Καλημέρα!
Προσωπικά από την πρώτη φορά που την δοκίμασα (και μάλιστα με αμφιβολία...πιο πολύ σαν πείραμα)...την ερωτεύτηκα αυτή τη σαλάτα. Είναι τόσο απλή αλλά τόσο νόστιμη και κυρίως γρήγορη!
Την πρώτη φορά την είδα στο μπλογκ της φίλης Μάρας αλλά μετά διαπίστωσα ότι την συνηθίζουν πολύ οι γείτονες εξ Ανατολών.
Υλικά
500 γρ. σπανάκι (μόνο μέρος του κοτσανιού με τη ριζούλα)
αλάτι
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
ξύδι κατά βούληση
ελαιόλαδο
τριμένο καρύδι από πάνω αν θέλουμε ή άλλο ξηροκάρπι
Εκτέλεση
Διαλέγουμε μεγάλο σπανάκι για να μας μείνει αρκετούτσικη ρίζα και κοτσάνι.
Εννοείται ότι πλένουμε και καθαρίζουμε το σπανάκι μας όπως πάντα. Το μουλιάζουμε για λίγο με χονδρό αλάτι για να φύγουν τα χώματα, ξεπλένουμε σε πολλά νερά, το αφήνουμε για 10 λεπτά με ξύδι μέσα στο τελευταίο νερό και γενικά το πλένουμε όπως όλα μας τα χόρτα συνήθως. Εγώ έτσι τα κάνω πάντα τα χορτο-σαλατικά μας.
Φροντίζουμε στο καθάρισμα και στο ξέπλυμα να μην ανοίξει η ρίζα.
Φροντίζουμε στο καθάρισμα και στο ξέπλυμα να μην ανοίξει η ρίζα.
Κρατάμε το φύλλωμα για άλλο φαγάκι ή πίτα και τον χονδρό βλαστό με τη ρίζα την καθαρισμένη τα ζεματάμε σε νεράκι που βράζει για 3-5 λεπτά (ανάλογα με το πόσο μεγάλα είναι). Με το μάτι θα το δείτε...(σαν τις γιαγιάδες μας το κάνω, ε; χααχααχαχ)
Αλατίζουμε ή το νερό που τα ζεματάμε ή όταν τα σουρώσουμε και μπουν στη σαλατιέρα, διαλέξτε.
Ενώνουμε με τα υπόλοιπα υλικά μας και σερβίρουμε.
Κάποιοι στη γείτονα χώρα την προτείνουν με λεμόνι, εγώ με ξύδι την δοκίμασα και κόλλησα (σημειωτέον ότι γενικά τις σαλάτες μου τις προτιμώ πάντα με λεμόνι).
Της πάει πολύ το ξηροκάρπι αλλά είναι τέλεια σαλάτα και χωρίς αυτό.
Σας αφήνω, πάω να παλέψω με τα τσουρέκια μου!
Καλή όρεξη!
Μου αρέσει πολύ το σπανάκι στη σαλάτα και ωμό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ πάλι προτιμώ το ξύδι ;-)!
Καλή επιτυχία με τα τσουρέκια!
Καλό Πάσχα!
Αγαπώ πολύ το σπανάκι,ειχα συνταγη για σαλάτα απλή χωρίς σκορδάκι. Θα ειναι πολυ αρωματικό :)
ΑπάντησηΔιαγραφήmononai.blogspot.gr
fetoula.blogspot.gr