Καλημέρα σας!
Χθες άρχισα τις δοκιμές συνταγών για πασχαλινά κουλουράκια.
Η πρώτη δοκιμή έγινε με συνταγή της Χρύσας Παραδείση απλή και κυρίως χωρίς αμμωνία (θα κάνω και τέτοια κάποια στιγμή όμως).
Αν εσείς δεν θέλετε το ξύσμα, βάλτε εσάνς της αρεσκείας σας και διαλέξτε ένα ωραίο βούτυρο για να μοσχοβολάνε.
Υλικά
4 1/2 φλ. τσ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ. γλ. κοφτό baking powder
1/2 κ. γλ. κοφτό μαγειρική σόδα
1 φλ. τσ. φρέσκο βούτυρο σε θερμ. δωματίου
1 1/2 φλ. τσ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 αβγό + 2 κρόκοι
ξύσμα 1 λεμονιού
1/2 φλ. τσ. γιαούρτι στραγγιστό
Για το άλλειμα
1 αβγό + 3 κ. σ. νερό
τριμμένο φιλέ αμύγδαλο αν θέλω από πάνω
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε σε ένα μπωλ το αλεύρι με τη σόδα και το baking powder.
Χτυπάμε το βούτυρο καλά και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Μόλις κρεμώσει αυτό το μείγμα προσθέτουμε το αβγό και τους κρόκους μαζί με το ξύσμα λεμονιού, το γιαούρτι και χτυπάμε λίγο ακόμα.
Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι λίγο - λίγο ανακατεύοντας με ένα κουτάλι ή μια σπάτουλα για να ενσωματωθεί.
Πλάθουμε κουλουράκια και τα αραδιάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί όχι πολύ στριμωγμένα, αλείφουμε με το διάλυμα του αβγού και πασπαλίζουμε με το φιλέ αμυγδάλου αν θέλουμε.
Αν δεν θέλουμε το ξύσμα λεμονιού, βάζουμε 1-2 βανίλιες ή ξύσμα πορτοκαλιού.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς σε αέρα για 15 λεπτά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς σε αέρα για 15 λεπτά.
Καλή απόλαυση και καλή Ανάσταση!
Μπραβο, φαινονται τελεια! Και του χρονου! Να ρωτησω κατι? Τα κουλουρακια βγαινουν τραγανα ή μαλακα? Εχω φαει τον κοσμο! Θελω να μου βγουν τραγανα...Καλο Πασχα να εχεις με την οικογενεια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρια.
Σε ευχαριστώ! Να εισαι καλά! Τα συγκεκριμένα είναι κάτι ενδιάμεσο, δεν τα λες τραγανά αλλά ούτε μαλακά. Ισως αφήνοντάς τα 1 -2 λεπτά παραπάνω μέσα στο φούρνο να σου γίνουν όπως θέλεις, πάντα όμως με προσοχή, να είσαι από πάνω. Καλή Ανάσταση με υγεία!
ΔιαγραφήΜου αρέσει πολύ το λεμονάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εμένα όπως άλλωστε θα το έχετε καταλάβει όλοι πια...χααχαχαχαχ! Καλή Ανάσταση!
ΔιαγραφήΕφη μου φαίνονται τέλεια, το λεμονάκι πρέπει να τους ταιριάζει πολύ!!!και του χρόνου με υγεία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!!!
Μοσχοβολάνε από το βούτυρο και το ξύσμα! Σε ευχαριστώ Ελένη μου! Καλό Πάσχα με υγεία να έχεις! Φιλιά!
Διαγραφήπολύ ωραία τα κουλουράκια σου....να σαι καλά
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαναγή, να είσαι καλά και εσύ! Καλή Ανάσταση με υγεία!
ΔιαγραφήΦαίνονται τέλεια Έφη μου... πολύ αρωματικά πρέπει να έγιναν!! Κι εγώ αρχίζω από αύριο για να κάνω τα πάντα σιγά σιγά γιατί η τενοντίτιδα και στα δύο χέρια είναι ασχημο πράγμα!!! Ούφφφφ!!! Και του χρόνου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια και καλό ΣΚ!
Κικίτσα μου, αρωματικά πολύ, ναι! Στα κουλουράκια δεν μασάμε, στα τσουρέκια είναι που τα βρίσκουμε μπαστούνια αλλά που θα μου πάει...χεχεχε!!! Να είσαι καλά! Καλή δύναμη! Καλή Ανάσταση με υγεία! Φιλάκια!
ΔιαγραφήΜου αρέσει που έχουν γιαούρτι, πρέπει να είναι πολύ νόστιμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Πάσχα, φιλιά!
Μαρί μου, νόστιμα όντως και όλο άρωμα! Καλή Ανάσταση! :)
ΔιαγραφήΚαλημέρα 'Εφη! Να ρωτήσω κάτι για τα κουλουράκια με το ξύσμα λεμονιού, που πολύ μ' αρέσει κι εμένα: Να βάλω και βανίλια; ή είναι περιττό; Θα ...μπερδευτούν τ' αρώματα; και δεν θα αναδεικνύεται κάποιο; Σ' ευχαριστώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα! Μπορείς να βάλεις 1 βανίλια, μια χαρά θα είναι, όχι παραπάνω νομίζω. Καλή επιτυχία! :)
ΔιαγραφήΚαλησπέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσα κομμάτια βγαίνουν περίπου;
Ευχαριστώ!