Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Κατσικάκι γιουβέτσι



Χριστός Ανέστη και από εδώ! Χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο, με υγεία και χαρά!
 
Ιδιαίτερες ευχές στους σημερινούς εορτάζοντες!
 
Σήμερα έχουμε φαγάκι "μαμαδίστικο"-"κυριακάτικο", κλασσικό και σταθερή αξία στο χρόνο!

Φαγάκι που δεν υπάρχει περίπτωση να μην αρέσει ακόμα και στους πιο ζόρικους στο σπίτι!


Υλικά

1, 5  κιλό κατσικάκι σε μερίδες
1 φλ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πρέζα θυμάρι, 3-4 κόκκοι μπαχάρι
2 γαρίφαλα
1 πρέζα κανέλα, ρίγανη
2 συσκευασίες κονκασέ ντομάτας
1 κ. σ. πελτές ντομάτας αν θέλουμε
1 πρέζα ζάχαρη
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
αλάτι και πιπέρι

1/2 φλ. ελαιόλαδο
500 γρ. κριθαράκι χονδρό
φέτα ή κεφαλοτύρι τριμμένο (αν θέλουμε)
αλατοπίπερο


Εκτέλεση

Καταρχήν το κρέας φροντίζω να το έχω σε μία λεκάνη με νερό και ξυδάκι για λίγη ώρα, το ξεπλένω μετά, το σκουπίζω και ξεκινάω το μαγείρεμα.

Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει και ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια του κρέατος να σοταριστούν  καλά. Ρίχνουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι, τα μυρωδικά, τον πελτέ,  το κονκασέ με τη ζάχαρη, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για 1 ώρα σκεπασμένο με 3 φλ. νερό.

Σε κάποιους ίσως δεν αρέσει το κανελογαρίφαλο, εγώ σε τέτοια κρεατάκια απαραιτήτως το βάζω γιατί νομίζω ότι κόβουν την έντονη γεύση που βγάζουν.


Δοκιμάζουμε να είναι μαλακό το κρέας, αλλιώς συνεχίζουμε λίγο το βράσιμο και αν χρειαστεί προσθέτουμε ζεστό νεράκι για να το βοηθήσουμε.  Πριν το αποσύρουμε από το μάτι υπολογίζουμε να έχει ζωμό για να ψηθεί το γιουβέτσι μας.

Σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα, όταν κοντεύει να γίνει το κρέας, ρίχνουμε στο ταψί μας λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε στο φούρνο το κριθαράκι ίσα-ίσα να πάρει χρώμα.


Τοποθετούμε στο ταψί το περιεχόμενο της κατσαρόλας με μία κουτάλα με προσοχή, αλατοπιπερώνουμε λίγο ακόμα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30 λεπτά, μέχρι να μελώσει η σάλτσα με το κριθαράκι.

Αν θέλουμε στο τελείωμα προσθέτουμε λίγη φέτα τριμένη ή σε κομματάκια ή λίγο κεφαλοτύρι τριμμένο. Εγώ δεν έβαλα, το άφησα σκέτο.

Το κατσικάκι μας μπορεί να αντικατασταθεί με αρνάκι ή μοσχάρι.

Καλή όρεξη!

6 σχόλια:

  1. Τι μπορεί να πει κανείς γι αυτό το φαγάκι??
    Μόνο να .... ξερογλείφεται!!!
    Καλό απόγευμα Εφάκι, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τέλειο φαγητό! Σαφώς το προτιμώ έτσι παρά με μοσχάρι!
    Πολύ ωραίο. Και για το κανελογαρύφαλλο θα συμφωνήσω. Το θέλει!
    Φιλιά Έφη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρόνια πολλά κ ευλογημένα!Να είστε όλοι η φαμίλια καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. λουκούμι και το κατσικάκι και οι λαχανοντολμάδες που μου ξέφυγαν....
    να σαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αληθώς Ανέστη Έφη μου!!! Υπέροχο και χορταστικό φαγάκι ετοίμασες!!! Γεια στα χεράκια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ειλικρινα ειναι το νοστιμοτερο γιουβετσι που εχω μαγειρεψει ποτέ ,το εκανα με μοσχαρι (ελια) και προσθεσα 5 φρεσκιες ντοματες τριμμενες (αντι του κονκασε) οπως κι ενα ποτηρι λευκο κρασι σε αντικατασταση του αντιστοιχου νερου. Σας ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!