Κεκάκι τέλειο και μοσχομυρωδάτο, με λεμονάκια ολόκληρα μέσα από τον Στέλιο Παρλιάρο. Γνωστή η αδυναμία μας στα λεμονογλυκάκια, οπότε πάμε να το δούμε κατευθείαν!
Υλικά
2 λεμόνια ακέρωτα ολόκληρα και καλά πλυμένα
175 γρ. βούτυρο λιωμένο
350 γρ. άχνη ζάχαρη
3 αβγά
90 γρ. αμύγδαλο πούδρα
200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
2 κ. γλ. baking powder (μέσα στο αλεύρι)
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό βράζουμε για μισή ώρα ολόκληρα τα λεμόνια. Μετά τα βγάζουμε από το νερό και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τα βάζουμε στο μούλτι να τα λιώσουμε αφού πρώτα πετάξουμε τα κουκουτσάκια.
Σε μπωλ χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη, προσθέτουμε τα αβγά, τον λεμονοπολτό, την πούδρα αμυγδάλου και τέλος το αλεύρι ανακατεμένο με το baking powder.
Αδειάζουμε σε φόρμα σιλικόνης ή σε ταψί 24 εκατ. λαδωμένο και αλευρωμένο ελαφρά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 1 ώρα.
Αφήνουμε να κρυώσει όταν γίνει και ξεφορμάρουμε.
Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ή αν θέλουμε με γλάσο λεμονιού που φτιάχνουμε αν ανακατέψουμε 1 1/2 φλ. ζάχαρη άχνη με χυμό λεμονιού που το ρυθμίζουμε σε ποσότητα βάσει του πόσο αραιό ή πηχτό γλάσο θέλουμε (με το μάτι δηλαδή). Εγώ το άφησα έτσι γιατί δεν ήξερα πόσο ξινούλι θα μου βγει και φοβήθηκα μήπως δεν το θέλουν οι μικροί δοκιμαστές μας.
Καλή μας απόλαυση και καλό Σαββατοκύριακο!
Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ή αν θέλουμε με γλάσο λεμονιού που φτιάχνουμε αν ανακατέψουμε 1 1/2 φλ. ζάχαρη άχνη με χυμό λεμονιού που το ρυθμίζουμε σε ποσότητα βάσει του πόσο αραιό ή πηχτό γλάσο θέλουμε (με το μάτι δηλαδή). Εγώ το άφησα έτσι γιατί δεν ήξερα πόσο ξινούλι θα μου βγει και φοβήθηκα μήπως δεν το θέλουν οι μικροί δοκιμαστές μας.
Καλή μας απόλαυση και καλό Σαββατοκύριακο!
Καλό σου μεσημέρι. Ενδιαφέρουσα συνταγή. Πόσο ξυνούλι, βγήκε τελικά;
ΑπάντησηΔιαγραφήΟχι ιδιαίτερα. Προφανώς λόγω του βρασμού των λεμονιών. Νομίζω ότι σηκώνει άνετα και γλάσο. Επίσης νομίζω ότι γίνεται με τον ίδιο τρόπο και πορτοκαλένιο, θα κάνω δοκιμή. Καλό μεσημεράκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Έφη, πολύ ωραίο το κέικ σου!!!Αχ και να είχα ένα κομματάκι για τον καφέ μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ καλή φαίνεται η συνταγή σου Έφη μου!!Καλή σου μέρα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜ αρεσει πολυ το λεμονι στα γλυκα και ειδικα αν εχει μεινει λιγη... ξυνιλα ακομη καλυτερα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι μας κάνεις τωρα βρε Έφη!!!Το νερό ζεστό ή τα βράζοουμε κανονικά;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσει και εμένα το λεμόνι στα γλυκά, τόσο σε κρέμες όσο και σε κέικ όπως το δικό σου που φαίνεται τέλειο!!! Φιλιά και καλό Σ/Κ
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ λες βραζουμε και εγω διαβασα βάζουμε!!!Οκ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕφάκι λεμονάτο κέικ Παρλιάρου = εγγύηση!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν δεις στο blog μας, έχω βάλει κι εγώ ένα λεμονάτο κέικ του Παρλιάρου, όχι το ίδιο, το δικό μου έχει περισσότερα αυγά και κρέμα γάλακτος στην ζύμη.
Σ' αυτό το κέικ λοιπόν έχω βάλει το γλάσο με λεμόνι και άχνη που είχε η αρχική συνταγή.
Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο του ταιριάζει, νομίζω ότι είναι αυτό που κάνει και την διαφορά στο κέικ και το κάνει τόσο λεμονο-μυρωδάτο.
Δεν θα παρέλειπα το γλάσο με τίποτα, αλλά και δεν έλεγα όχι με τίποτα σε ένα κομμάτι από το δικό σου λαχταριστό κεκάκι!
Φιλιά!
Μυρωδάτο κεκάκι..Πολύ ωραίο είναι και με άχνη και με γλάσο λεμονιού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈφη, ξέρω...προσπαθείς να με αποτελειώσεις και να με τιμωρήσεις επειδή είμαι στον υπολογιστή ανάμεσα στα ...μαθήματα. Διάλειμμα έκανα η καημένη... όχι κοπάνα. Θέλωωωωωωω κέικ λεμονιού!!!!!!! Σνιφφφφφ!!! Γεια στα χέρια σου!!! Καλό βράδυ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάνω το αντίστοιχο πορτοκαλένιο και μας αρέσει πολύ. Και με το λεμόνι φαντάζομαι θα είναι πολύ αρωματικό!
ΑπάντησηΔιαγραφήοτι λεμονάτο παρασκευάζεται αβλεπί...
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι με το λεμονογλάσο του...
μερσί και σμουτςςς...-:))
Θα είναι σίγουρα υπέροχο αφού ο Παρλιάρος είναι εγγύηση!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσουν τα λεμονογλυκά!!
Καλησπέρα Έφη,τέλειο το γλυκάκι σου θα το σημειώσω και θα το φτιάξω,ελπίζω να καταπλήξω χαχαχα!!!! Να είσαι καλά καλό βράδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφή