Είχα δει μία ανάρτηση της Ζαμπίας (Kitchen stories) και μου κάθισε να φτιάξω μαυρομάτικα οπωσδήποτε...για πιάζ το ξεκίνησα με ψαρικό....με σταμναγκάθι μου κατέληξε....Θα ξέρετε πια...κάποιοι πόσο σταθερός άνθρωπος είμαι...χαχαχα!!!
Εγινε πεντανόστιμο!
Υλικά
500 γρ. φασόλια μαυρομάτικα
1 κιλό σταμναγκάθι
λίγο σπανάκι
1 πράσο σε ροδέλες (το άσπρο μέρος μόνο)
μισό μάτσο μάραθος και άνιθος (βάλτε και λίγα μυρώνια, καυκαλήθρες)
1 ξερό κρεμμύδι ψιλ/νο
2 σκελίδες σκόρδο
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Βράζω τα φασόλια αφού τα ξαφρίσω καλά και πετάξω το πρώτο νερό για 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Σε κατσαρόλα σωτάρω στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πράσο, σπανάκι, μάραθο, άνιθο, τον πελτέ ντομάτας και τέλος το σταμναγκάθι. Σιγοβράζω για 5 λεπτά, συμπληρώνω και ελάχιστο νεράκι και όταν πάρουν βράση τα χόρτα προσθέτω τα φασόλια και αφήνω αλλά 5 λεπτά να χυλώσει το φαγητό μου.
Εγώ όταν το έσβησα, έριξα λίγο ελαιολάδο μέσα στην κατσαρόλα από πάνω και ξαναέκλεισα το καπάκι και στο σερβίρισμα πρόσθεσα χυμό λεμονιού σε κάθε πιάτο γιατί το σταμναγκάθι είναι από τη φύση του λίγο πικρούτσικο, για τα δικά μου γούστα τουλάχιστον.
Καλή σας όρεξη!
Από ότι είδα μετά μέσα στο νετ, παίζει αρκετά αυτός ο συνδυασμός και πραγματικά αξίζει να το δοκιμάσετε αν δεν το έχετε ήδη κάνει!
Η φωτό για την φίλη που τη ζήτησε από το google, όχι δική μου.
Μαυρομάτικα έφαγα πρώτη και μοναδική φορά φέτος. Μου άρεσαν , θα το δοκιμάσω. Πέρνα από το μπλογκοσπιτάκι μου έχει παιχνιδάκι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ πάντως ομολογώ ότι πρώτη φορά βλέπω αυτόν τον συνδυασμό και μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρων!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝοστιμότατο φαίνεται το πιάτο σου Εφάκι, με προκαλεί;-)
ΤΕΛΕΙΟ ΦΑΓΗΤΟ ΕΔΩ ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΟ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΕΦΗ ΜΟΥ
O συνδυασμός μαυρομάτικα και σταμναγκάθι το κάνουν πολύ ωραίο πιάτο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι υγιεινό.
Μα εσύ απαύξησες και βελτίωσες σε σύνολο, με ένα νοστιμότατο σταμναγκάθι, τα μαυρομάτικα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύγε!
Το σταμναγκάθι το έχω στο blog μου με αρνάκι αυγολέμονο. Σου το συστήνω, αν ενδιαφέρεσαι να απολαύσεις και κάπως αλλιώς αυτό το εκπληκτικό χορταρικό.
Ζ.
Ζαμπία, μήπως έπρεπε να το ζεματίσω λίγο πρώτα? Ηταν πικρούτσικο, πρώτη φορά το πήρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα...το σταμναγκάθι δεν το ξέρουμε εμείς εδώ. Στείλε μου μία φωτογραφία, αν έχεις, όπως είναι στη φύση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈφη ναι, αν δεν σου αρέσει αυτή η πικράδα (που σαν σαλατικό με μπόλικο λεμόνι και ωμό ελαιόλαδο, σπάει λίγο και δεν ενοχλεί και τους πλέον ασυνήθιστους), θα μπορούσες να το ζεματίσεις για 3'-4'.
ΑπάντησηΔιαγραφή* Αν δεν είναι αδιάκριτο, πόσο το πλήρωσες;
Για να έχουμε μια εικόνα της τιμής του.
Καλό πρωϊνό
Ζ.
Ωραίος συνδυασμός, πρέπει να έχει μεγάλο γευστικό ενδιαφέρον.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα
Ζαμπία ...καλά το ψιλλιάστηκα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ!
6.90 είχε το κιλό και φυσικά αποκλείεται να ήταν το άγριο...καλλιεργημένο θα ήταν, αν σκεφτείς και πόσο καθαρό ήταν...σχεδόν καθόλου φύρα δεν είχε, ένα καλό ξέπλυμα και τέλος!
η ισορροπία σου μας είναι παντελώς αδιάφορη καλή μου...
ΑπάντησηΔιαγραφήτο σταμναγκάθι σου όμως ανέτρεψε τη δική μας...
ζζζμουυατςςς σου...-:))
Πές μου σε παρακαλώ τα παιδιά το φάγανε;;; Αν ναι τα έχεις προπονησει καλά! Εγώ πάντως βουτιά στην κατσαρόλα θα έκανα!
ΑπάντησηΔιαγραφήτο σταμναγκάθι μου αρέσει πάρα πολύ, οφείλω όμως να ομολογήσω ότι με φασολια μεχρι στιγμής δεν το έχω δοκιμάσει !! εχεις εμπνευση παιδί μου πως να το κάνουμε !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλια και καλό μεσημέρι
Μαρίνα, δεν τους έβαλα στο πιάτο τους! Ο μεγάλος (από τα μικρά) μου το δοκίμασε με λαδολέμονο γιατί είχα κρατήσει λίγο για μία βράση και είπε ότι του άρεσε! Αυτός όμως είναι καλά εκπαιδευμένος...τρώει τα πάντα σαν τη μανούλα του..χαχα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτα άλλα δύο φροντισα επιδέξια να μην υπάρχει χορταρικό μπας και φάνε τα μαυρομάτικα και τα τσάκισαν!
θελω πολύ να φτιαξω σταμναγκαθι γι'άυτο και κρατω τη συνταγη...tweet!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ πρωτότυπος ο συνδιασμός για μένα αλλά φαίνεται πεντανόστιμο! Να είχα λίγο!
ΑπάντησηΔιαγραφή