Ηρθε η ώρα της! Απίστευτης νοστιμιάς πιτούλα, κατεξοχήν Αποκριάτικο, από τα πιο παραδοσιακά φαγάκια στην Κεφαλονιά (μαζί με την κρεατόπιτα, την χταποδόπιτα και την αγκιναρόπιτα), που όμως δεν είναι και πολύ γνωστή στον κόσμο ή τουλάχιστον δεν την φτιάχνουν πολλοί άνθρωποι.
Πιστέψτε με, αξίζει τον κόπο να τη φτιάξετε!
Κυκλοφορούν αρκετές παραλλαγές της σε όλα τα Επτάνησα, και ακόμα-ακόμα και στην ίδια την Κεφαλονιά. Για να μην πηγαίνουμε μακριά, δύο συγγενείς από το χωριό μου την είπαν διαφορετικά ο ένας από τον άλλο, οπότε καταλαβαίνετε. Εγώ ακολούθησα αυτή που μου έκανε κλικ περισσότερο αλλά θα κάνω και την άλλη κάποια στιγμή για να έχω μέτρο σύγκρισης. Η συγκεκριμένη ήταν αστέρι!
Πάμε να τη δούμε :
Υλικά για το φύλλο
4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ποτηράκι λευκό κρασί
1 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι
2-3 κ. σ. νερό (όσο σηκώσει το αλεύρι)
Εκτέλεση
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά για το φύλλο, το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά και μετά ανοίγουμε 2 φύλλα μεγάλα (ένα πάνω και ένα κάτω).
Στρώνουμε σε ελαφρά λαδωμένο ταψί το ένα φύλλο, τοποθετούμε τη γέμιση και καλύπτουμε με το άλλο φύλλο, το οποίο επίσης λαδώνουμε στο τέλος.
Υλικά για τη γέμιση
1 φύλλο παστού μπακαλιάρου
1 φλ. ρύζι καρολίνα
1 φλ. ελαιόλαδο
1 φλ. μαύρες σταφίδες
1 μάτσο μαιντανός ψιλοκομμένος
1 μάτσο άνιθος ψιλ/νος
1 μάτσο μάραθος ψιλ/νος
1 ματσάκι μυρώνια ψιλ/να
1 ματσάκι καυκαλήθρες ψιλ/νες
1 κεφάλι (ναι σωστά διαβάσατε, μη φοβάστε) σκόρδο ψιλ/νο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κ. σ. πελτές ντομάτας
2 φλ. κίτρινη κολοκύθα σε κυβάκια σωταρισμένη σε λίγο λάδι πρώτα
1 μεγάλη πατάτα σε κυβάκια επίσης σωταρισμένη
3 φλ. ζωμός από το βρασμένο μπακαλιάρο
αλάτι αφού τσεκάρουμε το μπακαλιάρο πως είναι
πιπέρι
Εκτέλεση
Ξαλμυρίζουμε το μπακαλιάρο για 2 μέρες, ανά τρίωρο πετάμε το νερό και βάζουμε νέο.
Οταν γίνει αυτό, τον βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό για 15 λεπτά να μαλακώσει και αφού πάρει μία βράση, κλείνουμε τη φωτιά και τον βγάζουμε σε ένα μπωλ να τον ξεκοκκαλίσουμε. ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΠΕΤΑΜΕ, κρατάμε 3-4 φλυτζάνια, τα 3 χρησιμοποιούμε αλλά ας υπάρχει και λίγο ακόμα. Πετάμε πέτσα και κόκκαλα, χωρίς να τον λιώσουμε με τα χέρια, να υπάρχουν τα κομματάκια του.
Σωτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο την κολοκύθα και κατόπιν την πατάτα και τα ρίχνουμε στο μπωλ με τα υπόλοιπα υλικά.
Σε μπωλ ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί με το ζωμό του ψαριού και τα ανακατεύουμε να ενωθούν. Στο τέλος ανακατεύουμε ελαφρά και τον μπακαλιάρο και η γέμιση της πίτας μας είναι έτοιμη.
Μη φοβηθείτε τα πολλά μυρωδικούλια, είναι όσα πρέπει για την βαθιά λαμαρίνα του φούρνου, η πίτα μας πρέπει να έχει 2 δάχτυλα πάχος και είναι καλές οι ποσότητες.
Ψήνουμε την πίτα μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 περίπου ώρα στην τελευαία σχάρα. Περίπου στα μισά του ψησίματος βρέχουμε ένα κομμάτι όσο είναι το ταψί μας από αντικολλητικό χαρτί και το στύβουμε και σκεπάζουμε την επιφάνεια της πίτας μας για να μην αρπάξει το φύλλο.
Καλή σας όρεξη!
Στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω τα αγαπημένα μου κοριτσάκια από τις Συνταγές της καρδιάς
για το υπέροχο και συμβολικό όπως ήδη είπαν βραβείο που με τη σειρά μου το χαρίζω σε όσους μου κάνουν την τιμή να με διαβάζουν.
Ευχαριστώ πολύ κορίτσια!
Καλέεεε τι ειναι αυτο?????? Εχω πάθει Εφη, θέλω να την δοκιμάσω, φοβάμαι λίγο αλλά θέλω!
ΑπάντησηΔιαγραφήχαχαχα!!! Εγώ δεν την είχα φτιάξει ξανά,μόνο να την τσακίζω ήξερα μέχρι τώρα στο νησί... Γιατί φοβάσαι???
ΑπάντησηΔιαγραφήυπέροχη πιτούλα, φέρνω το κρασάκι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚόπιασε Χρυσούλα μου! Που είσαι?? Σε χάσαμε...
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημεραααααααα.....δεν εχω ξαναφάει τέτοια πίτα, αλλά θα τη φτιάξω σίγουρα τη σαρακοστή!!!να σαι καλά!!!φιλιά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠω πω!!! πολύ ωραία πίτα και μόνο από την εμφάνιση!! αλλά εγώ η τεμπέλα αποκλείεται να την φτιάξω, έχει πολύ διαδικασία, μήπως να με καλέσεις εκεί στη γειτονιά να με κεράσεις ένα κομματάκι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Πολύ εμφάνισιμη και σίγουρα νόστιμη πιτούλα!Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ και τώρα που την είδα μου έχει εξάψει την περιέργεια!Καλή σου μέρα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε συγκίνησες σήμερα Μάνα του λόχου. Κάνοντας τούτες αναφορές σε συνταγές της μιας πατρίδας μου, με κάνεις να θέλω να πάω να μαγειρέψω τώρα (και μάλλον αγγιναρόπιτα θα κάνω).
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ΄όποιον, διαβάζει τη συνταγή σου του λέω να τολμήσει να την φτιάξει, αλλά και με ότι παραλλαγή βρεις και του αρέσει.
Πολύ καλή σου μέρα.
Μα έφτιαξες και το φύλλο μόνη σου, τι προκομμένο κορίτσι είσαι εσύ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μόνο που την βλέπω, και μόνο από τα υλικά που διαβάζω, είμαι σίγουρη ότι είναι αστέρι!!!
Φιλιά Εφάκι!
Μπακαλιαρο σε πιτα δεν εχω δοκιμασει ποτε! Ωραια ιδεα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνεται εξαιρετική η πίτα σου Έφη μου..και τόσο λαχταριστή!!Θα σου έλεγα να φέρεις κανένα κομμάτι την Κυριακή..αλλά δεν θα υπάρχει...οπότε...Πολλά φιλιά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε τόσα ωραία υλικά πως να μη βγει μαι ωραία πίτα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΦΗ ΕΙΣΑΙ ΑΣΤΕΡΙ!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘΑ ΤΗΝ ΦΤΙΑΞΩ!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΦΙΛΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ!!!!!!!!!!!!!
Πω πω... σε τι φάση μπήκα να διαβάσω;;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα ήθελα να το δοκιμάσω πάραυτα.
Δεν το ήξερα ως έδεσμα και μου φαίνεται θαυμάσιο.
Σε εκδοχή της "τεμπέλας" αυτό δεν υπάρχει; Χα χα...
Σας φιλώ.
Υπέροχη παραδοσιακή πιτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠέρασε από το blog μου. Κάτι σε περιμένει εκεί...
Έφη χάρηκα που γνώρισα στην συνάντηση της Κυριακής την μάνα που ταΐζει...ολόκληρο λόχο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραίο το μπλόγκ σου,ωραίες και οι συνταγές σου.
Σου εύχομαι καλή συνέχεια και εδώ είμαι να σε....θαυμάζω!
απλα ΤΕΛΕΙΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΘέλω μπακαλιαρόπιτα!!!! Είναι τέλεια... Η μαμά μου την κάνει με γλυκοκολόκυθο και είναι υπέροχη. Εγώ μια φορά που την είχα κάνει δεν είχα βάλει ούτε κολοκύθα ούτε σταφίδες... Θα δοκιμάσω όμως και τη δική σου συνταγή. Φιλιά
ΑπάντησηΔιαγραφή