Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Ρυζόγαλο





Αγαπημένο μας επιδόρπιο για το οποίο κάνουν τούμπες μικροί και μεγάλοι. Ειδικά τώρα που έχει αποτόμως αγριέψει ο καιρός...τραβιέται πολύ ζεστό-ζεστό!

Η δοσολογία φυσικά δεν είναι για εμάς...βάζουμε δύο κατσαρόλες ταυτοχρόνως...που να μας φτουρίσει η μία.... Αυτή η δοσολογία βγάζει περίπου 6 μπωλάκια, οπότε ο καθένας αναπροσαρμόζει με βάση τις ανάγκες του.

Η συνταγή είναι της Βέφας, με μία μικρή πινελιά δική μου...σιγά θα μου πείτε..κι όμως...μία μικρή φλούδα λεμονιού...ακέρωτου εννοείται, δίνει άλλη μοσχοβολιά!


Υλικά

1/2 φλ. ρύζι γλασσέ
1 1/2 φλ. νερό

1/4  κ. γλ. αλάτι
4 φλ. φρέσκο γάλα
2 κ. σ. corn flour
1 βανίλια
1/2 φλ. ζάχαρη
1 ξύλο κανέλας
φλούδα ακέρωτου λεμονιού

κανέλα σκόνη για το πασπάλισμα


Εκτέλεση

Ξεπλένουμε  το ρύζι  με λίγο νερό. Βάζουμε το νερό  και το αλάτι σε κατσαρόλα επάνω σε δυνατή φωτιά. ΄Οταν αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε το ρύζι κι ανακατεύουμε καλά. Χαμηλώνουμε  τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να τραβήξει όλο το νεράκι και να δούμε ότι το ρύζι έχει αρχίσει να χυλώνει λίγο.
 
 

 
Χωρίζουμε  1/4 κούπας γάλα και διαλύουμε μέσα σε  αυτό το κορν φλάουρ και τη βανίλια. Βράζουμε το υπόλοιπο γάλα και το ρίχνουμε  μαζί με τη ζάχαρη, το ξύλο κανέλας και τη φλούδα λεμονιού  στην κατσαρόλα με το ρύζι. Ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για ένα  εικοσάλεπτο.

Ρίχνουμε το διαλυμένο στο γάλα κορν φλάουρ και βράζουμε  ανακατεύοντας συνεχώς, ώσπου να πήξει το ρυζόγαλό μας.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και μοιράζουμε στα μπωλάκια μας. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και πασπαλίζουμε με σκόνη κανέλας.





Απολαμβάνουμε!

18 σχόλια:

  1. Θεωρώ το ρυζόγαλο από τα πιο "παιδικά", αγνά, χουχουλιάρικα γλυκά! Καλά που μου το θύμισες!

    Και το λεμόνι θα του αλλάζει λίγο ύφος, αφήνοντάς το ...αθώο!:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καιρο εχω να φτιαξω και μολις το ειδα, αμεσως το πεθυμησα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ρυζόγαλο είναι για το γιό μου, εμένα δεν μου αρέσει.
    Φαίνεται λαχταριστό πάντως, γεια στα χεράκια σου Έφη.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κι εγώ έτσιτο φτιάχνω , οι δοσολογίεςείναι ίδιες.
    Μόνο που δεν βαζω τη φλούδα λεμονιού και δεν βάζω στο βράσιμο το ξύλο κανέλας.
    ¨Οντως γίνεται πολύ ωραίο και νόστιμο. Αλλη μια αλλαγή που κάνω είναι πως βγάζω κάποιες φορές μια κουταλια της σούπας ζάχαρη (από τη μισή κούπα).
    Μου το θύμησες τώρα κι έχω καιρό να φτιάξω
    Νασαιο καλά, καλό μεσημέρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εσύ σαν μανούλα του λόχου ήταν δυνατόν να μην φτιάχνεις το καλύτερο ρυζόγαλο ???? και εγώ βάζω φλουδα λεμονιού και είναι απίστευτη η διαφορά!!!

    γεια στα χεράκια σου Εφάκι μου !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. E λοιπόν δεν θα το πιστέψεις αλλα ούτε εμενα μου άρεσαν οι συνταγές της ενώ λόγω κυριας... μην με ρωτήσεις γιατί.. και για το συγκεκριμένο ρυζόγαλο είχα επίσης τους ενδοιασμούς μου. Κύριος γιατί δεν μπορούσα να καταλάβω, για ποιο λόγο πρέπει το ρύζι να βράσει πρώτα στο νερό ενώ μπορεί κάλλιστα να βράσει στο γάλα...εμπιστεύομαι όμως την γνώμη σου . Και θεωρώ ότι το ξυλάκι κανέλας είναι απαραίτητο! σε φιλώ πολύ μανούλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. είσαι μεγάλη ξεμυαλίστρα τελικά...
    στη φλούδα συμφωνώ κι εγώ,έτσι το έφτιαχνε και η γιαγιά απ' το Αιβαλί...
    κι 'εχω και ρύζι αράντιστο,κατ' ευθείαν από το χωράφι της θείας...
    σμουατςςςς πολλά...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγγελική μου, εγώ το έχω συνδέσει με κρύο μόνο, αλλιώς δεν το θέλω!

    Ελπινίκη κάντο! Είναι υπέροχο!

    Μαρί μου, κι εγώ παλιότερα..δεν...έμαθα να το εκτιμώ μέσα στο μαιευτήριο μετά τις καισαρικές..χαχαχααχ!!

    Marion, όντως μπορεί να γίνει πιο άγλυκο, εγώ πάλι του προσθέτω κανά δύο τσιμπιές ζάχαρη επιπλέον..χαχχααχ!

    Μαρία μου σε ευχαριστώ! Φιλιά!

    Βασιλική μου, άρα δεν είμαι τρελή, ε??χαχαχααχ!!! Κοίτα, δεν έχω εντρυφήσει στο ρυζόγαλο για να είμαι σίγουρη για τις διαφορές, μια χαρά μου γίνεται έτσι.Η πεθερά μου πάλι που φτιάχνει για ολόκληρες στρατιές..(εγγόνια, παιδιά κλπ) εδώ και πολλά χρόνια, όντως το βράζει κατευθείαν με το γάλα. Λογικά με το πλύσιμο και το βράσιμο στο νερό του φεύγει περισσότερη γλουτένη, ε? Τι να πω, θα το κοιτάξω και με το δικό της τρόπο και θα επανέλθω με τα συμπεράσματά μου! Φιλιά καλή μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλά βρε...και το ρύζι τους πήρες???αχαχχχαα!! Σωστή!!!!!!!

    Φιλιά Βιβίκα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν ξέρω για το ρυζόγαλο της Βέφας, για να λες εσύ ότι αξίζει σίγουρα αξίζει, η κρεμ καραμελέ της όμως που την φτιάχνω χρόνια είναι καταπληκτική.
    Σπάνια μου έχει αποτύχει συνταγή της, αλλά ακούω από πολλούς ότι την έχουν πατήσει με συνταγές της, οπότε μάλλον εγώ είμαι η περίεργη χα χα χαα!!
    Η τσαχπινιά με το λεμονάκι πολύ μου άρεσε και θα το βάλω next time!
    Πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. και τί θες μανούλα μου...???
    να βάλω στη βεράντα και οριζώνα...???
    δεν μου φτάνουν οι ντομάτες,οι μελιτζάνες,οι πατατιές,τα μαρούλια ,τα αντίδια,οι σαλάτες,τα άνιθα,τα μαιντανά,τα σέλινα,η ρόκα,τα πράσα,τα κρεμμυδάκια και τα καρότα...???
    πλας τα λουλούδια...pp

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ναι, βεβαίως, why not??? Εχω μαλιστα υπόψη και ποιόν χώρο να διαμορφώσεις....νεράκι δεν θέλει ο ορυζώνας????χαχαχαααχαχχχααα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αχ παιδικές αναμνήσεις! ενα τραπέζι γεμάτο κανελάτα αχνιστά ρυζόγαλα!
    Φιλάκια Εφή μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγαπημένο ρυζόγαλο!τέλειο!Καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πραγματικά αγαπημένο μικρών και μεγάλων, γλυκάκι διαχρονικό. Βάζω κι εγώ φλοίδα λεμονιού αλλά την τρίβω μέσα στο γάλα.
    Έτσι που το είδα σερβιρισμένο, ήθελα πολύ ένα μπολάκι!
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αχ, μάνα του λόχου μήπως θα ήθελες να με "υιοθετήσεις" και μένα;
    Στείλε κατά δω ένα μπολάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. κοιταω την συνταγη σου ( γιατι μολις την προτεινα σε μια κοπελα στην ομαδα μου που ηθελε ρυζογαλο) .. Οσο για την βεφα δεν συμφωνω.. Οτι εχω κανει μου εχει νγει μια χαρα( εχω ολα της τα βιβλια )

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!