Καλημέρα! Καλή εβδομάδα!
Την τρέλα μου με τα τσάτνεϋ τη γνωρίζετε!
Τα βερυκοκάκια ίσα-ίσα τα προλαβαίνουμε!
Το έχω ξαναγράψει ότι τώρα που το καλοκαίρι μας προσφέρει σε αφθονία νόστιμα και ζουμερά φρουτάκια, είναι ευκαιρία να τα αξιοποιήσουμε έξυπνα για να συντροφεύσουμε τα κρεατικά μας στα γιορτινά τραπέζια του χειμώνα και κυρίως να κάνουμε χρήσιμα δωράκια στις γιορτές!
Γιατί να μην προσφέρουμε σε φίλους και αγαπημένους κάτι που έγινε με φροντίδα και αγάπη από τα χεράκια μας και να ξοδευόμαστε σε ανούσια χαζοδώρα; Γνώμη μου πάντα και χωρίς παρεξήγηση!
Φέτος κάναμε βερύκοκο και ντοματούλα που θα την ποστάρω προσεχώς! Το τσάτνεϋ αυτό γίνεται και με αποξηραμένα βερύκοκα αφού πρώτα τα μουλιάσουμε για μία ώρα σε 4 φλ. καυτό νερό και μετά όπως είναι με τα υγρά τους, τα γυρίζουμε στην κατσαρόλα. Τώρα όμως που είναι στο φόρτε τους τα φρέσκα βερύκοκα συμφέρει και ποιοτικά και οικονομικά να το φτιάξουμε με φρέσκα
Υλικά
500 γρ. βερύκοκο φρέσκο ή 2 3/4 φλ. αποξηραμένα
10 σκελίδες σκόρδο
3 κ. σ. τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
1 1/4 φλ. κόκκινο ξύδι
2 φλ. ζάχαρη
1 κ. γλ. αλάτι
1/2 κ. γλ. πιπέρι καυτερό (καγέν)
3/4 φλ. ξανθή σταφίδα
1/2 φλ. κορινθιακή μαύρη σταφίδα
σκορπιστά λίγα κράνμπερις αν θέλω
Εκτέλεση
Στο μούλτι πολτοποιούμε το σκόρδο με το τριμμένο τζίντζερ και 1/4 του φλυτζανιού ξύδι για να πάρουμε ένα ομοιογενή πολτό.
Σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο ρίχνουμε τα βερύκοκα κομμένα σε φετάκια και όλα τα υλικά εκτός τις σταφίδες και τα κράνμπερις και τα φέρνουμε σε βρασμό.
Μόλις πάρουν βράση συνεχίζουμε σε μέτρια φωτιά για 40 λεπτά περίπου και μετά προσθέτουμε τις σταφίδες και τα κράνμπερις και συνεχίζουμε για περίπου άλλη μισή ώρα ανακατεύοντας πάντα και προσέχοντας να μη μας κολλήσει το μείγμα. Αν χρειαστεί χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα.
Το τσάτνεϋ πήζει καθώς κρυώνει.
Ταιριάζει παντού από κοτόπουλο, χοιρινό, σάντουιτς, μέσα σε γλυκόξινες σάλτσες, με τυριά και όπου αλλού μας πάει η φαντασία μας!
Καλή επιτυχία!
Συμφωνώ απόλυτα με τα χειροποίητα δωράκια σου Έφη!! Καλή εβδομάδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίσαι άριστη! Οσο για τα χειροποίητα δωράκια θα συμφωνήσω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά μάνα μου!!!
Μπράβο Έφη μου. Και για την ανάρτηση και για την επισήμανση με τα χειροποίητα δωράκια!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ξέρω αν θα προλάβω τα βερύκοκα, αλλά λέω να το κάνω με ροδάκινο. Ξέρω είναι πιο ζουμερό.... αλλά μου έβαλες ιδέες!!!!
Φιλάκια, μου το'κλεψε το μάνα μου η Αντιγόνη χα χα
Γεια στα χεράκια σου Έφη μου!!! καλή εβδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην ευχή μου να χεις...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι ότι σπαζοκεφάλιαζα με τί θα συμπληρώσω ένα καλαθάκι με σπιτικά σεπρεπά και μαρμελάδες που θέλω να στείλω σε μία αγαπημένη φίλη...ζζζζζζζζζζζζζμουυατςςςςςςςςςςςς...-:)))))
Λατρεύω τα τσάτνευ! Δεν ήταν δυνατό με δέκα σκόρδα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι λίγο έντονο αλλά αυτό ρυθμίζεται, μπορούν άνετα να μειωθούν τα σκόρδα. Εμένα μου φάνηκε αρκετά καλό, δυνατούτσικο βέβαια αλλά μια χαρά! Φιλιά Κικίτσα! :)
Διαγραφή