Απλή πρόταση αλλά θεϊκή!
Είναι το δεκατιανό ή το απογευματινό ή το ότι θέλουμε ανάλογα με την όρεξή μας! Στην Κεφαλονιά λέγεται ριγανάδα.
Παραδοσιακά γίνεται με ξερές φέτες ψωμιού που έχουμε βουτήξει στιγμιαία στο νερό.
Χρειαζόμαστε :
φέτες ψωμιού (ξερές ή φρέσκιες αναγκαστικά)
ντομάτες χονδροτριμμένες
αλατοπίπερο
ελαιόλαδο, ξύδι, ρίγανη ξερή
φέτα τριμμένη
Σε ένα μπωλάκι ανακατεύουμε αρκετούτσικο ελαιόλαδο, λίγο ξύδι και μπόλικη ρίγανη ξερή. Αυτή του Αίνου είναι τόσο μυρωδάτη και δίνει μία γεύση άλλο πράγμα! Με αυτό το μείγμα ραντίζουμε ελαφρά τις φέτες του ψωμιού μας.
Στο χονδρό του τρίφτη περνάμε ντομάτες κατακόκκινες (δεν κρατάμε φλούδα) και αφού τις αλατοπιπερώσουμε, απλώνουμε πάνω στο ψωμί.
Από πάνω ρίχνουμε τριμένη φέτα (η πρέντζα της Κεφαλονιάς είναι κορυφή, είναι τα τρίματα του βαρελιού που έχουν αναμειχθεί με ελαιόλαδο και θυμάρι και έχουμε την τιμή να την παράγει συγχωριανός του άνδρα μου και να τη διοχετεύει επιλεγμένα στην Αθήνα) ή άλλο τριμένο τυρί. Αν πάλι ξεφύγουμε ρίχνουμε και κεφαλοτύρι σε κομμάτια, αλλά είπαμε ξεφεύγουμε. Κλασσικά θέλει φέτα ή μυζήθρα.
Τα υλικά τα βάζουμε με το μάτι, ανάλογα με την όρεξή μας και τα άτομά μας. Για πιο πλούσιο αποτέλεσμα -αλλά είπαμε φεύγουμε από τα παραδοσιακά- πασπαλίζουμε και με ελίτσες και με κάπαρη.
Το καλοκαίρι μπορώ να τρέφομαι μόνο με τέτοιο φαγάκι άνετα! Είναι τέλειο!
* Στα χωριά κάποιοι βρέχουν το ξερό ψωμί με κρασί..
* Η καλύτερη επιλογή ψωμιού είναι αυτό το ζυμωτό που έκαναν οι παλιές μαγείρισες στον ξυλόφουρνο, που γίνεται ένα τεράστιο καρβέλι προζυμένιο και έχει μία ιδιαίτερα σκληρή κόρα και περίπου μαυρισμένη από πάνω.......πεθαίνω όταν βρίσκω τέτοιο ψωμί, το λατρεύω!!!! Επίσης μπορώ να ζω μόνο τρώγοντας αυτό το συγκεκριμένο ψωμί. Αλλά που να το βρεις εδώ...
Καλημερούδια μας!!!!!!!!!
Το τρώγαμε μικρά πολύ συχνά αλλά δεν ήξερα ότι λεγόταν έτσι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία η Ριγανάδα Εφη, το θέλω λίγο τραγανό αλλά και ζουμερό γιαμι γιαμι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΙιιιι ωραίος τρόπος για ανακύκλωση ψωμιού! Κι εμείς που ζυμώνουμε θα την απολαύσουμε τη ριγανάδα σου στην πιο νόστιμη εκδοχή κατά τα λεγόμενά σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπιτέλους κατάφερα να μπω να δοκιμάσω την ριγανάδα σου, από το πρωί που την είδα ξερογλείφομαι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘεϊκό!
Απλό αλλά απίστευτα νόστιμο!!!
Φιλιά Εφάκι!
Τέτοια ώρα μια τέτοια φετούλα θα ήταν ότι πρέπει (καιδυο, καλά θα ήταν).
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπημένη η Κεφαλονιά και τα φαγητά της!
Πάρα πολύ ωραία ιδέα Έφη μου και νοστιμότατα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Εκπληκτική!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛόγω κεφαλλονίτικης καταγωγής, μεγάλωσα με ρηγανάδα... και φυσικά, αντίστοιχες τεράστιες ποσότητες καταβρόχθισαν μεγαλώνοντας και οι 2 κόρες μου...
Να είσαι καλά...
Νέστορας
Πολύ ωραία ιδέα! Τι καλύτερο για το καλοκαίρι με τη ζέστη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦουλ στη γεύση η ριγανάδα σου, Έφη. Τους φτιάχνω παρόμοια, αλλά με παξιμάδια ολικής άλεσης ή κρίθινα. Σαν μεζές η ριγανάδα, είναι απίθανη!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧειμώνα - καλοκαίρι.
Καλό απόγευμα.
Παρά το γεγονός ότι έχω πάει στην Κεφαλλονιά κάποιες φορές, δεν έτυχε να γευτώ ριγανάδα. Για την ακρίβεια δεν γνώριζα την ύπαρξή της!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν την επισκεφτώ πάλι -άγνωστο το πότε- θα την τιμήσω δεόντως!
Εκπληκτική Έφη, η απόλυτη γεύση!! Τέλειος μεζές!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ κι εγώ μαζί σου για το ζυμωτό ψωμί. Είναι τέλειο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠραγματικό ψωμί.
Την ξέρω τη ριγανάδα και είναι πεντανόστιμη. Απλές γεύσεις από τα παλιά.
Φιλιά
Το καλύτερο καλοκαιρινό φαγητό!
ΑπάντησηΔιαγραφήδηλαδή ο ντάκος στα κεφαλονίτικα. Φιλιά Εφάκι μου
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπημένο δεκατιανό! Καλοκαίρι στον Πόρο (Κεφαλονιάς), 9 εγγόνια στην αυλή της γιαγιάς να μας ετοιμάζει ριγανάδα! Τι όμορφες στιγμές!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή