσει πραγματικά και της Ρένας να μου το στρώσει γιατί μα τω Θεώ δεν έστρωνε με τίποτα...χαχαχα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑφού λυπάμαι να το βγάλω μετά τις γιορτές, το φαντάζεσαι???χαχχαχα!!!
Αχ, έχω πήλινη κατσαρόλα, θα την χρησιμοποιήσω! είναι ένα καλό πιάτο για τα Χριστούγεννα. Ο σύζυγός μου τρώει κρέας εάν δεν έχει κόκαλα! Έχει γίνει ένα γκουρμέ! χαχαχαχααααα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά και αγκαλιές και Καλά Χριστούγεννα!
σε τετοιες νοστιμιές δε λεμε ποτέ όχι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠώ πω!!! Και στη γάστα ε?
ΑπάντησηΔιαγραφήΆλλη νοστιμιά στη γαστρούλα!!!!
:-)))