Υπάρχει μία ειδική κατηγορία φαγητών που εγώ και μάλλον πολλοί ακόμα στο μυαλό μας τα έχουμε καταχωρίσει ως μαμαδίστικα.
Αυτά τα μαμαδίστικα όπως τα λέμε τα λατρεύουμε όλοι στο σπίτι μας. Τα αγαπημένα σουτζουκάκια θα τα βρείτε σε διάφορες παραλλαγές και είναι πεντανόστιμα όπως και να είναι! Αλλά τα παραδοσιακά, τα αυθεντικά είναι χωρίς κρεμμύδι, μόνο με σκόρδο και με μπόλικο κύμινο! Βέβαια ακόμα και στη Μικρά Ασία από χωριό σε χωριό και ανά περιοχές υπήρχαν διαφορές αλλά επικρατεί η άποψη ότι τα αυθεντικά είναι έτσι!
Ορίστε λοιπόν σήμερα, κοπιάστε για σουτζουκάκια σμυρνέικα με πιλαφάκι!
Υλικά
1 κιλό κιμάς μισός-μισός (μοσχάρι και χοιρινό)
1 κιλό κιμάς μισός-μισός (μοσχάρι και χοιρινό)
Αν μπορούμε να βρούμε καλό αρνίσιο κιμά, αντικαθιστούμε με το χοιρινό, ή αναμειγνύουμε και τα 3 είδη κρέατος.
1 κ. σ. ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο
1 φρατζόλα από ψωμί μπαγιάτικο μουλιασμένο σε κόκκινο κρασί, μόνο την ψίχα
1 κ. σ. κύμινο (το τσιμπάω και λίγο παραπάνω προσωπικά)
1 κ. σ. κύμινο (το τσιμπάω και λίγο παραπάνω προσωπικά)
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά του κιμά, βρέχοντας με νερό τα δάχτυλά μας (κόλπο για να είναι αφράτος).
Πλάθουμε σουτζουκάκια και ψήνουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
Αν πάλι θέλουμε να τα τηγανήσουμε, ένα μυστικό είναι να ΜΗΝ τα αλευρώσουμε αλλά να τα βουτήξουμε σε ένα μπολάκι που έχουμε βάλει νερό με ξύδι. Τα τινάζουμε ελαφρά και βουρ για το τηγάνι. Κολπάκι φίλης οικογενειακής αυτό!
Αν πάλι θέλουμε να τα τηγανήσουμε, ένα μυστικό είναι να ΜΗΝ τα αλευρώσουμε αλλά να τα βουτήξουμε σε ένα μπολάκι που έχουμε βάλει νερό με ξύδι. Τα τινάζουμε ελαφρά και βουρ για το τηγάνι. Κολπάκι φίλης οικογενειακής αυτό!
Τα βγάζω και τα τοποθετώ μέσα στην σάλτσα που έχω βάλει και βράζει με :
2 συσκευασίες κονκασέ ντομάτας ή 3 ποτήρια φρέσκια ντομάτα τριμένη
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο (μόνο στη σάλτσα βάζουμε κρεμμύδι)
1 κ. γλ. κύμινο
2 φύλλα δάφνης
ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
Μόλις αρχίσει να δένει η σάλτσα τα τοποθετώ μέσα και αφήνω να δέσει η σάλτσα και να μελώσει.
Σερβίρω με πιλαφάκι ή τηγανητές πατάτες.
Καλή σας όρεξη και καλή εβδομάδα να έχουμε!
Κι εμείς, κι εμείς... Λατρεύουμε οικογενειακώς τα μαμαδίστικα φαγάκια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι μεγάλωσα εγώ, έτσι μεγαλώνω και τα παιδάκια μου...
Καλή εβδομάδα Έφη μου, καλό μεσημέρι!!!
Και ως καλή μανούλα, μας τα φτιάχνεις και εμάς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια
Eφουλίνι μερακλουλίνι...τέλειο φαγάκι όπως πάντα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ αγαπημένο φαγάκι! Και εγώ εδώ και χρόνια έχω σταματήσει να τα τηγανίζω, μια χαρά γίνονται και ψητά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚοπιάσαμε, δεν χρειάζεται και να μας παρακαλέσεις πολύ, νάζια δεν κάνουμε σε τέτοια φαγάκια!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά Εφάκι, καλή βδομάδα!
Τέλειο αγαπημένο φαγάκι!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τα αγαπημενα φαγητα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια στα χερια σου!
Έτσι!!πολύ νόστιμο φαγητό και πολυ πιο υγιεινό στο φούρνο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα
Αγαπώ σουτζουκάκια, αλλά ποτέ δεν έχω καταφέρει να τα φτιάξω το ίδιο νόστιμα με της μαμάς μου! Θα δοκιμάσω και τη δική σου συνταγή! Καλή σου μέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕφη μου...αγαπώ τα σουτζουκάκια....!!!!Μπραβο σου αξιαγάπητη μανουλα του λόχου!!! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εσυ ψητά ε; Άψογα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τα αγαπημένα μου φαγητά! Ειδικά η σάλτσα απ'τα σουτζουκάκια να λερώνουν το πιλάφι.
ΑπάντησηΔιαγραφή